Featured

Roller coaster-ul Reading: De la agonia insolvenței la extazul noii senzații, George Pușcaș

530 de zile trecuseră de când Reading Football Club nu s-a situat mai sus de locul 19 din Championship. Sâmbătă pe la prânz, proaspăt transferat la The Royals, George Pușcaș a marcat o dublă cu Cardiff City chiar acasă în fața fanilor pe Madejski Stadium, iar toată suflarea fotbalistică de la noi și din Anglia a luat-o razna. Atacantul român era ”trending” pe Twitter în Marea Britanie, toată lumea vorbea de cursa de la primul gol și mai toți dintre noi deja ni-l imaginam la o echipă decentă din Premier League în sezonul viitor.

Într-o perioadă în care hiperbolele sunt prezente la fiecare titlu de articol despre George Pușcaș (ex: George Pușcaș la Reading // VIDEO Românul e cel mai bun din acest MILENIU! Statistică uluitoare după „dubla” de ieri 🤢), dacă aveți 5 minute, vă propunem să răspundem la câteva întrebări logice  legate de unul din cele mai spectaculoase debuturi ale unui stranier român în ultimii ani.

  • Cum a ajuns Reading în pragul insolvenței în această vară?
  • Cum a ajuns Pușcaș la Reading și cum a surprins Reading pe toată lumea cu acest transfer în vremuri tulburi pentru club?
  • De ce Reading nu poate fi decât un ”stepping-stone” pentru Puski?

Roller coaster-ul Reading FC

Cu 148 de ani de istorie în spate, Reading Football Club a așteptat mai mult de un secol, până în 2005, pentru a evolua în premieră în prima divizie din Anglia. Cu Steve Coppel pe bancă, clubul al cărui nume n-are nicio treabă cu ”cititul” provine de la un trib anglo-saxon Readingas, a terminat pe 8 la debutul în Premier League, dar s-a întors în Championship în al doilea an, când elanul s-a pierdut.

Ce-a urmat a fost o perioadă frustrantă pentru club, cu două sezoane în care echipa a ajuns de fiecare dată în play-off-urile de promovare din Championship, dar de fiecaare dată a fost eliminată. În 2009, Burnley le-au spulberat visele Royalilor în semifinale, îar un an mai târziu, Swansea a câștigat marele meci de pe Wembley. Reading n-a renunțat și cu același Brian McDermott pe bancă, a treia încercare a fost cu noroc, de data asta alb-albaștrii promovând direct, la finele sezonului 2011-2012. Au fost depășiți de nivelul din Premier League, revinind imediat în eșalonul secund și dând startul la problemele financiare interminabile. Cu jucători cu nume în lot, precum Wayne Bridge sau Royston Drenthe, Reading a ratat promovarea imediată în Premier League, fapt ce avea să-i adâncească și mai mult în mlaștina din Championship, acest cimitir cu atâția foști giganți ai Angliei.

Colapsul de după retrogradarea din 2013

În urmă cu 3 sezoane, în 2016-2017, cu noi investiții, cu Jaap Stam pe bancă, roller coaster-ul Reading a fost din nou aproape de culmile imprevizbilului Championship, terminând pe 3 în campionat, învingând pe Fulham în semifinalele, play-off-ului dar pierzând la penalty-uri The Richest Game of Football in the World” în fața lui Huddersfield Town. A urmat colapsul.

Celebrele ”Parachute payments” ale Ligii Engleze de Fotbal au ajutat clubul în sezoanele care au urmat retrogradării din Premier League, dar sezonul în care Royalii au pierdut barajul cu Huddersfield era ultimul în care intrau aceste încasări, iar pe durata sezonuui 2017-2018 cifra de afaceri a clubului a scăzut dramatic de la 36,7 milioane de lire la 18,8 milioane.

Mai mult, contractele negociate prost de către conducere aveau să crească cheltuielile cu salarii în anul următor de la 27,9 milioane de lire la 35,3 milioane, ceea ce reprezenta aproximativ 197% din cifra de afaceri. Ca și comparație, Wolves, cu nume mari în lot, a riscat asumat și avea acest raport la 192% în sezonul în care a promovat, în timp ce la polul opus, în același an, Birmingham City FC se afla la un raport de 202%, terminând în a doua jumătate a clasamentului și având 9 puncte deduse de către Liga Engleză de Fotbal datorită iregularităților financiare.

În sezonul 2017-2018, clubul a pierdut 20 952 868 milioane de lire, ceea ce însemna că, pentru a nu fi sancționată de EFL, pentru anii următori Reading își permitea să piardă cel mult un total de 18 047 132 milioane de lire (în jur de 9 milioane de lire pe an). Iar dacă mai pui la socoteală și compensațiile pe care alb-albaștrii le aveau de plătit fostului antrenor Paul Clement și fostului CEO Ron Gourlay, situația nu era prea roz.

balanța financiară din ultimele sezoane ale lui Reading Football Club. sursa: thetilehurstend.sbnation.com

Financial Fair Play-ul și embargo-ul ”soft” impus de EFL

Începutul sezonului 2019-2020 o găsea pe Reading scoasă la tablă de Liga de Fotbal Engleză, datorită managementului financiar defectuos din anii precedenți. Clubul a fost chiar pus sub un embargo ”soft” de către EFL, timp în care erau nevoiți să ceară aprobare pentru fiecare nou transfer efectuat. De asemenea, împreună cu Liga Engleză de Fotbal au stabilit un plan în urma căruia în prima parte a verii încercau să vândă, să împrumute sau să rezilieze contractele unor jucători, pentru a echilibra bugetul, înainte de a aduce noi recruți pe Madejski Stadium. Lui Chris Gunter, Garath McCleary, Adrian Popa, David Meyler sau Marc McNulty, tuturor li s-a arătat ușa din spate.

Începând cu 2016, regulile Financial Fair Play-ului destinate cluburilor din Championship au fost schimbate pentru a fi aliniate cu cele din Premier Leaue, analizând finanțele cluburilor pe o perioadă de trei ani, și nu pe un an cum se practica anterior. Sunt 100 de pagini pline cu bullshit reglementări, dar cea esențială e că limita maximă de pierderi pe care un club din Championship le poate avea sunt 13 milioane de lire pe an (sau 5 milioane de lire pe sezon dacă patronul clubului nu realizează injecții de capital propriu).

Între atâtea zvonuri legate de insolvență, șurpriza transferului lui Pușcaș

Cu sprijinul unui patron cu picioarele pe pământ, reușind să scape de un număr important de jucători, în pofida dificultăților financiare, Reading a surprins pe toată lumea când a anunțat cu câteva săptămâni în urmă că și-au bătut recordul lor de transferuri, aducându-l de la Inter Milano pe George Pușcaș. Mai toți jurnaliștii din Anglia au căzut de acord că plata sumei vehiculate (8 milioane de euro) se va face eșalonat pe parcursul a câtorva ani. 

”Puscas was my second or third choice, too expensive and wanted too much.” (Neil Warnock, managerul lui Cardiff City)

Acum dacă ați rezistat și ajuns până aici, poate e deja mai clar faptul că Pușcaș are nevoie de Reading la fel de mult cât și Reading are nevoie de Pușcaș. Românul e o gură de respiro pentru The Royals, le poate aduce rezultate pe termen scurt pe teren, iar ulterior le poate crește suma din coloana de încasări din rapoartele financiare, grav afectată în ultimii ani. E aproape imposibil de crezut că un Reading ce se afla recent sub un embargo de transferuri poate fi clubul care să crească odată cu atacantul român. Cel puțin nu într-un fotbal în care banul guvernează…

După două înfrângeri consecutive în campionat cu Sheffield Wednesday și Hull City, antrenorul portughez al lui Reading, Jose Gomes, a trecut de la 4-3-3 la 3-5-2 pentru meciul din Carabao Cup cu Wycombe Wanderers, alb-albaștrii au câștigat și echipa a continuat în același sistem în campionat cu cei de la Cardiff.

La începutul verii, unii fani o vedeau pe Reading retrogradată, dar după duba lui Pușcaș de sâmbătă acum visează. Cu un antrenor și un lot modest, cu doar câteva nume cunoscute precum Tyler Blackett sau Charlie Adam, dar cu sclipitorul mijlocaș împrumutat de la Liverpool, Ovie Ejaria, Reading nu-și poate propune ceva măreț. Însă pentru un sezon (sau două), până la un viitor transfer, reușitele lui Puski pot aduce bucurii celor din Berkshire, care în sfârșit vor vedea pe Madejski un vârf ce-i va face să uite de un vechi chant legendar dedicat unui fost atacant de-al lor:

”Shane Long has just scored,
Shane Long has just scored,
How shite must you be,
Shane Long has just scored…”

https://twitter.com/Datguy96Datguy/status/1163053284732624896

surse:

Tot pe Tackle.ro, poți citi și Povestea lui George Pușcaș: “Puski”, de pe moșia lui Țiriac, la Euro 2019.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Tags

Alex Avram

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close