Săptămâna asta ne-am uitat la fotbal și am avut ce vedea, așa că trecem în revistă câteva gânduri despre Champions League, dar vedem și alte evenimente interesante care s-au petrecut în sportul rege.
Careu de ași inedit în Champions League
Cunoaștem careul de ași din semifinalele Uefa Champions League. O competiție care s-a transformat într-o afacere dintre germani și francezi. Leipzig se bate cu PSG, iar Bayern Munchen joacă cu Lyon pentru un loc în finală.
După ce au condus toată partida cu 1-0 printr-un gol marcat în a doua jumătate a primei reprize, Atalanta s-a retras și nu a mai oferit nimic spectaculos în tot restul meciului. Nici PSG nu a fost foarte eficientă în fața porții, însă după minutul 90, în doar câteva faze, scorul a fost întors la 2-1 pentru francezi. Inspirat, Tuchel l-a trimis în teren pe Choupo-Moting care a contribuit esențial la primul gol, iar la al doilea a fost cel care a împins balonul în plasa porții.
Se pare că formatul ăsta cu un singur meci eliminatoriu nu prea l-a avantajat pe Simeone. Echipa lui a pierdut cu 2-1 în fața celor de la Leipzig care ajung prima data în semifinalele UCL după ce acum câțiva ani jucau în ligile inferioare din Germania. Cu un antrenor mai tânăr decât Messi și Ronaldo, Leipzig a fost o piatră dură pentru Bayern Munchen în Bundesliga și cu siguranță va fi la fel și pentru parizieni. Se anunță un duel interesant între doi tehnicieni germani care preferă jocul de posesie.
La Barcelona și Bayern Munchen nu cred că mai rămâne nimic de adăugat. 8-2 pentru bavarezi care au făcut ce au vrut din trupa catalană. Cea mai mare înfrângere din istoria competiției pentru Barcelona și nu doar atât. Imediat după meci mulți s-au chinuit să afle când a mai luat Barca atât de multe goluri. Cu siguranță ați văzut și voi postările. Eu o să menționez în schimb că ce e acum la Barca e rezultatul ultimilor 5 ani în care tot ce s-a făcut pe la clubul ăla a fost prost gestionat.
Jucători aduși pe sute de milioane fără un plan concret, antrenori aduși și schimbați fără soluții de viitor plus un Messi care rămas fără Xavi sau Iniesta a trebuit să preia titlul de liderl. Bayern Munchen este probabil cel mai inteligent club din Europa pentru că știe cum să gestioneze schimbările atunci când e nevoie. Bayernul, sau conducerea bavarezilor, știe foarte bine când trebuie să schimbe o piesă important la echipă ca totul să meargă strună.
Așa a fost și anul ăsta când l-au schimbat pe Kovac după umilința de la Frankfurt cu 5-1 și l-au pus pe Flick care de atunci a transformat echipa asta într-un club care merge perfect. Nu cred că ne-am așteptat mulți la o victorie a Barcei, probabil nu ne-am așteptat nici la o diferență de un asemenea nivel, însă trebuie să admitem și să apreciem faptul că Bayern Munchen e genul de echipă care te distruge când simte că ești vulnerabil. Bavarezii avansează în semifinale și, pentru mine, sunt echipa favorită la câștigarea trofeului.
Până în finală vor da peste Lyon. Francezii au reușit performanța de a-i elimina pe cetățeni cu 3-1 după un meci în care cei de la lyon au știut cum să se apere efficient și au profitat de greșelile celor de la City. Guardiola eșuează din nou. Pe banca lui City nu a cunoscut încă mirosul unei semifinale de UCL, iar cu Bayern a ajuns doar până acolo. Încep să am îndoieli despre capacitatea lui de a oferi rezultate în competiția supremă a continentului. Nu mă înțelegeți greșit, toate echipele la care a fost Guardiola pe bancă au avut super jucători și i-au adus tot ce a vrut el.
La Barca a avut probabil una dintre cele mai bune echipe din istoria fotbalului plus o selecție de jucători spanioli pe care se construise scheletul naționalei Spaniei care reușea performanțele anilor 2008-2012. Să nu mai vorbim de Messi. Probabil a avut și Guardiola o contribuție la echipa aia, nu zic nu. Însă de atunci a trecut ceva timp și nu prea a mai reușit ceva în afară de rezultate la nivel intern, unde cam era de așteptat la ce jucători a avut la dispoziție.
Nu am cum să nu-l compar pe Guardiola cu Jurgen Klopp. Germanul a reușit să construiască două echipe cu performanțe. A adus pe inteligența sa și a reușit după flerul său de antrenor să facă echipe cu un joc superb care i-au oferit și rezultate. Klopp în ultimii ani a ajuns de 3 ori în finala UCL. E drept că a pierdut-o și de două ori, însă nu a avut nevoie de miliardul de euro ca să joace doar până în sferturi. Poate că ar trebui ca Guardiola să treacă și el pe la o echipă de mijlocul clasamentului cum au făcut și alții și să dovedească cu puțin.
Până la urmă meciul dintre City și Lyon a fost și un fel de meci între bani și fotbal. Dar până la urmă ne întoarcem la ce zicea marele Cruyff că el nu a văzut un sac de bani care să câștige un meci de fotbal. Lyon câștigă și merge în semifinale și dă o palmă peste nas, mai ales celor din Premier League, care ironizau campionatul francez ca fiind campionatul fermierilor.
Câteva cuvinte despre Europa League… competiția asta cred că a fost făcută special pentru spaniolii de la Sevilla. Aceștia au trecut aseară cu 2-1 de Manchester United care ratează astfel șansa unui nou trofeu. În ceea ce-i privește pe Spanioli nu putem decât să zicem că e competiția pe care o cunosc cel mai bine. Andaluzii au câștigat competiția de cinci ori până acum și se pregătesc să joace finala pentru cel de-al șaselea trofeu de Europa League.
În finala dau peste una dintre Inter sau Sahtior. Misiunea italienilor nu este una chiar ușoară pentru că ucrainienii au arătat o figură frumoasă până acum și au oferit un fotbal spectaculos. Vom urmări împreună, în seara asta, deznodământul celei de-a doua semifinale din Europa League.
Dispare avantajul de acasă în lipsa suporterilor?
Un grup de cercetători de la universitatea din Reading s-au gândit să analizeze dacă avantajul de acasă s-a schimbat cu ceva după ce campionatele s-au reluat, de data asta fără fani. Cercetarea a plecat de la premisa că lipsa fanilor ar reprezenta un dezavantaj pentru echipele gazdă.
Ca eșantion, oamenii de știință au preluat date din campionatele Angliei, Germaniei, Spaniei și Italiei. După ce au analizat toate datele, cercetătorii au concluzionat că echipele care joacă acasă nu sunt dezavantajate într-o proporție foarte mare de un stadion gol. În schimb au observat că arbitrii sunt mai rezervați când vine vorba să arate galbene jucătorilor din echipa oaspete.
În Anglia, în Premier League și Championship, victoriile gazdelor au scăzut, după reluarea sezonului, de la 43,4% la 42,0%. Deși în Bundesliga în primele etape s-a putut observa ușor declinul gazdelor, ulterior totul s-a reglat, iar procentul victoriilor de partea gazdelor a scăzut numai de la 40,8% la 39,2%. În Spania situația a fost asemănătoare.
Curios, în Italia e total invers. Cu stadioanele goale, echipele de acasă au câștigat mai mult decât o făceau înainte. Să fie presiunea fanilor de vină? Italienii au crescut de la 42,9% la 43,1%.
Conform celor de la Universitatea din Reading, în spatele avantajului de acasă stau: susținerea fanilor și presiunea pe adversari, jucătorii sunt obișnuiți cu stadionul și oboseala acumulată de echipa adversă în urma deplasării.
Cercetătorii cred că e destul de dificil ca oboseala să aibă un impact atât de mare asurpra performanței unor jucători de elită care se antrenează la un nivel înalt și au o condiție fizică de top. Așa că eliminând și factorul fanilor, ne rămâne doar ideea de familiaritate a echipei gazdă cu împrejurimile. Ceea ce poate fi de înțeles.
Așadar, nu poate fi susținută ideea că lipsa fanilor duce la un dezavantaj pentru echipa gazdă. Însă arbitrii sunt mai rezervați atunci când vine vorba de a-i sancționa pe jucătorii adverși. În urma studiului, s-a constatat că arbitrii au arătat de două ori mai puține cartonașe galbene oaspeților.
Ce este ma important decât talentul? Responsabilitatea, oare?
Săptămâna aceasta trebuia să aibă loc meciul dintre Celtic și Aberdeen care a fost anulat din cauza jucătorilor forțați să intre în carantină. Aceștia nu au respectat regulamentul ligii din acest sezon și au fost pedepsiți.
Toată situația a început după ce 8 jucători de la Aberdeen au ieșit într-un pub local și astfel au încălcat regulile. Regulile astea privesc ideea de ,,bulă” creată anul acesta. Situație în care jucătorii se află sub atenția sporită a cluburilor pentru a reduce șansele de a fi testați pozitivi la testele de covid-19.
Premierul scoțian a ieșit public și a avertizat liga imediat după ce au apărut informații că un jucător de la Celtic ar fi plecat pentru 24 de ore în Spania și când s-a întors nu s-a izolat. El nu a anunțat și a jucat în meciul cu Kilmanrock. Nicola Sturgeon, prim-ministrul, a avertizat că tura viitoare va lua măsuri deși nu își dorește acest lucru. Pentru moment fotbalul primește un cartonaș galben, a declarat ea.
Jucătorul de la Celtic care a comis această greșeală este Boli Bolingoli. Acesta și-a cerut scuze și a declarat că este pregătit să suporte consecințele. Celtic a anunțat la rândul său că își cere scuze că a pus în pericol amânarea ligii și că vor fi suportate consecințe disciplinare.
Meciul dintre Celtic și Aberdeen a fost anulat cât și următoarele două etape pentru fiecare dintre echipe.
Ce cluburi oferă cele mai mari salarii din Europa
SpotBettingSites.com a publicat un articol unde prezintă echipele care oferă cel mai mare salariu mediu din primele 5 ligi din Europa. Concluziile se bazează pe date ale site-ului. Prima echipă este Barcelona care oferă în medie, pe an, suma de 12.28 milioane de dolari.
Pe locul doi se clasează Real Madrid care oferă cu un milion de dolari mai puțin. Podiumul este completat de Juventus care oferă pe an o medie de 10.11 milioane de dolari. Bayern Munchen se clasează pe locul 6. Bavarezii oferă pe an 8 milioane de dolari.
În top 10, Premier League domină cu 4 echipe: Man City, Man UTD, Liverpool și Arsenal. La nivel de ligi sunt câteva lucruri interesante de menționat. Astfel, în Italia Juventus se află la aproape două lungimi față de Roma care oferă în medie pe an aproape 5 milioane de dolari. În Franța, Monaco dă jucătorilor de trei ori mai puțin decât PSG.
Când bucuria ta nu se pupă cu programul vecinilor
Cei de la Rennes s-au gândit să sărbătorească prima calificare directă în grupele UCL din istoria clubului. Miercuri dimineața, pe la 3, mai mulți vecini au reclamat că s-au auzit sunete care veneau direct de pe stadionul clubului. După opinia mai multor locatari, de pe stadion s-ar fi auzit imnul Champions League cântând pentru 20 de minute în continuu.
Cei de la Rennes nu au venit încă cu o declarație oficială, însă președintele clubului a menționat rapid că în timpul zilei a avut loc un eveniment în care au fost prezenți angajați ai clubului și câțiva jucători.
Rennes a terminat sezonul din Franța pe locul 3 și ar fi trebuit să joace tur preliminar, însă datorită Sevillei vor juca în grupe. Sevilla i-a eliminat pe cei de la Wolves și astfel în semifinalele competiției au rămas echipe care deja se calificaseă în UCL.
J’avoue c’était „un poil” fort. Surtout pour 3h du mat. Je serais curieux de savoir qui n’a pas été réveillé 😅 pic.twitter.com/tzT9tm3zSP
— Télé Vision (@NatoVingt4) August 12, 2020
Valencia se desparte de căpitanul Dani Parejo
Într-o mutare pe care nu o înțelege nimeni, Valencia se desparte de căpitanul și mijlocașul Dani Parejo pe care îl lasă la Villareal. Mai mult decât atât, echipa renunță și la Coquelin tot în schimbul banilor de la Villareal.
Mai mulți suporteri au anunțat că se vor organiza și vor protesta împotriva conducerii, mai exact a patronului Lim. Pe social media, legenda Valenciei Canizares, a criticat vehement ce face patronul și faptul că vinde atât de ușor jucătorii importanți.
Deținătorii clublui au fost asupru criticați de ceva vreme încoace. Însă nu prea îi interesează. Lucru dovedit și de declarația fiicei patronului Lim care vorbea la începutul sezonului de faptul că suporterii nu întețeg un lucru: clubul e al lor și pot face ce vor cu el.
Ce s-a mai întâmplat pe piața transferurilor în ultima săptămână?
- Kostas Tsimikas a fost transferat de Liverpool de la Olympiakos pentru 11,8 milioane de lire sterline.
- Mijlocașul defensiv Hojbjerg este cumpărat de Spurs de la Southampton cu suma de 15 milioane de lire sterline.
- Lille își cumpără atacant de 27 de milioane de Lire: Jonathan David de la Gent.
- Villareal plătește 7,2 milioane de lire sterline pe Francis Coquelin de la Valencia.
- Odegard se reîntoarce la Real Madrid după împrumutul la Real Sociedad.
- Blaise Matuidi semnează cu Inter Miami, echipa lui Beckham.
- Wilian a refuzat să-și prelungească contractul la Chelsea și acum rămâne tot în Londra doar că va juca din sezonul viitor în tricoul tunarilor.
- Atacantul de la Freiburg, Luca Waldschmidt, semnează cu Benfica. Germanii vor încasa de la porughezi 13,5 milioane de lire.
Un clip cu stadioanele din sezonul viitor din Bundesliga.
Fotografia Săptămânii
Ne citim săptămâna viitoare!
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.