Sebastian Ciorobea debutează pe Tackle.ro cu un articol din seria Previziuni din presezon: Watford.

Watford atacă noul sezon de Premier League cu încredere că un loc de cupă europeană este posibil. Speranțe ar fi, considerând că în sezonul precedent au terminat pe locul 11, în condiţiile în care ultimele 4 etape au produs doar un egal şi 3 înfrângeri. Pe lângă prestaţia bună din campionat, Watford a reuşit să ajungă în finala FA Cup, acolo unde au pierdut împotriva lui Manchester City, cu un neverosimil 6-0.

Pe banca tehnică a celor de la Watford este în continuare Javi Gracia. Spaniolul a reuşit să facă o treabă foarte bună de când a ajuns la cârma echipei, pe 21 ianuarie 2018. Ajuns la de 49 de ani, Gracia este adeptul formulei de joc 4-2-2-2 (4-4-2 Double 6).

Watford în sezonul 2018/19

4-2-2-2: Foster – Janmaat, Cathcart, Kabasele, Holebas – Doucoure, Capoue – Hughes, Pereyra – Deulofeu, Deeney.

Troy Deeney ar fi putut să fie zidar, dar a ales munca mai ușoară: fotbalul. Citește aici povestea lui.

Din pricina versatilității impuse de acest sistem, un rol extrem de important îl au cei 2 mijlocaşi ofensivi Hughes şi Pereyra. Pe parcursul partidei cei doi trebuie să fie extrem de mobili pentru a asigura fluiditate ambelor faze ale jocului. Astfel, mijlocaşii enumeraţi anterior sunt obligaţi să-şi schimbe poziţia pe teren în funcţie de faze, din mijlocași laterali în mijlocași ofensivi şi invers. Sigur, pe lângă mobilitate, pentru a pune în practică eficient aceste tranziţii este nevoie de o inteligenţă în joc peste medie.

Tot ce trebuie să știi despre noul sezon din Premier League, găsești în seria Previziuni din presezon.

Watford a fost în mare măsură surpriza debutului precedent de sezon, însă după câteva partide entuziasmante, defensiva a început să-și arate limitele, iar ocaziile create de celelalte compartimente au sosit mult prea târziu în meci, ori au avut o cadență mult mai scăzută. Sigur, trebuie să luăm în considerare aici și accidentări ori suspendări ale unor componenți vitali pentru tactica de joc, cum ar fi căpitanul Troy Deeney.

După cum am spus în introducere, Watford a terminat stagiunea pe locul 11 în sezonul trecut, cea mai bună poziţie pe care au atins-o în ultimii ani. Un merit deosebit l-au avut deopotrivă și cuplul de atacanţi format din Deulofeu şi Deeney.

Spaniolul a reuşit să marcheze 10 goluri şi să ofere 5 assisturi, în timp ce Deeney a marcat 9 goluri şi a dat 5 assisturi, cei 2 contribuind împreună la 36,5% din totatul de 52 de goluri înscrise de toată echipa în cele 38 de partide. O bună explicaţie pentru excelenta relaţionare în teren al celor 2 ar fi că se completează foarte bine unul pe celălalt. Deeney este un target-man, un vârf clasic, cu un bun joc aerian, în timp ce Deulofeu este un jucător foarte rapid, cu un dribling bun, atacând zonele libere foarte bine și fiind capabil să elimine destul de des adversari din joc.

Mutările lui Watford din vară

Watford a avut până acum o campanie de transferuri destul de timidă. The Hornets au cheltuit în total o sumă ridicolă pentru o echipă cu pretenții din Premier League – 5 milioane de Lire. Cea mai scumpă achiziţie a fost fundaşul central Craig Dawson, care e venit de la West Brom Albion în schumbul sumei de 6,1 milioane de euro.

Craig Dawson. Foto: PremierLeague.com

De asemenea, Watford a semnat un precontract cu Joao Pedro, un atacant de 17 ani de la Fluminense. Acesta va urma să ajungă la echipa engleză în ianuarie 2020, când va împlini 18 ani. Sam Dalby, un atacant de 19 ani a semnat din postura de jucător liber de contract, după ce s-a despărţit de Leeds United, echipă la care n-a apucat să debuteze oficial. În sezonul precedent, Dalby a bifat doar 2 prezenţe pentru Morecambe, League Two.

Probabil, revenirea lui Lukebakio după împrumutul de succes din Bundesliga, la Fortuna Dussedorf, ar fi fost „transferul” verii. Acesta a reuşit să marcheze 14 goluri şi 5 assisturi în 34 de meciuri în toate competiţiile sezonul trecut, majoritatea venind din partea dreaptă. Lukebakio reușea deseori să pătrundă din banda dreaptă în zonă centrală, pentru a șuta cu piciorul stâng, piciorul lui de bază. Ar fi fost transferul verii, dacă n-ar fi fost vândut deja, tot în Bundesliga, la Hertha Berlin.

Vezi aici toate transferurile verii din Premier League.

Pentru a trece la ideea următoare, vă invit să citim o mică propoziţie dintr-un discurs ţinut de Jose Mourinho pentru „Coaches Voice” la începutul acestei veri:

Sometimes the best investment that you can do is to keep your best players.

Câteodată, cea mai bună investiție pe care poți să o faci este să-ți păstrezi cei mai buni jucători.

De ce am vrut să menţionez această propoziţie? Pentru că au existat speculaţii care susţineau că Roberto Pereyra şi Deulofeu ar putea părăsi echipa. În această vară s-a discutat despre posibilitatea ca Atletico Madrid să plătească clauza de reziliere pentru Pereyra, în timp ce despre Deulofeu s-a vorbit că ar fi în vizorul Romei, care făcuse o ofertă care îl includea şi pe portarul suedez Robin Olsen. După părerea mea, pierderea celor 2, sau chiar a unuia ar fi o lovitură uriaşă pentru Watford, care ar dăuna serios coeziunii din compartimentul ofensiv al echipei.

Cum va arăta Watford în 2019/2020?

Probabil tot un 4-2-2-2: Foster – Kiko Femenia, Cathcart, Dawson, Holebas – Doucoure, Capoue – Hughes, Pereyra – Deulofeu, Deeney.

Printre jucătorii care ar fi interesant de urmărit în noul sezon de Premier League ar fi şi Domingos Quina. Dacă despre primul am vorbit mai sus, să spunem ca Domingos Quina este un mijlocaş central de 19 ani, adus vara trecută de la West Ham pentru 1,1 milioane de euro.

Acesta a prins în sezonul precedent 8 partide, în care a reuşit să înscrie un gol. Quina a prins minute în perioada Crăciunului, dar o accidentare la şold l-a făcut să fie indisponibil pentru restul sezonului.

Predicţie

Locurile 10-12.

Văzând campania de transferuri a tuturor echipelor din Premier League, pot spune că Watford nu are cum să îşi depăşească rezultatul obţinut sezonul trecut.

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
  2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *