Dacă în primele părți am vorbit despre costurile organizării unui astfel de eveniment, despre câți bani încasează și cheltuie FIFA sau echipele naționale, astăzi vom vorbi despre fanii Cupei Mondiale. Câți lasă deoparte toate întrebările legate de cel mai controversat mondial din istorie și călătoresc în Qatar? Câți bani lasă în urmă suporterii care vin de departe pentru a-și susține naționala? 

Scepticismul cu privire regulile din Qatar

Estimările spun că aproximativ 1 milion de oameni vor veni pe durata Campionatului Mondial în Qatar, o țară în care drepturile omului sunt puse sub semnul întrebării. Relațiile dintre persoanele de același sex sunt interzise prin lege, drepturile femeilor sunt limitate, iar consumul de alcool în spații publice e și el interzis. Te-ai fi gândit că toatea astea ar fi un red flag pentru membrii comisiei FIFA, dar asta n-a fost vreo problemă când s-au acordat voturile în 2010.

În plus, anunțul venit vineri și care spunea că în perimetrul stadioanelor, consumul de bere va fi interzis în Qatar a adus și mai multă îngrijorare. Nu e vorba de bere sau de sponsorul Budweiser care rămâne cu buza umflată. După cum bine scria Călin Mateș pe Twitter, altceva ar trebui să ne preocupe: faptul că ceva ce știai că e hotărât într-un fel poate fi decis brusc exact invers în Qatar. Și fără vreo explicație.

Mai mulți din Orient, mai puțini din America de Sud

La mijlocul lunii octombrie, președintele FIFA, Gianni Infantino,  spunea că s-au vândut aproape 3 milioane de bilete la pentru Cupei Mondială din Qatar pentru cele 64 de meciuri ale turneului. Ca la orice mondial, locuitorii din țara gazdă au cumpărat cele mai multe bilete. În Rusia 2018, fanii ruși achiziționaseră 46% din bilete, toate celelalte țări adunate acoperiseră restul de 54%. La fel e și pentru Mondialul din Qatar, „gazdele” cumpărând aproape 1 milion de bilete. 

Dintre străini, fanii din Statele Unite, Arabia Saudită, Marea Britanie, Mexic și Emiratele Arabe Unite au cumpărat cele mai multe bilete. Franța, Argentina, Brazilia și Germania sunt și ele în primele zece națiuni care trimit fani la campionatul mondial.  Față de Mondialul din Rusia, au dispărut China, Columbia și Peru din primele zece țări, iar numărul de bilete luate de brazilieni, argentinieni aproape că s-a înjumătățit.

În 2018 scriam despre cum pasiunea sud-americanilor pentru fotbal e nemărginită și eram impresoinat de cum în Rusia aveau să vină 43 000 de peruani, deși naționala lor avea șanse infime de a trece de grupe. Împreună cu columbienii, argentinienii și brazilienii, veneau aproape 300 000 de sudamericani în Rusia, dar în Qatar situația e diferită, anunțându-se mult mai puțini. Să fie restricțiile de vină? Să fie prețurile mari cu cazarea și masa? Deși e un Mondial special pentru argentinieni, aceștia îl vor privi din fața televizorului. Cât de special e pentru ei? Dacă n-ați intrat încă în febra Mondialului, priviți doar această reclamă din Argentina, care ca de obicei are cele mai bune spoturi înainte de un turneu final și care arată cât de „disperați” sunt după trofeul din 2022.

Cineva chiar a fost curios și a făcut un ”travel-budget” pentru Cupa Mondială din Qatar, dacă vii din una din țările din Europa și mergi la meciurile din grupe ale unei echipe naționale, cu bilete încadrate la categoria 3:

sursa: wego.com

Lăcomia unora

Dacă FIFA și echipele naționale încasează sume enorme, fanii câștigă amintiri pe viață, dar se întorc cu buzunarele goale. Prețurile biletelor n-au fost mici deloc, cel mai ieftin bilet în faza grupelor, la categoria 3 fiind 69 dolari americani, în timp ce unul la categoria 1 ajungând la 220 dolari.

Prețul biletelor la WC2022, în funcție de fază și categoria de bilete

Și nu ne oprim doar la bilete. Anul acesta Yasir Al Jamal, directorul general al comitetului de organizare al Cupei Mondiale, se lăuda că s-au finalizat lucrările la alte 30 000 de locuri de cazare pentru fanii care vin din străinătate. Doar că vorbim de locuri în care o noapte costă 470 de dolari, iar mulți fani au ales să își ia cazare în Dubai sau în alte orașe din țările vecine și să meargă cu avionul la Doha pentru meciurile la care au bilete. De acele hospitaly tickets nici nu mai are rost să discutăm. Pachete care includ cazare, bilete la meci și acces în lounge-uri în care se servește alcool  au costat peste 30 000 de dolari de persoană la fazele eliminatorii.

Cazarea e scumpă, biletele la meci sunt scumpe, până și berea va fi scumpă (acolo unde o găsești), o halbă ajungând la 12 lire sterline. Și să nu mai vorbim de taxele de roaming și data roaming care și ele pot ajunge la câteva sute de dolari, în funcție de țara din care vii. Mulți au încercat să profite de dragostea fanilor pentru fotbal. La fel ca la Mondialul din Rusia, multe unități de cazare și-au crescut exagerat prețurile pe parcursul campionatului mondial.

Elefantul din cameră

Da, trebuia să ajungem aici. Poate că știrile legate de sutele de influenceri din Marea Britanie plătiți de organizatori pentru a relata totul la superlativ nu ne-au surprins atât de tare, cât au făcut-o primele imagini cu grupurile de oameni costumați în fani argentinieni, brazilieni, englezi, portughezi sau germani.

Nu e nimic greșit în a încerca să creezi o atmosferă frumoasă în jurul Cupei Mondiale, nu e ciudat pentru un om dintr-o țară care nu e calificată la Mondial să simpatizeze cu o altă națiune, dar animatori plătiți pentru a da culoare turneului și care sunt lipsiți de autenticitate parcă e prea mult…

Dar ce să te mai mire când cică te-ar costa 870 de lire sterline ca să completezi un simplu album cu stickere Panini? 🙂

Surse:fifa.com; insider.comforbes.com; bigissue.com; foto: independent.co.uk

Puteți citi aici și aici primele două părți din seria în care am încercat să expun ce înseamnă din punct de vedere financiar cel mai important eveniment fotbalistic din lume pentru țara gazdă și pentru echipele naționale.

Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *