Când urmărești fotbalul din Anglia de prea mulți ani, parcă pe măsură ce trece timpul e tot mai greu să te dea pe spate jucătorii. Când ai rămas fermecat Matt Le Tisier și de starurile din Premier League din anii 90 e tot mai greu să admiri puștii din ziua de azi, produși ai unui fotbal afacere, în care banii și ifosele impresarilor contează atât de mult. Nu la fel mi-a fost și cu John McGinn. Cine, bă Alex?!

Scoțianul apărut parcă de nicăieri, despre care se spune că a fost propus de Sir Alex Ferguson la United încă de când evolua în Championship, a luat Premier League pe sus și joacă un fotbal total, cu o dezinvoltură pe care o vezi tot mai rar în ziua de azi. Departe de profilul fotbalistului modern, McGinn ară terenul în lung și în lot, bagă alunecări ca pe maidan și driblează ca în curtea școlii. Te face să simți ceva când îl vezi jucând. Ce altceva poți să mai vrei de la un sportiv? Iar când prinde o zi bună, mai reușește și o execuție precum cea de mai jos.

Cream always rises

Scoțianul născut în Paisley a început fotbalul la St. Mirren, unde a făcut suficient pentru a-i impresiona pe mai marii din Edinburgh, Hibernian FC. Transferul fusese chiar un pas în spate atunci, Hibs evoluând în liga secundă la acea vreme, dar anii de pe Easter Road au fost esențiali în dezvoltarea lui John. Trei sezoane a stat McGinn la Hibernian, din care doar unul a fost în prima ligă din Scoția. Aproape că nu-ți vine să crezi că omul care pare world-beater uneori în Premier League în acest sezon a jucat atât de mult în ligile inferioare.

Energia și talentul lui McGinn n-aveau cum să treacă neobservate. “Super” John a fost transferat de Aston Villa în vara lui 2018 și nu a durat mult până fanii de pe Villa Park s-au îndrăgostit de scoțianul care alături de Jack Grealish și Tammy Abraham au condus echipa spre promovare. Cu Abraham golgeterul echipei cu 26 de goluri, cu Grealish căpitan și idol al tribunelor, fanii lui Villa l-au votat pe McGinn jucătorul sezonului trecut. Poate un premiu mic, dar unul care vorbește multe despre calitatea și dedicarea pe care le arată scoțianul în teren.

The former Hibs man is the sort of player who is impossible not to love and the perfect embodiment of what people mean when they speak about a player being a “dream” for a manager. He almost literally runs himself into the ground; his unnatural running style is instantly recognisable, with the 24-year old seemingly getting closer and closer to the turf with every endless yard he travels. Yet he somehow stays on his feet, even when under pressure, and almost always alleviates any pressure his side are facing.” (Martin Laurence, The Guardian)

L-am văzut prima dată pe scoțian la finalul lui mai, în finala play-off-ului din Championship, când a marcat golul cu care Villa a învins-o pe Derby și și-a asigurat locul în Money Premier League. Apoi, în prima etapă din acest sezon, a marcat din nou pe White Hart Lane și evoluțiile bune s-au legat. Scoțianul are mai multe șuturi (21), mai multe tackling-uri (23), mai multe dribling-uri(16) decât oricare din coechipierii săi și evoluează cu o dezinvoltură pe care o ținem minte că o vedeam la fotbalul jucat pe străzi. Întrebați orice fan al lui Celtic și toți o să vă spună că încă regretă că trupa de pe Celtic Park nu a reușit să-l transfere pe McGinn de la Hibernian, deși Brendan Rodgers l-a dorit atât de mult. Se spune și că, în urmă cu un an, Sir Alex Ferguson l-a propus pe McGinn conducerii tehnice a lui United și e un mare admirator al lui.

”Such busy, complete performances will not go unnoticed. There were tentative links with Manchester United over the summer, which were laughed off by some at the time but look increasingly logical now. Brendan Rodgers is also a big fan, having been desperate to sign the midfielder when he was Celtic manager. It was reported at the time that Celtic would not stump up an asking price in the region of £2m. Their loss was Villa’s gain. As far as Villa are concerned, McGinn is the signing of the century so far. He scored the goal that took the club back to the Premier League and his ability to impact games will be crucial if they are to stay there.” (Martin Laurence, The Guardian)

De aici încotro?

Cumpărat cu mai puțin de 3 milioane de lire de Villa, McGinn poate fi fără îndoială cea mai bună afacere din istoria clubului din Midlands. Deja circulă zvonuri, price tag-uri de 50 de milioane de euro și titluri bombastice în presă, dar până la un potențial transfer mai ”sus”, scoțianul mai are de oferit lucruri pentru Villains. Iar noi n-avem decât să o urmărim mai atent pe Aston Villa, care după câțiva ani de rătăcire în mlaștina din Championship, s-a întors în elită, cu unul din cei mai interesanți mijlocași din Insulă. Când toată lumea vorbește de forma unor mijlocași precum De Bruyne, Mount sau Maddison, parcă e nedrept să nu-l amintim și pe John McGinn, care pentru mine e surpriza plăcută a sezonului.

surse:

  • The Athletic – Meet Bobby Jenks: The scout who told Villa to sign McGinn, who’s never met him and was sacked before he arrived
  • The Guardian – John McGinn is everything Aston Villa fans could want from a midfielder

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.