- Home
- Qatar 2022
- Mondialul și banii. Partea a ...
Dacă în prima parte publicată ieri am vorbit despre implicațiile financiare ale organizării unui eveniment de o asemena amploare, astăzi vom analiza ce înseamnă Mondialul din punct de vedere financiar pentru naționalele calificate la turneul final. Lăsând la o parte câștigurile de imagine, câti bani iau echipele naționale de la FIFA, câti bani cheltuie pe durata mondialului federațiile de fotbal și câti bani iau cluburile pentru că dau jucători la lot?
Câți bani primesc echipele naționale?
FIFA plătește federațiile pentru performanțele realizate la Mondial, oferă cluburilor bani în funcție de câți jucători au la turneul final și are un fond pentru accidentări și alte evenimente nefericite, o taxă de asigurare pentru cluburile a căror jucători se accidentează în timpul Cupei Mondiale.
În urmă cu câteva luni, FIFA a anunțat fondul de premiere pentru Cupa Mondială din Qatar. Un total de 440 milioane de dolari e alocat pentru toate naționalele participante la turneu. Suma este cu 40 milioane dolari mai mare față de contribuția totală de la Cupa Mondială din Rusia, în timp ce cea din Brazilia era de 358 milioane dolari.
Din acel miliard de dolari alocat pentru Cupa Mondială din 2022, 440 de milioane de dolari vor fi folositi ca premiere pentru cele 32 de echipe, în funcție de cât de departe vor ajunge pe parcursul turneului.
Imediat după calificarea la Mondial, fiecare federație a primit câte 1,5 milioane de dolari, în timp ce pentru meciurile disputate în faza grupelor toate naționalele mai primesc 9 milioane de dolari. Practic fiecare echipă calificată la turneul final are din start asigurat un câștig minim de 10,5 milioane de dolari: 1,5 milioane pentru calificarea la Mondial și 9 milioane pentru meciurile din grupe. Cu cât echipele avansează în competiție, cu atât câștigurile financiare vor fi mai mari. Federația de fotbal a cărei echipă națională va pune mâna pe râvnitul trofeu va încasa de la FIFA nici mai mult nici mai puțin de 42 milioane de dolari. Finalista ia 30 de milioane, iar echipele care vor juca finala mică iau și ele bani buni.
Mai departe, FIFA dă libertate federațiilor naționale să aleagă cum să recompenseze cei 26 de jucători din echipele lor. La ediția din Brazilia, Federația Germană le-a oferit celor 23 de jucători un bonus de 408 000 de dolari pentru câștigarea titlului de Campioană Mondială, în timp ce pentru trofeul câștigat în Rusia, Federația din Franța a împărțit între jucători și staff 30% din suma câștigată (40 miloane de dolari).
La ultimele cinci Cupe Mondiale, FIFA a majorat de fiecare dată premiile acordate. În 2002, valoarea totală a premiilor pentru Cupa Mondială a fost de 154 milioane de dolari, urmată de 262 de milioane de dolari la Cupa Mondială din Germania, 2006. 420 milioane dolari a fost totalul premiilor la Cupa Mondială din Africa de Sud, 2010, urmată de o creștere considerabilă la Cupa Mondială din Brazilia, 2014, când FIFA a acordat un total de 564 milioane dolari în premii, asigurări și plăți către cluburi.
În caz că începeați să vă faceți griji pentru banii cheltuiți de FIFA, stați liniștiți. FIFA a făcut 4,8 miliarde de dolari în timpul Cupei Mondiale din 2014, în timp ce cheltuielile totale au fost în jur de 2,7 miliarde dolari, rezultând un profit de 2,1 miliarde dolari. În Rusia, profitul FIFA a fost tot la nivelul sumei de 2 miliarde de dolari, în timp ce pentru Qatar, prognozele financiare vorbesc de o sumă de 4 milioane de dolari. Cu asemenea încasări, nu-i de mirare faptul că premiile sunt pe măsură.
Cați bani primesc cluburile care au jucători la turneu?
O a doua parte din bugetul de premiere FIFA, 310 milioane de dolari, va fi utilizată pentru programul Club Benefit, dedicat cluburilor de fotbal care își trimit jucătorii la Cupa Mondială. La ediţia din 2018, FIFA a alocat o sumă de 2 800 de dolari pentru fiecare jucător pentru fiecare zi în care acesta s-a aflat la ”datorie” la echipa națională. Manchester City și Real Madrid, cu 17 respectiv 16 jucători convocați la turneu, erau cluburile cu cele mai mari încasări la acest capitol. Bayern Munchen, Barcelona și Manchester City sunt cluburile cu cei mai mulți jucători la acest turneu. 10 000 de dolari pe zi pe jucător vor primi cluburile, unele dintre ele putând primi la final câteva milioane de dolari, în funcție de echipele care ajung în fazele finale.
Restul de 220 milioane de dolari din bugetul de premiere FIFA, e reprezentat de taxe de asigurare pentru cluburile a căror jucători se accidentează în timpul Cupei Mondiale.
Cât cheltuie naționalele?
Dacă lăsăm deoparte premiile pe care le oferă jucătorilor și staff-ului în funcție de performanța realizată, federațiile mai au cheltuieli legate de cazarea în țara gazdă și de deplasarea delegației. Totul e acoperit însă de banii care vin de la FIFA, nu vă imaginați altceva. Naționalele produc bani pentru FIFA, iar FIFA are grijă ca federațiile să încaseze bine.
Cu toții știm știrile alea ieftine senzaționale. Cu săptămâni înaintea unui turneu final, titluri de can-can apar de fiecare dată în tabloide. Selecționerul Franței va sta în apartamentul în care a dormit Regina Angliei, Harry Kane & Co. vor dormi în hotelul în care s-a filmat James Bond, bla bla bla etc. Nici Mondialul acesta nu e diferit din acest punct de vedere, cu câteva alegeri surprinzătoare ale locurilor de „campat”.
Sumele cheltuite de federațiile din fiecare țară se ridică, în funcție de locul ales, la cifre cu cinci zerouri. Ar părea exagerat, dar cu asemenea încasări de la FIFA, până și naționala Ecuadorului își permite să își stabilească tabăra într-o locație de lux. În acest an, americanii au cea mai pretențioasă cazare, delegația lor stând la Marsa Malaz Kempinski, unde o suită royală poate ajunge și la 15 000 dolari pe noapte. Belgienii au ales „campat” cel mai departe de Doha, la un hotel situat la 60 de mile de capitala Qatarului, în timp ce Brazilia și Argentina au cea mai modestă cazare, sudamericanii alegând să stea la cămin un hotel simplu. Nu vi-l imaginați pe Neymar cu borcane de zacuscă pe pervazul geamului, dar atât brazilienii cât și argentinienii vor sta în hotelul Universității din Qatar, o locație lispită de opulență și destinată sportivilor care vin în Doha pentru diverse competiții. Cum spuneam mai sus, FIFA plătește 1,5 milioane de dolari fiecăreia dintre cele 32 de federații participante, iar banii sunt acordați în avans, tocmai pentru ca fiecare națională să-și poată planifica șederea din timp și pentru a se putea concentra și pregăti pentru turneu.
Curge laptele și mierea pentru toată lumea, nu? Dacă pentru FIFA și pentru federațiile de fotbal, orice s-ar întâmpla pe teren, competiția e un succes din punct de vedere financiar, de ce s-ar fi putut gândi vreodată să boicoteze turneul?
Mâine, în partea a treia a turneului vom vedea și perspectiva consumatorilor fanilor care fac deplasarea în Qatar, dar și cazul curios al figuranților plătiți de qatarezi pentru a se da drept suporteri englez, galezi sau germani.
surse: skysports.com, fifa.com; foto: fifa.com, telegraph.co.uk
Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.