Hai cu trofeul, nea Ole!
Sezonul trecut ar fi trebuit să reprezinte primul în care Ole Gunnar Solskjaer reușește să cucerească un trofeu în calitate de antrenor al Manchester United. Și departe n-a fost. Speranțele suporterilor au fost mari, în special după prima parte a sezonului, când victoriile din primele 2 meciuri de Champions League au fost succedate de ocuparea primei poziții în clasamentul Premier League după 19 meciuri. Dar poate sezonul ce stă să înceapă va fi ceva mai bun.
Cum a arătat sezonul trecut pentru Manchester United?
- Premier League – locul 2 ( 12 puncte în spatele campioanei City)
- FA Cup – sferturi (eliminată de Leicester City, câștigătoarea trofeului)
- EFL Cup – semifinală (eliminată de City, câștigătoarea trofeului)
- Champions League – ieșire încă din faza grupelor, continuare în Europa League
- Europa League – Finală (pierdută în fața celor de la Villareal, la penalty-uri)
Marcator principal: Bruno Fernandes – 28 goluri, 18 pase de gol (conform transfermarkt.com, dar cu adăugarea pasei de gol pentru Cavani împotriva lui Fulham, în Premier League – unul dintre golurile sezonului, în chiar primul meci cu spectatorii reîntorși pe Old Trafford – https://www.youtube.com/watch?v=fw00LvwWTCQ )
Să le luăm pe rând, zic.
În campionat, locul 2 este o performanță decentă, cu progres față de sezonul anterior, terminat pe ultima treaptă a podiumului. 8 puncte în plus (74 față de 66), însă forma arătată pe teren propriu a tras în jos performanța obținerii celor 43 de puncte în deplasare din 57 posibile, doar rivala din oraș reușind să culeagă mai multe pe meleaguri străine, respectiv 45 de puncte.
Totodată, United a reușit să câștige 5 meciuri în care a fost condusă la pauză. Comeback kings, amirite ?
Înfrângerea șocantă cu Sheffield United a stârnit vecinii gălăgioși care au simțit miros de sânge și nu s-au lăsat până nu au luat trofeul acasă.
Cupa Angliei și Cupa Ligii pur și simplu nu au intrat atât de mult în calculele obiectivelor, Ole încercând să țintească lucrurile cu adevărat importante. Ceea ce reprezintă o atitudine lăudabilă, întrucât suporterii abia așteaptă să fie răsplătiți după perioada de pandemie care a oprit tot globul.
Ieșirea din Champions League a fost amortizată de atingerea ultimului act al surorii mai mici, Europa League.
Din păcate, nici acolo nu a fost cu succes, cu toate că un scenariu mai bun era greu de găsit: Villarreal, un club nu foarte mare, pentru prima oară în istorie într-o finală de cupă europeană, cu un lot destul de subțire. Dar echipele spaniole sunt kriptonită pentru Manchester United: 62 de meciuri jucate, începând din 1957, din care doar 16 victorii. Au mai fost 24 de egaluri și 22 de înfrângeri, iar golaverajul total e de 74 de goluri marcate și 81 primite.
Au mai fost 4 întâlniri cu Submarinul Galben, de 2 ori în grupele Champions League, de fiecare dată meciul terminându-se exact cum a început. În finala de la Gdańsk a fost 1-1 după primele 90 de minute, iar destinația trofeului a fost decisă la penalty-uri. De Gea a bătut ultima lovitură, fiind singurul, de altfel, care a ratat. Dar mulți sunt de acord că nu ar fi trebuit ca United să ajungă în postura de a fi salvată de portar, la loteria loviturilor de departajare. Solskjaer a fost depășit tactic de Unai Emery și blocul său compact, iar spaniolul și-a mai pus o cărămidă la temelia poreclei de Mr. Europa League.
Ceva bun tot s-a sădit la această înfrângere: dorința și mai mare pentru trofee. Putem doar să sperăm…
Echipa de bază a lui Manchester United din sezonul trecut de campionat
Oamenii în care și-a pus baza cel mai mult antrenorul norvegian arată într-un prim XI cam așa:
De Gea – Wan-Bissaka, Maguire, Lindelof, Shaw – Fred, McTominay, Fernandes – Greenwood, Rashford, Cavani.
Pogba, Matic, Van de Beek, Martial, Henderson, James, Telles, Bailly și Juan Mata sunt următorii pe lista de prezențe, însă am putea spune că doar Pogba și Henderson au contribuit cu adevărat la anumite rezultate.
În general, Solskjaer apelează târziu la oamenii de pe bancă, uneori chiar deloc. Din acest punct de vedere, poate fi considerat ușor rigid în modificarea planului pe care-l gândeșt. În general, Solskjaer apelează târziu la oamenii de pe bancă, uneori chiar deloc. Din acest punct de vedere, poate fi considerat ușor rigid în modificarea planului pe care-l gândește de la început. Sunt convins că analizează mult meciurile, însă dacă situația în teren e în defavoarea echipei sale, insistă cu aceeași idee până spre final. Cel mai important om care a venit de pe bancă în sezonul trecut a fost Edi Cavani, în câteva rânduri, uruguayanul reușind să fie vârful de lance de care avea nevoie echipa Diavolilor. Doar că nu prea are om la schimb, pentru că nimeni din lot nu are mișcările sau intuiția sud-americanului.
Și pentru că tot vorbim de bancă, (punct sensibil pentru Ole, care mai atrage atenția asupra lipsei de opțiuni) haideți să vedem mișcările făcute pe piața transferurilor.
Transferuri
Bomba o reprezintă, evident, aducerea lui Jadon Sancho, mult visata aripă dreapta încă din vara trecută. În contextul în care Rashford va lipsi, după operația la umăr care îl va ține pe bară pentru prima parte a sezonului, Sancho va deveni om de bază rapid, poate chiar va prinde câteva minute în debutul sezonului, contra rivalilor de la Leeds. Sancho a strâns 16 goluri și 20 de pase decisive în ultimul sezon la Borussia Dortmund, dar la Euro nu prea a contat.
Va fi foarte interesant de văzut cât va beneficia Cavani de acest transfer, iar presiunea de pe umerii lui Bruno va fi ceva mai împărțită.
Raphael Varane este, de asemenea, un transfer extrem de reușit, campionul mondial fiind anunțat încă de pe 27 iulie, dar vizita medicală are loc în cursul acestei săptămâni. Varane știe cum e cu trofeele, poate ajuta mult mentalitatea din vestiar, iar faptul că Lindelöf va dispărea ușor-ușor din echipă nu poate decât să bucure fanii Diavolilor. Rămâne de văzut cât de compatibil va fi cuplul Maguire-Varane, dar un lucru e clar: Raphael e cel mai bun fundaș care putea veni la United în momentul de față.
Jesse Lingard s-a întors la club și se pare că va rămâne să-și demonstreze valoarea, după parcursul bun de la West Ham. Cele 30 de milioane de lire cerute de United pentru englez i-au ținut departe pe Moyes&co, însă nu e nimic bătut în cuie. Solskjaer spune că-l dorește la echipă, Lingard ar vrea să se lupte pentru locul lui și a avut un pre-sezon foarte bun, dar dacă oferta corectă vine, jucătorul încă poate pleca.
Tom Heaton revine la club după 1000 de ani de exil și speră să prindă și el la cei 35 de ani ai săi, primele minute într-un meci oficial pentru Manchester United. Greu de crezut având în vedere competiția acerbă dintre David și Dean, dar visul rămâne acolo, mai ales că Sergio Romero nu a mai continuat alături de club.
S-au mai întors Pellistri și Chong, doar pentru a pleca înapoi, iar Diogo Dalot a pus cireașa de pe tort la ultimul meci de pregătire, contra „Caramelelor” în victoria la scor, 4-0. Dalot a reușit 33 de prezențe pentru AC Milan și ar putea rămâne în Manchester pentru a-i face competiție lui Wan-Bissaka.
Mai rămâne de rezolvat situația lui Andreas Pereira, care nu are loc la echipă și ar fi bun doar pentru competițiile mai slab cotate. Brazilianul vrea să plece, dar mai are contract până în vara lui 2023, lucru care stagnează o potențială plecare. Lazio încă nu e hotărâtă să arunce bani în această direcție, iar Ole cu siguranță nu se bazează pe el.
Astfel, 2 piese lipsă au fost aduse. Mai urmează o a treia?
Echipa probabilă a lui Manchester United în 2021/2022
Vedem aici cel mai bun prim XI pentru sezonul care vine, cu noile transferuri direct implicate. Evident, va fi o perioadă de acomodare pentru amândoi, dar e clar că au fost aduși pentru a fi titulari.
După cum am menționat anterior, Rashford va lipsi o perioadă destul de bună, luând în calcul și revenirea la antrenamente și la o formă decentă. În locul lui se vor roti Martial (dacă nu pleacă la Inter), Greenwood, James, sau chiar Pogba, în funcție de așezarea în teren. Apropo de asta, oamenii din fața apărării sunt încă incerți. Fred-McTominay a fost cuplul preferat de mjilocași defensivi în sezonul anterior, dar posibila venire a unui jucător pe această poziție ar schimba multe.
Posibilități/zvonuri:
• Declan Rice (West Ham) – £90 de milioane, dar posibil schimb cu Lingard + o sumă de bani;
• Saúl Ñíguez (Atletico Madrid) – £50 milioane;
• Wilfred Ndidi (Leicester City) – £60-70 milioane;
• Eduardo Camavinga (Rennes) – €50 milioane.
Din fericire, a început să se echilibreze situația în teren, astfel că apărarea nu mai pare atât de fragilă, cel puțin pe hârtie.
Postul de portar e asigurat, oricare din cele 2 prime opțiuni sunt la fel de bune. David De Gea are de partea sa experiență și reflexe uluitoare, pe când Henderson e ceva mai curajos la ieșirile în careu, iar dorința de a reuși la United arde mai tare decât la „bătrânul” De Gea.
Shaw a dovedit la Campionatul European că este world-class și e exact jucătorul pe care United îl dorea când a fost cumpărat de la Southampton (menționasem asta și în sezonul trecut, era așteptat acest moment). Centrul apărării a fost întărit, iar flancul drept va fi asigurat fără mari probleme de Wan-Bissaka/Dalot, toți 3 diferiți, menționați în ordinea aportului lor ofensiv, de la mic la mare.
Dacă mijlocul va fi și el întărit, deja vorbim de pretenții mari. Dar chiar și așa, sunt soluții. Un alt Bruno, cu calități defensive, ar fi perfect.
Atacul e un mix de stiluri și vârste, singura problemă fiind rezerva lui Cavani, care mai degrabă nu e. Golurile nu se așteaptă doar de la el, dar un singur atacant veritabil, în vârstă de 34 de ani se va dovedi insuficient pe alocuri.
Previziunea din presezon pentru Manchester United
Oricum am privi, e clar: United vrea să se bată la titlu. Și nu doar în Premier League.
John Murtough pare să fie mult mai bine privit de către toată lumea, prin comparație cu infamul Ed Woodward. Și iată că transferurile realizate și zvonurile din această perioadă de mercato îi aduc și mai multe laude.
Ole, de asemenea, a ținut morțiș să acopere punctele slabe, iar campaniile de transferuri arată și ele că a știut pe ce butoane să apese. Eric Ramsay face și el parte din progres: noul antrenor responsabil cu fazele fixe, pentru că s-a văzut de pe Marte acele probleme.
Părerea mea e că încă nu am văzut cea mai bună versiune a lui Ole. Mingea e în continuare în curtea lui, dar dacă nu aduce medalii în jurul gâtului jucătorilor săi, va fi din ce în ce mai greu să fie susținut de conducere sau chiar de suporteri. Din multe puncte de vedere, este perfect pentru club: are o atitudine mereu pozitivă, e responsabil, are declarații foarte bine puse la punct și concise, iubește United la nebunie și probabil și-ar dori să-și petreacă toată viitoarea activitate managerială aici, indiferent de eventuale oferte. Până la urmă, nu degeaba a insistat pe acea clauză specială din contractul pe care-l avea la Molde și anume să fie lăsat să plece gratis, dacă Manchester United îl dorește ca antrenor.
E clar că a progresat și el în toată această perioadă și e conștient că trebuie să treacă la următorul nivel.
De asemenea, ține un ochi foarte atent pe produsele din academie și sigur veți mai auzi de Anthony Elanga sau James Garner.
Jucători de la Manchester United pentru FPL
Pentru Fantasy Premier League, nu pot să nu-l recomand pe Bruno Fernandes, deși costă £12m. Omul cu cele mai multe puncte a avut un sezon fabulos și are toate șansele să fie la fel, mai ales că execută penalty-urile și loviturile libere.
Maguire și Shaw, ambii la prețul de £5.5m pot fi luați în seamă, întrucât vor fi titulari constanți și poate se mai lipesc și de un gol/assist.
Cavani – £8.5m sau Jadon Sancho – £9.5m, sunt următorii pe listă, dar în cazul englezului cred că trebuie ținut cont de adaptarea în echipă, întâi de toate. Edi ar putea merita banii, marcatorii de top fiind ceva mai scumpi, peste £10m.
Crezi că poate Manchester United, în formula sa actuală, să câștige titlul în Premier League? Spune-ne în comentarii!
Aici e discuția noastră despre Manchester United, în Tackle Show:
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.