
George Pîrcălabu semnează previziunile din presezon pentru Brighton.
Știți acel moment când mai aveți nevoie doar de un rezultat pentru a câștiga biletul la pariuri? Începe meciul iar echipa pe care ați mizat joacă un fotbal frumos, se apără bine, statisticile sunt de partea ei. Sunteți încrezători pentru că în orice minut trebuie să vină golul mult dorit. Se apropie finalul meciului și gooool! 1 la 0 pentru adversari… Ghinion de această dată.
Peste o săptămână, mizați din nou pe acea formație deoarece a jucat bine în ciuda rezultatului final,iar acum chiar ar trebui să câștige. După 90 de minute, același scenariu nefericit.
Echipa respectivă este Brighton, protagonista devenită antagonista sezonului trecut pentru pariori.
“Pescărușii” lui Potter în sezonul anterior
Pe scurt, aceștia au terminat pe locul 16 în Premier League cu 41 de puncte. Același număr de puncte l-au obținut și în sezonul 2019/2020 însă atunci s-au clasat pe locul 15. Pare că cei de la Brighton bat pasul pe loc iar Graham Potter nu a arătat nimic în cei doi ani de când este antrenorul lor.
Dar nu este atât de simplu. “Expected Points” (xP) este o statistică care măsoară numărul de puncte pe care o echipă s-ar fi putut aștepta să le obțină dintr-un meci, pe baza ocaziilor de gol (xG de la “expected goals”) pe care le-a creat și le-a primit (xGC de la “expected goals conceded”) în acel meci. Dacă încă nu știți ce înseamnă aceste termene folosite tot mai des în fotbal, vă recomand să urmăriți clipul narat de Dan Dracea:
În cazul lui Brighton, aceștia au avut un xG de 51 (însă au marcat 40 de goluri) și un xGC de 35 ( dar au primit 46 de goluri). În comparație cu celelalte echipe din Premier League, xG-ul “pescărușilor” este pe locul 11 iar xGC-ul pe locul 3. Brighton a avut a treia cea mai bună defensivă din campionat (în spatele celor de la City și Chelsea), conform “expected goals conceded”.
Știind aceste două statistici, xP-ul lor a fost de 62 de puncte (în realitate ei au adunat 41 de puncte) și trebuiau să termine pe locul 5 în Premier League. Da, clubul din Brighton and Hove trebuia să joace în Europa League sezonul următor și este cel mai mare “underachiever” al sezonului trecut!

Cu toate că rezultatele nu au fost cele așteptate, Graham Potter a îmbunătățit foarte mult jocul echipei. După meciul tur de la Manchester, unde City a câștigat cu 1-0, Pep Guardiola a spus despre englez următoarele: “We were in front of the best English manager right now. You have to be a top side to play that way. They have good players, good build-up. Every pass makes sense. Their movement between the lines up front makes sense. Every player is in his position to get the ball and be free.” .
În retur, în penultima etapă a ediției trecute de campionat, sub privirile propriilor suporteri din tribune, Brighton speră că a spart xGhinionul. Au câștigat cu 3-2 împotriva campioanei en-titre.
😉 How’s that xG looking?
📲 https://t.co/S3j1TIedJv#BHAFC 🔵⚪ pic.twitter.com/SWwoBr4100
— Brighton & Hove Albion (@OfficialBHAFC) May 18, 2021
Echipa de baza a lui Brighton din sezonul trecut
Sistemul preferat al lui Potter este cel cu trei fundași centrali și doi wing-backs. În ofensivă, poziția jucătorilor s-a schimbat în funcție de adversar (3-4-3, 3-4-1-2, 3-4-2-1, 3-5-2 ). Conform minutelor jucate, cel mai utilizat prim 11 a arătat astfel:
3-4-1-2: Sanchez – White, Dunk, Webster – Veltman, Gross, Bissouma, Burn – Lallana – Trossard, Maupay
Pentru Pescăruși, au mai evoluat în peste 500 de minute următorii: Mathew Ryan (gk), Alireza Jahanbakhsh, Jakub Moder, Aaron Connolly, Tariq Lamptey, Steven Alzate, Alexis Mac Allister, Danny Welbeck și Solly March.
Transferuri și zvonuri înaintea noului sezon
Brighton a renunțat în această vara la următorii jucători:
- Ben White (transferat la Arsenal pentru 50 de milioane de lire)
- Alireza Jahanbakhsh (vândut la Feyenoord pentru 1 milioan de lire)
- Mathew Ryan (transferat la Real Sociedad)
- Bernardo (a plecat definitiv la RB Salzburg)
- Matt Clarke (împrumutat în Championship, la West Bromwich Albion)
- Davy Propper (liber de contract, a semnat cu PSV)
- Jose Izquierdo (liber de contract)
Care este situația românilor de la Brighton?
Tudor Băluță mai are un an de contract iar mai mult ca sigur, acesta nu va juca pentru Graham Potter în sezonul următor. Mijlocașului i se caută o echipa unde să fie împrumutat sau transferat permanent.
Florin Andonea fost accidentat sezonul trecut însă acum este fit. A jucat în două amicale în această vară iar situația lui este incertă. Câțiva fani vor să i se mai acorde o șansă la cât de slab a fost atacul lor în sezonul trecut. Personal, cred că dacă Brighton va transferă alt atacant, atunci romanului i se va arată din nou ușa de ieșire.
Până acum, Pescărușii au cumpărat doar doi jucători:
- Kjell Scherpen. Portarul de 21 de ani a fost cumpărat de la Ajax Amsterdam pentru 5 milioane de euro. Are 2,02 metri înălțime și posedă un joc bun de picior, calitate pe care Potter o vrea de la portarii săi. Va fi rezerva lui Sanchez.
- Enock Mwepu. Zambianul vine ca să îi fie partener la mijlocul terenului lui Bissouma sau chiar înlocuitorul acestuia (asta dacă cluburile din Big Six se vor trezi și îl vor cumpără pe Yves în această vara). Mwepu a fost adus pentru 23 de milioane de euro de la RB Salzburg. Suporterii din Austria l-au poreclit “The Computer”, pe baza abilității sale de a citi rapid și bine diferitele momente ale jocului.
Principala cauză pentru care Brighton a dezamăgit sezonul trecut a fost aceea că Potter nu a citit Tackle.ro. În previziunile publicate vara trecută, autorul acestui articol a identificat faptul că posturile cheie pe care echipa are neapărată nevoie de întăriri sunt cele de atacant și fundaș stânga. Un an mai târziu, Brighton mai vrea să transfere:
- un atacant. Formația engleză a înscris cu 11 goluri mai puține decât era de așteptat. Golgheterul echipei, Neal Maupay a avut un xG de 14 însă francezul a înscris doar 8 goluri. Băieții lui Potter au tras 487 de șuturi (locul 7 comparat cu celelalte echipe din Premier League) dar numai 140 dintre ele au fost pe spațiul porții (28.7% acuratețe – cea mai slabă din campionat). La începutul verii, Pescărușii s-au înțeles cu Stuttgart pentru Nicolas Gonzales, însă argentinianul i-a ales pe Fiorentina. Acum, principala țintă este Darwin Nunez, jucător pentru care s-a făcut o oferta de 32 de milioane dar Benfica a refuzat-o. Personal, cred că pe lângă Nunez (pe care l-a Brighton l-a dorit și anul trecut, pe când evolua la Almeria), Potter mai trebuie să aducă un jucător ofensiv.
- un fundaș stânga (wing-back). Solly March a evoluat pe această poziție până în februarie, când s-a accidentat. Apoi, până la finalul sezonului, Potter a trebuit să improvizeze din nou cu Dan Burn (fundaș central) și Jakub Molder (mijlocaș central). Principala țintă este spaniolul Marc Cucurella de la Getafe. Ca să îl aducă pe tânărul de 23 de ani, cei de la Brighton o să fie nevoiți să îi plătească clauza de reziliere: 18 milioane de euro.
- pe Kaoru Mitoma. Transferul nu este oficial dar este foarte aproape să se realizeze. Japonezul are 24 de ani, joacă extremă stânga iar sezonul trecut pentru Kawasaki Frontale (campioana Japoniei) a contribuit la 26 de goluri în 30 de meciuri (16 ca titular, restul din postura de rezervă). Pentru a obține permisul de muncă, el va fi împrumutat în Belgia, la Union Saint-Gilloise (cealaltă echipă deținută de Tony Bloom, patronul lui Brighton).
- posibil un fundaș central. Plecarea lui Ben White a lăsat un gol în defensivă însă sunt puține zvonuri că Potter ar dori un înlocuitor. Lângă Webster și Dunk pot evolua: Veltman (dar este nevoie de el mai mult pe poziția de wing-back dreapta, Lamptey fiind încă nerefăcut după ce a fost accidentat), Dan Burn (jucător de picior stâng care preferă să joace LCB, momentan accidentat), Shane Duffy (a fost împrumutat anul trecut la Celtic însă a ajuns să fie jucătorul favorit al lui Glasgow Rangers), Leo Ostigard (nu a jucat încă în Premier League dar norvegianul de 21 de ani a impresionat ediția trecută în Championship, unde a fost împrumutat la Coventry City). Un jucător pe care îl urmărește Brighton este Nat Phillips de la Liverpool.
Echipa probabilă a lui Brighton pentru noul sezon
Dacă formația engleză nu o să mai facă niciun transfer, ceea ce ar fi o greșeală, atunci Graham Potter va continua să joace în sistemul 3-4-1-2 iar un prim 11 posibil ar arăta astfel:
Sanchez – Veltman, Dunk, Webster – Lamptey, Mwepu, Bissouma, March – Trossard – Welbeck, Maupay
Însă în primele etape, din cauza accidentărilor, formația de start s-ar putea să fie:
Sanchez – Veltman, Dunk, Webster – Gross, Mwepu, Bissouma, March – Lallana/Mac Allister – Trossard, Maupay
Previziunea din presezon pentru Brighton
În cazul în care Pescărușii se vor întări și îl vor păstra pe Yves Bissouma, Graham Potter poate să îi ducă pe Brighton în jumătatea de sus a clasamentului, locurile 10-12 în cel mai prost scenariu. Dar dacă Dan Ashworth (directorul tehnic) nu va aduce jucători mai buni până la încheierea perioadei de transferuri, echipa nu va retrograda dar Potter ar trebui să plece la sfârșitul sezonului următor, fiind un antrenor prea bun pentru Brighton.
Jucători de la Brighton pentru FPL
- Robert Sanchez (GK, 4.5) – Spaniolul a început sezonul trecut campionatul ca al 3-lea portar al echipei dar l-a terminat ca numărul 1. În 11 meciuri cu Ryan, Pescărușii au avut decât un clean sheet. Apoi cu Sanchez, aceștia nu au primit gol în 11 meciuri din cele 27 rămase. Datorită performanțelor sale, Sanchez a fost selecționat în lotul Spaniei la Euro 2020 și ne putem aștepta la mai mult de 11 clean sheet-uri din partea lui în sezonul ce urmează. Este unul dintre cei mai buni portari set and forget.
- Joel Veltman (DEF, 4.5) – Înlocuitorul lui Ben White (transferat la Arsenal) sau a lui Tariq Lamptey (cea mai bună opțiune din defensiva lui Brighton dar care va lipsi în startul sezonului) va fi sigur titular în primele luni. Este o varianta ieftină în apărarea lui Brighton care poate obține un clean sheet în fața oricărei formații din Premier League. În comparație cu Webster (4.5), olandezul poate juca wing-back și va apărea mai des în atac.
- Lewis Dunk (DEF, 5.0) – Este mai scump decât cei menționați până acum dar investiția pentru el merită. Căpitanul echipei, va fi titular incontestabil și a marcat 5 goluri sezonul trecut, fiind un adevărat pericol atunci când urcă la fazele fixe. În ediția trecută de campionat, Harry Maguire (33) a fost singurul fundaș care a avut mai multe șuturi (inclusiv loviturile de cap) în careul advers decât Dunk (26).
Brighton nu a terminat niciodată mai sus de locul 15 în Premier League. Poate Graham Potter să depășească acest plafon cu echipa de acum?
Discuția noastră despre sezonul care urmează pentru Brighton, în Tackle Show, o găsești aici:
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România și abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.