Etapa 32 din Premier League s-a încheiat aseară, iar redacția Tackle.ro analizează etapa prin tradiționalele Plusuri și Minusuri. Trecem în revistă și semifinalele FA Cup, disputate în weekend, acolo unde cele două echipe din Manchester au avansat către finală.

Arsenal – Southampton 3-3 (Martinelli, Odegaard, Saka / Alcaraz, Walcott, Caleta-Car)

+ Arsenal. Nici la 0-1, 0-2 sau 1-3 nu era cineva care se uita la meci care să spună că Tunarii vor pierde partida. Echipa n-a căzut moral după fiecare gol încasat și a continuat să atace cu aceeași determinare. Ai fi zis că după un egal acasă cu ultima clasată, antrenorul echipei gazdă ar fi foc și pară pe jucătorii săi, dar nu și Arteta sau cei prezenți pe Emirates, cărora le-a fost imposibil să critice o prestație care a fost sabotată doar de unele greșeli personale: “My feeling is ‘how can I not love those players?’ It’s incredible again what they’ve done at their age, when everything is at stake and you have made a couple of mistakes and things are difficult. They made me proud, they made the staff proud. The only downside is that we couldn’t give the fans the three points they deserved.” (Mikel Arteta)

– Arsenal. Singura echipă din Premier League capabilă să apară atât la Plusuri cât și la Minusuri în analiza noastră a etapei. Greșelile personale ale băieților lui Arteta au fost taxate de către Southampton, iar Saka & co. au avut un munte de urcat după fiecare greșeală din defensivă. Doar Southampton are mai puține clean sheet-uri decât Arsenal în meciurile de acasă din acest sezon din Premier League. (Alex Avram)

Fulham – Leeds 2-1 (Wilson, Pereira / Palhinha autogol)

+ Harry Wilson. Absența lui Aleksandar Mitrovic și forma slabă a lui Carlos Vinicius l-au făcut pe Marco Silva să-l trimită pe Bobby Reid în avanposturi, astfel făcându-se loc pentru Wilson în banda dreaptă. Fostul jucător al lui Liverpool a profitat de șansa primită și a marcat din nou pentru Fulham. Din 2019, de când era la Bournemouth, nu mai marcase Harry Wilson în două partide consecutive în campionat.

– Javi Gracia.  Concedierea lui Jesse Marsch și aducerea spaniolului Javi Gracia par să fi fost alegeri neinspirate făcute de conducerea lui Leeds. Nu doar că echipa nu arată mai bine cu noul antrenor pe bancă, ba chiar în multe rânduri jucătorii par mai puțin determinați și organizați. (Alex Avram)

Brentford – Aston Villa 1-1 (Toney / Luiz)

+ John McGinn. Aston Villa a marcat în toate cele 19 partide jucate în Premier League cu Unai Emery pe bancă. E cea mai lungă astfel de serie reușită de orice echipă în istoria Premier League cu un antrenor nou. Mulți vorbesc de Ollie Watkins sau Emi Buendia, dar un rol important în transformarea lui Villa îl are John McGinn, scoțianul care pare să-și fi revenit la forma de acum câteva sezoane. McGinn surprinde cu evoluțiile sale excelente, deși de multe ori e folosit în banda dreaptă, și pare să fie inspirat de banderola de căpitan pe care o poartă de câteva etape.

– Robin Olsen. Argentinianul Emi Martinez s-a accidentat la pauză, iar locul său a intrat suedezul Robin Olsen, portar cu 65 de selecții la naționala țării sale. Experiența sa nu s-a văzut însă în teren, acesta greșind la gol și dând emoții fanilor la câteva alte faze din repriza secundă. Suedezul mai jucase în 6 partide în acest sezon pentru Aston Villa, în care a echipa a primit 14 goluri. Cu o rată de 2,8 goluri primite pe meci cu Olsen în poartă, fanii lui Villa se roagă ca accidentarea lui Emi Martinez să nu fie gravă. (Alex Avram)

Crystal Palace – Everton 0-0

+ Apărarea lui Everton. A existat o perioadă la începutul sezonului când Everton se făcea remarcată prin faptul că nu încasa goluri. Duse sunt acele vremuri, însă aici, chiar și rămasă în 10 oameni, echipa lui Sean Dyche a câștigat un punct care s-ar putea dovedi important, într-un meci relativ anost. Primul clean sheet obținut de Everton în deplasare din octombrie încoace.

– Mason Holgate. Fundașul dreapta al lui Everton a fost eliminat pentru cumul de cartonașe, nereușind să-i facă față prea des lui Jordan Ayew, care a părut să fie implicat în toate fazele importante de gol ale lui Crystal Palace. (Dan Dracea)

Leicester – Wolves 2-1 (Iheanacho, Castagne / Cunha)

+ Dean Smith. Partida de sâmbătă cu Wolves a fost un bun exemplu pentru cum o schimbare de antrenor poate aduce un suflu nou la o echipă aflată în criză. Smith a vrut să-și pună amprenta asupra jocului echipei și să facă unele schimbări vizibile în rândul formației de joc și a alegerii primului unsprezece. A revenit turcul Soyoncu titular în defensivă, în timp ce în avanposturi și-au găsit loc toți cei trei atacanți, Vardy, Iheanacho și Daka. N-a fost un joc strălucitor din partea Vulpilor, dar echipa a avut mai mult curaj și mai multă determinare decât o arăta cu câteva săptămâni în urmă cu Brendan Rodgers pe bancă.

– Jamie Vardy și Diego Costa. Meciul a fost un duel la distanță a doi dintre atacanții importanți din Premier League din urmă cu câțiva ani. Dar atât Diego Costa (34 ani), cât și Jamie Vardy (36 ani) și-au arătat vârsta și limitele și au arătat și de ce echipele lor au avut mari probleme cu eficacitatea în acest sezon. Cei doi au fost schimbați devreme, Vardy la pauză și Costa după 58 de minute de joc. (Alex Avram)

Liverpool – Nottingham Forest 3-2 (Jota x2, Salah – Williams, )

+ Diogo Jota. I-a lipsit mult lui Klopp pofta de goluri a portughezului, dar de la revenirea după accidentare, nu și-a regăsit acea formă… până acum. Patru goluri și o pasă decisivă semnate de Jota în ultima săptămână au restartat sezonul lui Liverpool. Probabil că e prea târziu pentru obiectivul care contează, dar suporterii Cormoranilor și-au amintit că e suflet în aparat.

– Defensiva lui Nottingham Forest. Absolut hilară la al doilea gol al lui Jota, apărarea lui Forest este a treia cea mai slabă din acest sezon de Premier League (Leeds și Bournemouth sunt mai permisive). (Vlad Bogos)

Bournemouth – West Ham 0-4 (Antonio, Paqueta, Rice, Fornals)

+ Săptămâna lui West Ham. O victorie uriașă pentru West Ham venită exact la momentul potrivit – împotriva unei rivale din ultima parte a clasamentului, crescând încrederea jucătorilor într-un sezon în care încă mai are de jucat și o semifinală de cupă europeană, după calificarea de joi în dauna lui Gent. Deodată, retrogradarea pare doar un vis urât, îndepărtat.

– Inconstanța lui Bournemouth. După victorii cu Leicester și Spurs, Bournemouth a fost depășită cu ușurință de West Ham, dar nu este prima oară când echipa din sudul Angliei nu reușește să lege câteva rezultate pozitive. Echipa este la cinci puncte de zona retrogradării, însă încă va avea emoții pe finalul sezonului. Urmează meciul cu Southampton, unul crucial. (Dan Dracea)

Newcastle – Tottenham 6-1 (Murphy x2, Joelinton, Isak x2, Wilson / Kane)

+ Eddie Howe. Pentru că odată cu victoria aceasta e aproape imposibil să nu prindă Champions League sezonul viitor, de la prima tentativă de la schimbarea conducerii. Nu e greu să faci asta având resursele pe care Newcastle le are, însă credeți-ne când spunem că nu e nici ușor. Howe a construit și a inspirat o echipă care va culege roadele la final de sezon.

– Daniel Levy. Fiindcă de aici pleacă totul. Ca să-l citez pe John Brewin de la The Guardian, aceasta a fost cel mai vulnerabil și haotic Tottenham văzut până acum, a clown car of a club. (Dan Dracea)

Semifinalele FA Cup

Manchester City – Sheffield United 3-0 (Mahrez x3)

+ Ryad Mahrez. Hattrick pentru algerianul care a devenit cel mai bătrân fotbalist (31 de ani) care marchează 3 goluri într-un meci pentru o echipă antrenată de Pep Guardiola.

– Oricine avea alte așteptări de la acest meci. Serios, ce minus am putea găsi când echipa campioană în 4 dintre ultimele 5 sezoane (și foarte aproape să fie din nou) învinge o echipă (bună, ce-i drept) de Championship? (Vlad Bogos)

Manchester United – Brighton 0-0 (7-6 după loviturile de departajare)

+ Un 0-0 foarte frumos. Foarte echilibrat a fost duelul dintre Manchester United (rănită în orgoliu după eșecul stupid din sferturile Europa League) și Brighton, una dintre echipele care joacă fotbal fără menajamente contra uriașilor din Premier League. Brighton a avut posesia și a desenat câteva faze pe gustul lui De Zerbi, iar Manchester United a stat bine pe teren și a avut destule ocazii. În lipsa unui vârf de careu pentru Diavoli și cu o nouă zi fantastică a lui De Gea, meciul a mers în prelungiri și apoi la penalty-uri, unde Solly March (care face sezonul carierei) a ratat singura lovitură a serii (a șaptea pentru Brighton!), iar Lindelof a trimis-o pe Man United în finala cu Man City.

– Criticii lui David De Gea. Încă o dată, De Gea și-a purtat echipa în spate într-un meci care, deși echilibrat, putea fi pierdut de mai multe ori de către Diavoli. Cu greu poate fi identificat, în Europa, un portar care să fie la fel de esențial rezultatelor echipei sale decât veteranul lui Manchester United. (Vlad Bogos)

Etapa 33 din Premier League începe marți, se încheie joi și include meciul finalului de sezon: Manchester City – Arsenal, miercuri seară.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *