Valentin Gănceanu revine pe Tackle.ro cu previziunile din presezon pentru Aston Villa.

Despre Aston Villa, ca echipă, se pot spune multe lucruri, dar nu și faptul că este plictisitoare. În sezonul recent încheiat, fanii clubului din Birmingham au trăit o adevărată cursă cu roller-coasterul. O cursă cu happy-ending. Contrar așteptărilor multora dintre noi, The Villans au rămas în Premier League! Locul 17 și o finală de EFL Cup (Carabao).

Mai mult decât atât, Aston Villa se poate mândri ca fiind prima echipă din istorie care păcălește Goal Line Technology pentru a supraviețui în primul eșalon englez.

Nu mai puțin de 28 de goluri au fost marcate sau primite de Pride of Second City în ultimele 5 minute ale reprizelor de Premier League. 28 din totalul de 107. Asta cu siguranță nu este anost…

Echipa de start a lui Aston Villa în sezonul trecut

Tehnicianul în vârstă de 49 de ani a aruncat în bătăliile din Premier League 28 de războinici. Cel mai folosit a fost căpitanul echipei, eroul local, Jack Grealish. Nu a existat un prim unsprezece jucat în fiecare meci, dar șabloane există.

James Maddison și Jack Grealish, doi dintre cei mai buni playmakeri englezi. Click pe imagine pentru o analiză comparativă a celor doi și a altor 3 fotbaliști creativi din Premier League. Foto: Getty Images

Dean Smith a jucat 2 sisteme de joc în sezonul recent încheiat. 4-3-3, cu Grealish în linia mediană, și 4-1-4-1, căpitanul jucând în banda stângă. În primul sistem de joc se evidenția foarte mult și Douglas Luiz, acoperind cam tot mijlocul pe faza defensivă. În 4-1-4-1 acest merit îl avea Marvelous Nakamba.

Stilul de joc implementat de Dean Smith la Aston Villa

Smith joacă un fotbal „TOTUL sau NIMIC”, iar rezultatele au arătat asta. Deși mijlocașii centrali ai lui Villa preferă mai mult să urce cu mingea la picior și să dribleze sau să arunce mingi lungi pe aripi, totuși aceasta nu se află printre ultimele echipe când vine vorba de posesie. Le place mingea, le place să construiască de la fundași și adoră spațiile libere. Multe goluri s-au înscris când Grealish, Hourihane sau Jota au văzut proprii colegi din atac alergând în zonele libere dintre fundașii adversarelor.

Asul din mâneca antrenorului a fost fără doar și poate McGinn. Scoțianul ( pe care personal nu îl vedeam anul trecut nici pe banca de rezerve) a arătat o agresivitate de joc ieșită din comun. Bun la ambele faze, John a arătat sclipiri din Thomas Muller și Donny van de Beek când vine vorba de a crea spații, ocazii, assisturi în treimea adversă. Dacă e să împărțim terenul pe verticală în 5 regiuni și să le numerotăm crescător, McGinn este regele zonelor 2 și 4, iar acest lucru a fost exploatat la maximum de către Dean Smith.

4-3-3: Heaton/Reina/Nyland -Guilbert uneori Konsa, Engels la început/ Konsa mai apoi, Mings, Targett – McGinn, Douglas Luiz, Grealish – El Ghazi, Wesley, Trezeguet

4-1-4-1: Heaton/Reina/Nyland – Guilbert uneori Konsa, Engels la început/ Konsa mai apoi, Mings, Targett – Nakamba – El Ghazi, Hourihane ( Douglas Luiz), McGinn, Grealish – Wesley

Vacanță de vară la buget redus (rubrica de transferuri)

După ce vara trecută fosta campioană europeană a spart pușculița, miliardarul egiptean Sawiris se gândește și la propriul buzunar și nu mai aruncă în stânga și în dreapta. Bine, acest lucru se datorează și faptului că echipa are un lot aproape închegat și fără mari discrepanțe de valoare între posturile de pe teren. Vara de după pandemie îi găsește pe Villa cu doar un jucător transferat ( asta până în prezent). Matty Cash este numele său. Cu un mindset ofensiv, fostul fundaș dreapta al altei campioane europene ( Nottingham Forrest) i-a costat pe băieții de pe Villa Park nu mai mult de 16 milioane de Euro.

Acesta a fost dorit și de gigantul adormit, AC Milan.

Cred că Matty se va adapta perfect în echipă și probabil se va impune ca titular, fie ca fundaș, fie ca mijlocaș dreapta.

Matty Cash luându-și la revedere de la Nottingham Forest.

La capitolul plecări îi amintim pe fostul căpitan James Chester (care a avut ghinion teribil cu accidentările în ultima vreme) plecat la Stoke în Championship, pe fundașul dreapta James Bree transferat la Luton, pe Hepburn-Murphy plecat pe tărâm cipriot la Pafos pentru a deveni coleg cu Jason Puncheon, pe Sarkic transferat de Wolves și pe free agents Borja Baston și Andre Green. Nu cunosc suma de transfer luată de la Luton pentru Bree, în rest toți au adus în contul lui Villa fix 0 lire.

Se zvonește că Villa îi dorește pe Ollie Watkins și Milot Rashica. Personal cred că kosovarul ar trebui să aibă câștig de cauza, mai ales pentru faptul că a jucat mai des în bandă în ultimul timp decât englezul Watkins. Villa nu cred că are nevoie de vârf dacă Wesley revine curând; iar până atunci îi poate face treaba Samata. În aceeași onestă opinie, consider că fără un portar de calitate Mings and co. vor avea necazuri. Sigur, dacă Heaton revine la forma Burnley de dinainte de accidentări nu va mai fi nevoie de un alt portar.

Deci, Rashica și Sergio Rico ( spre exemplu) ar fi doi jucători pentru care Nassef Sawiris ar putea scoate încă alte câteva zeci de milioane.

Prim 11 probabil pentru Aston Villa în sezonul 2020/2021

Heaton – Cash, Konsa, Mings, Targett – McGinn, D. Luiz, Grealish – El Ghazi, Wesley, Trezeguet

Probabil că Dean Smith se va axa pe același stil de joc super ofensiv și va încerca să închege mai bine relațiile de joc și echipa ca un tot unitar, pentru că deși Grealish este un superstar în devenire, el nu se aseamănă deloc cu Zaha.

Villa rămâne în Premier League dacă Grealish rămâne la echipă!

Și dacă tânărul mijlocaș continuă să bage în plasă bijuterii precum cea cu United de pe Old Trafford. Trebuie să revedeți golul. Serios!

Altfel, va fi exagerat de greu. Va fi Tom Cruise aka Ethan Hunt în 7 ( vezi titlul). A, da, și dacă nu se accidentează piese precum Mings, Wesley, McGinn sau Douglas.

Dacă astrele se aliniază perfect , Villa va termina pe 14 ( da, așa am zis și anul trecut).

Pe cine luăm la FPL, de la Aston Villa?

Cum ar zice și Patrice Evra: „I love this game!”

Nu e cea mai ofertantă echipă, dar câteva alegeri „de buget” poți face în FPL, de la Aston Villa:

  • Un Tom Heaton în formă este chilipir la 4,5M, însă nu aș lua neapărat alți oameni din defensivă. Cash, poate, dacă era 4,5 M (dar nu e);
  • Jack Grealish este clar un GEM și anul acesta. 7M pentru Căpitanul din Blue and the Claret Army;
  • Trezeguet la 5,5 M este un MUST HAVE;
  • Wesley, fără accidentare, sună destul de bine ca atacant ieftin, la doar 6M.

Închei prin a vă transmite că, deși nu suntem pe stadioanele din Premier League, tot putem să ne bucurăm de acest sezon transformându-ne în cartofi de canapea cu mâna lipită pe bere. Vizionare plăcută! Stay safe!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.