Special

Go the extra mile!

Daniel Sandu

“Go extra mile” asta e tot ce aud de când fac parte din International Football Business Institute Brussels . Despre asta e fotbalul de astăzi, să mergi undeva unde nu stă nimeni, fotbalul a devenit un loc precum Terra în secolul 15, trebuie să pleci din zona în care ești că să găsești un tărâm nou, nelocuit, pentru a poposi acolo și a stă în siguranță, asemeni lui Columb, cel care a descoperit America.

Povestea mea începe, cum altfel decât cu un Steaua-Dinamo, 1-1 în Ghencea, a fost momentul 0 pentru mine, momentul în care i-am spus tatălui meu “Vreau să joc la Steaua”. Născut și crescut în Drumu Taberei, tot ce auzem în jurul meu era legat de Steaua, toți copiii din jurul meu îl plăceau pe Dănciulescu, iar toți stângacii pitici erau Pompiliu Stoica.

A venit și momentul în care m-am apucat de fotbal. Prima oară a fost Steaua, pentru puțin timp, după care, printre alte cluburi, am ajuns la Concordia Chiajna, unde mi-am terminat și junioratul.

În tot acest timp am început să realizez cât de mare este fotbalul, câte echipe și jucători sunt pe mapamond, câte emoții stârnește acest fenomen sportiv și social. Citeam tot ce prindeam despre fotbal, dormeam cu cartea Steliștii la cap, doar pentru simplu fapt că poate fur peste noapte niște idei de la cel poreclit “Pheonix-ul”.
În urmă terminării junioratului și automat a liceului, am ales calea poate mai ușoară, mai comodă pentru mulți, însă foarte grea pentru mine, și aceea de a renunta la fotbal și de a mă “axa pe școală”, cum se spune.

Am început să lucrez pentru ORTEC Sports, o companie care, printre multe departamente, are și un micuț department de analiză sportivă, locul unde am deschis cu adevărat ochii spre fotbalul internațional. Cu un colectiv aparte, toți fiind pasionați de adevăratul fotbal, nu de cum se îmbracă Ronaldo sau ce tatuaj și-a mai făcut Neymar, am început să citesc cât mai mult despre football business și despre ceea ce se întâmplă cu adevărat în spatele marilor echipe din lume.

Însă ce șanse aveam eu, din România, să reușesc în fotbalul mare fără să cunosc pe cineva bine pus? Nici acum nu știu, însă sunt pe drumul spre un răspuns. Am ales să plec pentru a studia cursurile unui master în Franța, un master sportiv despre administrarea și managementul cluburilor profesioniste sportive, am ales să risc și să plec într-o țară unde nu stăpâneam limba, marele meu noroc fiind că acest program este în engleză.

Dar am vrut și mai mult, astfel am ajuns la International Football Business Institute în Bruxelles, locul unde m-am lovit cu adevărat de ceea ce înseamnă football business în adevăratul sens al cuvântului. Am ocazia zilnic de a învăț de la personae care lucrează la cele mai bune echipe de lume, am șansă să schimb și să împărtășesc aceste idei cu ei și sa ma inspir zilnic.

O să relatez o poveste care pentru mine este foarte relevantă din punctul de vedere al diferenței dintre România și Occident. Hamburger SV, nimeni altă decât locul 19 în Bundesliga, au un sponsor special pentru mascot. SPONSOR pentru MASCOTĂ, ați citit corect. Asta pe când Astra Giurgiu, fosta campioană a României nu demult, nu are nici măcar un singur sponsor.

Vlog-ul meu despre fotbal îl găsiți pe Youtube.

Această este povestea mea deocamdată, însă o s-o duc cât pot de sus, pentru că peste toate sentimentele din lume, pasiunea bate orice, iar pasiunea mea pentru fotbal este atât de prezentă încât am încredere că într-o zi pot schimbă ceva în fotbalul de la noi.

Tot mesajul meu, pe care vreau să-l transmit celor ca mine, mai mici, mai mari, însă din România, este că fotbalul este enorm, există N oportunități, trebuie doar să îți dorești mult de tot și să nu te mulțumești cu puțin. Suntem o țară de oameni frumoși și deștepți și trebuie să schimbăm și în fotbalul nostru ceva, iar asta începe cu noi!

Nu uitați: always go an extra mile!

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.

Tags

Daniel Sandu

Analist sportiv pentru echipe precum Ajax, PSV și naționala Olandei, în prezent lucrează în cadrul Institute of Football Business of Brussels, îmbină utilul cu plăcutul.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close