54 de kilometri despart două adrese din Regatul Unit al Marii Britanii: Anfield Road, Liverpool, L4 0TH și Sir Matt Busby Way, Old Trafford, Stretford, Manchester M16 0RA. Mai puțin de o oră îi trebuie călătorului modern să parcurgă drumul dintre Anfield și Old Trafford, dar sutele de ani de rivalitate dintre cele două mari orașe fac distanța să se dilate într-o poveste care include prima cale ferată construită între două orașe și operată integral de locomotive cu aburi, un canal naval care a adus Marea Irlandei în inima Angliei și competiția economică dintre un port uriaș, conectat cu întreaga lume, și primul oraș industrial al planetei. Atât de aproape și totuși… atât de departe. Niciodată mai departe decât în North West Derby, meciul dintre cele mai titrate echipe din istoria fotbalului englez, Liverpool și Manchester United.

Cum a început povestea North West Derby?

Anul 1878. Fotbalul era deja jucat de mai bine de 20 de ani în Sheffield, Nottingham și Birmingham, dar Manchester și Liverpool încă nu existau pe harta în continuă expansiune a jocului care avea să cucerească planeta. Un grup de pionieri ai fotbalului din Manchester, muncitori la căile ferate, contribuiau cu câte 6 penny fiecare, pentru a cumpăra o minge de fotbal pentru a juca împotriva unor alte grupuri de pasionați din oraș și așa lua ființă Newton Heath Lancashire and Yorkshire Railway Football Club, echipă ce avea să fie redenumită în Manchester United FC în secolul următor. Cam în aceeași perioadă a anului 1878, la 50 de kilometri spre Vest, în Liverpool, membrii congregației metodiste St Domingo simțeau nevoia de a practica un sport și în afara sezonului de cricket, așa că înființau St. Domingo FC, ce avea să fie redenumit, un an mai târziu, în Everton FC, primul club de fotbal a orașului. Doi ani mai târziu, în urma unei neînțelegeri legate de chirie cu proprietarul stadionului Anfield, pe care juca Everton, o nouă echipă lua ființă: Liverpool Football Club.

12 aprilie 1894. Newton Heath termina sezonulul din First Division pe ultimul loc, în timp ce Liverpool FC reușea să câștige liga secundă, astfel cele două echipe urmau să joace un meci de baraj pentru a decide cine va juca în următorul sezon de primă divizie engleză. Pe Ewood Park, stadionul lui Blackburn Rovers, golurile lui Patrick Gordon and Harry Bradshaw au adus victoria echipei din Liverpool, dar asta nu era de ajuns pentru a consfinți retrogradarea lui Newton Heath, pentru că English Football League trebuia să accepte, prin vot, orice echipă membră a primei ligi. Liverpool a primit voturile membrilor EPL, retrogradându-și viitoarea mare rivală încă din primul duel direct. Câteva luni mai târziu, începea în Regat dezbaterea asupra proiectului unui canal naval între Manchester și Marea Irlandei (Manchester Ship Canal, care avea să se construiască și este folosit și în zilele noastre), inițiativă care ar fi urmat să reducă influența celor din Liverpool asupra economiei textile din Manchester și astfel, cu un meci de fotbal și o istorie de competiției economică… începea povestea North West Derby.

Liverpool – Man United 2-0, în 1894.

Primul North West Derby pe Anfield a fost adjudecat de Liverpool, fără drept de apel, cu 7-1, pe 12 octombrie 1895 (rezultat care rămâne, până în zilele noastre, cea mai categorică victorie din istoria acestei rivalități), iar Newton Heath (viitoarea Man United) și-a luat revanșa, după doar câteva săptâmăni, cu 5-2 pe Bank Street. Rivalitatea s-a ascuțit și mai mult cu ocazia inaugurării stadionului Old Trafford, proiectat de legendarul arhitect Archibald Leitch, când Man United a pierdut cu 3-4 în fața lui Liverpool, primul gol marcat pe legendarul stadion al Diavolilor fiind marcat de atacantul Thomas Homer, în poarta marii rivale, în fața a peste 50.000 de fani. Manchester United avea să nu mai piardă niciun meci în acel sezon, câștigând al doilea său titlu de campioană a Angliei în primăvara lui 1911 și egalând-o pe Liverpool la titluri câștigate.

Primul transfer între Liverpool și Manchester United

Unul dintre fotbaliștii lui Liverpool care au fost pe teren la acel prim meci pe Old Trafford a fost Tom Chorlton, un fundaș englez care, într-o vreme, era executantul de penalty-uri ai scouserilor. După ce și-a pierdut locul de titular în sezonul 1911/1912, Chorton a devenit primul fotbalist transferat vreodată de la Liverpool la Manchester United. Tranzacția dintre cluburi a fost în valoare de 150 lire sterline și totul s-a realizat pe 31 August 1912.

Chiar dacă au existat câțiva fotbaliști importanți, precum Michael Owen și Paul Ince, au îmbrăcat tricourile ambelor cluburi, în istoria rivalității dintre Liverpool și Manchester United au existat doar 5 transferuri directe între cele două cluburi, ultimul fotbalist senior care a făcut acest pas fiind Chisnall în 1964! Iată lista completă:

 • Tom Chorlton (fundaș), în 1912, de la Liverpool la Manchester United, pentru 150 de Lire;
 • Allenby Chilton (mijlocaș), în 1938, de la Liverpool la Manchester United;
 • Tom McNulty (fundaș), în 1954, de la Manchester United la Liverpool, pentru 7000 de Lire;
 • Phil Chisnall (atacant), în 1964, de la Manchester United la Liverpool, pentru 25.000 de Lire;
 • Ethan Ennis (extremă dreapta, U16), în 2021, de la Liverpool la Manchester United.

Blatul dintre Liverpool și Manchester United

12 aprilie 1915. La finalul sezonului 1914/1915, Manchester United se afla în pericol de retrogradare, iar Liverpool nu mai avea niciun obiectiv, fiind la mijlocul clasamentului. Meciul direct, unul dintre ultimele înainte de întreruperea campionatului pe perioada Primului Război Mondial, s-a terminat 2-0 pentru mancunieni (dublă a lui George Anderson), dar arbitrul și alți observatori au raportat către EPL lipsa de combatitivitate a celor din Liverpool și așă a început o investigație cu privire la un posibil aranjament între jucători. Se pare că Jackie Sheldon, de la Liverpool, fost jucător al lui United, a organizat „blatul”, cu ajutorul altor 6 fotbaliști, câte 3 de fiecare parte.

Pe teren în acea zi fusese și legendarul Billy Meredith, unul dintre primele staruri ale fotbalului, care îmbrăca tricoul Diavolilor și care și-a negat vehement participarea în aranjarea meciului, dar a admis că i s-a părut ciudat că a fost implicat foarte puțin în joc de către colegi. Niciunul dintre cluburi nu a fost sancționat, dar toți cei 7 jucători implicați au fost suspendați pe viață din fotbal, sancțiune ridicată la finalul războiului. Manchester United a retrogradat până la urmă și a jucat în divizia secundă din 1919, iar concluzia istoriei a rămas că Jackie Sheldon a fost motivat mai degrabă financiar, prin implicarea sa în industria pariurilor de la acea vreme.

Lupta pentru supremație în Anglia în vremea giganților Busby și Shankly

Imediat după Primul Război Mondial, Liverpool a mai câștigat două titluri, dar pentru că Manchester United a retrogradat și a promovat de trei ori, meciurile directe nu au fost foarte numeroase și niciuna dintre echipe nu a adăugat alte trofee în vitrina clubului pentru o perioadă de peste 25 de ani. În timpul celui De Al Doilea Război Mondial, chiar dacă marea majoritate a jucătorilor au luptat pe front, Liverpool și Manchester United au jucat 18 meciuri directe în Lancashire Cup și în Northern War League.

În primul sezon de după război, Liverpool a câștigat, din nou, titlul de campioană a Angliei, dar a urmat o cădere, întinsă pe parcursul a mai multe sezoane, care a culminat cu retrogradarea Cormoranilor, în 1954. 8 ani avea să petreacă echipa de pe Merseyside în liga secundă.

Un scoțian care se lansase și evoluase 8 ani la Manchester City și jucase peste 100 de meciuri în tricoul lui Liverpool, avea să schimbe istoria lui Manchester United. Numele lui era Matt Busby, iar Diavolii încercaseră să-l transfere de la Man City, însă nu-și putuseră permite suma de 150 de Lire pentru acel transfer în 1930, așa că fotbalistul ajuns la Liverpool, pentru 8000 de Lire, în 1936. A devenit căpitan și unul dintre cei mai buni jucători ai echipei, unde a fost și mentorul unui tânăr jucător pe nume Bob Paisley, cu care avea să rămână prieten pe viață, chiar dacă drumurile lor în fotbal i-au condus în direcții diferite. După Al Doilea Război Mondial, când Busby a jucat fotbal pentru Chelsea, Middlesborough, Reading și Hibernian, fiind și antrenor de fotbal în Armata Britanică, Busby, ajuns la 36 de ani, a primit o ofertă de la Manchester United și, refuzând rolul de secund la Liverpool, a cerut să fie în control total la noul său club, în materie de selecție a echipei, antrenamente și transferuri (nivel nemaivăzut în acele vremuri pentru un anternor). Contractul fostului Cetățean și Cormoran care-i antrena pe Diavoli a fost propus pe 3 ani, dar scoțianul a convins conducerea clubului că are nevoie de cel puțin5 ani pentru a putea avea un impact.

3 ani i-au trebuit lui Busby să câștige primul trofeu FA Cup (1948) și apoi încă 3 pentru primul titlu de campioană a Angliei pentru Manchester United, primul după 41 de ani. Au mai urmat încă două trofee în First Division în anii ’50, dar și tragicul accident aviatic de la Munchen, în care 8 fotbaliști și 3 membrii din staff-ul lui United și-au pierdut viețile. Povestea Florilor din Manchester o găsești aici:

Florile din Manchester

Busby a reconstruit echipa, inventându-i pe cei supranumiți Busby Babes și primul duel cu Liverpool a fost în FA Cup, meci câștigat cu 3-1 în FA Cup (ianuarie 1960), cu o dublă a tânărului Bobby Charlton, supraviețuitor al accidentului de la Munchen. La acel moment, Liverpool avea un manager nou. Legenda spune că chairman-ul lui Liverpool l-a abordat pe fostul coleg al lui Busby de la naționala Scoției, Bill Shankly pentru a deveni noul anternor al echipei, întrebându-l dacă ar vrea să conducă cel mai puternic club din țară. Legenda spune că Shankly a răspuns:

De ce? Se pregătește Matt Busby să plece?

Prima finală dintre Liverpool și Manchester United

Shankly a promovat-o pe Liverpool înapoi în prima ligă în 1962 și, între 1964 și 1967, cele două mari rivale din North West Derby și-au împărțit titlurile în mod egal, câștigând fiecare câte două. După titlul din ’67, pentru Manchester United a urmat Cupa Campionilor Europeni, cucerită pe Wembley, un an mai târziu, prin încă o dublă a lui Charlton și golurile lui George Best și Brian Kidd, în prelungirile finalei cu Benfica. Avea să fie ultimul succes major al lui Manchester United pentru următorii 25 de ani, perioadă în care echipa din Manchester a mai câștigat doar o Cupă a Angliei (1977), dar acea victorie a venit chiar în fața lui Liverpool (2-1), pe un Wembley animat de 100.000 de spectatori. A fost primul North West Derby jucat cu un trofeu pe masă, la aproape 100 de ani.

Doar 3 alte finale s-au mai jucat între Liverpool și Manchester United:

 • Cupa Ligii, în 1983, pe care Liverpool și-a adjudecat-o cu 2-1, prin golurile lui Alan Kennedy și Ronnie Whelan.
 • FA Cup, în 1996, câștigată de Manchester United (1-0), prin golul lui Eric Cantona.
 • Cupa Ligii, în 2003, câștigată, surprinzător, de Liverpool (2-0, goluri Gerrard și Owen) împotriva unui Manchester United cu Ferdinand, Keane, Beckham, Giggs, Scholes sau Van Nistelrooy pe teren.

Perioada de decădere care a urmat pentru Manchester United a coincis cu o nouă ascensiunea a rivalei de pe Merseyside. 11 titluri de campioană a Angliei a adăugat Liverpool în anii ’70 și ’80. Șase dintre acele campionate câștigate au fost chiar de cel care, înainte de Război, îl avusese drept mentor pe însuși Matt Busby la Liverpool, legendarul Bob Paisley, urmașul lui Bill Shankly. Un alt urmaș al lui Shankly, parte a aceluiași grup format de scoțial la Liverpool, căpitanul Kenny Dalglish, avea să fie următorul manager care a adus încă 3 titluri de campioană lui Liverpool și încă o Cupă a Campionilor Europeni.

Anii ’90 și ascensiunea de neoprit a lui Manchester United

Era Premier League, începută în 1992 a adus o nouă răsturnare de ierarhie între rivalele din North West Derby. Sub conducerea scoțianului Alex Ferguson, Manchester United avea să câștige 13 titluri în 21 de sezoane ale competiției care înlocuia First Division, în timp ce Liverpool a terminat a doua de 4 ori, câștigând primul trofeu de campioană abia la 7 ani după ieșirea din scenă a lui Ferggie.

Meciuri notabile în North West Derby, în anii ’90:

 • 30 martie 1994 (Premier League). Paul Ince marca singurul gol în victoria lui Manchester United împotriva lui Liverpool. 5 ani mai târziu, după ce jucase o perioadă pentru Inter, Ince era jucătorul lui Liverpool și marca în poarta lui Man United, tot într-un meci de Premier League (2-2, pe 5 mai 1999). Istoria îl reține pe Paul Ince drept singurul fotbalist care a marcat în North West Derby, pentru ambele echipe.
 • 1 octombrie 1995 (Premier League). Eric Cantona revenea după suspendarea de 8 luni primită în urma incidentului în care francezul a lovit un fan al lui Crystal Palace și marca, din penalty, golul care a stabilit scorul final: 2-2. La finalul sezonului, tot francezul semna golul decisiv din finala FA Cup, tot împotriva lui Liverpool (1-0).
 • 11 septembrie 1999 (Premier League). Manchester United câștiga pe Anfield, grație a două autogoluri marcate de Jamie Carragher (2-3).
Scholes vs Gerrard

Manchester United și Liverpool au fost și câștigătoarele celor mai dramatice finale din istoria Ligii Campionilor:

 • În 1999, pe Camp Nou din Barcelona, Man United a fost condusă de Bayern Munchen cu 1-0 din primele minute, dar a sfârșit prin a ridica trofeul după golurile lui Sheringham și Solskjaer din minutele suplimentare ale meciului.
 • În 2005, la Istanbul, AC Milan o conducea pe Liverpool cu 3-0 la pauză și finala părea deja jucată, însă Rafa Benitez a orchestrat cea mai spectaculoasă revenire văzută vreodată la acest nivel, egalând la 3-3 și ducând meciul în prelungiri și apoi la penalty-uri, unde Cormoranii s-au impus după paradele polonezului Dudek.

Era post-Ferguson și noua ascensiune a lui Liverpool

În 2013, Sir Alex Ferguson s-a retras, după 26 de ani la conducerea lui Manchester United, perioadă în care echipa a câștigat 13 titluri de campioană și două Ligi ale Campionilor (1999 și 2008). Acest moment a marcat începerea unei lungi tranziții pentru Manchester United, club care nu-și regăsește identitatea și dorința de a câștiga așa cum o făcuse în ultimele două decenii.

Spre finalul anului 2015, Liverpool l-a înlocuit pe galezul Brendan Rodgers, care pierduse titlul din sezonul precedent în ultimele etape, cu neamțul Jurgen Klopp, iar noua conducere a clubului a construit una dintre cele mai puternice echipe din fotbalul modern, reușind să readucă titlul pe Anfield, după 31 de ani (2020), la doar un an după câștigarea celui de-al șaselea trofeul Champions League, pe fondul acestei noi perioade de derivă a lui Man United.

Primul duel eliminatoriu din cupele europene, între Liverpool și Manchester United, a fost în optimile Europa League din 2016. Liverpool s-a impus după un 2-0 pe Anfield, urmat de un egal (1-1) pe Old Trafford. Cormoranii aveau să piardă finala Europa League, împotriva Sevilliei (3-1), iar Diavolii Roșii au câștigat competiția în sezonul următor, după o finală cu Ajax (2-0).

Palmaresul din duelul Liverpool vs Manchester United

Dintre cele 208 meciuri jucate în North West Derby (în care nu numărăm meciurile din timpul Războiului), doar 58 s-au terminat la egalitate. Manchester United își păstrează supremația asupra istoriei din fotbalul englez, având mai multe campionate câștigate și mai multe trofee FA Cup, însă Liverpool a reușit mai des să cucerească Europa, totalizând 9 cupe europene în vitrina clubului (față de cele 5 ale lui Man United, care și-a adjudecat și Cupa Cupelor în 1991).

Liverpool
Manchester United
Victorii în NWD
69
81
Titluri în Anglia
19
20
FA Cup
7
12
Cupa Ligii
9
5
CCE/UCL
6
3
UEFA/EL
3
1
Total trofee
65
66

Totalul trofeelor câștigate include Charity/Community Shield, Campionatul Mondial al Cluburilor și alte câteva trofee interne minore.

Cifrele din North West Derby

 • Cea mai mare victorie pe teren propriu: Liverpool 7-1 Manchester United, pe Anfield, în 1895.
 • Cea mai mare victorie în deplasare: Man United – Liverpool 0-5, pe Old Trafford, în Premier League (2021).
 • Meciul cu cele mai multe goluri: Liverpool – Man United 7-4, pe Anfield, pe 25 martie 1908.
 • Cele mai multe meciuri jucate în North West Derby: Ryan Giggs (Manchester United) – 48 de partide, între 1990 și 2014.
 • Cele mai multe goluri marcate:
  • Steven Gerrard (9 goluri);
  • George Wall și Sandy Turnbull (9 goluri).

Liverpool și Manchester United rămâne cea mai aprigă dispută din fotbalul englez și indiferent de evoluția recentă a echipelor, iar North West Derby va fi întotdeuna, indiferent de competiție, un meci de neratat.

Sursele informațiilor din articol:
 1. The biggest game in English football? Liverpool vs Manchester United | US AND THEM;
 2. Liverpool F.C.–Manchester United F.C. rivalry;
 3. 11v11, Wikipedia, Transfermakt pentru statistici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.