Fantasy Premier League este jocul în jurul căreia s-a format comunitatea Premier League România, în vara lui 2015. Un an mai târziu, de acolo a început Tackle.ro, site-ul pe care-l citești acum. Obsesia noastră pentru FPL rămâne la fel de vie și astăzi, așa că am centralizat aici toate resursele de care ai nevoie pentru a performa în Fantasy Premier League.

Ce este Fantasy Premier League?

Pe scurt: Fantasy Premier League este un joc în care îți alegi un lot de 15 fotbaliști din Premier League, într-un buget fix. Cu acest lot îți faci o echipă de 11 titulari în fiecare etapă, iar jucătorii tăi punctează așa cum joacă ei în viața reală în acea rundă din Premier League. Punctele le câștigă pentru goluri, pase decisive, clean sheets și alte câteva metrici mai puțin semnificative. În FPL te întreci cu prieteni sau cu străini din toată lumea (au fost peste 7.5 milioane de jucători în sezonul trecut), adunând cât mai multe puncte în fiecare etapă. Sunt mai multe moduri de joc: classic, head-to-head sau draft.

Pe lung, îți recomandăm ghidul nostru complet de Fantasy Premier League și setul complet de reguli de FPL de pe site-ul oficial.

Cum te informezi pentru a juca Fantasy Premier League?

Primii doi pași sunt să asculți podcast-ul Tackle Show în fiecare săptămână și să citești rezumatul nostru de etapă (Plusuri și minusuri) după fiecare rundă jucată. Al treilea pas este să te alături comunității Premier League România, un grup de Facebook în care se discută numai despre Premier League și în special despre FPL.

În plus, iată și mai multe resurse pe care ți le recomandăm noi:

Și dacă ai adunat toate informațiile imaginabile, dar tot simți nevoia să citești printre rândurile tabelelor cu statistici…

Unde găsești statistici pentru Fantasy Premier League?

Sunt mai multe site-uri care oferă acces la Opta stats cu un cont plătit. Noi am testat 3 dintre ele până acum, toate sunt excelente și fiecare are un atu aparte:

Fantasy Football Scout – profilele fotbaliștilor și ale echipelor, plus interfața deloc pretențioasă pentru datele statistice, sunt motivele pentru care autorul acestui articol este membru FFS de 3 ani. Aproximativ 94 de lei pe an costă un abonament, iar în anii cu turnee finale de Mondial sau EURO, primești și pentru aceste competiții aceleași date statistice.

O parte dintre informațiile disponiile în profilul fiecărui club din Premier League, pe FantasyFootballScout.co.uk

Fantasy Football Hub – unicornul site-urilor care produc content de FPL adună articolele unor jucători foarte experimentați și adaugă statistici opta într-o prezentare frumoasă și ușor de manipulat. 129 de lei pe an pentru standard (care include Opta stats), dar există și opțiuni superioare.

Așa arată modulul de Opta stats de pe FantasyFootballHub.co.uk. Am ordonat aici, complet întâmplător, descrescător, după numărul de ocazii mari de gol create.

Fantasy Football Fix

Pe lângă analize de echipe, profile individuale de fotbaliști și predicții de puncte folosind un algoritm propriu, FF Fix are o secțiune pe site dedicată strategiilor aplicate de managerii care au încheiat ultimele 4 sezoane în top 50 mondial. Vei avea acces la analize statistice care descriu prin cifre și grafice, și la scurte concluzii care relevă modul de gândire ai celor mai insiprați jucători ai lumii.

30 dintre managerii care au terminat în Top 50 global în sezonul trecut au jucat Triple Captain pe Salah, majoritatea în GW24, când Salah a avut un DGW încununat cu 10 puncte.

 

Există însă și site-uri care oferă statistici gratuite, însă mai puțin „procesate” pentru a servi jucătorului împătimit de FPL:

PremierLeague.com/stats – site-ul oficial are mult conținut valoros, dar nu e grozav organizat și va trebui să treci adesea de la un view la altul. Statisticile de bază însă (goluri, pase decisive, clean sheets, saves, etc)… le găsești acolo.

FBref.com – statistici multe, pe categorii tematice și mai ales… gratuite! În funcție de gusturile pe care le ai pentru prezentarea datelor, mai poți încerca și alte site-uri cu statistici gratuite similare FBref, cum ar fi FPL Secrets, Understat.com (specializat pe xG), FPL Analytics, FPL Statistics,

Transfermarkt.com – în mod bizar, nu pare să existe un site mai bun pe care să poți vedea forma unei echipe sau a unui jucător decât Transfermarkt, produsul construit pentru a pune ordine în lumea transferurilor și a cotelor de piață ale jucătorilor. Alegi orice echipă/jucător și selectezi Stats, apoi Current season:

 

Toate datele statistice oficiale din sezonul 2019/2020 le găsești aici, într-un spreadsheet public pe Google Drive.

Toate uneltele de care nu știai că ai nevoie pentru FPL

Sunt momente când ai întrebări existențiale sau nevoi inedite în FPL, așa că mereu apar unelte noi în comunitatea globală de jucători (am menționat vreodată cât de faină e ceata asta de oameni de pe internet?).

Nu ești cu adevărat obsedat de FPL, dacă nu vrei să-ți vezi rank-ul actualizat în timp ce etapa se joacă (site-ul oficial face „calculele” pe parcursul nopții, nu live). LiveFPL.net îți rezolvă problema asta. Tot acolo găsești și o sculă care-ți arată procentajul de jucători de FPL care au în echipă o anumită combinație de fotbaliști. De exemplu, poți vedea cât de des apar Salah și Mane în aceeași echipă de FPL. Pentru adevărații fantatici ai jocului…

Vrei să-ți planifici transferurile pentru a avea o șansă de a-ți ține sub control impulsurile becaliene? FPL Planner e soluția de care ai nevoie. Și dacă tot suntem aici, poate vrei să știi când urmează să crească (sau să scadă) prețul unui fotbalist din joc? Price Change Predictor de la Fantasy Football Fix!

Vrei să afli câte puncte ai fi făcut dacă nu făceai niciun transfer după prima etapă și nu modificai căpitanul niciodată? Răspunsul îl găsești aici: What-if Machine. Practic, acest tool îți arată cum e să joci FPL ca Dan Dracea, gazda podcast-ului Tackle Show. Vrei să existinzi același tip de calcul la toată mini-liga în care joci? What-if Minileague Machine!

O vizualizare foarte frumoasă a oricărei mini-ligi din FPL o face FPL Gameweek.

 

Vrei să-ți compari înțelepciunea în materie de FPL cu media globală? You vs The Average. Din experiență: ce afli aici s-ar putea să-ți rănească ego-ul… Sau poate vrei să te compari doar cu un prieten care joacă FPL, folosind un grafic simpatic? You vs a Rival. Observăm cum „prietenul” nu e „friend”, ci e rival, cum e și normal în viață, dar mai ales în Fantasy Premier League. Dacă vrei doar să te compari cu propriul ideal în materie de FPL, folosește FPL Career History Analyser și nu-ți fie frică de tristețe!

Vrei să vezi ce jucători apar cel mai des în echipele din mini-liga în care joci? Procentele le găsești în Mini-league Player Ownership Percentages.

Vrei să știi care dintre rivalii tăi și-au folosit chip-urile tactice din joc? FPL Chip Checker îți arată cine a folosit fiecare chip, într-o mini-ligă.

Dacă ai ajuns până aici fără să dai ochii peste cap, înseamnă că ești pregătit/pregătită să treci la următorul nivel de fanatism, așa că îți urez succes cu PremierFantasyTools.com (cont gratuit), care face o gramadă de lucruri interesante:

O alternativa excelentă este Football Fallout (descoperire recentă!).

Ai ceva de adăugat la această listă de resurse pentru Fantasy Premier League? Lasă-ne un comentariu și vino să povestim despre cea mai inofensivă obsesie

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

  1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
  2. Urmărește-ne pe FacebookInstagramTwitter și Youtube.
  3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple MusicSpotifyAnchor.fm sau pe Google Podcasts.

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *