Astăzi, de la ora 13.00 s-a jucat finala Campionatului Mondial U20, competiție disputată în Coreea de Sud. Ultimul act a pus față în față echipa Angliei și revelația turneului Venezuela, condusă magistral de Rafael Dudamel. Meciul a fost transmis în România de Eurosport 1 și Eurosport Player.

Echipe

Venezuela (4-2-3-1): Farinez – R.Hernandez, J.Hernandez, Ferraresi, Velasquez – Lucena, Herrera – Cordova (’72 Sosa Samuel), Chacon (’51 Soteldo), Penaranda (’93 Hurtado) – Pena

Anglia (4-2-3-1): Woodman – Kenny, Tomori, J.Clarke-Salter, K.Walker-Peters – Cook, Onomah – Dowell (’62 Ojo), Solanke, Lookman (’76 Maitland-Niles) – Calvert-Lewin

Cronica meciului 

Prima repriză a aparținut în totalitate englezilor: 12 ocazii de gol și 6 șuturi pe poartă reușite, cu o posesie de 58%.  De partea cealaltă, sud-americanii  au reușit să amenințe poarta doar din lovitură liberă. În minutul 25 Lucena își încearcă norocul din acea fază fixă, însă mingea trimisă de el lovește bara.

Britanicii au lovit decisiv în minutul 35. Calvert-Lewin profită de o nesincronizare în apărarea Venezuelei și înscrie, după o lasă lobată din lovitura liberă executată de Cook.

Venezuela și-a revenit din letargie în repriza a doua. Dudamel a mutat inspirat prin introducerea lui Soteldo în locul lui Chacon, iar fazele de poartă au început să apară imediat. Prima mare ocazie a venit în minutul 51, când Cordova a scăpat singur cu Woodman, dar portarul lui Newcastle a blocat cu siguranță.

Abia introdus după pauză, micuțul Sotaldo a dinamitat apărarea englezilor prin câteva pătrunderi în viteză. După ce l-a lansat pe Cordova singur cu portarul, un minut mai târziu a oferit o nouă pasă ideală pentru în careu, dar Woodman reține cu siguranță de lângă bară.

Anglia dădea semne de relaxare la mijlocul terenului, Onomah fiind în câteva rânduri înger și demon. După câteva pase greșite, Venezuela a putut pune în pericol poarta englezilor. Pe atac însă, Onomah a fost excelent cu mingea la picior, trimițând spectaculos în bară în minutul 56.

Meciul curgea spre o victorie fără emoții a britanicilor, dar în minutul 72 arbitrul Kuipers dictează penalty la intervenția imprudentă în careu a lui Clarke-Salter. Cunoscutul central olandez a intervenit doar după notificarea venită de la arbitrul video.

Ca o ironie, penalty-ul este executat de către un jucător aflat în proprietatea lui Watford: Adalberto Penaranda. Mijlocașul venezuelean șutează pe centru, Woodman plecase pe fentă, însă cu un relfex ireal respinge mingea, care este apoi degajată de către fundași. O intervenție cât un trofeu!

http://www.dailymotion.com/video/x5q18hh_a-penaranda-missed-penalty-venezuela-u20-0-1-england-u2_sport

Venezuelenii nu se descureajează și continuă să asalteze careul britanicilor, care încep să simtă miza partidei și se retrag, mai mult din inerție. Totuși, sud-americanii macină în gol și singura ocazie de a egala a venit de la o respingere hilară a lui Tomori, își care putea îngropa echipa în ultimul minut. Totuși, Woodman a fost din nou la post și a respins în corner. Anglia triumfă în fianal campionatului mondial U20 și aduce trofeul în insulă, pentru prima dată după 51 de ani!

Omul meciului și portarul turneului – Freddie Woodman (Newcastle United)

Cel mai bun jucător al turneului – Dominic Solanke (Liverpool)

Cine sunt noii campioni mondiali?

Managerul englezilor Paul Simpson a folosit de-a lungul turneului un 11 destul de variat, bazându-se pe soliditatea unui lot extrem de promițător, cu jucători de la Chelsea, Liverpool, Tottenham, Everton sau Arsenal.

Englezii au dominat competiția cu un parcurs fără greșeală și au oferit prima finală fără prelungiri, după 10 ani! Britanicii au spulberat tot în drumul către glorie, câștigând toate partidele cu excepția meciului din grupe cu Guinea, terminat la egalitate: vs. Argentina 3-0, vs. Coreea de Sud 1-0, vs. Costa Rica 2-1, vs. Mexic 1-0, vs. Italia 3-1 și vs. Venezuela 1-0.

Sursa: FIFA.com

Totodată, fiind un campionat lung și extrem de obositor, Simpson și-a gestionat ideal resursele pe care le-a avut la dispoziție. Prin urmare, nu putem vorbi de un prim 11 de bază, însă putem admira consistența jocului și maturitatea de care au dat dovadă acești copii, pe parcursul turneului.

Din lotul britanicilor, Lookman, Solanke, Cook, Ojo, Ejaria, Calvert-Lewin sau Onomah și-au făcut deja debutul în Premier League. Cu toate acestea, englezii puteau folosi un lot mult mai puternic, dacă ne gândim că la această competiție mai puteau evolua jucători precum Rashford și Tuanzebe (Manchester United), Tom Davies (Everton) sau Patrick Roberts (Celtic Glasgow).

Pe pagina de Facebook Fani Premier League România filtrăm cu mare atenție conținutul, la fel și aici, pe site, în articolelele cu știri despre transferuri. Vă recomand să ne urmăriți sau chiar să vă alăturați comunității noastre!

PS: ne găsiți și pe Twitter!

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Un comentariu la “Finala Campionatului Mondial U20: Anglia campioană după 51 de ani!”