Când ne gândim la fotbaliștii români care au evoluat recent sau încă mai joacă în Anglia, ne vin în minte numele lui Mihai Dobre (Bournemouth), Alex Pașcanu (fost la Leicester City) sau Vlad Dragomir (fost la Arsenal). Prea puțină lume vorbește însă de Dennis Politic, brașoveanul care împlinit zilele trecute 21 ani și care încă din 2012 încearcă să-și facă un nume în fotbalul din Marea Britanie.

La 12 ani, considerat unul din cei mai talentați puști din România, Dennis a avut de luat o decizie grea, aceea de a rămâne la Brașov sau de a pleca din țară pentru a se dezvolta din punct de vedere fotbalistic într-un mediu mult mai bun. Îl poate blama cineva pentru alegerea făcută?! Pentru câți copii pasionați de fotbal, șansa de a face parte din Academia lui Manchester United la 12 ani nu e un vis? Pentru Dennis, visul a devenit realitate după ce a reușit să impresioneze la un trial lung de 6 săptămâni la care a fost supus de Diavolii Roșii.

”Am fost la o școală de fotbal a celor de la Manchester United. Din fericire celor de acolo le-a plăcut de mine și m-au invitat la academie pentru un trial de 6 săptămâni, unde am confirmat și după care am rămas acolo. Din păcate, nu s-a putut rezolva cu unele documente de înregistrare și am fost nevoit să plec de acolo.”

La 12 ani, să pleci din România și să te stabilești în Manchester nu e deloc simplu, dar Dennis a avut șansa de a avea familia aproape, părinții renunțând la locurile de muncă din țară și mutându-se alături de el în nord-vestul Angliei.

”Adaptarea în Anglia nu a fost ușoară deoarece a trebuit să părăsesc totul în România și să mă mut aici împreună cu părinții mei. Fotbalistic vorbind, eram pregătit destul de bine și pot să spun ca m-am adaptat destul de repede la rigorile din Anglia.”

După 3 ani petrecuți în academia lui Manchester United, Dennis Politic a plecat la Bolton Wanderers, echipă care nu demult atrăgea atenția multora în Premier League, pe fostul Reebok Stadium, cu jucători precum Youri Djorkaeff sau Jay-Jay Okocha. La Bolton, Dennis a impresionat la echipele de tineret, iar la revenirea după împrumutul de la Salford City, a devenit om de bază în primul unsprezece al primei echipe, evoluând până acum în acest sezon în 29 de partide în toate competițiile și marcând 5 goluri.

”Mă simt confortabil pe mai multe posturi, oricare din posturile de atac, dar da, prefer să joc extremă stânga. Dacă ar fi să aleg un jucător cu care cred că mă asemăn la stil de joc, l-aș alege pe Eden Hazard.”

Încă din 2015, Bolton se confruntă cu dificultăți financiare majore. La capătul sezonului 2018-2019, clubul a retrogradat din Championship, a intrat în administrare financiară specială în mai 2019, iar din cauza datoriilor, a început sezonul curent cu un deficit de 12 puncte. În pericol de a fi chiar expulzat din English Football League din cauza datoriilor, clubul a fost achiziționat în vara trecută de o companie nouă, Football Ventures (Whites) Limited. Lucrurile s-au mai stabilizat, dar inevitabil, conducerea a renunțat la jucătorii cu salarii mai mari și au acordat tot mai multe șanse tinerilor, Dennis fiind unul din cei care au beneficiat de situația nefastă prin care trece clubul. De altfel, în a doua etapă din acest sezon, pe teren propriu cu Coventry City, Bolton a aliniat un prim unsprezece cu o medie de vârstă de 19 ani, cea mai mică din istoria clubului.

”Da, într-adevăr situația nu ne-a ajutat, nu a fost favorabilă, dar noi am dat tot ceea ce am putut și acum încercam sa câștigam cât mai multe meciuri din restul sezonului rămas.”

În tot răul, și-un bine. Evoluțiile bune ale lui Dennis nu au trecut neremarcate, iar zvonurile apărute în presă care afirmau că sunt câteva cluburi din Premier League interesate de un transfer al românului au fost adevărate, după cum ne-a confirmat chiar mijlocașul lui Bolton, care mai are contract cu clubul până în 2022.

”Da, am avut câteva oferte care au fost adevărate în perioada în care clubul era într-o perioadă foarte dificilă, dar după ce situația de la club s-a stabilizat și după ce am analizat toate opțiunile, am ales să rămân aici pentru a putea evolua regulat la nivel de primă echipă pentru că eu consider că asta e cel mai important la vârsta asta.”

”Încă mai sunt destule meciuri până la sfârșitul sezonului și nu vreau decât să mă concentrez pe fiecare meci în parte, să evoluez cât mai bine, iar în viitor vom vedea ce va vrea Dumnezeu!”

În sezonul trecut, Dennis Politic a fost împrumutat la Salford City, echipă deținută de Peter Lim, patronul Valenciei și de celebra Class of 92, a lui Manchester United. De golul marcat de Dennis pentru Salford de la mijlocul terenului (culmea, similar chiar cu faimosul gol al lui Becks cu Wimbledon, în 1996) și de laudele primite de acesta de la David Beckham, care era prezent la meci, a vorbit deja toată lumea, dar dincolo de orice can-can, românul lui Bolton recomandă oricărui jucător tânăr să iasă din zona de confort și să meară împrumut la un club mai mic.

”Da, cu siguranță timpul petrecut la Salford m-a ajutat să mă dezvolt ca fotbalist și să prind un pic de experiență la nivel de prima echipă. Le-aș recomanda tuturor jucătorilor tineri să dea dovadă de curaj și să meargă on loan undeva la un nivel mai jos pentru a prinde minute la prima echipă a unui club pentru că asta e cel mai important la o vârsta fragedă.”

La nivel de echipă națională, Dennis a avut doar câteva apariții la naționala României U-17. Cu o selcționată U-21 în plină reconstrucție acum după rezultatele bune din vara trecută, ne întrebăm dacă nu cumva Dennis Politic, care tocmai a împlinit 20 ani, ar merita o șansă de a fi la lot și a arăta de ce este în stare pe teren.

”Desigur că mi-aș fi dorit să fi fost chemat mai mult și cu siguranță cred că aș fi pregătit să joc la U-21, dar asta nu depinde de mine, ci de cei care se ocupa de selecție. Eu doar încerc să îmi fac treaba cât mai bine pot aici și să aștept sa fiu convocat. Cu siguranță ar fi o plăcere pentru mine să vin la echipa națională!”

Dennis este în prezent împrumutat de Bolton la Port Vale, echipă care tocmai a eliminat-o pe Burton Albion din FA Cup cu scorul de 2-1, după două goluri marcate chiar de român.

 

surse foto: bwfc.co.uk

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *