Leicester este echipa contrastelor. Imediat ce vulpile au devenit cea mai improbabilă campioană din istoria fotbalului britanic, Vardy & co au intrat automat pe o pantă descendentă. Echipa era evident îmbătrânită și mai ales blazată, iar antrenorii care i-au succedat lui Ranieri nu au fost în stare să gestioneze coerent tranziția dintre garda veche și noua generație. Poate cel mai inflexibil dintre ei a fost chiar Claude Puel, așa cum observa colegul Alexandru Avram, iar board-ul a mutat încă o dată la începutul lui 2019 și l-au repatriat pe Brendan Rodgers de la Celtic.

Impactul lui Brendan Rodgers la Leicester

Impactul lui Brendan a fost imediat. Recunoscut pentru apetitul său pentru un joc ofensiv fluid și în special pentru încrederea acordată tinerilor, Rodgers a făcut o treabă extraordinară în trei sferturi din sezonul trecut. La un moment dat, erau echipa care se poziționase în urmărirea cormoranilor, peste City, pentru ca la final să capituleze locul de Champions League într-o manieră dezamăgitoare (doar 4 victorii în ultimele 17 partide). Leicester a reușit să încânte și deopotrivă să propună o serie de jucători pentru echipele de top ale Europei (Maddison, Ndidi, Tielemans, Barnes, Chilwell sau Soyuncu), dar deziluzia trăită în ultima etapă contra lui United a reamintit de dramatismul ratării titlului cu Liverpool în 2014.

A fost un moment rarisim, în care 3 cluburi puternice (Arsenal, Manchester United și Tottenham) treceau printr-o perioadă nefastă, iar vulpile puteau profita pentru a reveni în Champions League. Acum, dacă ne uităm la mutările de pe piața transferurilor și la forma lui United după revenirea din izolare, este greu de crezut că Leicester va reuși să producă surpriza.

Primul 11 al lui Leicester

În majoritatea meciurilor din 2019/20, Brendan a folosit sistemul 4-1-4-1, cu Ndidi la închidere și Vardy vârf clasic:

Schmeichel – Chillwell, Soyuncu, Evans, Pereira – Ndidi – Barnes, Tielemans, Maddison, Ayoze – Vardy.

Indisponibilitățile cu care s-a confruntat pe finalul campionatului l-au determinat să-și regândească tactica, în speranța că echipa sa va deveni mult mai pragmatică. Astfel, Rodgers a preferat 3 fundași centrali pe linia de fund, într-un sistem 3-4-3, care pe defensivă devenea un drastic 5-4-1.

Dar hai să strudiem împreună primul 11 trimis în teren de Rodgers în ultima etapă, când vulpile aveau nevoie de o victorie contra lui United, pentru a se califica în Champions League:

Schmeichel – Justin, Morgan, Evans – Albrighton, Choudury, Ndidi, Tielemens, Luke Thomas – Iheanacho, Vardy.

Observăm din nou o schimbare de sistem, un 3-5-2 atipic, peticit cu jucători fără experiență, în cel mai important meci al sezonului. Practic, vulpile au căzut victimă propriei lipse de consitență a lotului, problemă care putea fi adresată în această fereastră de transfer.

Deschidem frumos articolul dedicat transferurilor din/în Premier League de pe Tackle, scroll down până la Leicester și vedem…la achiziții doar pe Timothy Castagne (Atalanta). Belgianul a fost transfersat pentru 21 de milioane de euro, pentru a acoperi plecarea lui Chillwell la Chelsea. Atât?! Da, atât! Sigur, suntem încă devreme în perioada de transferuri, dar toți punditsii ar fi de acord că nu este o situație ideală să aduci jucători după ce campionatul deja a început. Ei au nevoie de timp pentru adaptare, în realitate lucrurile nu se petrec ca în FIFA 20!

Totuși, să nu uităm că, după diverse împrumuturi, Vulpile au repatriat un mănunchi de jucători care ar putea îmbunătăți consistenței lotului: Islam Slimani (atacant, 32 ani) și Adrien Silva (mijlocaș, 31 de ani), ambii reveniți de la Monaco, Ghezzal (aripă dreapta, 28 de ani) de la Fiorentina, Diabate (aripă dreapta, 24 de ani) de la Amiens sau Filip Benkovic (fundaș central, 23 de ani) de la Bristol City. Dacă analizezi însă jucătorii utilizați de Rodgers în amicale, se pare că doar Bankovic ar intra în vederile tehnicianului, iar pentru ceilalți se vor căuta soluții de împrumut sau transfer definitiv. De urmărit însă ce jucători vor absolvi de la tineret.

La capitlul plecări, Leicester i-a pierdut deja pe George Thomas (23), Andy King (31) și Bartosz Kapustka (23), toți trei rămânând liberi de contract. Totodată, fundașul Ryan Bennett (30) a revenit la Wolves, iar Chillwell a adus deja 50 de milioane de euro în contul clubului, după mutarea pe Stamford Bridge.

După o analiză succintă a meciurilor amicale jucate până acum, sesizăm o nouă schimbare de sistem, Rodgers preferând un 4-2-3-1 care ar oferi un control sporit pe faza defensivă. Așa cum am specificat anterior, Leicester nu s-a întărit, ba dimpotrivă, a pierdut unul dintre cei mai buni jucători. Astfel, este greu de crezut în sezonul viitor favoriții la titularizare vor fi alții față de cel precedent: Schmeichel – Pererira, Evans, Soyuncu, Castagne – Ndidi, Praet – Barnes, Tielemans, Madisson – Vardy.

Să nu uităm însă că unii jucători sunt accidentați sau suspendați, astfel că primul 11 la debutul campionatului va arăta puțin diferit față de formația-tip prevăzută pentru întreaga campanie. La cum arată lucrurile, Evans va fi probabil înlocuit de Benkovic în primele 3 etape, iar James Justin va acoperi absența lui Ricardo Pereira, încă nerefăcut după accidentare. Semne de întrebare planează și asupra vedetei James Maddison, care are o problemă la șold și nu a evoluat deloc în presezon.

Este foarte devreme să tragi o concluzie referitoare la posibilitatea ca Leicester să replice sezonul peste așteptări din 2019/20. Nu ajută deloc nici faptul că Vulpile nu au adresat principala cauză a căderii abrupte din vară – subțirimea lotului. Știm cu toții că situația ideală pentru un club este atunci când poți face mutările dorite înainte de presezon, ca să ai la dispoziție tot lotul de jucători în pregătiri și să lucrezi la coeziune. Din păcate, pandemia duce la scăderi considerabile pentru bugelete echipelor, iar piața de transferuri a devenit un joc de șah în care răbdarea primează. Iar Leicester nu are cash-flow-ul necesar pentru a muta când dorește și nici un apetit dezvoltat pentru risc, precum Chelsea.

Previziunea mea din presezon pentru Leicester

În final, înainte de a oferi predicția pentru locul pe care Vulpile l-ar putea ocupa în sezonul viitor, trebuie să amintim faptul că Vardy & co. vor evolua încă startul sezonului după un calendar extrem de aglomerat, cu meciuri la 3 zile, din pricina calificării în Europa League. Echipa nu a avut acest impediment în 2019/20, astfel că, fără câteva adiții de calibru nu îi văd clasându-se pe un loc care ar duce din nou în cupele europene. În acest moment aș preconiza maxim un loc 8 sau 9 în 2021. Wolves, Tottenham și Arsenal, echipe care s-au clasat în urma băieților lui Rodgers, au înregistrat reveniri de formă și transferuri care le dau speranțe că pot mai mult.

Nu se poate spune (momentan) același lucru și despre Leicester.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Pasionat de Liverpool din copilărie, probabil din același masochism care mă face să fiu fan Rapid, AS Roma sau Utah Jazz. Sunt om de comunicare care a ajuns să lucreze și să fie pasionat de cybersecurity, deși a absolvit științe politice. Ce ar mai fi de zis?! Am fost unul dintre băieții care au pus bazele proiectului Tackle, dar am și alte pasiuni. Pe lângă Tackle, alături de câțiva prieteni am lansat proiectul de muzică electronică Deep House Bucharest. Altfel, îmi place să am și să împărtășesc opinii, ca orice român, dar mă limitez la ceea ce pot procesa și documenta. Nu am o părere despre studii medicale, de exemplu...

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *