EURO 2020: Semifinalele - preview

Istoria turneelor finale de fotbal ne arată că nu este necesar ca echipa care câștigă competiția să fi fost una din vedetele fazei grupelor. Înainte de optimile de finală de la EURO 2020 ne întrebăm cu toții cum va continua povestea favoritelor și dacă vor exista surprize. În acest moment poate o surpriză ar fi și ca Germania să triumfe, la cum s-a prezentat în grupe, dar dacă ne gândim la Grecia în 2004 sau la Portugalia în 2016, ne dăm seama că o echipă ca Germania poate oricând să se activeze și să bată pe oricine. Portugalia la fel, în acel turneu din 2016, s-a calificat din grupe după 3 egaluri cu adversari mai slab cotați, ca unul din cele mai bune locuri 3 și se află într-o situație similară și în acest an.

Ce contează cu adevărat atunci când se înfruntă echipele naționale și care pot fi factorii reali care pot fi luați în considerare atunci când încercăm să prezicem echipele care vor triumfa în final? Sunt acești factori similari cu ceea ce se întâmplă la nivel de club sau funcționează altfel lucrurile atunci când vorbim de selecționatele celor mai buni jucători ai fiecărei națiuni? Cu ajutorul analizei meciurilor din optimile de finală voi încerca să trag niște concluzii în acest sens.

Țara Galilor – Danemarca, sâmbătă, ora 19:00

E greu ca lumea să nu își aducă aminte de anul 1992 atunci când analizează șansele Danemarcei la acest turneu. Ca și atunci, danezii au fost luați pe sus după un eveniment neașteptat, care apoi i-a motivat și le-a dat aripi. Este adevărat și că dimensiunea turneului din 1992 a fost mult mai mică, fiind un turneu în care au evoluat de 3 ori mai puține echipe, într-o perioadă în care televiziunile depindeau de fotbal, și nu invers. Atunci danezii au fost chemați din vacanță, să înlocuiască Iugoslavia, echipă descalificată datorită războiului din țara vecină nouă. Danezii au eliminat în grupe Franța, singura echipă latină a acelui turneu, iar apoi Olanda lui Marco van Basten, echipa care își apăra titlul în acel an, și Germania în finală.

Anul acesta Danemarca și-a revenit după șocul avut cu stopul cardiac al lui Christian Eriksen și a distrus Rusia în ultima partidă a grupelor. De menționat este însă faptul că nu au jucat slab în absolut nici unul din meciurile de până atunci. Emoțiile puternice sunt cu siguranță motivul pentru care partida cu Finlanda nu poate fi relevantă din punct de vedere sportiv. Iar înfrângerea cu Belgia, una din favoritele turneului, nu a fost deloc una foarte clară. Danezii speră la o nouă minune, iar meciul cu Țara Galilor nu va fi în nici un caz o piedică.

EURO 2020: Optimile de finală – preview
Danemarca a făcut spectacol cu Rusia

 

Galezii nu prea au motive să spere la ceva special, cum a fost cazul acum 5 ani. Au avut noroc cu Elveția, au învins o echipă a Turciei care a șocat prin lipsa oricărei zvâcniri de ordin sportiv, și au fost învinși fără emoții de echipa de rezervă a Italiei. Această primă optime de finală nu pare să ne dea nici un indiciu care să ne aducă îndoială în privința echipei care se va califica.

Italia – Austria, sâmbătă, ora 22:00

Tot astăzi, pe Wembley Stadium din Londra, va intra în arenă echipa cu cel mai curat și impresionant parcurs de până acum la EURO 2020. Este vorba aici de Italia, care și-a completat în grupe o serie de 11 meciuri consecutive cu victorii fără gol primit și o serie cel puțin la fel de impresionantă de 30 de meciuri fără înfrângere (ultima înfrângere datează din Septembrie 2018, 0-1 în Portugalia în Liga Națiunilor). De menționat este că italienii nu au avut decât foarte puține adversare de calibru în această perioadă, dar chiar și așa, echipa a impresionat într-un mod în care fotbalul italian nu prea a mai făcut-o niciodată.

Nici Austria nu este un adversar puternic, iar această serie record a italienilor va continua, cel mai probabil. Nivelul de încredere al italienilor este foarte ridicat, iar unii ar putea indica faptul că acest lucru poate fi periculos pentru ei. Nimic mai adevărat. O echipă care subestimează dificultatea unui meci este mai vulnerabilă decât o echipă lipsită de talent dar care dă totul pe teren, muncind asiduu înspre un țel comun. Acest lucru cred însă că nu va afecta echipa din peninsulă în duelul cu Austria. Motivul principal ar fi acela că întreg lotul pare conștient de forța pe care ei o au ca grup, de importanța muncii în echipă, de sacrificiul care trebuie făcut pentru performanță. Consider că în aceste condiții încrederea în grup nu va dăuna performanței, nefiind bazată pe performanțe individuale, nedepinzând de anumiți oameni care pot deveni prea plini de ei.

EURO 2020: Italia
Italia bucurându-se după un gol în faza grupelor

 

Italia e cu picioarele pe pământ încă dar toți fanii ei așteptăm și momentul în care va intra în dificultate pentru a vedea cum va reacționa echipa într-o asemenea situație. Mă îndoiesc că acest moment va veni cu Austria, dar cel târziu în sferturi adversarul va impune respect, Italia fiind programată cu învingătoarea dintre Belgia și Portugalia. Austriecii au fost foarte orgolioși și chiar aroganți în partidele din grupe. În duelul cu italienii, dacă lucrurile nu vor merge conform aștepărilor, mă aștept și la reacții mai puțin ortodoxe din partea lor. Și aici nu mă refer doar la Marko Arnautovic, care deja a fost suspendat pentru reacția verbală de la golul marcat împotriva Macedoniei de Nord.

Olanda – Cehia, duminică, ora 19:00

Unul dintre cele mai frumoase meciuri din istoria campionatelor europene a avut loc în anul 2004 între aceste două națiuni. Spectacolul oferit atunci de cehi în frunte cu Milan Baros, Pavel Nedved sau Tomas Rosicky, și olandezii cu Ruud van Nistelrooy, Arjen Robben sau Clarence Seedorf, este de neuitat. La EURO 2020 cele două echipe ajung să se înfrunte însă în situații diferite. Olanda se află la prima generație după retragerea lui Robben, o generație care încă nu s-a impus în scena internațională. Numele nu sunt la fel de impresionante ca altele care au îmbrăcat înainte tricoul Portocalei Mecanice, dar timp mai au să se facă văzuți și auziți. Poate singurul nume cu adevărat impresionant ar fi fost Virgil van Dijk, căpitanul naționalei Oranje lipsind însă din cauza unei accidentări grave din care nu și-a revenit încă.

Forma arătată de olandezi în grupe îi recomandă pentru un turneu de succes, mai ales că sunt pe partea nelatină a tabloului, cel mai puternic adversar pe care l-ar putea întâlni venind din partida Anglia – Germania, abia în semi-finale. Nici Danemarca în sferturi nu ar fi ușor, dar cu siguranță partea asta de tablou este mai ușoară decât nebunia latină cu Franța, Portugalia, Spania și Italia, iar Olanda este favorită să întâlnească reprezentanta latinilor în finala de pe Wembley. Este o ocazie foarte bună pentru Memphis Depay, Georginio Wijnaldum sau Frenkie de Jong să-și impună numele pe scena internațională, unde Olanda nu a mai răsunat ca altă dată.

EURO 2020: Wijnaldum
Wijnaldum conducând Portocala Mecanică

 

Cehia trăiește un sentiment asemănător când vine vorba de renumele jucătorilor. Puțin pare să ne mai amintească de acea echipă din 2004, Vladimir Coufal și Tomas Soucek fiind singurele nume care au mai ieșit la lumină în fotbalul european. Jocul neconvingător din grupe și lipsa de experiență ar indica faptul că Cehia nu va fi una din acele echipe care să se trezească după faza grupelor. Ba chiar este posibil să asistăm la un masacru în acest meci, asemănător cu un altul făcut de olandezi în 2000 în fața fostei Iugoslavia. Atunci un proprietar al unui bar din Amsterdam a promis o bere fiecărui client la fiecare gol al Olandei. S-a terminat 6-1.. Oare câte beri am primi mâine la o ofertă de acest gen? Eu aș paria pe 5.

Belgia – Portugalia, duminică , ora 22:00

Cel mai putenic duel din optimile de finală la EURO 2020. Portugalia s-a calificat la limită din grupa morții a turneului, unde Ungaria a fost foarte aproape să încurce calculele hârtiei. Cristiano Ronaldo arată că încă nu are sens să vorbim de retragerea lui din fotbal. Dacă la vârsta asta, după un sezon lung și greu în care a luptat alături de Juventus Torino până în ultima etapă pentru cupele europene, Cristiano Ronaldo este capabil să marcheze de 5 ori la EURO și să o facă și din șprinturi de 95 m, atunci întrebarea nu este dacă mai poate, ci câți ani peste vârsta de 40 va reuși să joace la cel mai înalt nivel. Poate exagerez dar să ne uităm la Zlatan Ibrahimovic care deși este la fel de luptător, nu cred că este și la fel de disciplinat ca portughezul, și joacă încă la nivel înalt în Italia la 39 de ani. Cristiano Ronaldo nu va mai fi printre cei mai buni din lume până la 40 de ani, dar cred că va fi cu siguranță în toate turneele majore și probabil se va retrage mult după rivalul său principal, Lionel Messi, deși acesta din urmă e cu 2 ani mai tânăr.

Portugalia a făcut un turneu fluctuant până acum, dar într-o grupă foarte dificilă. De parte cealaltă, Belgia a dominat o grupă în care era de așteptat să o facă. Au avut o mică sincopă în fața Danemarcei, fiind conduși de aceștia, dar au revenit în joc și au triumfat în cele din urmă. Generația de aur a Belgiei va avea un test foarte dificil duminică în fața campioanei europene în exercițiu. Kevin de Bruyne și Romelu Lukaku abia așteaptă acest duel, la fel ca noi toți. Învingătoarea din acest duel ne va da probabil și câteva indicii despre răspunsul la întrebarea pe care am pus-o la începutul articolului.

EURO 2020: Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo în duel cu Paul Pogba Copyright: xAlexxNicodimx

 

Croația – Spania, luni , ora 19:00

Spania este echipa care vrea să crească odată cu acest campionat european. Amprenta de stil a Barcelonei se vede de la o poștă și arată din ce în ce mai bine, Luis Enrique reușind să aducă din nou echipa în postura de a crea o sumedenie de situații periculoase la poarta adversă în ultimul meci din grupe cu Slovacia. Cu esențiala diferență că de data asta nivelul de încredere al ibericilor a primit un impuls uriaș în fața porții, în capacitatea lor de a profita de aceste momente favorabile. Croația nu este foarte diferită de adversarele Spaniei din grupe, o echipă cu forță, cu tehnică, la fel ca Suedia sau Polonia, sau o combinație dintre acestea. Spania a dominat ambele partide dar le-a lipsit ceea ce au pus la punct în ultimul meci cu Slovacia. A fi decisivi în fața porții. A fost primul meci de totul sau nimic pentru spanioli, iar reacția lor a fost genială. Tiki-taka pare pusă la punct și pregătită pentru dueluri și mai tari decât acesta cu croații.

Croația este greu de comparat cu cea de la Cupa Mondială din 2018, evoluțiile fiind mult mai șterse la acest EURO. Echipa a suferit câteva modificări, unii jucători s-au retras, iar atmosfera generală este că nu vor putea repeta performanța de acum 3 ani. Și atunci au pierdut cu prima echipă latină pe care au întâlnit-o, chiar dacă a fost chiar în finală, și cred că și acum se va întâmpla la fel, deși croații nu ar duce lipsă de talent nici când vine vorba de prospăturile echipei.

EURO 2020: Pedri
Tânăra speranță a fotbalului spaniol, Pedri de la Barcelona

 

Franța – Elveția, luni, ora 22:00

Pe Arena Națională din București va avea loc ultimul meci organizat de români la EURO 2020. În optimile de finală se vor înfrunta aici Franța, campioana mondială, și Elveția, o prezență relativ constantă la turneele finale, dar care nu a ajuns niciodată măcar în vreo semi-finală și nu o va nici la această ediție. Deși francezii nu au impresionat, comentatorii de le televiziunea care transmite turneul au menționat în nenumărate momente componența ”stelară” a echipei franceze. Și este într-adevăr o echipă stelară. Au un atac stelar. Au un mijloc stelar și o apărare stelară. Chiar și portarul este stelar, antrenorul este stelar și banca de rezervă este și ea stelară. Acest lot stelar al unei națiuni stelare vine la București să încânte ochii românilor cu o evoluție stelară.

Lăsând gluma la o parte, Franța este favorită clară a duelului. Echipa care câștigat Cupa Mondială aproape fără drept de apel în Rusia, pare a fi doar la început în ceea ce privește dominația fotbalului la nivel de națiuni. Cei mai importanți jucători alături de care Didier Deschamps instrumentează succesul naționalei din Hexagon sunt în cea mai prolifică perioadă a carierei lor. Și ceea ce vine din spate de la academiile de fotbal franceze arată cel puțin la fel de bine. Vârsta jucătorilor pare să indice că această nouă generație deosebită va putea lua pe sus cel puțin încă un Mondial și un European după acest turneu. Asta dacă locul lor nu va fi luat deja în echipă de tinerii dornici de afirmare care vin din spate. N’Golo Kante, Paul Pogba sau Antoine Griezmann vor trebui să fie atenți, pentru că Marcus Thuram, Houssem Aouar, Eduardo Camavinga sau Moussa Diaby au fost deja urcați pe scara faimei de către impresari și cluburi.

EURO 2020: Optimile de finală – preview
Echipa stelară a Franței la EURO Copyright: xAlexxNicodimx

 

Franța a părut uneori că nu rulează cu toate motoarele pornite în grupe, poate la fel cum a făcut-o și acum 3 ani în Rusia. S-au mulțumit cu victorii care seamănă cu stilul italian pre-Mancini. Cu Germania au stat mai mult la cutie, contra-atacând tăios și eficient. Cu Ungaria au dominat dar nu au concretizat, întâmpinând și un public foarte ostil, dar și o echipă extrem de dăruită și unită. În final au câștigat cea mai grea grupă de la EURO 2020 și își continuă neperturbată drumul către titlul european la care toată lumea se așteaptă să îl câștige. Elveția pare să nu aibă absolut nici o șansă să le curme visele francezilor devreme. Aș merge pe un rezultat cu 4 goluri în dreptul francezilor.

Anglia – Germania, marți, ora 19:00

Singura echipă care are norocul de a evolua pe teren propriu în meciul din optimile de finală la EURO 2020 este Anglia. Pe Wembley aceștia vor primi vizita Germaniei, un adversar față de care există o rivalitate foarte puternică, dar vor primi chiar numai vizita echipei pentru că regulile de carantină impuse de insulari nu permit publicului german să se prezinte la partidă. Astfel că cel mai probabil susținerea din tribune va fi 99% în favoarea britanicilor, iar acest avantaj nu este de neglijat. Anglia a fost purtată pe aripi de public și la meciurile de până acum, în care deși nu au avut întotdeauna o evoluție deosebită, au reușit să câștige grupa fără să încaseze vreun gol.

Harry Kane pare departe de a fi liderul de acum 3 ani al echipei, departe de liderul cu care ne-a obișnuit la Tottenham Hotspurs, iar criza despre care vorbeam în articolul de dinaintea ultimului meci din grupe continuă pentru experimentatul atacant englez. Problema este una destul de mare și pare să fie mai mare decât problema de identitate pe care o au nemții momentan. La Harry Kane este vorba de un conflict rece cu vestiarul și cu sinele poate, ceea ce poate face notă discordantă în vestiar, iar acest lucru va afecta cu siguranță șansele Angliei de a ridica ștacheta în meciurile care urmează, dacă vor mai avea vreun meci după acesta cu nemții.

EURO 2020: Harry Kane
Harry Kane încercând să aibă un impact asupra jocului Copyright: xMattxImpey/Shutterstockx 12164545cc

 

La Germania, Joachim Löw pare lipsit de inspirație uneori. A avut o grupă foarte grea în condițiile în care e nevoit să mimeze o reconstrucție la care nu va lua parte defapt. Criticile la adresa lui sunt o obișnuință în Germania de la eliminarea în fața Coreei de Sud acum 3 ani și încrederea nemților în capacitatea echipei de a realiza un turneu de succes este foarte mică. La fel ca Rădoi la noi, și Löw a încercat să întinerească echipa brusc, aducând foarte mulți jucători de perspectivă în prim plan, dar a fost și el taxat dur atât de rezultate, cât și de public. Înfrângerea cu Spania de la finalul anului trecut a fost o lecție importantă pentru tânăra generație a nemților. Cu toate astea, selecționerul a continuat în acest plan și echipa va fi predată lui Hans-Dieter Flick cu un bagaj de experiență important.

Dacă Gareth Southgate nu va găsi soluția să îl reintegreze pe Harry Kane în echipă, mă tem că pentru Anglia va fi sfârșitul campaniei în acest meci de pe Wembley. Doar o evoluție foarte slabă a nemților i-ar mai putea salva. Iar dacă ne uităm cum s-au descurcat englezii în prima partidă în fața unui rival de moarte, Scoția, mă face să mă îndoiesc că fără leadership-ul lui Kane Anglia va reuși un rezultat pozitiv.

Suedia – Ucraina, marți, ora 22:00

Partida dintre Suedia și Ucraina pare a fi partida care va conține cea mai slabă echipă din sferturile de finală. Spun că pare pentru că o Germanie lipsită de identitate sau o Anglie dezbinată ar putea cădea pradă unei Suedii bine organizate sau a unei Ucraine războinice. Acesta ar fi culoarul din sferturile de finală pentru învingătoarea din acest duel. Pentru Mircea Lucescu, faptul că Ucraina a reușit să se califice și unpic norocos, de pe locul 3, este un motiv de bucurie. Experiența câștigată de ucrainieni la acest turneu, jucând împreună alături de o majoritate covârșitoare de colegi din campionatul Ucrainei, foarte mulți dintre ei fiind colegi și la echipa de club, va aduce un plus mare și lui Dinamo Kiev, echipa condusă de legendarul antrenor român.

Deși Ucraina a început bine turneul, fiind aproape de a evita înfrângerea cu Olanda în primul meci, continuarea nu a fost la fel de impresionantă. Victoria cu Macedonia de Nord a fost la limită, iar în finala grupei împotriva unei Austrii la fel de neimpresionante, Ucraina a clacat, fiind chiar dominată clar. Poate o revenire de formă a lui Tsygankov, care a fost abia recuperat după o accidentare, ar dinamita unpic jocul ucrainienilor. Timp ar fi pentru a pregăti partida, Ucraina evoluând în ultimul meci din optimile de finală.

Suedia în schimb, a surprins plăcut, învingând la limită o Polonie dependentă de finalizările lui Robert Lewandowski. Cum era de anticipat organizarea defensivă a Suediei nu a reușit să țină în frâu un atacant de clasă mondială cum este Lewa. Ucraina nu pare însă să aibă un asemenea atacant, iar echipa lui Andriy Shevchenko va fi nevoită să își ridice nivelul pentru a avea o șansă în fața nordicilor. Atât pe plan ofensiv, cât și în defensivă, unde un star în devenire din naționala suedezilor, Alexander Isak, poate face ravagii. Acesta a demonstrat pe parcursul meciurilor din grupe că interesul marilor cluburi din Europa pentru serviciile sale nu sunt nefondate. Ucraina pare să fie echipa din Estul Europei cu cea mai mare șansă de a se califica în sferturile de finală, sau cel puțin au cel mai accesibil adversar. Ar fi poate păcat să avem sferturi de finală fără nici o țară din Est.

EURO 2020: Alexander Isak
Alexander Isak creând pericol la poarta adversă Copyright: xFotoxOlimpikx

 

Concluzii

După o analiză a partidelor cu care ne vom delecta în aceste 4 zile la EURO 2020, am putea formula poate și un răspuns la întrebarea din paragrafele de început. Ce face o echipă națională puternică? Dacă ne-am uita doar la valoarea jucătorilor poate nu am putea explica de ce Anglia nu are o evoluție convingătoare. Dacă ne uităm la valoarea campionatelor interne, tot Anglia ar fi lipsită de explicație, dar și evoluțiile bune din partea Ungariei sau a Danemarcei, care nu sunt țări care impresionează la nivel de club. Italia nu a fost puternică în 2017, iar acum a revenit, deși mare lucru nu s-a întâmplat cu campionatul lor intern.

Aș spune că atunci când vorbim de echipa națională, în afară de faptul evident că un proiect temeinic și o strategie de selecție și creștere a tinerilor sunt esențiale, un factor important este sentimentul de apartenență, de dragoste față de ceea ce reprezintă echipa. Unificarea Danemarcei în fața adversității este un exemplu deosebit în care nu neapărat iubirea față de țară, dar față de un coechipier, a motivat un grup și le-a dat acestora identitate, un țel comun. Italia rămâne exemplul perfect, unde iubirea față de ce reprezintă naționala, față de felul de a fi italian, pasiunea cu care aceștia țin la culorile pe care le reprezintă, este probabil un factor mult mai mare în rezultatele echipei decât primele în bani care le sunt promise. Motivația sportivă și dată de o identificare cu ceea ce reprezinți atunci când îmbraci un anumit tricou mi se pare în momentul ăsta cel mai bun răspuns la întrebarea despre ceea ce diferențiază echipele de succes de cele care nu reușesc. Acest lucru se aplică și la echipele de club, deși la echipele naționale această pasiune și identificare este mult mai ușor de atins. Poate este și motivul pentru care mulți oameni au textul ”eu nu mă uit la fotbal, poate doar când joacă echipa națională”. Dar cercetarea continuă..

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *