Rene Higuita e unul dintre primele nume care-mi vin în minte când pun alături cuvintele „nebuni” și „fotbal”. Asta îl face pe excentricul columbian subiectul perfect pentru noua noastră serie despre nebunii fotbalului, care debutează azi, la exact 22 de ani de la unul dintre cele mai spectaculoase momente din istoria fotbalului, care poartă semnătura lui Higuita.
 

Astăzi se împlinesc 22 de ani de la unul dintre cele mai spectaculoase momente din istoria fotbalului și marcăm momentul cu un prim articol dintr-o nouă serie: Nebunii fotbalului.

Pe 6 septembrie 1995, Anglia juca un amical în compania Columbiei, pe vechiul Wembley, unde avea să piardă semi-finala de EURO 96, la penalty-uri, în fața Germaniei. Generația condusă de Terry Venebles era aproape de apogeu, dar nu o știau încă pentru că, privind primul 11 al acelui început de toamnă, nimic nu anunța stagnarea și inevitabilul declin.
David Seaman, Gary Neville, Graeme Le Saux, Tony Adams, Steve McManaman, Dennis Wise, fostul campion al Angliei cu Blackburn, Alan Shearer, și marele Paul Gascoine se aliniau pentru acel amical în fața a 20.000 de spectatori. A fost și ultima apariție în tricoul Angliei pentru legenda lui Liverpool, John Barnes, care l-a înlocuit pe Gascoine pe final. Îi recunoașteți pe titulari în fotografia asta?
Sursa foto: http://www.englandfootballonline.com
De partea cealaltă Columbia venea cu legendarul Valderrama, dar și cu Faustino Asprilla, colegul lui Shearer din atacul lui Newcastle, si Freddy Rincon, împrumutat de Real Madrid la Palmeiras în acel sezon. Niciunul dintre acești fotbaliști de legendă însă nu avea să încânte asistența de pe Wembley într-un 0-0 care n-ar fi avut istorie fără contribuția celui numit El Loco.
Poarta Columbiei era apărată de nebunul Rene Higuita. Porecla El Loco și-o câștigase la Campionatul Mondial din 1990 când, într-un meci din optimi, a încercat să-l dribleze pe camerunezul Roger Milla la mijlocul terenului! A pierdut acea minge și Camerun a trimis Columbia acasă.

Apropiat al lui Pablo Escobar, liderul cartelului de droguri din Medellin, orașul său natal, Higuita făcuse 7 luni de închisoare în 1993 pentru implicarea sa într-o răpire orchestrată de șeful cartelului de droguri Medellin, celebrul Pablo Escobar. 10 ani mai târziu avea să fie depistat pozitiv cu cocaină când juca în campionatul Ecuadorului. În cariera sa de portar, întinsă pe 25 de ani, a  înscris peste 50 de goluri (ultimul în 2010, la 44 de ani!), 11 dintre ele într-un singur sezon, în tricoul lui Independiente Medellin.
Revenind la acea seară de 6 septembrie 1995, Higuita apăra, din nou, poarta naționalei Columbiei și mai avea încă un truc de arătat lumii întregi. Jamie Redknapp trimite greșit un șut-centrare care plutește blând către poarta columbienilor și Higuita intră în scenă. Ce poate face un portar la un șut simplu, pe mijlocul porții? Poate face un… scorpion!

Nu degeaba i se spunea El Loco… A fost prima oară în istoria înregistrată a fotbalului când o asemenea paradă fusese văzută de zeci de mii de oameni, un moment de bucurie pentru orice fel de spectator, oricât de săracă ar fi fost acea seară de fotbal de pe Wembley. Fotbalul e și despre astfel de idei nebunești, care scriu istorie acolo unde golurile nu o fac.
Scorpionul lui Higuita a intrat pe genericele emisiunilor de fotbal din toată lumea și azi pare de neconceput o asemenea nesăbuință din partea unui portar. Jocul cu mingea la picior și golurile înscrise din lovituri libere și penalty-uri de Higuita au deschis calea pentru portarii sud-americani precum Rogerio Ceni (130 de goluri în carieră), Chilavert (67 de goluri), Jorge Campos (46) și mulți alții. Au urmat europenii Peter Schmeichel (primul portar care a înscris vreodată în Premier League!) și Hans-Jorg Butt (care a înscris de 3 ori în Liga Campionilor!) și Dimitar Ivankov. Higuita n-a fost primul portar care înscrie goluri, dar a fost primul care o face în fața unei audiențe globale.
Astăzi îl vedem pe Manuel Neuer aproape la fel de comfortabil precum un fundaș la balon, deși poartă mănușile de portar, iar Pep Guardiola își construiește jocul cu 11 jucători, nu 10 fotbaliști și un portar. Aceasta e moștenirea lui Higuita în fotbal, scorpionul e doar semnătura. Nebun? Poate, dar un nebun de legendă!
În 2015, la aniversarea de 20 de ani a scorpionului de pe Wembley, El Loco a mai lăsat lumii un autograf:

Surse:
  1. EnglandFootballOnline.com
  2. The Higuita scorpion kick – 20 years on
  3. The legacy of Rene Higuita
  4. Foto: 101GreatGoals.com

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *