Fotbalul modern se vinde ca un produs pentru fani și se vinde bine! Sportul rege a generat de-a lungul timpului încasări uriașe tocmai din interesul pe care l-a stârnit. În ultima vreme se vehiculează ideea că fotbalul a ajuns o industrie, o afacere, dar oare chiar așa stau lucrurile? În continuare vorbim despre cum dă fotbalul înapoi comunității o parte din profitul pe care-l generează. Exemplul vine din patria fotbalului, pentru că în Anglia există Premier League Charitable Fund.

Nivelul de implicare al suporterilor din Anglia este uriaș. Fanii își susțin echipa prin abonamente de membru și cumpărând orice are inscripționată emblema clubului sau numele fotbalistului care-i face să viseze, iar vârful acestui iceberg este reprezentat, bineînțeles, de către Premier League. Vitrina cea mai de lux a piramidei fotbalului englez, competiția care a generat încasări uriașe și a cărei imagini a fost înconjurată de profesionalism și seriozitate. Astfel vrem să dezmințim această teorie care spune ca fotbalul în Anglia este o afacere și este supraapreciat, în articolul de mai jos cu exemple ale implicării cluburilor în comunitățile din care fac parte.

Înființarea Premier League

Ca urmare a solicitării cluburilor, în 1992 ia ființă competiția pe care astăzi o venerăm și o urmărim cu sufletul la gură weekend de weekend, Premier League. Vorbim de PL ca fiind întrecerea cu cele mai mari recompense la final de an, vorbim despre un format care a generat în ultimul sezon încasări de £2,456 miliarde. Observăm în tabelul de mai jos că această competiție atrage la nivel mondial., iar cel mai bine o dovedesc cifrele din încasări. Încăsări record, venituri la care visează fiecare club profesionist din Anglia și din diviziile inferioare, de altfel se știe ce luptă crâncenă se dă în Championship pentru promovarea pe prima scenă fotbalistică.

Toate acestea pentru că de-a lungul istoriei cluburi precum Huddersfield, Bournemouth, Hull City, Swindon Town, Wigan Athletic sau Blackpool fără mare tradiție în fotbalul englez, au beneficiat de această metamorfoză gândită acum 17 ani, de Greg Dyke, directorul London Weekend Television și de reprezentanții ”Big five”-urilor acelor timpuri, United, Arsenal, Spurs, Everton și Liverpool, cu scopul de a încasa cât mai mulți bani.

Tabelul cu încasările cuvenite fiecărui club ca urmare a participării în sezonul 2018/2019 din Premier League. Foto: PremierLeague.com

Dar Premier League nu se rezumă doar la a susține fotbalul de pe prima scenă, a devenit un factor economic important în Anglia, atât la nivel fotbalistic, cât și social. Pe lângă taxele și impozitele plătite pentru sumele menționate mai sus, Premier League, investește cum nicio altă competiție sportivă la nivel mondial o face. De altfel, ca un scurt exemplu, pentru English Football League se alocă aproximativ £140 milioane per sezon pentru Centrele de Copii și Juniori și parte a ceea ce ei numesc ”Solidarity Payments”. Plecând de la această premisa și pentru a face lucrurile mai transparente și pe o gamă mai largă în 2000, sub tutela Premier Leauge, FA și în coordonare cu Guvernul, se înființează Football Foundation, o organizație care are ca scop sprijinirea cu fonduri a investițiilor în facilitățile sportive de pe teritoriul țării.

Football Foundation

Această organizație, Football Foundation, este susțină cu fonduri din partea echipelor din Premier League și din partea Departamentului Digital, de Cultură, Media și Sport. Aceste sume sunt baza pe care se discută mai departe, posibile colaborări sau parteneriate financiare pentru a livra programe de dezvoltare a comunităților sportive. Prin acest demers s-a dorit ca facilitățile sportive, să fie îmbunătățite, să se creeze oportunități și comunități de-a lungul teritoriul englez.

Numai anul trecut, Football Foundation a instalat 69 de terenuri artificiale de fotbal, 112 gazoane au fost reabilitate, iar 146 de stadioane au fost dezvoltate la întregul nivel al piramidei fotbalistice din Anglia. Pentru a putea beneficia de acest ajutor financiar, cluburile sau organizațiile din teritoriu pot apela la două surse de finanțare: Premier League and FA Facilities Fund și Football Stadia Improvement Fund.

Premier League & The FA Facilities Fund sunt disponibile cluburilor de fotbal, școlilor, primăriilor și asociațiilor locale sportive. Suma maximă pe care un club sau o entiate o poate solicita este de 500.000 de Lire și mai există varianta unui împrumut mai mic, de maxim 10.000 de Lire, variantă disponibilă doar doar autorităților locale, școlilor sau cluburilor de juniori neafiliați la FA National League. Aceste fonduri sunt îndreptate către sprijinirea cluburilor în a se dezvolta și a-și dezvolta activitatea, prevenirea declinului participării în fotbal și pentru dezvoltarea facilităților care să asigure siguranța și sănătatea.

Colaborarea cu Premier League ajută, în primul rând, la popularizarea fundației, a cărui mesaj ajunge la mai mulți oameni și ajunge să primească feedback din societate. Se urmărește de asemenea integrarea cluburilor și jucătorilor profesioniști într-o gama largă de activități din comunitate și dezvoltarea celor mai bune practici în proiectele legate de comunitate.

Cel mai recent exemplu de finanțare provenită din urma unui împrumut de la Premier League & The FA Facilities Fund este cel al celor de la Scarborough Athletic FC. Povestea lor începe din 2007 când clubul s-a reformat și cu ajutorul fondurilor PL au revenit și în orașul lor, cu o baza nouă, modernă și care să se ridice la un nivel impresionant, ținând cont că vorbim de un club angrenat în Non-Football League. Povestea lor și a oamenilor implicați o puteți urmări în video de mai jos:

Un alt caz impresionant a fost cel la care au luat parte și fotbaliștii din Premier League, Jamie Carragher, Trent-Alexander Arnold și Tom Davies, care au fost prezenți la inaugurarea celui mai nou domeniu de terenuri de fotbal din Liverpool. Aici pot se juca și antrena copiii înscriși la cluburile din orașul Liverpool, dar și oameni de rând pot veni să se relaxeze la o partidă de fotbal. Mărturiile celor trei le puteți vedea mai jos, dar și feedback-ul acordat de beneficiarii acestui proiect, copiii:

Pe lângă aceste fonduri, cluburile din Premier League dispun și de o fundație proprie care se implică la rândui în diferite proiecte sau activități din comunitate. Lider sezonul trecut a fost clubul Chelsea Londra, care a investit aproximativ £7,6 mil. Mai jos aveți și un tabel cu sumele alocate de fiecare fundație, dar și cu încasările lor:

ClubulFundația caritabilă a clubuluiVenituriCheltuieli
ChelseaChelsea FC Foundation7,944,6477,558,005
Manchester UnitedManchester United Foundation4,911,6824,309,963
Norwich CityNorwich City Community Sports Foundation4,269,2104,255,162
EvertonEverton in the Community4,215,6133,538,936
Newcastle UnitedNewcastle United Foundation3,640,6823,474,544
Tottenham HotspurTottenham Hotspur Foundation4,675,0333,446,250
West Ham UnitedWest Ham United Foundation3,437,7673,212,279
Brighton and Hove AlbionAlbion in the Community3,251,5873,069,831
Manchester CityManchester City FC City in the Community Foundation3,017,8532,963,371
WatfordWatford FC’s Community Sports & Education Trust2,685,2642,689,232
SouthamptonSaints Foundation2,750,7972,562,686
LiverpoolLiverpool FC Foundation3,187,4612,548,790
BurnleyClarets in the Community2,522,8462,234,339
Crystal PalacePalace for Life Foundation2,115,9401,932,483
ArsenalThe Arsenal Foundation899,3921,207,238
Sheffield UnitedSheffield United Community Foundation1,054,101986,319
Wolverhampton WanderersWolverhampton Wanderers Foundation892,452916,900
BournemouthAFC Bournemouth Community Sports Trust1,017,230750,520
Aston VillaAston Villa Foundation913,054673,857
Leicester CityThe Vichai Srivaddhanaprabha Foundation1,233,562193,217

Fundațiile cluburilor din Premier League, cu venituri/cheltuieli exprimate în Lire. Sursă: ThirdSector.co.uk

Privind toate aceste date fotbalul englez, deși a pierdut recent un club de mare tradiție precum Bury, continuă să meargă mai departe până la cele mai joase niveluri posibile. De altfel, structura fotbalului englez este cea mai complexă din tot fenomenul microbist. Iar prin aceste exemple, întelegem și de ce se poate susține un astfel de sistem. Cluburile, care beneficiază de un aport financiar din partea proprietarilor săi, fie că vorbim de un consorțium cum este cazul celor de la City sau de o singură persoană cum regăsim la Chelsea, în persoana lui Roman Abramovic, ele sunt dependente de comunitate. Oamenii acelor comunități au dus tradiția mai departe a fiecărui club, iar faptul că vedem stadioane pline și în ligile inferioare sau și în cazul unui sezon mai prost, se datorează acestei legături formate.

O legătură ce nu ține un sezon, zece sau douăzeci, cum a fost era Ferguson la United, ci o viață întreagă pentru că fotbalul respiră prin oameni, iar oamenii trăiesc pentru fotbal.

Surse: Football Foundation, Third Sector.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, pe e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

Adrian are 27 de ani și e pasionat de fotbal de mic copil, fiind foarte atras de istorie și statistică. Scrie un blog de fotbal numit Fotbal, pe bune?

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *