O luptă la titlu care nu încetinește nici în Manchester, nici în Liverpool. 4 echipe care se bat pe două locuri de Champions League, cu 4 puncte între locul 3 și locul 6 (3, dacă își câștigă Chelsea restanța cu Brighton). O luptă pentru supraviețuire
Nu pot trece la treabă până nu las aici subiectul weekend-ului din fotbalul englez. S-a întâmplat în Championship, într-un derby de tradiție, pe St. Andrews, unde un suporter a intrat pe teren și l-a lovit, din spate, pe Jack Grealish. Asta e partea urâtă a poveștii. Partea frumoasă e reacția lui Grealish, venită în două faze. Lovit din spate, fotbalistul de 23 de ani cu probleme de viață extra-sportivă acum nici doi ani, nu reacționează în niciun fel. Zâmbește amar doar. În repriza a doua, cu banderola de căpitan al lui Aston Villa pe braț, același Jack Grealish înscrie golul victoriei în Second City Derby. Nimic de adăugat.
Rezultate și marcatori în etapa 30 din Premier Legue
- Crystal Palace – Brighton 1-2 (Murray 0-1, Milivojevic 1-1 din penalty, Knockaert 1-2)
- Cardiff – West Ham 2-0 (Hoilett, Camarasa)
- Huddersfield – Bournemouth 0-2 (Wilson, Fraser)
- Leicester – Fulham 3-1 (Tielemans 1-0, Ayite 1-1, Vardy 2-1 și 3-1)
- Newcastle – Everton 3-2 (Calvert-Lewin 0-1, Richarlison 0-2, Rondon 1-2, Perez 2-2 și 3-2)
- Southampton – Spurs 3-1 (Kane 0-1, Valary 1-1, Ward-Prowse 2-1)
- Manchester City – Watford (Sterling x3, Deulofeu)
- Liverpool – Burnley 4-2 (Westood 0-1, Firmino 1-1, Mane 2-1, Firmino 3-1, Gudmundsson 3-2, Mane 4-2)
- Chelsea – Wolves 1-1 (Jimenez 0-1, Hazard 1-1)
- Arsenal – Mancester United 2-0 (Xhaka, Aubameyang din penalty)
Plusuri
+ Luka Milivojevic. 14 milioane de Lire a plătit Crystal Palace pe acest mijlocaș defensiv sârb, venit de la Olimpiakos. Se întâmpla de Deadline day în ianuarie 2017, dar habar n-aveau fanii lui Palace cât de important avea să devină acest transfer pentru club. Astăzi, Milivojevic este căpitanul și golgeterul Vulturilor (9 reușite, dintre care 8 din penalty), marcând, în acest sezon de campionat, la fel de mult ca Rashford sau Martial și peste vârful echipei sale, Wilfried Zaha.
+ Raheem Sterling. Cifrele lui Sterling continuă să fie ridicole: contribuție directă la 26 de goluri (15 marcate, 11 pase decisive) în 27 de meciuri în campionat. Se apropie de cotele atinse sezonul trecut, iar constanța asta e enervantă pentru criticii fotbalistului despre care Pep Guardiola declara recent că are o înțelegere „globală” a fotbalului. Cum să spună Guardiola așa ceva despre un fotbalist englez „supra-apreciat”?
+ Sadio Mane. Dacă eliminăm (de dragul exerciuțiului) golurie marcate din penalty, Sadio Mane ar fi golgeterul campionatului. Dacă Liverpool ia titlul (și ar fi o anomalie statistică să nu-l ia), Mane e un candidat foarte serios la Jucătorul anului în Premier League.
+ Southampton. Victorie uriașă cu Spurs, lupta continuă. Ralph Hasenhüttl a fost alegerea corectă și clubul se va stabiliza sub conducerea austriacului. Deja a răsărit Yan Valery, iar Ward-Prowse este, în sfârșit, creierul echipei și marcator, mai nou, cu 6 goluri în 9 etape din 2019.
+ Jamie Vardy. Golul 100 pentru Leicester pentru legenda clubului. Plus asta:
+ Raul Jimenez. Cel mai bun vârf din afara Big 6? Doar Callum Wilson și Jamie Vardy ar mai concura, dar în acest sezon mexicanul Jimenez a fost excepțional.
+ Cardiff. După 3 înfrângeri consecutive (cu 10 goluri primite), galezii mai pun o cărămidă de 3 puncte la obiectivul de sezon: supraviețuirea. Încă sunt sub linie, dar sunt 5 echipe în 5 puncte acolo și lupta e departe de a fi pierdută.
+ Ayoze Perez. Două goluri și o pasă decisivă, într-o răsturnare de scor incredibilă. Un fotbalist mult sub-apreciat, mă mir că încă este la Newcstle.
+ Rafa Benitez. După 3 victorii în ultimele 4 etape din Premier League, Rafa Benitez se apropie de obiectiv: salvarea de la retrogradare. Newcastle are 34 de puncte, relaxarea vine la 40, iar lista de meciuri rămase e prietenoasă.
+ Unai Emery. Spaniolul încă pare o prezență bizară în peisajul Premier League, dar munca lui cu Arsenal arată că alegerea clubului are toate premisele să fie cea corectă. Cu forma actuală, Arsenal ar atinge borna de 76 de puncte la final de sezon, ispravă pe care a reusit-o Wenger o singură dată în precedenții 10 ani.
+ Arsenal vs Manchester United. Motivul pentru care iubim fotbalul din Premier League este că oricine poate bate pe oricine, oricând. United venea pe un moral fantastic după ce întorsese scorul cu PSG, iar Arsenal tocmai încasase 3 goluri de la echipa de pe locul 8 din Franța, care a adunat cu 31 de puncte mai puțin decât văzuse Parisu’. Acestea fiind premisele, desigur ca Arsenal a bătut-o pe United în campionat, după un meci foarte deschis, cu ocazii bune de ambele părți, dar finalizările venind doar de la Tunari.
Minusuri
– Manchester United. Trebuia să vină de undeva dușul rece pentru Diavoli. Dacă s-a pierdut pe drum mesajul din înfrângerea 0-2 cu PSG pe teren propriu, eșecul în fața lui Arsenal e un semnal de alarmă mult mai clar pentru Ole Gunnar Solskjær. Norvegianul a greșit abordarea tactică, de data asta, încercând să replice succesul din Liga Campionilor și să cimenteze parteneriatul Rashford-Lukaku, într-o formulă cu două vârfuri. Așezarea nefirească pentru United a dereglat creatorul, pe Pogba, care a fost forțat fie să coboare mai jos în teren, unde nu-i place, fie să intre în flanc, unde putea juca doar cu Shaw. Au fost ocazii, dar Arsenal a părut echipa mai matură pe teren, câștigând fără posesie… Ce înseamnă asta pentru iminenta numire a lui OGS ca manager permanent pe Old Trafford, din vară? Absolut nimic, anunțul oficial e doar o chestiune de timp.
– David de Gea. A încasat un gol de Xhaka (puteam să mă opresc aici), dintr-o eroare de plasament. Pur și simplu n-a citit corect faza. La un portar atât de bun, orice greșeală pare flagrantă, percepția e diferită.
– Mauricio Pochettino. Nu e deloc evident ce se întâmplă la Tottenham în aceste zile, dar ultima victorie în campionat datează din 10 februarie. Deși Borussia Dortmund nu și-a dat singură 4-0 scor general, în optimile Ligii Campionilor, ceva se întâmplă și Mauricio Pochettino se afundă, alături de ai lui, într-o luptă complet imprevizibilă pentru top 4. Să aibă legătură această scădere de formă cu o anumită criză prin care trece un anumit club gigant al Europei, care-și caută un manager noi din vară?
– Chelsea. Nimic nu-i iese lui Sarri și singurul obiectiv posibil este câștigarea Europa League, poate singura salvare posibilă pentru manager. Ratarea prezenței în Champions League îl face șomer pe italian din vară, fără niciun dubiu.
– West Ham. Când n-ai obiectiv pe final de sezon, ții de minge peste 70% din timp, dar pierzi cu 2-0.
– Marco Silva. Ce vi l-am lăudat pe Marco Silva în sezonul trecut și ce vi-l demontez acum… Everton e o glumă, în acest moment, dar e prea aproape de borna de 40 de puncte pentru a fi în vreun pericol real pe final de sezon. Silva a reușit cumva să-l distrugă pe Jordan Pickford, unul dintre portarii buni din Premier League și titularul din poarta Angliei. Nu e foarte clar cum a făcut asta, dar la Hull și la Watford a reușit isprăvi similare cu Gomes și Marshall: după ce pleacă el, portarul titular (bun, până atunci) se schimbă. Sub domnia portughezului, Everton a investit 50 de milioane într-un fotbalist (Richarlison) și a adus jucători de la Barcelona și Chelsea, dar rezultatele nu au venit. O ia de la capăt clubul, din vară? Probabil că da…
– Arbitrajul din Premier League. Nu pot vorbi despre alte cete de suporteri, dar în Premier League există o manie a persecuției printre fani, pe care nu mi-o pot explica. Toți arbitrii greșesc, e parte din joc, însă întreabă orice fan, al oricărui club din prima ligă engleză și vei afla Adevărul… sau măcar realitatea paralelă în care trăiește acel suporter. Treziți-vă, oameni buni! Au fost multe greșeli și în acest weekend… E încinsă discuția despre tehnologia video în arbitraj, dar esențial e să înțelegem că greșelile vor dispărea, sistematic, folosind tehnologia și înlocuind actuala generație de veterani din arbitrajul englez.
– Fulham. 5 înfrângeri la rând și următorii adversari sunt Manchester City și Liverpool. Cu Scott Parker pe bancă, al treilea manager din acest sezon, echipa londoneză se pregătește de Championship. Matematica îi ajunge din urmă cât de curând…
Doar Chelsea e relaxată pentru calificarea în sferturile Europa League, înaintea săptămânii de cupe europene care urmează. Liverpool își definește sezonul pe terenul echipei-Nemesis pentru Klopp, Bayern Munchen, în timp ce Manchester City are niște calcule de finalizat cu Schalke (începe de la 3-2). Arsenal trebuie să o zdrobească pe Rennes, pe teren propriu. 2-0 sau orice victorie de la 3 goluri diferență, în sus… Din fericire pentru Tunari, nu există pe planetă un manager mai bun în Europa League decât Emery.
Sursa foto: PremierLeague.com
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.