
Am avut o săptămână plină de evenimente: fotbalul nu a luat pauză, chiar dacă toate campionatele s-au încheiat Despre revenirea cupelor europene cât și alte evenimente importante din fotbal, povestim în continuare.
Știm cine se va duela pentru trofeul Champions League în Lisabona
Săptămâna asta s-au stabilit, într-un final, meciurile din tabloul principal din Portugalia. Știam de o bună vreme de timp că Atalanta joacă cu PSG, iar Atletico cu Leipzig. În urma retururilor din optimi, am aflat că în sferturi joacă Lyon cu Manchester City și Bayern Munchen cu Barcelona.
În prima seară de Champions League, după cam 5 luni de pauză, Real Madrid încearcă să recupereze înfrângerea de acasă, dar este rapid adusă cu picioarele pe pământ de Varane care greșește în careu și îi dă posibilitatea lui Sterling să-și pună echipa cu un picior în sferturile de finală.
Benzema strălucește în aer și marchează golul egalizator, dar degeaba pentru că după pauză Varane o comite din nou și îi lasă lui Jesus o simplă formalitate. Partida se termină 2-1 pentru cetățeni, 4-2 la general, și Guardiola merge în Portugalia să câștige Champions League.
Dar până acolo va juca cu Lyon, surpriza acestei săptămâni. A reușit să o elimine pe Juventus chiar la ea acasă! Și să-l demită pe Maurizio Sarri…
În meciul tur, Lyon s-a impus la limită, cu 1-0, și trebuia să apere un avantaj să zicem fragil mai ales pe terenul campioanei Italiei. Doar că planul de acasă nu a mers așa cum se gândea Sarri, iar Juventus nu a reușit să se califice.
Depay transformă o lovitură de pedeapsă în minutul 10 și încurcă calculele calificării pentru bianconerii. Ronaldo marchează două goluri, unul în prima repriză din penalty, iar altul în a doua cu o execuție de la distanță. Degeaba. Juventus eșuează să mai înscrie încă un gol, deși a avut destul timp la îndemână, și astfel iese din competiție încă din optimi.
După această înfrângere, Sarri a fost anunțat că își poate căuta o nouă echipă. Sarri e un antrenor care merită apreciat pentru ce a făcut și cât a muncit. Personal, l-aș aduce la o prezentare TedX unde să vorbească despre evoluția sa și ambiția a munci din greu pentru pasiunea ta.
Dar la Juventus, pretențiile sunt mari și argumentate. Sarri nu a produs foarte mult și a lăsat impresia că nu poate gestiona o astfel de echipă, cu un vestiar puternic.
În a doua zi de Champions League, Barca și Bayern s-au impus categoric și pregătesc un meci de zile mari în sferturi. O adevărată finală. Barca câștigă cu 3-1 acasă cu Napoli, iar Bayern trimite Chelsea acasă după o dublă manșă cu scorul final de 7-1.
În Europa League, Manchester United și Inter și-au respectat statutul de favorite la câștigarea competiției și au trecut mai departe după victorii cu Lask Linz și Getafe. United joacă cu Copenhaga, iar Inter cu Leverkusen. În celelalte două sferturi de finală se întâlnesc Wolves cu Sevilla și Shaktior Donețk cu Basel.
Meciurile se joacă luni și marți de la ora 22. În Champions League se joacă un meci în fiecare seară de la ora 22 începând cu miercuri. Toate meciurile, din ambele competiții, se joacă într-o singură manșă.
Campionatul scoțian: o cursă în doi sau mai degrabă un sprint pentru Celtic?
A început un nou sezon în fotbalul scoțian. Campionatul trecut s-a încheiat fără să se mai joace și ultimele meciuri. Celtic a primit titlul de campioană și acum începe un nou drum spre titlul consecutiv cu numărul 10.
Singura care ar putea să o ajungă, atenție nu să o depășească, e Rangers însă și aici sunt întrebări legate de ce o să se întâmple după ce pleacă atacantul Alfredo Morelos, sursa principală de goluri de aici. În ultimele zile au apărut tot mai multe speculații despre plecare sa la Lille. Sezonul trecut a marcat 12 goluri.
În afară de asta, Steven Gerard e de doi ani la echipă și încă nu a reușit să îi pună prea mari probleme lui Celtic. Oare câtă răbdare mai au suporterii lui Rangers?
Campionatul Scoțian se împarte în două. Celtic și Rangers luptă la titlu, iar celelalte echipe se bat pentru locul 3. Treaba asta are și efecte negative asupra ligii. Lipsa de competitivitate și dramatism pentru titlu duce la dezinteresul celor care bagă bani în drepturile TV și astfel valoarea ligii ar putea scădea considerabil. De aici ar avea de pierdut tot echipele mici.
Ce s-a întâmplat cu Arda Turan?
Într-o vreme în Europa pe buzele tuturor se afla Arda Turan, etapă de etapă. Jucătorul care punea umărul serios la Altetico la câștigarea campionatului în 2014 ca mai apoi să fie transferat la Barcelona, a ajuns acum să se întrebe ce s-a întâmplat în ultimii ani de nu a mai jucat la națională din 2017 sau de ce Barcelona l-a plătit în tot acest timp ca el să nu joace.
S-a poziționat ca un jucător de mare valoare la Atletico Madrid sub mâna lui Simenone. Alături de madrileni a câștigat titlul, Europa League și Copa del Rey. În 2015 era cumpărat de Barcelona pentru suma de 40 de milioane de euro. Aici trebuia să joace rolul secundar, în spatele lui Messi.
Și a făcut-o bine. Sub conducerea lui Luis Enrique a jucat bine și a avut un rol în echipă. După ce a plecat Enrique și a venit Valverde, situația s-a schimbat. A fost lăsat pe bancă și Valverde i-a oferit un răspuns politic, că nu se potrivește cu sistemul lui. Absența din meciuri și-a spus cuvântul.
Arda nu mai reprezenta un punct de interes pentru Barcelona și a fost împrumutat în 2018 la Istanbul Bașakșehir. Într-un meci a împins un arbitru și a primit 16 etape de suspendare. Cea mai mare din istoria campionatului turc. Despre temperamentul vulcanic se știe bine mai ales dintr-un meci al lui Ateltico când a aruncat cu gheata după un asistent. Probabil și de asta îl plăcea mult Simeone, pe lângă jocul său bun. Asta ca să mai glumim puțin.
După a fost implicat într-un scandal dintr-un club de noapte unde ar fi agresat fizic o altă persoană și a recunoscut după că a tras alarma de incendiu într-un spital fără să fi fost nevoie de asta. Toate derapajele astea extra-sportiv și lipsa meciurilor l-au transformat pe Turan într-o umbră a jucătorului care acum doar câțiva ani era apreciat de foarte multă lume.
Arda Turan a semnat recent cu Galatasaray. Clubul la care a început fotbalul. Deși ar putea duce o viață liniștită, el continuă să joace și spune că mai are multe de spus în fotbal. Începe un drum nou, o etapă nouă în cariera sa. De la 0. Așa cum a început acum muți ani.
Înțelegerea de 10 ani dintre Man City și Etihad se apropie de final
Înțelegerea dintre clubul de fotbal și compania de servicii de călătorie pe cale aeriană intră în ultimul al. În 10 ani multe s-au schimbat atât la City cât și la Etihad.
În 2011 cele două părți semnau un contract cu o valoare de 400 de milioane de lire prin care se achiziționau drepturile pentru denumirea stadionului cât și drepturile pentru tricouri. O sumă gigantică pentru ce se cunoștea ca fiind standardul în piață la acea vreme.
De exemplu, acordul dintre Arsenal și Emirates a valorat cam 100 de milioane de lire sterline pentru o perioadă de peste 15 ani.
Arsene Wenger chiar declara în 2011, după anunțul afacerii de la City, că prețul este unul enorm și că nu reprezintă deloc piața. El chiar glumea și spunea că probabil ei au făcut o înțelegere proastă de nu au ajuns la o sumă asemănătoare.
Atât City cât și Etihad au băgat bani mulți în business-urile lor. City a investit o groază pe jucători. E drept că a obținut, chiar dacă nu au pus mâna pe Champions League.
Etihad a investit mulți bani în dezvoltarea afacerii, dar fără prea mari succese. Ultimul an când compania a fost pe profit a fost în 2015. De atunci au înregistrat pierderi de aproape 800 de milioane de dolari.
Atât City cât și Etihad au avut probleme cu regulamentele sau concurența. City a fost implicat în procesul cu regula fair-play-ului financiar, unde a avut câștig de cauză conform celor de la TAS.
Etihad a fost acuzată de alte servicii de călătorie, în special companiile americane, că joacă necinstit. În spatele companiei s-ar afla guvernul care sprijină prin subvenții sau alte mijloace care favorizează compania și duc la o concurență neloială.
Relația dintre cele două părți s-a schimbat și ea în ultimii 10 ani. Au apărut în presă informații despre faptul că City ar fi început deja să caute un alt sponsor. Cert e că ambele părți, față de acum 10 ani, nu mai au nevoie unul de celălalt.
Fulham promovează în Premier League și câștigă o mulțime de bani
Fulham promovează în PL după doar un an de Championship. Echipa s-a impus în extra-timp cu scorul de 2-1 împotriva lui Brentford. Meciul a fost unul echilibrat până când la o lovitură liberă portarul de la Brentford a fost surprins și scorul de pe tabelă era în favoarea lui Fulham.
Promovarea în prima ligă a fotbalului englez îi va aduce lui Fulham în următorii 3 ani o sumă aproximativă de 170 de milioane de lire sterline. Aici intră în mare parte drepturile TV, bani din bilete și alte modalități de comercializare.
La suma asta au ajuns cei de la Delloite. Secțiunea companiei care e responsabilă de finanțele sportului a analizat și a prezentat situația lui Villa. După ce au câștigat anul trecut în play-off cu Derby Country, Aston Villa ar fi trebuit să încaseze în următorii 3 ani de la promovare o sumă ca cea de mai sus.
Deloitte Sports Business Group a analizat cazul lui Crystal Palace care din 2013 este în PL. La vremea aceea suma de bani pe care ar fi încasat-o Palace pentru primii 3 ani ar fi fost de 120 de milioane de lire. În cei 6 ani consecutivi petrecuți în prima ligă, Crystal Palace a avut venituri de 656 de mil lire sterline dintre care 571 mil provin din drepturile TV.
În 2019 din 155 de mil. încasați, 124 sunt doar de la drepturile TV.
În același timp și suma salariilor pe care le plătesc a crescut. În 2019 au plătit pe salarii cu 100 de mil mai mult decât în 2013. Iar în cei 6 ani au plătit în total pentru salarii 432 de milioane de lire.
Observam limpede cât de importanți și mulți sunt banii din drepturile TV.
O chestie despre care nu mai auzisem și mi s-a părut interesantă e faptul că Premier League oferă un suport financiar pentru echipele care retrogradează. Acest suport ține 2 ani consecutivi. De exemplu, când au retrogradat Swansea, West Brom și Stoke în sezonul 2017/18, acestea au primit în primul an 42 de milioane, iar în al doilea 35 de milioane. Banii ăștia intră în suma aia de la început de care vorbeam.
Gracias, San Iker!
Iker Casillas, legenda de la Real Madrid și-a anunțat retragerea din fotbal. Casillas nu este doar o legendă pentru Real sau naționala Spaniei, ci un jucător emblematic pentru întreg fotbalul mondial.
La 16 ani își anunța profesorii că trebuie să plece mai repede de la școală și îi ruga să-l învoiască. Întrebat care este motivul, el a răspuns că a fost selectat în echipa Realului pentru meciul din campionat.
A jucat 725 de meciuri în tricoul lui Real Madrid, iar în naționala Spaniei a fost selecționat de 167 de ori. A câștigat 2 campionate europene, o cupă mondială, Champions League, campionatul Spaniei, dar mai presus de toate a rămas un simbol pentru toți tinerii fotbaliști.
A părut mereu un tip modest, cumpătat. A demonstrat asta și acum 5 ani când a intrat într-o conferință de presă unde se aflau numai el și reporterii. Cu câteva foi în mână a început să vorbească despre Real Madrid. Nu a rezistat mult și vocea a început să-i tremure. De aici până la o furtună de lacrimi nu a mai fost decât un pas. Iker Casillas își lua la revedere de la Real Madrid, locul unde a crescut și a jucat fotbal, după 25 de ani.
A venit la Porto și a făcut treabă și aici. A câștigat două titluri de campion. Nu a mai jucat din 2019 din cauza problemelor legate de inimă. Săptămâna aceasta a anunțat retragerea, iar nouă nu ne rămâne decât să ne ridicăm în picioare și să-l aplaudăm. Gracias, Iker Casillas!
Pe repede-nainte
Asociația de fotbal din Anglia a prezentat noi reguli și sancțiuni legate de tușitul pe teren. Jucătorii care vor face asta în mod deliberat vor fi sancționați cu cartonaș roșu. Sancțiunea se aplică dacă fac asta conștient direct spre un adversar sau spre un oficial.
În cazul în care intenția nu a fost aceeași, dar gestul s-a întâmplat, atunci jucătorul va primi galben. Sancțiunea fiind similară cu cea care pentru un gest nesportiv. De fapt ambele sancțiuni pornesc de la echivalentul din regulamentul sportiv.
Englezii au votat împotriva celor 5 schimbări permise în timpul unui meci așa cum s-a întâmplat după reluarea campionatului. 11 cluburi din 20 s-au poziționat împotriva propunerii. Propunerea avea nevoie de 14 voturi pentru a trece.
Majoritatea celor care au votat împotriva au fost cluburile din a doua jumătate a clasamentului pe motivul de a nu acorda un avantaj cluburilor mari și cu posibilități financiare – vezi aici articolul unde povestesc despre cine este avantajat de această nouă regulă.
AS Roma este achiziționată de un grup de investitori americani care aparțin grupului de afaceri Friedkrin. Tranzacția a fost evaluată la 591 de mil de euro. S-au încheiat înțelegeri formale, iar până la finalul lunii achiziția ar trebui să fie completă și definitivă.
Puma împreună cu La Liga au prezentat noile mingi ale sezonului viitor. Spunem mingi pentru că sezonul ăsta va fi o premieră. Vor fi două: Accelerate și Adrenalina. Accelerate va fi mingea principlă, însă a doua va fi folosită în El Clasico, derby-uri sau meciuri importante și cu miză.
Accelerate Adrenalina
Italienii au anunțat că vor începe noul sezon din Serie A pe data de 19 septembrie. Cu o săptămână mai târziu decât era initial stabilit. Hotărârea de a prelungi cu încă o săptămână ar trebui să ajute cluburile să se odihnească mai mult.
Bundesliga începe de pe 18 septembrie, iar nemții au publicat programul primei etape. Bayern Munchen joacă acasă cu Schalke, în vreme ce Dortmund și Leipzig joacă și ele tot acasă cu Gladbach, respective Mainz. Un duel interesant se anunță cel dintre Wolfsburg și Leverkusen.
Fotografia săptămânii
După meci, Guardiola și Zidane stau la o poveste pe marginea terenului.
Ne citim săptămâna viitoare!
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.