Într-o perioadă în care românii pasionați de fotbal sunt interesați din ce în ce mai mult de ofertele fictive de zeci de milioane pe care le primesc, în fiecare zi, jucătorii din Liga I, alegem să vorbim despre un fotbalist român care se luptă să-și construiască o carieră în… Premier League. Alex Dobre este mijlocaș de bandă dreaptă, are 21 de ani, și este legitimat de 3 ani la Bournemouth, fiind singurul fotbalist român pe care putem sper să-l vedem debutând în Premier League în perioada următoare.

Alex Dobre ne-a acordat un interviu, în care vorbim despre începutul carierei sale de fotbalist profesionist și despre diferențele dintre fotbalul din Anglia și cel din România.

Tackle: Te afli în cel mai bun moment al carierei tale de fotbalist profesionist, ți-ai făcut debutul la echipa mare la Bournemouth, ai primit feliciări și incurajări din toate părțile, presa este interesată de tine. Cum reușeste un jucător de 21 de ani să gestioneze asemenea momente și să rămână concentrat la fotbal?

Alex Dobre: Lucrurile acestea fac parte din viața oricărui fotbalist, trebuie doar să rămâi cu picioarele pe pământ, să muncești în continuare și să-ți dorești să ajungi cât mai sus.

Tackle: Pentru ca un junior să reușească și să confirme în fotbalul profesionist are nevoie de un combinație fericită de calități și de conjuncture, care trebuie să se alinieze aproape perfect. Să ai creștere sănătoasă, sa primești o educație cât mai bună, să întâlnești antrenori capabili și atenți la dezvoltarea jucătorilor tineri. Care este persoana fără de care nu ai fi ajuns în acest moment al carierei tale?

Alex Dobre: Nu aș putea să numesc o singură persoană, sunt multe persoane care au contribuit la formarea mea, cu care colaborez și în momentul de față ca să pot fiu la cel mai înalt nivel mereu.

Tackle: Bournemouth este una dintre echipele care a impresionat în sezonul trecut prin jocul ofensiv propus de Eddie Howe. Aveți în lot jucători precum Callum Wilson, Fraser, Harry Wilson, King sau Ake, jucători importanți în Premier League sau pentru naționalele lor. Cum este să împarți vestiarul cu ei? Ajută jucătorii tineri cu sfaturi?

Alex Dobre: Sunt jucători talentați care muncesc mult, este un sentiment plăcut să fii alături de ei, deoarece îmi pot îmbunătăți jocul luând ceva de la fiecare dintre ei. Da, mereu mă ajută cu sfaturi, nu doar pe mine ci și pe ceilalți colegi de vârsta mea.

Tackle: Care este fotbalistul din circuitul primei echipe cu care crezi că te asemeni cel mai mult?

Alex Dobre: Fiecare jucător este unic în felul lui, fiecare are calitățile și defectele lui, nu pot spune că mă asemăn cu cineva.

Tackle: Care este fotbalistul care te-a impresionat cel mai mult, ca adversar împotriva căruia ai jucat?

Alex Dobre: În vara anului trecut am jucat un amical contra lui Lazio, jucătorul care m-a impresionat a fost Ciro Immobile, golgheterul din Seria A.

Tackle: Jocurile Olimpice se apropie, naționala merge acolo după 56 ani. Ce ar însemna pentru tine să porți tricoul naționale la o asemenea competiție?

Alex Dobre: Mă simt onorat de fiecare dată când port tricoul naționalei României, m-aș bucura enorm să ajut echipa naționala la Jocurile Olimpice.

Tackle: Ai jucat sub formă de împrumut la formații din liga a treia sau patra engleză, Yeovil Town, Bury, Rochdale. Ai avut, practic, ocazia să vezi, din interior, fundația celui mai puternic campionat din lume. Cum este fotbalul acolo? Care sunt 3 lucruri pe care le-ai învățat sau dezvoltat acolo?

Alex Dobre: În ligile inferioare este un fotbal foarte agresiv cu mingii lungi la bătaie, împrumuturile acolo m-au ajutat să mă dezvolt ca jucător. Am dobândit agresivitate, forță și responsabilitatea de a face în întregime faza defensivă.

Tackle: Vedem, din păcate, foarte muți jucători care pleacă din Liga I și se adaptează foarte greu în alte campionate din Europa. Ce le lipsește în pregătire? Sau ce este diferit în pregătirea jucătorilor în Anglia față de România?

Alex Dobre: În primul rând intensitatea antrenamentelor este foarte ridicată, a meciurilor și mai ridicată, unde nu mulți jucători au capacitatea necesară de efort și să se adapteze la viteza de joc. În fiecare zi este o competiție între jucători (posturi) deoarece cluburile au foarte mulți bani și poți fi înlocuit imediat dacă nu te autodepășești pe zi ce trece, pentru a deveni un jucător cât mai complet.

Tackle: Presupun că urmărești cu atenție majoritatea meciurilor din Premier League, vezi lupta la titlu ca și participant la competiție. Care este echipa care te impresionează cel mai mult în acest sezon? Crezi că Liverpool poate să rămână neînvinsă pe întreg sezonul?

Alex Dobre: La fiecare meci este o rivalitate imensă, deoarece fiecare echipă își dorește să ajungă cât mai sus în clasament. Cel mai mult în acest sezon m-a impresionat Liverpool, deoarece este neînfrântă. Cei de acolo au capacitatea necesară să rămână neînvinși, doar că niciun meci nu seamănă cu altul și va fi destul de dificil.

Tackle: Ești un fotbalist cu abilități tehnice ridicate. Ce vrei să îmbunătățești la jocul tău în următoarea perioadă? Care sunt principalele calități căutate în Premier League?

Alex Dobre: La fiecare antrenament încerc să mă îmbunătățesc pe fiecare parte a jocului meu, după cum am mai spus să devin un jucător cât mai complet. Forță, viteză și tehnică în regim de viteză – sunt cele mai importante calități pentru un jucător de Premier League.

Tackle: Cum își petrece Alex Dobre timpul liber? Ce pasiuni sau hobby-uri are pe lângă fotbal?

Alex Dobre: Îmi place să joc FIFA, să mă uit la un film/serial astea sunt lucrurile pe care le poți face în Anglia.
Îmi place să merg la sală, îmi place tenisul, să merg la înot.

Tackle: Daca trebuie sa organizezi un fotbal cu baietii, 5+1, care sunt cei 5 jucatori din Premier League pe care i-ai suna să joace alături de tine?

Alex Dobre: Mi-aș face următoarea echipă: Kepa, Van Dijk, Walker, Mane, De Bruyne.

Tackle: O ultimă întrebare. Ai 21 de ani, esti aproape de primul meci în Premier League. Unde îl vezi pe Alex Dobre când va împlini 23 de ani?

Alex Dobre: Sper că jucând pentru un club de top din Premier League.

Ce spune managerul lui Bournemouth, Eddie Howe, despre Alex Dobre?

Nu a vrut să plece împrumut, deși i-am oferit această opțiune. A vrut să rămână și să lupte pentru locul lui. Singurul lucru pe care îl cer tuturor jucătorilor este să nu existe reacții negative dacă nu se află în lot și să rămână și să lupte pentru locul lor. Alex muncește continuu pentru a se îmbunătăți, e incredibil.

A muncit și s-a antrenat pentru momentul pe care l-a avut sâmbătă. Și-a câștigat acest merit și a fost frumos să văd un tânăr jucător care face treaba singur, fără să îl împingem noi de la spate. E un jucător care se motivează și se conduce singur. Aceste lucruri sunt esențiale pentru a ajunge în vârf, așa că sunt foarte mulțumit de el. Este o persoană unică, un jucător unic. A trecut prin multe și a parcurs un drum lung pentru a se dezvolta. A fost doar un pas mic pentru el (n.r. – meciul de sâmbătă), dar sper că va rămâne ceva de neuitat.

Alex Dobre este fotbalistul lui Bournemouth din vara anului 2016 și de atunci a fost împrumutat de trei ori: la Rochadale, Bury și Yeovil Town. În sezonul 2019/2020, a ales să rămână la Bournemouth și a debutat pentru prima echipă într-un meci de FA Cup, la început de 2020, intrând în locul lui Ryan Fraser.

Alex Dobre la debut pentru Bournemouth. Sursa: https://www.instagram.com/dobrealex.m/

Pentru naționalele de tineret ale României, Alex Dobre a jucat de 11 ori, la nivel U17 și U21, fiind folosit adesea de fostul selecționer Marian Isăilă în campania de calificare la EURO 2019.

Sursa fotografiilor din articol: AFCB.co.uk

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, trimis pe e-mail, în fiecare vineri.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Mihai n-a vrut să-și completeze profilul, așa că l-au completat colegii de redacție. Pasionat de cricket și oină, fan Margareta Pâslaru și Sofia Vicoveanca, entuziast al goblenului. Președintele fan-club-ului Shane Cojocărel. "Ianoși e regele miștoului cum Jean Pădureanu era regele blaturilor" - apreciere de Dan Dracea, din aprilie 2019.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.