Fotbalul fără fani în tribune este ca… Fiecare e liber să completeze cum simte această frază, dar cu toții simțim același dor. Dorul de tribune, de fotbalul pe care nu doar îl vezi și îl auzi, ci îl miroși și îl simți în timpane, în piept, în oase.

Pe 6 octombrie, pe National Geographic începe o serie nouă și extrem de interesantă Megastadion: Turul Europei. Vom avea cu toții ocazia să vedem cum au fost concepute și construite cele mai spectaculoase stadioane care vor gazdui meciurile de EURO2020 (numele competiției se va păstra, chiar dacă se joacă în 2021). 6 episoade despre 12 stadioane din

Și ce punct mai bun de pornire în această călătorie prin 12 orașe ale Europei ar putea fi decât… Arena Națională din București? Primul episod (6 octombrie, 22:00) va avea în centru Arena Națională din bucurești și stadionul Ferenc Puskáș din Budapesta.

Am avut ocazia de a vedea episodul în avanpremieră, înainte de a fi difuzat (da, sunt atât de influent) și pot spune că nu ai cum să regreți cele 90 de minute din noul serial National Geographic. Se vorbește despre provocarile reconstruirii fiecărei arene și primești, ca telespectator, acces în zone precum lojele VIP, vestiarele sau la nivelul gazonului.

Iată câteva dintre amănuntele foarte intersante pe care le-am remarcat în primul episod (sunt mult mai multe):

 • De ce este plasată Arena Națională pe o ridicătură de pământ? Nu, nu e de la relieful natural.
 • Ce clădire antică servește drept inspirație pentru cel mai important stadion de fotbal din România?
 • Cum este concepută Arena Națională pentru a rezista cutremurelor?
 • Cum a fost luată decizia de a colora tribunele într-un mod „aleator” în culorile steagului național al României?

Seria Megastadion: Turul Europei va fi publicată într-un ritm de câte un episod nou, timp de 5 săptămâni, în fiecare marți:

 • 13 octombrie – Wembley (Londra) și Allianz Arena (Munchen);
 • 20 octombrie – Krestovski (St. Petersburg) și Stadionul Olimpic din Baku;
 • 27 octombrie – San Mames (Bilbao) și Stadio Olimpico (Roma);
 • 3 noiembrie – Aviva (Dublin) și Hampden Park (Glasgow);
 • 10 noiembrie – Johan Cruyff (Amsterdam) și Parken (Copenhaga).
Așadar, dacă tot nu avem fotbal la TV pe 6 octombrie, la 22:00, pe National Geographic avem înlocuitorul perfect: primul episod din Megastadion: Turul Europei.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *