Etapa 21 din Premier League s-a încheiat aseară, iar redacția Tackle.ro analizează etapa prin tradiționalele Plusuri și Minusuri.
Plusuri și minusuri etapa 21din Premier League
Liverpool – Chelsea 0-0
+ Jurgen Klopp. Germanul a fost unul dintre puținele aspecte pozitive ale unui meci care a demonstrat de ce Liverpool și Chelsea se zbat undeva departe de locurile de Champions League. Un egal alb, atipic pentru o echipă condusă de Kloppo, marchează meciul cu numărul 1000 din cariera lui Jurgen, la 21 de ani și 327 de zile după debutul lui la cârma unei echipe de fotbal.
– Liverpool. Cormoranii au avut câteva instanțe în acest sezon în care păreau să capete ritm în cursa pentru un loc de Champions League. După ce au început anul cu o înfrângere surprinzătoare la Brentford (1-3), urmată de una șocantă la Brighton (0-3), la întoarcerea pe Anfield, elevii lui Klopp au dezamăgit din nou în fața unei echipe aflată deopotrivă într-o mare criză de formă. Egalul cu Chelsea duce seria fără victorie în campionat pentru Liverpool la trei meciuri consecutive și încrederea suporterilor la cote alarmant de joase. (Mihai Rotariu)
Bournemouth – Nottingham Forest (Anthony 1-0, Surridge 1-1)
+ Brennan Johnson. 3 contribuții ofensive avusese wonderkid-ul lui Forest în primele 18 meciuri de campionat de la revenirea în Premier League. În următoarele 3 partide însă, galezul a marcat două goluri (vs Leicester) și a oferit două pase decisive (vs Southampton & Bournemouth) tocmai contra contra-candidatelor la salvare. Puștiul pe care Cooper nu l-a forțat să strălucească, a început să strălucească exact la timp.
– Alunecarea lui Bournemouth spre abis. Chiar dacă a întrerupt o serie de patru înfrângeri, cu acest punct pescuit împotriva lui Forest, Bournemouth nu a mai câștigat un meci de campionat dinaintea Cupei Mondiale. Dacă în octombrie, în ciuda unui 9-0 încasat de la Liverpool, Cireșele erau în prima jumătate a clasamentului, acum sunt la retrogradare, iar lupta pare a fi cea mai strânsă din ultimii ani, cu doar 3 puncte diferență între locul 14 și lanterna roșie… (Vlad Bogos)
Leicester – Brighton 2-2 (Albrighton, Barnes – Mitoma, Ferguson)
+ Scouting-ul de la Brighton. Fotbaliști ca Fergususon, Mitoma sau Caicedo, care ”zburau” sub radarurile rețelelor de scouting ale giganților fotbalului mondial, au fost cumpărați de Brighton și strălucesc la cel mai înalt nivel. Brighton and Hove Albion este un club pe baza căruia se poate scrie (sau poate e deja în lucru) o carte despre cum să fii competitiv cu ajutorul scouting-ului și a unor pariuri pe manageri cu potențial enorm, dar fără experiență în fotbalul englez.
– Lipsa de reacție a lui Leicester. Echipa nu este în stare să reacționeze la aproape nicio provocare întâmpinată din partea adversarilor. Managerul nu are niciun fel de soluție și, cel mai probabil, nici încrederea jucătorilor. Conducerea clubului nu are bani să-și concedieze managerul, care de mai bine de jumătate de an a terminat, în mod vizibil, bateriile. (Vlad Bogos)
Southampton – Aston Villa 0-1 (Watkins)
+ Ollie Watkins. Atacantul nu mai marcase din august, dar a înclinat balanța unui meci haotic în favoarea echipei sale, demarcându-se excelent și contribuind cu golul decisiv. Watkins are un rol și mai important de jucat la Villa odată cu plecarea lui Danny Ings, iar englezul va spera să-și continue forma asta. O mențiune specială și pentru Emiliano Martinez, care a făcut un nou meci mare în poarta lui Villa.
– Drona de pe St. Mary’s. Meciul a fost întrerupt minute bune în finalul primei reprize din cauza unei drone care a fost controlată deasupra terenului. Spectatorii vin la meci ca să vadă fotbal, iar orice întrerupere de acest gen pătează spectacolul din Premier League. (Dan Dracea)
West Ham – Everton 2-0 (Bowen x2)
+ Jarrod Bowen. Englezul care a fost surpriza Ciocănarilor în sezonul trecut risca să intre în cel de-al șaselea meci consecutiv (în toate competițiile) în care nu reușea să marcheze. Din fericire pentru el, dubla cu Everton a decis unul dintre cele mai interesante dueluri pentru evitarea retrogradării, oferindu-i lui Moyes un răgaz pe banca londonezilor și, în același timp, pecetluindu-i soarta lui Lampard, care a fost demis recent de Everton.
– Frank Lampard. Caramelele au adunat doar 15 puncte în ultimele 20 de meciuri din Premier League, conform Opta Stats. O echipă care era cândva obișnuită să fie în lupta pentru un loc de cupă europeană, cu Lampard a bifat încă un record negativ în istoria clubului – cele mai puține puncte adunate după 20 de partide ale unui sezon. (Mihai Rotariu)
Crystal Palace – Newcastle 0-0
+ Vicente Guaita. Nu trebuie să fi văzut meciul ca să-ți dai seama că portarul lui Palace a fost omul meciului – doar statisticile o spun clar. Guaita a apărat 7 șuturi în fața unui Newcastle care a dominat copios jocul, dar nu a reușit să înscrie. Un punct scos de Guaita pentru Palace.
– Echipamentul lui Newcastle. Forma echipei din acest sezon a fost splendidă și aproape că ne-a făcut să uităm cum a ajuns Newcastle înapoi în prim-plan în Premier League. Echipamentul alb-verde în care a jucat echipa la Palace ne-a adus aminte. Poate că nu e drept pentru jucătorii de teren să remarcăm asta în articol, și nu ceva legat de fotbal în sine, dar aceasta e realitatea în care trăim. (Dan Dracea)
Leeds – Brentford 0-0
+ David Raya. Portarul spaniol al lui Brentford a fost cel mai bun om de pe teren, având câteva intervenții care i-au salvat pe oaspeți de la înfrângere, inclusiv un 1 vs 1 pe final de meci cu puștiul Gnonto. Raya a ajuns la 86 de mingi apărate în acest sezon, mai mult decât orice alt portar din Premier League.
– 0-0. Remiză albă în Premier League, gest urât! Cele două echipe au produs puțin fotbal, dând senzația că e mai important să nu piardă decât să riște atacând mai mult după cele trei puncte. Brentford chiar a încheiat partida fără șut pe poartă. (Alex Avram)
Man City – Wolves 3-0 (Haaland x3)
+ Erling Haaland. Cine altcineva?! Recorduri și iar recorduri…Când unii încep să discute în online dacă nu cumva Haaland face din Man City o echipă mai slabă, norvegianul face ce știe el mai bine: a reușit un nou hat-trick pentru Cetățeni, al patrulea din acest sezon de Premier League. Haaland a ajuns la 25 de goluri în campionat, reușind acest număr din 74 de șuturi spre poartă. Spre comparație, lui Kun Aguero i-au trebuit de două ori mai multe șuturi spre poartă pentru a ajunge la 25 de reușite.
Erling Haaland's scored 25 goals from 74 shots in his Premier League career so far.
Manchester City's all-time record goalscorer Sergio Agüero scored his opening 25 league goals from his first 150 shots in the Premier League (more than twice as many). pic.twitter.com/iSSP5vxzoa
— Opta Analyst (@OptaAnalyst) January 22, 2023
– Jose Sa. Nu era de ajuns că îi aveau în față pe Haaland, De Bruyne & co., dar Lupii s-au împușcat și singuri în picioare. Era 2-0 pentru Cetățeni când portarul lui Wolves a risipit orice dubiu în ceea ce privește desfășurarea partidei, pasând greșit grav în propriul careu și oferindu-i mingea pe tavă lui Mahrez pentru un simplu assist către Erling Haaland. (Alex Avram)
Arsenal – Man Utd 3-2 (Nketiah x2, Saka / Rashford, Martinez)
+ Oleksandr Zinchenko. Au fost multe momente duminică seară în care fostul jucător al lui Manchester City a tras echipa după el, de numele acestuia legându-se chiar pre-assist-ul de la golul victoriei. Deși nu e vreo noutate cum Zinchenko, un mijlocaș central la origine, apare des în centru în mecanismul lui Mikel Arteta, duminică seară ucraineanul a urcat mult cu mingea la picior, a apărut des în treimea adversă, iar heatmap-ul său arată că a apărut la minge cel mai des într-o poziție atipică pentru un fundaș stânga.
Zinchenko is such a champion. Looked at his heatmap – a big chunk of his passes in the left no8/10 zone – even popping up on the right-side at times. Most passes in the game (68), collapsed on the floor with cramp at the end due to the determination and effort he showed. pic.twitter.com/5fQGkOm24c
— Arsenal Column (@ArsenalColumn) January 22, 2023
– Ben White. „Lateralii” lui Arsenal au prins o zi diametral opusă. Dacă ucraineanul Zinchenko a făcut unul din cele mai bune meciuri ale sale în tricoul lui Arsenal, cel de pe flancul opus, Ben White, a avut o prestație de uitat, probabil cea mai slabă a sa din acest sezon. White a greșit multe pase simple, nu s-a sincronizat cu Bukayo Saka în acțiunile de atac ale Tunarilor, iar Mikel Arteta n-a mai avut răbdare pentru partea secundă, schimbându-l pe fundașul englez încă de la pauză. (Alex Avram)
Fulham – Tottenham 0-1 (Kane)
+ Harry Kane. Tocmai a devenit golgeterul all-time al lui Tottenham, la egalitate cu regretatul Jimmy Greaves (266 de goluri). Dacă e un singur obiectiv în cariera lui Kane (care va împlini 30 de ani la vară) care să fie, în mod foarte realist, realizabil, acela este să-l întreacă pe Shearer la număr de goluri marcate în istoria Premier League (260). Momentan, mai are nevoie de 9 goluri pentru a-l ajunge pe Rooney, care este pe locul 2 în clasamentul all-time.
– Antonio Conte. Dacă a mai jucat vreo echipă a lui Conte un fotbal atât de dureros pentru spectatorul neutru, autorul acestor rânduri nu a văzut acea echipă jucând. Fanii lui Spurs au motive serioase să-l regrete pe Mourinho… (Vlad Bogos)
Rezumatul celor mai importante evenimente din weekend-ul de fotbal european îl găsești aici. Până la revenirea fotbalului din Premier League, care va fi abia pe 3 februarie, fotbalul englez mai are multe meciuri de jucat. Turul semifinalelor din League Cup (Southampton vs Newcastle și Nottingham Forest vs Manchester United) se joacă la mijlocul săptămânii și de runda a patra din FA Cup va fi în weekend.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.