Etapa 19 din Premier League a adus un nou rezultat-șoc pentru iubitorii fotbalului din Anglia. Până acum câteva etape vedeam o cursă în doi pentru titlu, cu Liverpool și Manchester City evadate spre finish.
Între timp, Palace și Leicester le-au rupt lanțul ‘cetățenilor’ în două partide consecutive (2-3 acasă, respectiv 2-1 în deplasare), iar Liverpool și Spurs au atacat nemilos. Liverpool conduce la 6 lungimi, urmată de Spurs și apoi de City, care ajunge pe 3, la 7 puncte de lider. Cormoranii par 100% concentrați pentru anularea celor peste 25 de ani de secetă.
Cum s-a ajuns la aceste rezultate, vom analiza în cele ce urmează.
Rezultate și marcatori în etapa 18 din Premier League
- Fulham – Wolverhampton 1-1 (Sessegnon/Saiss)
- Burnley – Everton 1-5 (B.Gibson/Mina, Digne x2, Sigurdsson, Richarlison)
- Crystal Palace – Cardiff 0-0
- Leicester – Manchester City 2-1 (Albrighton, Pereira/B.Silva)
- Liverpool – Newcastle 4-0 (Lovren, Salah, Shaqiri, Fabinho)
- Manchester United – Huddersfield 3-1 (Matic, Pogba x2/Zanka)
- Tottenham – Bournemouth 5-0 (Eriksen, Son x2, Moura, Kane)
- Brighton – Arsenal 1-1 (Locadia/Aubameyang)
- Watford – Chelsea 1-2 (Pereyra/Hazard x2)
- Southampton – West Ham 1-2 (Redmond/Anderson x2)
+ Liverpool. De Boxing Day, pe Anfield s-a sărbătorit nu doar victoria clară (4-0) contra echipei lui Benitez dar și faptul că Liverpool este a patra echipă din istoria competiției care termină turul neînvisă.
Klopp sublinia la o conferință de presă recentă faptul că, într-o cursă pentru titlu este important să nu dai foarte mare importanță rezultatelor înregistrate de adversarii tăi. De ce ai face-o, din moment ce nu ai absolut niciun control asupra lor? Pare destul de simplist, însă asta fac în acest moment cormoranii – încearcă să câștige fiecare meci care vine la rând, fără a se plânge de dificultatea programului. Sigur, în acest sezon au și un lot care să le permită asta.
The title race is hotting up 🔥 pic.twitter.com/ePv1rJ8YDE
— BBC Sport (@BBCSport) December 26, 2018
Liverpool a ajuns deja la 6 puncte distanță în fruntea clasamentului, înregistrând 8 victorii consecutive, în condițiile în care Klopp a eficientizat perfect întreg lotul avut la dispoziție. Cormoranii folosesc aproape meci de meci o linie de mijloc diferită, iar sistemul de joc oscilează, în funcție de adversar (4-2-3-1 sau 4-3-3). Mai mult, Liverpool este la o lungime în spatele tunarilor, în ceea ce privește numărul de goluri înscrise de rezerve (8).
Au cormoranii toate atuurile pentru a cuceri trofeul Premier League? Da. Vor reuși asta? Încă este prea devreme să ne pronunțăm. Am văzut în ultimele etape că orice derapaj poate răsturna oricând sitația la vârf.
+ Claude Puel. Puel este un antrenor excepțional. Ascunde cumva o aură de geniu, neexploatată până acum de o echipă de top. Modul cum a reușit să gestioneze în acest sezon o echipă ca Leicester, care a trecut printr-un episod dramatic (după moartea patronului), este de-a dreptul impresionant. Totodată, s-a aflat într-un ‘război rece’ cu vedeta Vardy, duel câștigat de francez și care i-a întărit statutul la acest club. Ei bine, Puel tocmai a învins în partide consecutive pe Sarri (în deplasare) și pe Guardiola (pe teren propriu). I rest my case!
+ Ole Gunnar Solskjaer. Încă este greu de estimat dacă forma actuală a lui United se datorează plecării lui Mourinho sau instalării lui Solskjaer. Momentan, tind să dau credit mai mult descătușării jucătorilor, după această schimbare. Totuși, la nivel de suprafață, norvegianul pare că a insuflat o altă atitudine vestiarului, iar United și-a recăpătat momentan bucuria fotbalului-spectacol. Pogba este ca un copil care a ieșit de la teme afară la joacă. Lingard, la fel. Momentan, pe United o despart 8 puncte de locurile de Champions League. Conduși de Mou, diferența părea insurmontabilă, dar cu Ole s-a reaprins speranța.
It was a proud day for Solskjaer. pic.twitter.com/tsmhR2rvN8
— BBC Sport (@BBCSport) December 26, 2018
+ Everton. Încă nu sunt convins că aceasta este categoria portivită pentru Everton. Dar, după ce Spurs îți dă 6-2 pe teren propriu, reacția caramelelor a fost una potrivită în deplasarea de la Burnely. Elevii lui Silva au marcat din aproape orice poziție și au recuperat astfel din deficitul de golaveraj, cu acest 5-1 la fel de suprinzător ca ‘săpuneala’ primită de la Spurs.
+ Luca Digne. Trei goluri și un assist pentru fundașul lateral al lui Everton, în ultimele 3 partide. Contra lui Burnley, Digne a reușit să înscrie prima dublă din carieră, ambele venind după șuturi din afara careului.
+ Kyle Walker-Peters. În trecutul nu foarte îndepărtat, îl criticam pe Pochettino pentru lipsa de inspirație care l-a determinat să îl trimită titular pe Kyle contra Barcelonei, în meci decisiv pentru soarta londonezilor în Champions League. Atunci, târărul fundaș lateral a fost ridiculizat de Dembele la golul marcat de catalani. Cu toate acestea, Poch nu și-a pierdut încrederea în ‘noul Kyle Walker’ și l-a aruncat în luptă contra ‘cireșelor’, unde a reușit să livreze 3 assist-uri în 35 de minute! Comunitatea FPL aștepta de ceva timp un fundaș așa ieftin (4.2 mil), de la o echipă de top.
+ Heung-Min Son. Sud-coreeanul este în acest moment cel mai prolific jucător din Premier League, cu 4 goluri și 2 assist-uri în doar 2 meciuri. Forma excelentă afișată de Son a fost principalul catalist pentru londonezi, care au urcat până pe locul 2 în clasament. Băieții lui Poch au înscris 11 goluri în 2 etape!
+ Eden Hazard. Belgianul a înscris o dublă într-o deplasare grea, pe terenul lui Watford, aducând o victorie necesară londonezilor, după eșecul de pe teren propriu contra ‘vulpilor’ lui Puel. Hazard a ajuns la 100 de goluri înscrise pentru Chelsea și nu pare disperat după un transfer la Real sau Barcelona, așa cum anunță presa de aproape 2 ani.
+ Manuel Pellegrini + Felipe Anderson. West Ham a început oscilant sub Pellegrini, dar argentinianul a redresat rapid corabia. Neferit de accidentări (Arnautovici, Lanzini, Yarmolenko, Wilshere) antrenorul londonezilor profitat excelent de lărgimea lotului, trimițând în teren un mix ideal între tinerețe, experiență și tehnică. Astfel, ciocănarii au acumulat deja 15 puncte în luna decembrie, una cu un program infernal pentru orice echipă din Premier League. Brazilianul Felipe Anderson le-a oferit suflul necesar pentru a deborî recordul de puncte înregistrat pe parcursul unei luni, înscriind de 7 ori în ultimele 9 partide.
+ Pierre-Emerick Aubameyang. Gabonezul își păstrează primul loc în clasamentul golgheterilor Premier League, după o execuție letală, la vinclu, pe terenul lui Brighton. Mai mult, jocul tunarilor pare să depindă în mare măsură de Aubameyang, care a fost implicat direct în 30 de goluri pe parcursul celor 32 de partide în care a evoluat pentru Arsenal (23 goluri, 7 assist-uri).
– Pep Guardiola. Antrenorul-model, tacticianul desăvărșit și omul care a doborât aproape toate recordurile din Premier League cu zâmbetul pe buze se află acum în cel mai mare impas de la venirea la City. La podcastul Tackle Show vorbeam despre calitatea lotului lui City și despre faptul că nu putem identifica un post în primul 11 al cetățenilor pe care să nu existe o alternativă aproape la fel de bună ca titularul. Sigur, niciunul dintre noi nu a luat în considerare mijlocașul defensiv. Fernandinho a evoluat excelent sub Guardiola, fiind cel mai bun pe postul său în sezonul precedent.
În acest moment brazilianul este indisponibil și, coincidență sau nu, City a pierdut șocant 2 partide consecutive cu adversari din afara top 6. În mod normal, astfel de meciuri erau trașate de City până la pauză. De această dată lipsa liantului de la mijlocul terenului nu a fost compensată nici de Stones, dar nici de Gundogan. Primul este mult prea lent în dezvoltarea atacurilor, iar al doilea este prea fragil din punct de vedere defensiv.
Pep trebuie să găsească soluții ACUM pentru a mai avea speranțe la titlu. Din nefericire pentru el, un alt jucător care putea evolua acolo (Delph) a fost eliminat cu Leicester și nu va evolua în următoarele 2 partide. Pe de altă parte, în curând se dă liber la transferuri.
– Crystal Palace. Echipa condusă de bătrânul Hodgson a oferit șocul campionatului în etapa precedentă, atunci când au învins la City (3-2). Programul favorabil le-a adus acum, pe teren propriu, pe Cardiff, echipa cu cel mai inestetic joc din Premier League și, aș adăuga eu, formația cu cel mai slab lot din competiție. Palace nu a mai fost la fel de clară în execuții precum a fost pe Etihad și nu a reușit să penetreze poarta lui Etheridge, deși a expediat 31 de șuturi pe toată durata meciului!
– Fulham. Nici măcar Tinkerman Ranieri nu reușește să trezească la viață un Fulham împotmolit în propria lipsă de încredere. După ce au deschis scorul prin nou-intratul Sessegnon, londonezii adorm din nou în defensivă, cu 5 minute înainte de fluierul final și ratează alte 3 puncte vitale în lupta pentru evitarea retrogradării.
– Burnley. La începutul sezonului, prevesteam faptul că Burnley poate fi una dintre retrogradate, însă motivele erau independente de situația actuală. Calificați în Europa League și fără transferuri serioase pentru a evolua competitiv pe toate fronsturile, băieții lui Dyche erau în pericol de a fi răpuși de programul încărcat. Nu a fost așa.
Burnley a ieșit relativ devreme din Europa League, însă a pierdut soliditatea defensivă, care îi făcea un adversar de temut în sezonul precedent. După corecția aplicată de Everton pe teren propriu (1-5), Burnley a ajuns pe loc retrogradabil (18), iar Dyche a început să fie mai degrabă filosofic, decât realist, în interviurile de după meci. Este mare nevoie de întăriri în această iarnă.
– Bournemouth. Dezastruos. Dacă cineva ne-ar cere să caracterizăm evoluția echipei lui Howe pe Wembley, atât am putea spune. Toate golurile lui Spurs au venit după greșeli individuale sau de marcaj, rar întâlnite în Premier League. Acceeași lejeritate am putut-o identifica și la finalizare. În aceste condiții, 5-0 pare un scor mult prea blând.
– Arsenal. Șansele tunarilor pentru a prinde un loc de Champions League devin din ce în ce mai slabe, din pricina evoluțiilor oscilante. Rar reușesc tunarii să lege două victorii consecutive în campionat. După succesul cu Burnley de pe teren propriu, trupa lui Emery nu reușește decât o remiză în deplasarea de la Brighton. Erorile defensive, la care adăugăm un dram de neinspirație tactică în a doua parte a jocului, le-au pus piedică tunarilor în această partidă.
– Stephan Lichsteiner. Atunci când transferi un jucător de 34 de ani la Arsenal este clar că nu te gândești neapărat la construcție sau la viitor, ci este doar o soluție pe termen scurt. Dar, printr-o asemenea mutare speri măcar să crești nivelul de experiență din lot. Din nefericire, Lichsteiner a avut o serie de evoluții marcate de imprecizii defensive în tricoul tunarilor, culminate cu devierea dezastruoasă care a permis egalarea pentru Brighton.
– Huddersfield. Încă o înfrângere pentru ‘terieri’, cea de-a șasea la rând. Trupa lui Wagner a preluat lanterna, iar viitorul arată sumbru, cu doar 2 victorii în turul Premier League. Huddersfield are nevoie de întăriri masive în iarnă, dacă vor să lupte cu șanse reale la evitarea retrogradării. Urmează o partidă extrem de interesantă cu Fulham.
– Fabian Delph. Așa cum specificam anterior, City este într-o mini-criză la mijlocul terenului, acolo unde Guardiola nu identifică o soluție corespunzătoare pentru înlocuirea accidentatului Fernandinho. Una dintre aceste soluții putea fi Delph, care este și varianta de back-up pentru postul de fundaș lateral-stânga. Frustrarea din deplasarea de la Leicester l-a determinat însă pe englez să aibă o intrare periculoasă, în urma căruia a primit roșu direct și nu își va putea ajuta colegii pentru cel puțin două partide.
Clasamentul după finalul turului Premier League
Mâine urmează o nouă etapă în Premier League cu 3 meciuri live pe Eurosport și alte 4 pe care le puteți vedea la Telekom Sport. Liverpool întâlnește sâmbătă pe Arsenal, în cel mai savuros meci ale etapei.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.