Krisztian Bucsi, membru al grupului de fani Premier League din România, scrie despre ce putem aștepta de la Crystal Palace în 2017/2018.

Fondat în 1905 de către proprietarii stadionului finalei FA Cup, prestigioasa competiție disputându-și în acea perioadă ultimul act în Crystal Palace Exhibition building din capitala Regatului, Crystal Palace Football Club provine dintr-un club mai select al Londrei începutului secolului XX. În plină periodă de atragere a unor investitori în cartier, mai marii palatului clădesc o echipă de fotbal a cărei baze încep a fi puse în interiorul parcului ce găzduia majestuoasa construcție. Locația inițială nu avea însă să rămână pe veci bătută în cuie, astfel că echipa s-a mutat în 1924 pe Selhurst Park, unde își dispută meciurile de acasă și în prezent.

Ar fi de menționat și câteva detalii interesante despre Selhurst: stadionul a găzduit diverse meciuri internaționale, precum și alte evenimente sportive din cadrul Jocurilor Olimpice de vară ale anului 1948, de asemenea fiind o arenă închiriată si altor două cluburi de fotbal, Charlton Athletic 1985-1991 și Wimbledon 1991-2003.

Apropiindu-ne acum puțin către perioada mai modernă din istoria clubului, se pot puncta alte câteva detalii interesante. De la înființarea Premier League (1992), Vulturii au stat în top-flight un total de 9 sezoane, incluzându-l pe cel care stă să inceapă. Această perioadă a reprezentat, în primele încercări cel puțin, o continuă luptă de menținere, nereușită însă până în sezonul 2013-2014, când Palace râmâne în prima ligă prin ocuparea unui merituos loc 11. Echipa condusă de Frank de Boer își duce mai departe existența aici timp de 5 sezoane consecutive, realizare majoră bifată recent, la finalul primăverii.

Se poate spune că trupa a devenit deja una obișnuită cu aerul tare din PL, însă nu e cazul să ne hazardăm. Statistica spune că, începând cu perioada amintită mai sus (stagiunea 2013-2014), flăcăii de pe Selhurst Park, deși par a-și menține într-un mod relativ sigur poziția, nu o fac lipsiți de emoții. Lipsește constanța în rezultate, fiind alternate deseori perioadele bune (au bătut campioana Chelsea în aprilie!), cu multe puncte, si cele nereușite, culminate cu înfrângeri clare și uneori surprinzătoare. „Roș-albaștrii” fie încep extraordinar de bine sezonul, fie îl termina în aceeași notă, însă niciodată n-au un mid-season prea bun.

Image result for crystal palace fans
Fanii lui Crystal Palace. Sursa foto: masivefreebets.co.uk

Crystal Palace în era evoluției tactice

În încercarea evitării unui nou sezon obositor și plin de emoții, conducerea a apelat la serviciile unui antrenor relativ tânăr, ambițios, dar fără experiență în Anglia. În persoana batavului Frank de Boer, patronatul lui Crystal Palace speră să fi găsit persoana potrivită în a readuce formația cel puțin la forma și performanțele din perioada anilor 2013-2015 (locurile 10 si 11). Provenind dintr-un mediu diferit, al fotbalului jucat în viteză și cu sisteme de joc mobile, predominant fiind 4-3-3 în Olanda, de Boer ar putea avea garanția unei perioade de succes în cariera lui de antrenor. Mă refer la viteza de joc crescută și în Premier League de ceva vreme, dar și ;a rezultatele bunicele ale celorlalți antrenori olandezi trecuți prin Premier League, fiind de menționat Martin Jol, Guus Hiddink sau mai nou Ronald Koeman. Fostul tehnician al Ajaxului nu se îmbată cu apă rece privind istoricul managerilor olandezi, având probabil bine întipărit în conștiință eșecul de la Inter Milano, de unde fusese demis în stagiunea precedentă, după doar 11 etape de Serie A.

Urmărind si analizând cu atenție amicalele ’’Vulturilor’’, la prima strigare se poate constata schimbarea modulului de joc, dintr-un 4-2-3-1 de anul trecut, într-un 3-4-3, uneori 4-3-3. Este clar de la bun început că de Boer va pune în aplicare propria lui filosofie de joc, specifică școlii olandeze, fiind însă nevoit să improvizeze pe anumite posturi. Nu de puține ori s-a putut observa, și în cadrul turneului Premier League Asia, trecerea mijlocașilor la închidere în apărare, pentru o mai mare stabilitate defensivă. Asta arată lipsa unor soluții viabile și pe placul antrenorului în compartimentul care i-a cauzat mari probleme lui Palace în sezoanele anterioare, respectiv apărarea.

Ce am putut însă deduce, fără prea mare efort: dacă nici pănâ acum nu excelase la capitolul posesie, cedând-o de multe ori adversarului, acum londonezii cu siguranță nu vor reține mingea așa de mult, procentul de 46.8% înregistrat în stagiunea precedentă, fiind probabil să scadă ușor. Printre altele, se remarcă utilizarea tot mai deasă a paselor scurte, rapide, la nivelul ierbii și valorificarea extremelor din primul 11, unele rapide și active pe ambele faze.

Transferuri

La nivelul lotului nu s-au produs mari pierderi, însă nici venirile nu sunt numeroase (până la redactarea articolului). Dintre cei plecați sunt de amintit fundașul Mamadou Sakho, reîntors la Liverpool după împrumut, Steve Mandanda, portarul francez re-cumpărat de Marseille și internaționalul galez Joe Ledley.

Venirile, puține, nu sunt reprezentate de nume sonore, ci de niște tineri cu potențial, perfecți pentru stilul lui de Boer:Loftus-Cheek,împrumutat de Chelsea, și fundașul Jairo Riedewald, venit de la Ajax, Crystal Palace câștigă la capitolul tinerețe și motivație, exact partea unde antrenorul olandez își poate arșta valoarea, confirmată deja in Eredivisie. Dacă despre Loftus-Cheek iubitorii fotbabului englez au auzit și l-au și văzut, rareori ce-i drept, ar fi câte ceva de spus despre Riedewald. În vârstă de 20 de ani, Jairo poate fi numit deja un fundaș cu experiență, având aproape 100 de jocuri în tricoul Ajaxului, pentru care debutase în 2013, chiar sub bagheta lui Frank de Boer. A fost membru al lotului cu care olandezii au prins finala Europa League, pierdută însă în fața lui Man United, tânărul fundaș ieșind în evidență prin procentajul de pase reușite, 92.4%, cel mai mare din Eredivisie în stagiunea precedentă.

Lotul de jucători

Portari

Plecarea lui Mandanda poate veni drept un cadou perfect pentru Hennessey, care are prima șansă de a fi titularizat, în defavoarea lui Speroni.

Fundași

În fața portarului apar deocamdată cele mai mari probleme, nu neapărat din cauza viitorului sistem de joc, indiferent că ar fi 3-4-3 sau 4-3-3, ci din pricina lipsei unui stâlp adevărat în defensivă, una care va avea cel mai probabil o bază alcătuită din Dann și Riedewald. Olandezul nu are multe minute la activ în tricoul roș-albastru, fiind adus după Premier League Asia, o competiție care i-ar fi fost utilă,atât lui cât și antrenorului.

Dintre ceilalți fundași, doar Schlupp pare a avea postul asigurat indiferent de sistemul de joc, la nevoie putând fi jucat și veteranul Delaney în acest compartiment. Ar fi util de mentionat și că,s-a încercat o repoziționare a lui Milivojevic, de pe postul de închizător, în fundaș, fără însă a reprezenta un ajutor semnificativ, jucătorul afirmând că nu îi este familiară poziția de fundaș, preferând să evolueze pe postul care l-a consacrat.

Image result for frank de boer crystal palace
Sursa foto: SI.com

Mijlocași

Începând cu mijlocul,Palace arată ceva mai sigură și mai cu fantezie, motivele fiind clare: Townsend, Puncheon și mai nou Loftus-Cheek. Alături și de un Cabaye, la nevoie, sau prin repatrierea pe postul natural a lui Milivojevic, de Boer are asigurată conexiunea bună dintre atac și apărare. Sigur, loc de mai bine este mereu, însă la cum îl cunoaștem pe tehnician, acest teritoriu ar avea șanse să fie ocupat și de un nou tânăr, discuții existând în prezent cu diferiți mijlocași pasibili regulii olandeze.

Atacanți

Forma bună a lui Benteke din finalul stagiunii trecute și pofta mare de joc al lui Zaha în amicale, nu pot decât să-i dea motive de optimism managerului, care are acest spațiu bine acoperit. Ideală ar fi totuși achiziționarea încă a unei extreme, pentru a betona atacul, momentan olandezul de pe bancă mizând pe niște tineri crescuți în academie, pe lângă Zaha și Benteke, ambii titulari incontestabili.

Dacă tot am vorbit mai sus de noul sistem de joc al echipei și de mentalitatea diferită a managerului, ar fi necesar să dăm o fugă până la țintarul campionatului, unde e musai sa aruncăm o privire pe programul lui Crystal Palace:

În primele 5 etape Vulturii par a avea o muncă relativ accesibilă față de ce urmează din septembrie până la sfârșitul lui noiembrie. Prin accesibil sugerez partide acasă cu Huddersfield, Swansea sau chiar Southampton, și o deplasare la Burnley, care după forma din sezonul precedent pe Turf Moor, nu e vreo formalitate. În prima lună de campionat, cea mai dificilă misiune este de departe o deplasare pe Anfield, în etapa a doua, partidă prin care se pot monta psihic pentru greul de mai încolo. De ramarcat și că ultimele 5-6 etape sunt din nou accesibile pentru Palace, așa că nu ne-ar mira o nouă eventuală salvare chinuită în acest prim sezon cu De Boer.

Una peste alta, beneficiind de un lot decent pentru Premier League, și care ar trebui să fie de ajuns pentru menținerea sigură, Crystal Palace are potențialul de a-și depăși realizarea din stagiunea precedentă, în cel mai rău caz, repetând-o, fiind așadar o trupă de urmărit în noul sezon, și pe care o văd în preajma locurilor 12-14.

La final, aș incerca să creionez un posibil prim unsprezece al Vulturilor în sezonul 2017/2018:

3-4-3: Hennessey – Schlupp, Dann, Riedewald/Delaney – Loftus-Cheek, Puncheon, Townsend, Milivojevic/Cabaye – Sako/Anderson, Benteke, Zaha.

Sursa foto: Independent.co.uk.

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube  pentru a fi la curent cu tot ce contează în fotbalul din Anglia!

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată.