Sâmbătă, la marginea terenului de pe Turf Moor se vor așeza cei care în prezent sunt cei mai longevivi antrenori din Premier League. Dacă în trecut, când vorbeam de longevitate, vorbeam de coloși precum Sir Alex și Arsene, în prezent, cei mai longevivi manageri din Premier League sunt Eddie Howe și Sean Dyche. Doi tehnicieni care deși sunt atât de diferiți ca filosofie, au atâtea în comun.

De câțiva ani, Bournemouth și Burnley surprind pe toată lumea în campionat, ”punching above their weights”. Despre Bournemouth, multă lume spune că transformarea prin care au trecut ”Cireșele” este un adevărat miracol, dar într-o lume în care găsim hiperbole la fiecare titlu de articol, astfel de cuvinte nu mai înseamnă cine știe ce. Clubul din sudul Angliei era în 2008 pe ultimul loc din ultima ligă profesionistă de fotbal din Anglia (EFL), în pragul desființării. Burnley era la mijlocul clasamentului din Championship și deși în prezent se află într-un moment dificil, nici nu visa la nopțile europene de care au avut parte în vara acestui an.

”The real tough guys”

Howe și Dyche sunt tipul de antrenori care au legătură strânsă cu grassroots-urile fotbalului britanic, care trebuie apreciați mai mult de iubitorii Premier League, dar care de multe ori stau în umbra unor tehnicieni străini gen Villas-Boas sau Marco Silva, care sunt propulsați de un succes izolat la un club din Europa sau de păienjenișul de relații ale impresarilor acestora.

Eddie Howe a luat-o de jos, le-a văzut și le-a făcut pe toate la Bournemouth și acum aproape că se confundă cu clubul, adoptând o manieră total opusă față de stilul unora ca Emery sau Silva, antrenori care au privit cluburile pe la care au trecut drept trepte în carieră. O poveste care îmi amintește de discuția aprinsă din A Bronx Tale, dintre un om simplu, Lorenzo (jucat de Robert de Niro) și fiul său Calogero, după ce puștiul câștigase niște bani ușor de la Sonny, mafiotul din cartier. Calogero îl privea cu adulație pe Sonny, gangsterul devenit bogat fără prea mare efort, iar tatăl încerca să-i deschidă ochii, învățându-l că deseori caracterul puternic se vede la cei care o iau de jos și muncesc zi de zi pentru a construi ceva:

Dacă eram cu câteva decenii în urmă, probabil că Eddie Howe ar fi ajuns deja la un club care se bate la titlu, dar trăim într-o vreme în care o promovare sau un FA Cup sunt privite ca fiind lucruri periferice. Fotbalul de azi s-a globalizat și șansele mai mari de a ajunge la un club mare sunt de partea antrenorilor străini care au câștigat trofee, lăsând managerii englezi cu buza umflată. Howe, Dyche, chiar și Southgate sunt însă printre englezii care reprezintă o alternativă.

Diferiți, dar cu atâtea în comun…

Howe e cu șapte ani mai tânăr decât Dyche, iar cei doi adoptă stiluri complet diferite de joc, la două cluburi situate la capetele opuse ale Angliei. Totuși, cei doi n-au doar naționalitatea și eticheta de ”underdog” în comun. Cei mai longevivi manageri de club din Premier League, se vor întâlni pe stadionul pe care ambii la un moment dat au fost ”acasă”. Eddie și Sean, au fost numiți la cluburile lor în 2012, la 2 săptămâni distanță, cu Dyche înlocuindu-l chiar pe Howe la Burnley și cu Eddie reîntorcându-se în sud, la ”Cireșe”.

Puțin câte puțin, cei doi au dus echipele lor acolo unde fanii nici nu sperau, având în vedere statutul celor două cluburi, după cum scria recent și Daniel Storey:

”Dyche and Howe have overachieved at the two most surprisingly consolidated Premier League clubs. Turf Moor has its wooden seats, just one anachronism at the club that football’s rampant commercialisation forgot. Meanwhile, this is Dean Court’s fourth consecutive season of top-flight football and the capacity is still only 11,360.”

Eddie Howe nu e antrenorul care face în toate felurile când nu primește buget consistent de transferuri, ci unul care înalță din mai puțin. Pe lângă maniera de joc atractivă pe care o arată echipa sa, Howe s-a evidiențiat prin abilitatea sa de a ajuta jucătorii să crească în calitate și de a crea o echipă în care ”întregul” e mai mare decât suma părților care-l compun. Burnley-ul lui Dyche are și el în lot destui jucători din trupa care evolua în Championship.

Of the 14 Bournemouth players used on the opening day of this Premier League season, six of them played for the club in League One. It is unprecedented for an English manager to keep the nucleus of a third-tier team in the Premier League and make it work for so long.” (Daniel Storey despre Eddie Howe)

Ce-a realizat Howe nu trebuie trecut cu vederea. Să iei un club de pe ultimul loc din ultima ligă profesionistă și să-l duci în primele locuri din Premier League sună a vis de jucător de Football Manager. Un vis pe care Eddie Howe l-a transformat în realitate, oricum s-ar încheia povestea ”Cireșelor”. Dacă Pep Guardiola a cules laurii pentru toate recordurile bătute în sezonul trecut, iar Jurgen Klopp impresionează pentru fotbalul practicat de ai săi, realizările lui Howe sunt după mine cea mai notabilă performanță fotbalistică din Anglia din ultimul deceniu.

Howe nu e mai demult doar Eddie Howe, e Eddie Howe, al lui Bournemouth, la fel cum nici Dyche nu e doar Sean Dyche, e Sean Dyche al lui Burnley. Cei doi se vor înfrunta sâmbătă în premieră în postura de cei mai longevivi antrenori din Premier League.

Pe Tackle.ro poți citi mai mult despre poveștile celor doi:

surse: football365.com: Eddie Howe is in a class of his own; foto: skysports.com

Dacă îți place ce citești pe acest site, ne găsești și pe Facebook, Instagram, Twitter, Youtube și Soundcloud.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *