Premier League, etapa 23: nou record personal pentru Harry Kane, semne de viață de la West Brom, încă un motiv pentru #WengerOut și un derby superb pe Anfield. De unde să încep? De la rezultate și marcatori, apoi trece la plusurile și minusurile rundei.
Rezultate și marcatori din Premier League, etapa 23
- Chelsea – Leicester 0-0
- Crystal Palace – Burnley 1-0 (gol Sako)
- Huddersfield – West Ham 1-4 (goluri: Noble 0-1, Lolley 1-1, Arnautovic 1-2, Lanzini 1-3 și 1-4)
- Newcastle – Swansea 1-1 (goluri: Jordan Ayew 0-1, Joselu 1-1)
- Watford – Southampton 2-2 (goluri: James Ward-Prowse 0-1 și 0-2, Gray 1-2, Doucoure 2-2)
- West Brom – Brighton 2-0 (goluri: Evans 1-0, Dawson 2-0)
- Tottenham – Everton 4-0 (goluri: Son 1-0, Kane 2-0 și 3-0, Eriksen 4-0)
- Bournemouth – Arsenal 2-1 (goluri: Bellerin 0-1, Wilson 1-1, Ibe 2-1)
- Liverpool – Manchester City 4-3 (goluri: Oxlade-Chamberlain 1-0, Sane 1-1, Firmino 2-1, Mane 3-1, Salah 4-1, Bernardo Silva 4-2, Gundogan 4-3)
- Manchester United – Stoke 3-0 (goluri: Valencia 1-0, Martial 2-0, Lukaku 3-0)
Plusuri
+ Moș Roy Hodgson. Este remarcabil ce reușește bătrânul englez pe Selhurst Park. Să-l luăm drept exemply pe șifonierul Bakary Sako, un fel de nu-avem-atacant-dar-băiatul-ăsta-e-suficient-de-mare-cât-să-sperie-fundașii-adverși. A reușit al treilea gol din acest sezon cu Burnley, performanță remarcabilă pentru că ultima oară când a dat 3 sau mai multe goluri într-o divizie de top a fost în 2011/2012, în Ligue 1, la St. Etienne, între timp remarcându-se doar ca un excelent jucător de Championship. Unde mai pui că și Benteke a reușit să facă ceva util (pasă de gol) pentru echipa sa pentru a doua rundă consecutivă! Nu știu ce le-a pus în ciorbă Moș Hodgson, dar sunt momente când Palace pare că ar putea scăpa și în acest sezon de retrogradare.
+ Harry Kane. Un nou record pentru King Harry: a devenit golgeterul din Premier League pentru Spurs, depășindul pe Sheringham cu dubla aplicată lui Everton. Mai adaug și că este al patrulea sezon consecutiv când a înscris peste 20 de goluri pentru echipa sa. Iată că minunea nu a ținut doar un sezon… World-class.
+ Tottenham. Echipa de pe White Hart Lane se menține brav în lupta pentru Champions League, cu 15 goluri marcate în ultimele 5 meciuri din Premier League. Mai importantă e totuși revenirea poftei de fotbal a grupului. Încă mi se pare incredibil cât de constant poate fi Eriksen: a început toate meciurile din Premier League și are 6 goluri și 7 pase decisive! Dacă Spurs reușește să-l țină pe Kane (și pariul meu este că va reuși), cu Eriksen ar trebui să le fie mult mai greu…
+ David Moyes. Scoțianul a atins pragul de 200 de victorii în Premier League, fiind al patrulea manager care reușește performanța asta după Ferguson, Wenger și Redknapp. În plus, West Ham urcă pe 11, adică pe cea mai înaltă poziție în clasament din acest sezon.
+ Abdoulaye Doucoure. Mijlocașul defensiv din Mali nu se poate opri din a înscrie. Este golgeterul lui Watford, cu 7 goluri, peste Richarlison. Toți atacanții din lot care au punctat până acum (Gray, Deeney, Okaka) au, împreună, exact la fel de multe reușite ca Doucoure. Probabil chilipirul sezonului la Fantasy.
+ James Ward-Prowse. Una dintre feblețile mele din Premier League a reușit a doua sa dublă din cariera în Premier League. Are 23 de ani, vreo 50 de selecții la naționalele de tineret ale Angliei și probabil că va fi următorul export pe bani grei pentru Southampton. Liverpool, Manchester United, Tottenham, aveți legătura, asta dacă nu cumva se accidentează Walker și va avea nevoie City de un fundaș dreapta englez, convertit din mijlocaș central…
+ West Brom. Prima victorie, în 5 luni de campionat! Cu Alan Pardew pe bancă, cu atât mai surprinzător! Marcatori? Fundașii Dawson și Evans…
+ Jurgen Klopp. Fotbalul heavy-metal lovește din nou într-un derby superb, cu 7 goluri, pe Anfield. De ce să înveți cum să te aperi, când poți marca, meci de meci, mai mult decât adversarul, indiferent de numele acestuia? Klopp chiar a îmbunătățit defensiva lui Liverpool, însă când ai de răpus un balaur ca Manchester City, e greu să scapi fără goluri primite. Dacă Hodgson a reușit să-l blocheze pe Guardiola într-un 0-0, jucând un elegant 5-5-0, Klopp a reușit să o învingă pe City jucând fotbal. Liverpool a ales excelent omul care să-i ducă într-o noua eră. Apropo, iată rezumatul meciului, făcut chiar de Klopp:
Klopp just gave the best 30 seconds of post match interview I’ve ever seen. Complete with f-bomb on live tv.
What a man. #LFC pic.twitter.com/NaH9SLnVyS
— Zecharias Mengis (@TheMengisKhan) January 14, 2018
+ Romelu Lukaku. Acel jucător care „nu aleargă și nu știe decât să dea cu capul” a arătat, din nou, o tehnică demnă de un mijlocaș de creație. Are 16 goluri și 5 pase decisive până acum, în toate competițiile (11+4 în Premier League). Praf!
Minusuri
– Arsene Wenger. Probabil cel mai întâlnit nume din zona de minusuri a rezumatelor mele de etapă, francezul e în cel mai jos punct al carierei sale de 20 de ani la Arsenal. A pierdut pe Dean Court un meci în care a avut posesia (aproape 60%), a avut cu 50% mai multe pase decât adversarul, dar și mai puține ocazii și șuturi pe spațiul porții. Arsenal e pe 6, la 5 puncte de Spurs, lupta pentru locul de Ligă nu e încheiată, dar cum Tunarii îl vor pierde luna asta pe Alexis (s-a văzut cum merge echipa fără el în teren) și, probabil din vară, pe Ozil, situația e tristă pe Emirates. Cu toate acestea, Wenger nu va fi vreodată concediat și chiar cred că va primi cadou un transfer-bombă luna asta. Va pleca de bună voie, cândva…
– Pep Guardiola. Telentul fenomenal al lui Kevin de Bruyne a fost singurul care ar fi putut determina un spectator neutru să creadă într-o răsturnare de scor pe Anfield. Manchester City a jucat exact ca în precedentele 22 de etape și poate că tocmai asta i-a permis lui Klopp să-i rupă seria invincibilă, înscriindu-i și 4 goluri, adică exact cât luaseră în precedentele 8 runde. Am văzut multă determinare (pe lângă clasa obișnuită, evident) la KdB, la Sterling, Sane sau Gundogan, dar doar pe forma lui Aguero nu poate fi explicată înfrângerea. Guardiola pur și simplu n-a avut răspuns la jocul în oglindă făcut de Liverpool: pressing agresiv și enorm de mult teren acoperit de fiecare fotbalist, o îmbinare încântătoare de disciplină tactică și creativitate a unora dintre cei mai buni jucători din Premier League. Să nu ne îndoim însă că Guardiola și City vor lua campionatul cu 4-5 etape înainte de final.
– Everton. Cu toții așteptăm acel moment în care toată nebunia de pe Goodison va lua forma unor rezultate. Investițiile din vară, continuate în ianuarie cu aducerea lui Cenk Tosun de la Beșiktaș, nu se simt în jocul echipei care n-a legat 3 victorii în acest sezon, reușind însă, pentru a doua oară, o serie de 3 înfrângeri. Doar 3 echipe au golaveraj mai slab: Huddersfield (nou-promovată), Swansea și Stoke (ambele la retrogradare). Big Sam a rederesat clubul, dar a făcut-o într-o serie de meciuri fără balauri din Big 6. Locul 7, cel către care suporterii presupuneau că echipa va evolua, e încă la 7 puncte distanță.
– Chelsea. I-am tot lăudat că transferă excelent, dar cred că iarna asta au nevoie de un vârf care să-i facă o concurență reală lui Morata.
– Joe Gomez și Loris Karius. Ambii jucători din defensiva lui Liverpool se bat pentru posturile de titulari. Joe Gomez e în competiție cu Trent Alexander-Arnold (asta până revine Clyne și se complică lucrurile) și a greșit flagrant la golul lui Sane. La fel a făcut și Karius, încasănd la colțul scurt și trimițând camerele televiziunilor engleze pe fața inocentă și plină de speranță a lui Mignolet, aflat pe bancă.
– Sean Dyche. Burnley e fără victorie de o lună în Premier League, iar cu Palace au picat în capcana pe care chiar eu au întins-o altora în trecut: posesie superioară, mai multe pase și mai precise, zero puncte. Remarcabil e cât de sigur pare locul 7 pentru The Clarets, în ciuda acestei serii mai slabe.
– Marco Silva. 5 puncte din ultimele 30 puse în joc… Dacă o continuă așa, Silva va fi concediat la final de sezon, așa cum a procedat clubul cu fiecare manager din ultimele sezoane. Watford are cu un punct mai puțin decât câștigaseră în același moment al sezonului trecut.
– Stoke. Nu pentru că au încasat un 3-0 pe Old Trafford, asta e ceva firesc, ci pentru că sunt complet lipsiți de ambiție. De ce cred asta? Înlocuitorii vehiculați pentru Mark Hughes pe banca Olarilor erau Martin O’Neil (un Greucean al domeniului, grav sub-apreciat) și Quique Sanchez Flores (câștigător al titlului în Portugalia, cu Benfica și de Europa League + Supercupa Europei cu Atletico Madrid). Viitorul suna bine, doar că Stoke l-a ales pe Paul Lambert, manager care la ultimul job relevant din Premier League, cel de la Aston Villa, a avut 29% rată de victorii…
Momentul de nostalgie al etapei
Pentru că pe internet nimic nu se uită, cineva a găsit un gol aproape identic cu cel al lui Roberto Firmino din derby, înscris de un alt Robbie F pentru Liverpool.
Robbie F, delivering again for #LFC pic.twitter.com/RQwzjqexok
— MUNDIAL (@MundialMag) January 14, 2018
Săptămâna care urmează va aduce rejucările meciurilor terminate la egalitate în FA Cup, runda a treia, adică pe Chelsea, West Ham, Swansea și Leicester la lucru. Nu uitați de Manchester United vs Stoke, luni seara, de la 22:00 și nu uitați să reveniți pe Tackle.ro pentru concluziile finale ale etapei 23 din Premier League!
Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai.