Dacă în primele părți am vorbit despre costurile organizării unui astfel de eveniment, despre câți bani încasează și cheltuie FIFA sau echipele naționale, astăzi vom vorbi despre fanii Cupei Mondiale. Câți bani lasă în urmă suporterii care vin de departe pentru a-și susține naționala? Ce-l face pe Juan din Peru să-și scoată de sub saltea economiile de-o viață și să-și ia nevasta și copiii pentru a-i vedea pe Farfan și ai lui în grupele Campionatului Mondial, în celălalt capăt al lumii?!

Tot mai crezi că e doar un joc? Să nu fim naivi…

Scepticismul cu privire la huliganii ruși

S-a spus despre Mondialul din Rusia că, pentru fani, va fi cel mai periculos turneu din istorie. Asta nu din cauza lipsei de ospitalități a populației ruse, ci din cauza istoricului pe care-l au unele grupuri de huligani ruși. Vom avea parte de un nou episod Marseille? Cred că asta e semnul de întrebare pe care-l au mulți. Rușii spun că nu. Internetul abundă în informații contrare. Ce să mai crezi?! Va fi un număr record de oameni de ordine în cele 11 orașe în care se vor disputa meciuri, autoritățile au înăsprit recent legile cu privire la pedepsele pentru fapte de huliganism, iar pe străzi vor fi chiar și inedite ”drunk shelters”.  

Orice lege și orice măsură e fără rost atunci când grupuri de fani violenți și alcoolizați se vor confrunta în piețe. Asta pare a fi inevitabill. Violențele recente din Bilbao, dintre suporterii lui Spartak Moscova și cei ai lui Athetic au adus din nou în centrul atenției problemele de huliganism ale Rusiei. Un polițist spaniol a murit și, deși nu există nici o dovadă că fanii lui Spartak au fost vinovați, evenimentul nu poate decât ne facă să ne gândim la evenimentele nefericite din Marseille, de acum doi ani.

Se vor comporta altfel huliganii ruși la ei acasă?  Eu unul, aș zice că nu, dar în același timp, stau și mă întreb. La ce mize sunt în joc, la ce cost de organizare s-a ajuns, la ce nivel de implicare și de lobby au ajuns Vladimir Putin și alți oameni importanți ruși, vor permite autoritățile ca Mondialul să aibă imaginea pătată de violențe stradale?

Sudamericanii respiră fotbal

La începutul lunii mai, președintele comitetului organizator al turneului, Alexey Sorokin,  spunea că aproape 90% din biletele la meciurile din 2018 ale Cupei Mondiale ale FIFA au fost vândute. Potrivit lui Sorokin, fanii au cumpărat deja 2374 milioane de bilete la cele 64 de meciuri ale turneului, cifră care reprezintă 89% din toate biletele disponibile. Fanii ruși au achiziționat 46% din bilete, în timp ce fanii străini au o cumpărat restul de 54%.

https://twitter.com/RT_com/status/997492008007561216

Dintre străini, fanii din Statele Unite, China, Columbia, Mexic și Argentina au cumpărat cele mai multe bilete. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că echipele naționale din SUA și China nu reușesc să se califice pentru turneu. Pasiunea sud-americanilor pentru fotbal nu poate fi trecută cu vederea. 43 000 de bilete au cumpărat doar peruanii, a căror naționala are șanse infime de a trece de grupe. 

Ce-l face pe Juan din Peru, să-și scoată de sub saltea economiile de-o viață și să-și ia nevasta și copiii pentru a-l vedea pe Farfan și ai lui în grupele Campionatului Mondial? Columbieinii, argentinienii și brazilienii au luat și ei un total de peste 200 000 de bilete. Ce-i împinge pe acești oameni să facă o călătorie până la capătul celălalt al lumii pentru a asculta imnul și a-și vedea național jucând fotbal? O reclamă scoasă înainte de Mondial de argentinieni se apropie de adevăr, iar dacă n-ați intrat încă în febra mondialului, nu pot să recomand suficient video-ul ăsta scurt.

Cineva chiar a fost curios și a făcut un ”trave-budget” pentru Cupa Mondială din Rusia, în funcție de unde zona geografică din care te deplasezi.

În același timp, britanicii nu se regăsesc într-un top 10 al țărilor care au cumpărat bilete la Campionatul Mondial, fiind depășiți de exemplu de olandezi, deși Robben și ai lui vor vedea mondialul de pe canapea.

Lăcomia unora

Dacă FIFA și echipele naționale încasează sume enorme, fanii câștigă amintiri pe viață, dar se întorc cu buzunarele goale. Prețurile biletelor n-au fost mici deloc, cel mai ieftin bilet în faza grupelor, la categoria 3 fiind 105 dolari americani.

Mulți au încercat să profite de dragostea fanilor pentru fotbal. Peste 500 de hoteluri au fost sancționate de autoritățile din Rusia pentru faptul că și-au crescut exagerat prețurile pe parcursul campionatului mondial Unul din ele mărise prețul unei camera cu 18 000%. Da, nu e un typo, 18 000%. Pe Airbnb, în Kalingrad acolo unde va avea loc Anglia-Belgia, prețul pentru o noapte într-un apartament cu un singur pat ajunge și la 1000 de euro. Alte apartamente care în mod normal costă 18 euro ajung să coste 3000 de euro în timpul turneului. Lista poate merge mai departe.  

Dar ce să te mai mire când cică te-ar costa 773 de lire sterline ca să completezi un simplu album cu stickere Panini? 🙂

Surse:complex.com; goal.com; foto: independent.co.uk

Puteți citi aici și aici primele două părți din seria în care am încercat să expun ce înseamnă din punct de vedere financiar cel mai important eveniment fotbalistic din lume pentru țara gazdă și pentru echipele naționale.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Campionatul Mondial și nu numai.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *