Manșa tur a play-off-ului Champions League va rămâne în memoria colectivă ca meciul de prezentare a lui Trent Alexander-Arnold în fotbalul european. Reușita sa a trezit din letargie fanii ‘abuzați’ de un marketing fotbalistic bazat pe un PR agresiv și transferuri de sute de milioane. Așa cum anticipam în avancronica dinaintea meciului, el a fost jucătorul lui Liverpool care merită urmărit atent pe parcursul partidei.

Atenție la nr. 66!

Foarte popular în perioada ‘Boot Room’, fotbalul jucat pe eroi locali din perioada romantică a început să revină la Liverpool. Cormoranii nu au livrat fotbalului mondial niciun jucător cu adevărat de valoare, de la Steven Gerrard. Cu toate acestea, în sezonul trecut apărea în prim plan tânărul galez Woodburn, care la doar 17 ani îngenunchea pe Leeds în Cupă. Între timp a fost convocat la naționala de seniori a Țării Galilor și a fost păstrat de Klopp în lotul echipei mari pentru noul sezon.

Tot în sezonul trecut am făcut cunoștință cu Trent Alexander-Arnold, un copil firav și cu o figură emotivă. La o primă analiză nu îi dai foarte multe șanse în Premier League, în special din pricina fizicalității competiției. Dar Klopp a avut încredere în el și l-a aruncat în luptă în 8 rânduri, iar Trent nu a dezamăgit. În arsenalul său regăsim centrări de calitate, viteză și extrem de multă dăruire. Sigur, ca orice tânăr, nu arăta un joc constant, în special pe faza defensivă. Pe de altă parte, în presezon am văzut cum l-a ‘liniștit’ pe marele Ribery în amicalul de pe Allianz Arena, așa că progresele sunt vizibile.

În deplasarea de la Hoffenheim Alexander-Arnold a fost peste tot, atât pe faza defensivă, cât și în atac. Mai mult, pare să fi câștigat încrederea antrenorului de a executa fazele fixe în absența lui Coutinho, fie că ele sunt cornere sau lovituri libere. Așa a venit și primul gol marcat de cormorani, Alexander-Arnold executând incredibil o lovitură liberă de la 30m. Omul meciului, la concurență cu Mignolet, tânărul Liverpudlian îi va face o concurență acerbă lu Clyne pe partea dreaptă.

Cronica meciului

Așa cum am specificat și în avancronica meciului, Hoffenheim este o echipă extrem de interesantă din punct de vedere al ofensivei și al așezării în teren. Ca și Liverpool, are o predispoziție dezvoltată spre posesie. Tânărul Nagelsmann pare un ‘control freak’, dar la meciul de ieri i-a fost servită o lecție tactică.

Klopp este adesea criticat în Anglia din pricina lipsei unui plan B, atunci când echipa nu își poate desfășura jocul obișnuit de pase. Cu alte cuvinte, obiecțiile englezilor se referă la inabilitatea cormoranilor de a o bubui ‘englezește’ înspre careu și de acolo…’vedem noi’.

Ei bine, echipa lui Klopp a reușit să triumfe în meciul de ieri deoarece adversarul nu a avut acel plan B în mapă. Pressing-ul nu a mai fost la fel de agresiv, cei de la Hoffenheim au fost lăsați să-și dezvolte jocul de posesie obișnuit, iar linia de atac stătea mereu la pândă după o pasă greșită sau o nesincronizare. Era evident încă din start că acestea vor apărea. Să nu uităm că ne aflăm la începutul sezonului, iar traseele nu sunt 100% perfecționate pentru jocurile oficiale.

Prima repriză

Liverpool a început la fel de timid ca și la Watford. Fără imaginația lui Coutinho la mijlocul terenului și cu 3 mijlocași care ar putea concura pentru rolul defensiv, Liverpool nu mai are aceeași viteză în tranziția balonului. Henderson și Wijnaldum driblează rar, iar Can când o face are agilitatea unui tanc.

Linia de atac este instrumentul de bază în simfonia germanului Klopp. Mane, Firmino și Salah par că joacă de o viață împreună, iar cu viteza și tehnica lor ridiculizează de cele mai multe ori adversarul. Mărturie poate depune Bicakcic, care a fost înlocuit în minutul 52, după ce Mane l-a scos din joc în aproape fiecare duel.

Hoffenheim nu a putut dezvolta atacuri periculoase din poziție centrală, greșind în dese rânduri destinația mingii.  Cei 3 mijlocași cu veleități defensive ai lui Liverpool au acoperit bine mijlocul terenului, forțând mereu pe nemți să recurgă la jocul pe benzi. Astfel, am avut parte de un joc destul de cursiv, cu multe contre tăioase de fiecare parte.

A fost destul de riscant pentru Liverpool, în principal din pricina faptului că pe partea stângă a apărării atât Moreno, cât și Lovren au făcut un meci slab. Este evident că Moreno nu poate juca fundaș lateral în Prmier League, instinctele sale defensive fiind mai mereu în dezacord cu logica jocului. Așa a apărut prima ocazie a germanilor de a încrie. Moreno a fost prins avansat, iar de spațiul liber a profitat Gnabry, care a fost faultat total prostesc în careu de Lovren. Era minutul 12 și Hoffenheim puteau deschide scorul din penalty.

Execută Kramaric, pe centru, bazându-se pe faptul că Mignolet va pleca după fentă.  Belgianul nu a mușcat momeala și a păstrat poarta intactă. Hoffenheim nu s-a descurajat și a continuat să încerce găsirea unor culoare favorabile. Totuși, pasele deveneau din ce în ce mai riscante, iar poziția din teren din ce în ce mai avansată. O primă greșeală flagrantă a apărut în minutul 15, când Salah a reușit să scape singur spre poartă, de la mjilocul terenului. Din păcate, egipteanul și-a făcut mingea pe dreptul, iar finalizarea a fost dezamăgitoare.

Liverpool continua să exploateze greșelile la construcție ale lui Hoffenheim, iar golul va apărea în minutul 35, din lovitură liberă. Lângă balon erau Can, Moreno și Arnold, iar pe canapele gândurile migrau către Coutinho. Dar Alexander-Arnold și-a amintit că la U23 a înscris de câteva ori din lovitură liberă și…de ce să nu încerce și acum. A urmat un trasor la care portarul Baumann a rămas spectator.

Până la finalul reprizei, apărarea cormoranilor a mai produs un moment de uluială, iar Gnabry și Wagner ratează de puțin egalarea în minutul 43. Posesie Hoffenheim 59%, însă mai multe faze de poartă și șuturi pentru Liverpool. La pauză plutea un sentiment ciudat în aer. Ca fan al cormoranilor nu ești obișnuit ca o echipă mai slabă (în teorie) să aibă posesia atât de îndelungat. Sentimentul va dispărea în partea a doua, când tactica lui Klopp s-a dovedit a fi eficientă până la final.

Repriza a doua

În repriza a doua s-a păstrat registrul posesiei, dar Liverpool a profitat mult mai des de pasele greșite ale jucătorilor lui Nagelsmann. În minutul 47 Mane îl servește ideal pe Firmino, dar brazilianul trimite inexplicabil în portar din 6 metri. Peste doar 3 minute, Gnabry reușește egalarea, dar poziția sa era evident în afara jocului. La nici un minut, Mane mai ridiculizează odată fundașii adverși, dar nu reușește să încrie.

Jocul curgea lin spre o victorie muncită a cormoranilor, spre frustrarea lui Nagelsmann. În minutul 70 Salah putea face 2-0, fiind liber pe partea dreaptă în careu nemților. Baumann salvează din nou și nemții încă speră la un rezultat pozitiv. Tot Baumann respinge lovitura puternică de cap a lui Lovren, un minut mai târziu.

Portarul nemților este nevoit să scoată mingea din plasă a doua oară, în minutul 74. Un fault la mijlocul terenului este executat rapid de Wijnaldum, mingea ajunge la Firmino, care trimite perfect în bandă la Milner, care era total nemarcat. Englezul are timp să își facă mingea pe dreptul pentru centrare, însă aceasta este deviată spectaculos de Nordtveit în vinclul porții. 0-2 fără prea mare efort.

Cum germanii au oferit o mostră de fotbal pozitiv, bazat pe posesie, apărarea lui Liverpool s-a gândit că ar merita totuși să înscrie. Nordtveit își repară greșeala și trimite o minge precisă în adâncime spre Uth. Fundașii lui Liverpool sunt cu mâinile pe sus, cerând offsaid, în loc să-și urmărească adversarul. Uth profită de spațiu și șutează năprasnic la rădăcina barei. 1-2 și nemții pot spera în retur.

Sigur, calificarea nu este jucată la acest scor, cel puțin din punct de vedere matematic. Dar, dacă Nagelsmann vine din nou cu același joc riscant la mijlocul terenului, este posibil ca Baumann să culeagă mingea din poartă de mai multe ori.

Echipe

Hoffenheim (3-1-4-2)

Baumann – Bikakcic (Nordtveit ’52), Vogt, Hubner – Rupp (Amiri ’53) – Kaderabek, Demirbay, Gnabry (Uth ’70), Zuber – Wagner, Kramaric

Liverpool (4-3-3)

Mignolet – T.Alexander-Arnold, Matip, Lovren, Moreno – Can, Henderson (Milner ’63), Wijnaldum – Salah, Firmino (Solanke ’84), Mane (Grujic ’89)

Statistica

Sursa: WhoScored.com

Așa cum se poate observa, atât din punct de vedere statistic, moral sau sentimental, Trent Alexander-Arnold a fost desemnat la unison ‘omul meciului’!

Perspective pentru retur

Returul se va disputa pe 23 august la Liverpool, tot începând cu ora 21:45 și cel mai probabil tot Dolce Sport va prelua transmisia în România. Cormoranii așteaptă cu nerăbdare revenirea după accidentare a lui Coutinho, sperând că nu este doar un tertip de a forța mâna clubului să vândă.

Hoffenheim este nevoită să câștige pe Anfield pentru a accede în grupe, însă un singur gol nu este de ajuns. Majoritatea specialiștilor din fotbalul britanic au criticat vehement evoluția cormoranilor din Germania, scoțând în evidență faptul că trupa lui Klopp nu este în stare să termine un meci fără gol primit.

Pentru aceștia (unii de la SkySports, unii de la BBC, alții de la circul denumit ESPN) Hoffenheim are o șansă reală pe Anfield, după jocul ofensiv prestat. Nu pot fi de acord cu asemenea perspective, afișate din nevoia de a livra o opinie inedită asupra jocului de fotbal.

În primul rând, deși Liverpool are probleme defensive, iar adresarii pot marca 1, 2 sau 3 goluri, să nu uităm că și cormoranii sunt în stare să livreze mai multe. Sigur, apărarea lui Liverpool se clatină, dar cea a lui Hoffenheim a fost uneori ridicolă pe parcursul meciului. Scorul putea fi unul mult mai dur pentru ei.

Hoffenheim pasează frumos, însă de cele mai multe ori ineficient. Profilul atacanților lui Nagelsmann este nepotrivit pentru stilul de joc abordat. Ei pot juca rolul de pivot pentru coechipieri, excelează în duelurile fizice sau la jocul aerian, însă nu debordează de o tehnică extraordinară. Matip l-a anulat complet pe Wagner pe tot parcursul partidei, pe când Lovren a avut ceva probleme cu Kramaric.

Sistemul lui Nagelsmann este inedit și este o plăcere să vezi tranziția dintre atac și apărare, însă totul se produce după niște trasee prestabilite, previzibil de multe ori. În plus, se vede lipsa lui Rudy și a lui Sule (plecați la Bayern). Nagelsmann va trebui să-și regândească axul central, dar nu mai are timp la dispoziție.

Astfel, sunt de acord cu acel procent de 85% promovat de statisticieni, cu privire la șansele lui Liverpool de calificare. În plus, tot statistica spune că Liverpool a câștigat de 32 de ori prima manșă din întâlnirile europene, calificându-se mai departe de fiecare dată.

Până atunci, Liverpool va întâlni sămbătă pe teren propriu pe Crystal Palace, începând cu ora 17.00. Meciul va fi în direct la Eurosport.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *