EURO 2020: Semifinalele - preview

Semifinalele EURO 2020 ne oferă o asimetrie care pare aproape aranjată. Într-una din semifinale vom avea reprezentantele fotbalului latin, iar în a doua zi vom vedea echipele nordice alegându-și finalista. Povestea fiecărei combatante mă face să privesc cu entuziasm către aceste două partide din care o singură echipă o dau ca victimă sigură și voi explica ulterior și de ce Spania.

Italia – Spania, marți, ora 22:00

Ce vom vedea în acest meci? Eu o văd așa: Spania va încerca disperat să țină de minge, iar italienii vor fi ca peștii piranha care simt o bucată de carne intrată în apă. Impresia asta mi-a dat-o Italia în mai multe partide în care a impresionat de la acest turneu. Acel iureș defensiv de care am vorbit în articolul despre partida cu Belgia, este probabil secretul schimbării fotbalului pe care îl arată echipa națională a Italiei. Bazată pe gegen-press, dar cu mult mai multă dăruire și intensitate emoțională decât o fac nemții, tactica italienilor îi sufocă pur și simplu adversarii.

Și dacă ne aducem aminte de ce e capabil să facă un gegen-press bine executat în fața unui tiki-taka început de la fundași, ar fi un pont acela că Italia va domina atât în teren, cât și pe tabelă această semifinală. Mai ales că tiki-taka Spaniei este încă destul de crudă, cu un nou Xavi în persoana lui Pedri, care are abia 18 ani. Să ne aducem aminte de Brazilia – Germania 1-7 sau de Barcelona – Bayern 2-8. Singurul lucru care nu pare să se lege aici ar fi faptul că o tactică de gegen-press este deobicei executată cu succes de o echipă foarte bine pregătită fizic, dat fiind faptul că efortul fizic necesar pentru implementarea acestei tactici este foarte mare.

Italienii ne-au obișnuit cu tactici economicoase din punct de vedere al risipei de energie, iar campionatul lor intern este în aceeași notă, renumit pentru faptul că nu este unul în care este nevoie de o formă fizică deosebită. Dacă ne uităm însă la statisticile de la EURO 2020, Italia este singura echipă care a alergat constant foarte mult. O declarație relativ recentă a lui Dorinel Munteanu despre experiența din SUA în 1994, ar putea elucida misterul rezervei de energie a italienilor. Este vorba de unitatea grupului, de iubirea față de cei cu care te-ai duce și la război, și entuziasmul de a juca împreună și a încerca să atingi acea viziune, acel obiectiv comun al grupului, al națiunii. Din acest motiv vedem cu toții Italia campioană europeană. Asta dacă aceștia nu termină benzina, deși italienii par a fi mai mult o mașină electrică cu reîncărcare solară într-o vară toridă.

Italia Belgia
Bucuria jucătorilor italieni după triumful cu Belgia

 

Anglia – Danemarca, miercuri, ora 22:00

Englezii au ținut cu fiecare ocazie de la acest european să îmi contrazică predicția în ceea ce îi privește. Dacă am spus că nemții îi vor elimina sau că meciul cu Ucraina va fi strâns, ei au reușit în cele două partide să aibă un golaveraj total de 6-0. În ciuda rezultatelor, nu aș bate tobele prea tare pentru englezi, având în vedere că Germania este umbra sumbră a campioanei mondiale din 2014, iar Ucraina a părut terminată fizic, lipsită de vlagă și inspirație în partida din sferturi.

Danemarca a impresionat în meciurile din grupe, în care inclusiv cu Belgia a avut o evoluție solidă. Dar deși a avut un turneu spectaculos și solid, dar și tragic, Danemarca nu are jucători vedetă, în lipsa retrasului Christian Eriksen. Este o echipă bazată pe forța grupului, format de Kasper Hjulmand și consolidat de evenimentele din partida cu Finlanda. Așadar, deși nici acum nu pare că Anglia dă peste o echipă de clasă mondială, acesta se conturează a fi de departe cel mai greu test pentru ei de până acum.

În ceea ce privește Anglia nu se știe cât de unit este grupul având în vedere că nu au trecut prin momente dificile încă. Sunt curios cum vor reacționa la, atenție!, primul gol primit la acest turneu final. Sau vor termina turneul fără gol primit? Harry Kane a avut o evoluție foarte bună în partida cu Ucraina, dar evoluția lui individuală nu a fost problema, așa cum am văzut-o eu în grupe. Dinamica sa cu grupul încă nu a apucat să fie testată puternic, având în vedere că până acum totul a mers conform planului pentru englezi. Sunt destul de sigur că acest lucru nu va rămâne așa până la finalul turneului, iar atunci ne vom elucida cum stă echipa Angliei.

Harry Kane goal Ukraine
Bucuria lui Harry Kane alături de coechipieri după golul de 3-0 cu Ucraina

 

Dacă ți-a plăcut ce ai citit pe Tackle.ro, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp. Și dacă, la fel ca noi, abia aștepți meciurile de la EURO 2020, trăiește turneul alături de noi aici.

Concursul de pronosticuri Tackle.ro – #EuroTackle

Fizician român pierdut în Pădurea Neagră, caută izvorul Dunării să îl aducă înapoi în țară. Este, în ciuda locației actuale, un simpatizant al lumii latine. Pasionat de fotbal și de Roma antică, scrie despre fotbal din plăcere.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *