Sunt momente în viața de jurnalist amator pe care nu le uiți niciodată. Când am văzut, în urmă cu doar câteva săptămâni, că marele fost fotbalist Roger Milla, o legendă vie a fotbalului, și-a făcut cont de Twitter și că nu are închise mesajele… i-am scris câteva rânduri și l-am întrebat dacă putem face un interviu. Spre surpriza mea… Roger Milla mi-a răspuns imediat și a fost un gentleman, acceptând întrebările noastre!

Cine este Roger Milla?

Roger Milla s-a născut în Camerun și, până la 25 de ani, a jucat fotbal la echipe din orașul său natala, capitala Yaoundé. A plecat apoi în Franța, unde a jucat pentru Valenciennes, AS Monaco, Saint-Ettienne, Bastia și Montpellier, marcând peste 100 de goluri din cele peste 400 reușite în întreaga carieră. Fotbal la nivel de cluburi profesioniste a jucat până la 44 de ani, trecând prin Insula Reunion, Indonezia și înapoi în Camerunul natal. Istoria fotbalului l-a reținut pe Roger Milla pentru preformanțele sale de la echipa națională a Leilor neîmblânziți.

Prezent pe teren la trei ediții de Cupă Mondială (1982, 1990 și 1994), Roger Milla a marcat pentru prima oară la Coppa del Mondo ’90. Se retrăsese cu doi înainte, de la națională, dar revenise, la 38 de ani pentru că pur și simplu mai avea multe de dat fotbalului. După primul său gol, marcat chiar împotriva României, după ce intrase din postura de rezervă a fost urmat de celebrarea care avea să-l transforme într-o figură recunoscută în toată lumea: dansul cu steagul de la colțul terenului. A mai dat un gol în poarta României și o dublă Columbiei în optimi. La 38 de ani! În acel moment, Roger Milla devenea cel mai bătrân marcator al unui gol la un Campionat Mondial.

Și asta n-a fost tot! Roger Milla a jucat și la Mondialul din Statele Unite, din 1994, marcând în poarta Rusiei pentru a-și bate propriul record. 42 de ani avea Milla atunci și rămâne, până astăzi, cel mai bătrân marcator al unui gol la un Campionat Mondial. Doar doi fotbaliști mai în vârstă decât el au jucat vreodată la Mondiale, ambii fiind portari: columbianul Mondragon (2014) și egipteanul El Hadary (2018).

Am făcut această introducere pentru a fi sigur că ne bucurăm cu toții de interviul care urmează.

Interviul nostru exclusiv cu Roger Milla

Tackle: Cum a început dragostea lui Roger Milla pentru fotbal? Ne poți împărtăși gândurile tale de copil despre fotbal?
Roger Milla: Am început să joc fotbal foarte devreme. Când eram mai tânăr, fotbalul era singura noastră distracție, singurul lucru care ne-a permis să uităm de viața noastră de zi cu zi.

Tackle: Ai visat dintodeauna să joci fotbal profesionist sau a fost doar o coincidență?
Roger Milla: Nu-mi puteam imagina că voi deveni fotbalist profesionist. Nici nu știam ce înseamnă asta. Jucam fotbal pentru distracție!

Tackle: Când ai realizat că poți avea o carieră de succes în fotbal?
Roger Milla: Am început să-mi dau seama că era posibil când jucam la Tonnerre de Yaoundé (n.r. club din Camerun, la care au mai jucat Ringobert Song și George Weah). Lucrurile s-au concretizat în 1977, când am mers la Valenciennes. Franța era, din punct de vedere, în mare parte, înaintea noastră. Noi eram amatori… ei erau profesioniști.

Roger Milla, în tricoul lui AS Monaco.

Tackle: Fotbalul te-a purtat din Camerun în Franța, Reunion, Indonezia și înapoi. Cum este văzut și adoptat fotbalul diferit pe fiecare continent pe care ai jucat: Africa, Asia și Europa?
Roger Milla: Fotbalul este un limbaj universal. Nivelul nu este același pretutindeni, dar emoțiile oferite sunt întotdeauna aceleași sau chiar mai intense în țările mici. Îmi amintesc cel mai bine de timpul pe care l-am petrecut în Franța, acolo am jucat cea mai parte a carierei mele.

Tackle: Cum a fost pentru un fotbalist african să se mute în Europa în anii ’70? Cum s-ar întâmpla mutarea ta astăzi?
Roger Milla: A fost o plecare în necunoscut. Astăzi, jucătorii ajung mai devreme în Europa. Dacă ar fi fost cazul meu, aș fi fost și mai bine, cred.

Tackle: Crezi că poate vreodată rasismul să dispară din fotbal?
Roger Milla: Este dificil, dar sunt încrezător. M-am confruntat cu rasismul în timpul carierei mele, dar nu am fost atent la asta, în mod special. Când un jucător a avut comentarii rasiste împotriva mea, am răspuns pe teren marcând goluri. Rasiștii sunt doar niște ignoranți.

Tackle: Cum pot ligile profesioniste din țări în curs de dezvoltare să evolueaze pentru ca, într-o zi, să se poată compara cu un campionat mare precum Premier League, La Liga sau Ligue 1, în materie de calitate a fotbalului și ca popularitate?
Roger Milla: Trebuie să încercăm să ne păstrăm fotbaliștii talentați mai mult timp, oferind condiții de muncă și de joc atractive. Jucătorii trebuie integrați în diferitele categorii ale selecționatelor naționale și să fie urmăriți, monitorizați constant. De asemenea, cred că trebuie să existe sprijin pentru fotbal din partea întreprinderilor locale și din partea statului, cu un plan clar de urmat.

Tackle: Ai devenit o figură legendară a fotbalului african la Mondialul din Italia ’90. Crezi că poate vreo competiție să fie mai palpitantă decât Cupa Mondială? Ce amintiri ai de la cele 3 Cupe Mondiale la care ai jucat?
Roger Milla: Nimic nu se compară cu o Cupă Mondială! Există jucători grozavi care nu au avut niciodată șansa de a participa la un Mondial, pentru că echipele lor nu reușesc să se califice… Mi-e greu să aleg o amintire anume, pentru că sunt atât de multe! Victoria împotriva Argentinei și cea contra Columbiei rămân cele mai importante, pentru că sunt cele pe care și le amintesc oamenii, sunt acele meciuri memorabile, care și-au pus amprenta supra multora.

Roger Milla câștigând duelul cu Rene Higuita, excentricul portar al Columbiei, la Mondialul din 1990.

Tackle: Care este topul tău personal cu cei mai buni 3 fotbaliști africani din toate timpurile?
Roger Milla: Jurnaliștii trebuie să decidă acest subiect. Dacă îți spun că eu sunt unul dintre ei, vei spune că nu sunt obiectiv! Istoria… asta reține: FIFA și CAF (n.r. Confederația Africană de Fotbal) m-au numit cel mai bun fotbalist african al secolului XX. În calitate de jucător, nu depinde de mine să decid, dar cred că tehnicienii de fotbal au făcut-o.

Tackle: Cine este fotbalistul tău african favorit, dintre cei în activitate astăzi?
Roger Milla: Mané și Salah sunt în vârf chiar acum, dar trebuie să facă mai mult cu selecționatele lor naționale. Iar ei, chiar o pot face! În timpul Cupe Africii pe Națiuni vedem cine este, cu adevărat, cel mai bun.

Tackle: Care este cea mai mare dezamăgire a ta în ceea ce privește fotbalul african?
Roger Milla: La Cupa Mondială din 1982, aveam (n.r. Camerunul) o echipă foarte solidă. Dacă golul pe care l-am înscris împotriva selecționatei din Peru nu ar fi fost anulat pe nedrept, am fi trecut în runda a doua și Italia, care, la final a ridicat trofeul Cupei Mondiale, ar fi fost eliminată. Cred că generația din 1982 a fost cea mai bună generație a echipei naționale a Camerunului.

Tackle: Cât ar costa Roger Milla pe piața transferurilor din 2020?
Roger Milla: Nu am idee. Jurnaliștii tot revin la această întrebare… Louis Nicollin (n.r. fost președinte al clubului Montpellier, unde Roger Milla a jucat) îmi spusese că sunt de neprețuit. Aimé Jacquet (n.r. selecționerul care a adus Franței Cupa Mondială din 1998) mi-a făcut aceeași remarcă. Dacă aș fi venit în Franța când eram mai tânăr, aș fi costat mult mai mult. Aucune idée.

Tackle: Care meci reprezintă cea mai de preț amintire a ta din fotbal?
Roger Milla: Probabil că meciul contra Columbiei, în 1990, chiar dacă n-a fost cel mai bun meci al meu. Această partidă o am întipărită în minte și, cu siguranță, este cea mai importantă dintre toate.

Tackle: Recent, te-ai alăturat unui grup de legende ale fotbalului african pentru a promova campaniile #Safehandsand și #Noshandshake, menite să lupte împotriva pandemiei de COVID-19. Cum își va reveni lumea după pandemie?
Roger Milla: Sper că această criză ne va permite să ne dăm seama că trebuie să ne ajutăm reciproc în fiecare zi. Această criză de sănătate afectează toată lumea, fără a face vreo distincție. Va dura timp pentru a reveni la viața normală, dar cea mai importantă este sănătatea și siguranța tuturor. Păstrați-vă curați și în siguranță!

Tackle: Ce rămâne din fotbal fără fanii din tribune?
Roger Milla: Fotbalul fără fani este orice altceva, dar nu este fotbal. Pe când jucam eu, fanii erau motivul principal al dedicării noastre, dar astăzi chestiunile financiare au întâietate. E trist.

Tackle: Dacă ai putea să le spui un singur lucru tuturor copiilor care joacă astăzi fotbal, oriunde în lume, ce le-ai spune?
Roger Milla: Le spun să aibă voința și să creadă în ei. Nimic nu este imposibil!

La acest material au contribuit Dan Dracea și Mihai Ianoși. Sursa foto: Getty Images.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, pe e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *