Suntem aici să vă istorisim pe scurt etapa 29 din Premier League, una în care unii și-au spălat păcatele, iar alții au păcătuit și mai tare. Fulham începe să fâsâie ca un balon, după o nouă oportunitate pierdută cu Leeds. Londonezii pot totuși spera, pentru că Newcastle este într-o formă oribilă, iar distanța de 2 puncte față de primul loc care asigură salvarea a rămas în picioare. În lupta din subsol, Brighton a obținut o victorie vitală și s-a distanțat la 6 puncte de retrogradare, cu un meci în plus de disputat.

Mergem să aruncăm o privire și în lupta pentru cupele europene, acolo unde West Ham a avut cu Arsenal parte de șocul oferit la început de sezon lui Tottenham. Este al treilea meci în care o echipă care conduce cu 3-0 nu reușește să câștige. Știți care este a treia confruntare cu același scenariu, pe lângă cele amintite? Ne puteți răspunde în comentarii. Vecinii lor, Tottenham, au reușit o victorie de moral împotriva unei Villa anemice și speră încă la Champions League. Cu toate acestea, eliminarea umilitoare cu Dinamo Zagreb mai cere câteva astfel de reușite, pentru a fi uitată.

Rezultate și marcatori în etapa 29 din Premier League

  • Fulham – Leeds 1-2 (Bamford 0-1, Andersen 1-1, Raphinha 1-2)
  • Brighton – Newcastle 3-0 (Trossard 1-0, Welbeck 2-0, Maupay 3-0)
  • West Ham – Arsenal 3-3 (Lingard 1-0, Bowen 2-0, Soucek 3-0, Soucek 3-1 (a), Dawson 3-2 (a), Lacazette 3-3)
  • Aston Villa – Tottenham 0-2 (Vinicius 0-1, Kane 0-2)

Plusuri

+ Brighton. Estetica fotbalului propus de Graham Potter a adus deseori aprecieri pe parcursul sezonului. Cu toate acestea, cum ar zice Cornel Dinu ‘și calul aleargă, dar nu dă lapte’. Pescărușii au păstrat o constantă a naivității în meciurile de până acum, de aceea confruntarea din weekend i-a găsit pe locul 16, la 3 puncte de retrogradare. Totuși, victoria clară cu una dintre contracandidate (3-0) poate aduce descătușarea necesară, în lipsa presiunii rezultatelor. Brighton este în acest moment la 6 puncte de primul loc retrogradabil, cu un meci mai puțin disputat.

+ Leandro Trossard. Brighton nu mai înscrisese două goluri din afara careului din aprilie 2017, iar belgianul a fost cel care a inspirat reușitele cu Newcastle. Pentru început, a deschis scorul cu un șut din marginea careului, după o acțiune personală, pentru ca apoi să-l servească pe Welbeck în aceeași poziție. Gol și pasă de gol în cea mai importantă partidă a sezonului de până acum.

+ Patrick Bamford. Gol plus pasă de gol și pentru atacantul preferat al lui Bielsa, care își ghidează colegii către prima victorie din ultimele 4 partide. Bamford ocupă locul 4 în clasamentul golgheterilor Premier League (14 reușite, 6 assist-uri), în primul sezon după promovare, cifre care au pus criticii pe ‘mute’. Dacă englezul continuă forma bună până la finalul stagiunii, nu ne-ar suprinde dacă Southgate l-ar coopta în lotul pentru Euro.

+ Tottenham. După eliminearea rușinoasă din Europa League împotriva celor de la Dinamo Zagreb, singura scăpare pentru Mourinho și ai lui de a scăpa de furia fanilor și de resproșurile constante ale specialiștilor era o victorie la Villa. Londonezii au executat planul cu precizie și nu a lăsat prea multe interpretări într-o partidă controlată în totalitate de Spurs. Kane a marcat din nou și s-a plasat lângă Salah în topul clasamentului golgheterilor (17).

+ ‘Messi’ Lindgard. Ajuns la 28 de ani, eterna speranță a lui United intrase într-un declin de formă la Manchester. Jesse nu a cedat și a ales terapia prin fotbal, atunci când a acceptat o nouă provocare sub David Moyes. Suprinzător sau nu, Lingard s-a integrat din primul moment în echipă, a obținut pe loc un tricou de titular și nu a dezamăgit (5 goluri și 2 assist-uri în 7 meciuri). Duminică a ajuns la 5 goluri marcate împotriva Tunarilor în toată cariera, transformându-i în adversarii săi preferați.

+ Mikel Arteta. Arsenalarată din ce în ce mai solid sub conducerea lui Arteta. Chiar dacă locul în clasament nu este încă pe măsura așteptărilor, spaniolul este în continuare în faza experimentală. A reușit până acum să rezolve o serie de neajunsuri în defensivă, a promovat nenumărați jucători tineri, a scăpat de surplusul de personal și, după meciul din weekend, am putea adăuga și un plus la capitolul moral. Nu e ușor să revii după ce ești condus cu 3-0, dar tunarii au făcut-o. Sigur, au existat erori teribile în defensivă de ambele părți, dar la o asemenea remontada trebuie subliniat efortul.

https://youtu.be/b8OzoVa3vaY

Categoria Box-to-box

‘Extaz și agonie’ ar vocifera majoritatea comentatorilor sportivi, la văzul execuțiilor cehului din derby-ul londonez. La fel și antrenorii FPL care l-au convocat pentru weekend. Soucek a închis tabela pentru ai săi la 3-0, pentru ca apoi să fie cel care a dat semnalul revenirii pentru Tunari, marcând în proprie poartă imediat după pauză (3-1). Ultimul jucător care a ‘reușit’ asta pentru Ciocănari pe teren propriu era Frank Lampard în ’98.

Minusuri

 – Newcastle. Confruntarea din weekend era una vitală în lupta pentru evitarea retrogradării. Brighton și Newcastle se întâlneau pentru a negocia care dintre cele două echipe va rămâne în cursa de final cu Fulham. Din păcate, nu au fost foarte multe semne de întrebare, iar Brighton a câștigat clar, prin KO tehnic. Băieții lui Bruce nu au fost deloc în meci și au amenințat poarta doar o dată în 90 de minute. Vorbim totuși despre o capitulare destul de șocantă, chiar dacă oaspeții sunt loviți de accidentări importante. Aici, focus-ul specialiștilor din Premier League a fost exclusiv pe atitudine, așa cum putem vedea și din tweet-ul legendarului Alan Shearer.

https://twitter.com/alanshearer/status/1373391506527170566?s=20

– Fulham. Londonezii sunt singura echipă din zona retrogradării care a reușit să-și corecteze jocul, astfel încât să fie încă în discuția despre salvare. Băieții lui Parker afișează un fotbal interesant, dar destul de ineficient în ultimele etape. Cu doar o singură victorie în ultimele 4 întâlniri, una smulsă chiar pe Anfield, Fulham putea profita de apetitul ofensiv al oaspeților, pentru a ieși din subsolul clasamentului. A ratat însă oportunitatea. Din nefericire, jocul prestat și-a diminuat din precizie la momentul inoportun, singurul capitol la care gazdele au triumfat vineri fiind cel statistic.

– Craig Dawson. Nu cu foarte mulți ani în urmă (2019), Conor Coady bifa o contraperformanță greu de egalat. Căpitanul Lupilor marca atunci autogol în două etape consecutive. La doi ani distanță, fundașul lui West Ham se arată la fel de letal în fața propriei porți.

– Aston Villa. Lipsa lui Grealish a dinamitat creativitatea din jocul băieților lui Dean Smith. Villa bifează a patra partidă consecutivă fără victorie, timp în care au marcat un singur gol. În meciul cu Tottenham au pierdut inițiativa destul de devreme, iar la pauză nu aveau nici măcar un șut către poartă. Să fie oare un sample pentru cum va arăta echipa din sezonul următor?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *