Începutul sezonului 2021-2022 e total diferit pentru Crystal Palace. Echipa care sub bagheta bătrânului mag Hodorogson făcea ce făcea și împotriva așteptărilor tuturor se salva fără emoții de la retrogradare e acum la un moment de cotitură.

La 73 de ani, Roy a decis că are nevoie de o pauză, iar conducerea de pe Selhurst Park a luat o decizie ambițioasă, poate puțin riscantă, atipică pentru un club pentru care precauția a fost cuvântul cheie în ultimii ani. Patrick Vieria a fost ales să transforme o echipă bătrână și pragmatică, obișnuită să lupte pentru evitarea retrogradării într-o trupă de la care se va cere să practice un fotbal ofensiv și care să dea șanse multor tineri.

De unde vin temerile fanilor? Vieria, un nume mare și un fost fotbalist colosal cu multă experiență în Premier League, e încă crud în cariera de antrenor. A avut două experiențe la New York City FC și Nice (de unde a fost concediat după 2 ani), iar fanii Vulturilor încă nu au scăpat sechelele provocate de ultima numire curajoasă de manager la Palace: Frank de Boer, un alt fost fotbalist uriaș, a rezistat doar 10 săptămâni, fiind caracterizat de Jose Mourinho drept ‘the worst manager in the history of the Premier League’. Să fie altfel cu Patrick Vieira?

Performanțele echipei din sezonul trecut

Echipa a terminat pe locul 14 în ultimele două sezoane, fiind de fiecare dată lipsită de grijile retrogradării pe final de sezon. Totuși, în pofida deselor schimbări de formație de joc (Roy alternând 4-3-3-ul cu 4-4-2-ul sau 4-5-1), Vulturii au fost zgârciți cu golurile și fotbalul ofensiv. Wilfred Zaha a fost, cum era de așteptat, jucătorul cel mai important al lui Palace, acesta fiind și golgeterul echipei, semnând 11 goluri în toate competițiile. Christian Benteke a fost al doilea marcator al Vulturilor (cu 10 reușite), dar apoi niciun alt jucător nu a reușit mai mult de 4 reușite (Eze).

De altfel, de aici vine și decizia surprizătoare a lui Steve Parish de a-l aduce pe Patrick Vieira pe bancă tehnică. Deși s-a salvat fără emoții în ultimii ani, echipa dă senzația că e mult prea dependentă de Wilfred Zaha, iar mulți fani trăiesc cu impresia că ulciorul nu merge de multe ori la apă și că echipa are nevoie de un refresh dacă Vulturii vor să mai vadă fotbal de Premier League pe Selhurst.

Echipa de bază (inclusiv prim 11) din sezonul trecut de campionat, 4-4-2:

Guaita – Ward, Cahill, Kouyate, van Aanholt – Millivojevic, Riedewald – Townsend, Eze – Ayew, Zaha.

La ce să ne așteptăm de la Vieira?

În Ligue 1, Nice-ul condus de Patrick Vieira se afla în primele 3 echipe în materie de posesie a balonului. Nice a înregistrat o medie de 54% de posesie a balonului în cele două sezoane cu Vieira pe bancă, fiind depășită doar de Lyon și PSG la acest capitol. Totuși, nivelul bun al posesiei nu s-a concretizat în șanse de gol create, Nice situându-se pe locurile 13 și 10 în ultimele două sezoane la capitolul ocazii de gol create la poarta adversă.

Vieira a folosit diferite sisteme de joc în cei doi ani petrecuți la Nice, toate cu o linie de 4 fundași, iar cea mai populară așezare utilizată a fost 4-3-3 (probabil așezarea care se pliază cel mai bine actualului lot al lui Palace, dar și așezarea preferată în amicale).

Transferuri. Echipa probabilă pentru noul sezon

E limpede direcția în care se îndreaptă Palace. Cu excepția lui Wickham, jucătorii de care Palace s-a despărțit au toți peste 30 de ani, în timp ce la capitolul ”Veniri”, Vulturii s-au orientat către jucători tineri.

Achiziții:

 • Joachim Andersen (fundaș central, 25 de ani), de la Lyon (a jucat la Fulham, ca împrumut, sezonul trecut), transfer definitiv, suma nu este încă publică.
 • Michael Olise (mijlocaș ofensiv, 19 ani), de la Reading, pentru 8 milioane de Lire.
 • Jacob Montes (mijlocaș central, 22 de ani), de la Georgetown University (Statele Unite), suma de transfer nu este cunoscută. Fotbalistul a fost împrumutat la Waasland-Beveren pentru primul sezon.
 • Marc Guehi (fundaș, 21 de ani), transferat definitiv de la Chelsea pentru 23 mil. de euro.
 • Remi Matthews (portar, 27 de ani), liber de contract, după despărțirea de Sunderland.
 • Conor Gallagher (mijlocaș central, 21 de ani), împrumutat de la Chelsea, pentru un sezon. În stagiunea trecută fusese împrumutat la West Brom.

Plecări:

 • Gary Cahill (fundaș central, 35 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea.
 • Scott Dann (fundaș central, 34 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea.
 • Nathaniel Clyne (fundaș dreapta, 30 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea.
 • Wayne Hennessey (portar, 34 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea, a semnat cu Burnley.
 • James McCarthy (mijlocaș central, 30 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea, a semnat cu Celtic.
 • Patrick van Aanholt (fundaș/mijlocaș stânga, 30 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea. A semnat cu Galatasaray.
 • Mamadou Sakho (fundaș central, 31 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea. A semnat cu Montpellier.
 • Connor Wickham (atacant, 28 de ani), la final de contract, nu i s-a oferit prelungirea.
 • Andros Townsend (mijlocaș/winger, 30 de ani), la final de contract, a semnat cu Everton.

Toate transferurile verii din Premier League le găsești aici.

În ultimul amical dinaintea noului sezon, primul unsprezece a arătat astfel: Guaita – Ward, Kouyate, Guehi, Mitchell – Riedewald, McArthur, Schlupp – Zaha, Mateta, Ayew. Din toamnă, ar putea intra în primul unsprezece nou venitul Andersen, iar din iarnă cu siguranță va reveni după accidentare Eberechi Eze.

Previziunea din presezon pentru Crystal Palace

Cu Eberechi Eze accidentat până la finalul anului, cu nou-venitul Michael Olise încă prea crud pentru Premier League, echipa duce lipsă de un număr 10 creator și mai ales marcator. Christian Benteke a arătat semne de revenire la forma de altă dată în sezonul trecut, dar încă e prea puțin. Echipa încă pare dependentă de sclipirile lui Wilfred Zaha și rămâne de văzut cât chef de fotbal va mai avea ivorianul după ce ofertele de transfer s-au risipit și acesta pare a fi rămas blocat pe Selhurst.

Previziunile noastre din presezon pentru fiecare echipă din Premier League le găsești aici!

Palace l-a pierdut pe Roy Hodgson, a pierdut jucători experimentați importanți, iar lipsa de experiență la nivel managerial a lui Patrick Vieria precum și presiunea de asupra sa de a juca un fotbal ofensiv și de a veni cu rezultate mă fac să anticipez că Palace va avea un sezon dificil și se va lupta pentru evitarea retrogradării până în ultimele etape.

Jucători de la Crystal Palace pentru FPL

E greu de recomandat jucători de la o echipă care se află la răscruce. Cu pragmaticul Roy pe bancă și cu gândul la câteva clean sheet-uri pe sezon, ne-ar fi fost ușor să recomandăm câțiva apărători precum Mitchell (4.5) sau proaspăt venitul Guehi (4.5). Dar cu Eze accidentat până aproape de Boxing Day, singurul jucător de la Palace care ar merita luat în considerare e același Wilfred Zaha, care costă 7.0 și e listat la Fantasy pe poziția de mijlocaș, deși a fost evoluat în dese rânduri ca atacant în sezoanele trecute.

Totuși, având în vedere schimbările importante din sânul lui Crystal Palace din această vară, noile cerințe în ceea ce privește jocul echipei și ”experimentul” similar Frank de Boer care încă îi bântuie pe Vulturi, considerăm că ar fi de evitat selecționarea de jucători de la Palace în primele etape.

Cum crezi că se vor descurca Patrick Vieira și Crystal Palace în noul sezon ? Spune-ne în comentarii.

Discuția noastră despre Crystal Palace înaintea noului sezon de Premier League, în Tackle Show:

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *