Ferestrele de transferuri sunt atât de pline cu zvonuri și noutăți încât oricine poate să inventeze o știre și lumea începe să o creadă.

Dar ce ne facem când unii nu inventează o știre, ci un jucător?!

Asta s-a întâmplat în urmă cu mai bine de un deceniu, când lumea vorbea de un tânăr jucător din Republica Moldova pe urmele căruia se spunea că se află cele mai mari cluburi din Europa.

Cum inventezi un fotbalist?

În 2007, britanicii de la The Times și-au propus să facă un top al celor mai talentați 50 de fotbaliști sub 18 ani din lume. Doar că după ce i-au epuizat pe cei mai cunoscuți publicului larg sau pe cei catalogați drept wonderkids în jocul Football Manager, cei de la Times mai aveau câteva spații libere pe listă. Asta i-a făcut pe britanici să se apuce de căutat pe paginile de wikipedia ale naționalelor de tineret mai puțin cunoscute în Europa.

Tot explorând Wikipedia, s-a ajuns la un paragraf publicat pe pagina naționalei de fotbal a Moldovei în care se spunea: „The great hope of Moldovan football is the teenage sensation Masal Bugduv who has been watched by a host of top clubs around Europe. At just 16 years of age, he has already been named in the country’s provisional squad for the forthcoming World Cup campaign.”  Utilizatorul care a publicat paragraful avea pseudonimul Masalbugduv, iar adevărata sa identitate nu a fost descoperită până acum.

Paragraful de pe Wikipedia a fost însă suficient și i-a convins pe cei de la The Times să-l adauge pe moldoveanul inexistent Masal Bugduv pe lista lor cu cei talentați tineri fotbaliști din lume, cu descrierea de mai jos:

Masal Bugduv (Olimpia Balti)

Moldova’s finest, the 16-year-old attacker has been strongly linked with a move to Arsenal, work permit permitting. And he’s been linked with plenty of other top clubs as well.

De aici și până când Masal Bugduv a devenit unul din cei mai ”doriți” puști de pe glob a durat foarte puțin. Deși moldoveanul Bugduv nici măcar nu exista, agenția de știri Associated Press și multe site-uri au început să inventeze știri din nimic și să scrie despre cum cluburi precum Arsenal, Chelsea sau Liverpool îl urmăresc atent pe cel care se credea că evoluează la Olimpia Bălți.

„…news reports having him signing for Arsenal, Chelsea, Zenit St Petersburg, and bizarrely, a move to Reading…”

„Liverpool manager Rafa Benitez is said to be close to signing Moldovan wonderkid Masal Bugduv for a cut-price fee of £5million.”

„Born on April 14, 1992, he shot to fame playing for his native FC Olimpia Balti for whom he scored a hattrick on his competitive debut in an Adzi Cup match in December 2007.”

„…the player described as the finest young player to come out of Eastern European football since Gheorge Hagi”

Până și publicații precum BBC, When Saturday Comes sau Goal.com au scris despre Masal Bugduv, jucătorul care nu exista.

Cei de la Goal și-au cerut ulterior scuze cititorilor, spunând că a fost doar o confuzie, dar cronica de meci în care  aceștia îi aduceau laude puștiului moldovean a stat mult timp pe site.

”Goal.com would like to apologise for any confusion over the snippet of information we published over phantom prodigy Masal Bugduv, who is apparently as elusive as a home win at Stamford Bridge recently. We received information from a fake Associated Press report, and we are sorry to pass this on. Still, unlike some publications we did not even begin to imply that we had watched him play – merely that he was in a provisional squad list and was attracting attention, as per the (forged) AP report. But nonetheless: to our loyal fans, our visitors, and especially that brave little tyke Masal Bugduv himself: sorry, folks.”

A fost sau n-a fost?

După ce se pusese praful pe povestea lui Masal Bugduv și după ce cei de la theoffside.com au făcut publică minciuna și toată lumea și-a cerut scuze pentru preluarea unor știri false, a venit surpriza.

În 2009, jurnalistul Sandu Grecu a venit cu un twist pe blogul său. Masal Bugduv există! Nu a jucat niciodată în naționala Republicii Moldova, dar a fost un jucător talentat de la grupele de copii ale clubului din Bălți. Jurnalistul a discutat cu Vladimir Donosian, directorul școlii de fotbal din Bălți, care și-a amintit că Bugduv a fost unul dintre elevii săi când antrena o grupă de copii în vârstă de 12 ani. Donosian spune că Masal provenea dintr-o familie formată dintr-un camerunez şi o moldoveancă și că aceștia emigraseră deja în Anglia la data la care știrile despre fiul lor făcuseră vâlvă pe Internet.

În plină perioadă de mercato când apar zilnic sute de zvonuri despre transferuri, povestea moldoveanului Masal e un bun reminder să nu credem tot ce se scrie.

surse:

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *