
Am avut parte de o rundă extrem de interesantă în Premier League, cu două penalty-uri ratate de Manchester City, ce i-au permis lui Arsenal să-i egaleze pe Cetățeni în campionat și cu un derby Liverpool vs Manchester United de la care cu toții speram la orice în afară de 0-0. Analizăm mai jos rezultatele rundei, lăsând derby-ul pentru un articol separat.
Chelsea – Leicester 3-0
Arsenal – Swansea 3-2
Bournemouth – Hull 6-1
Manchester City – Everton 1-1
Stoke – Sunderland 2-0
Crystal Palace – West Ham 0-1
West Brom – Tottenham 1-1
Middlesbrough – Watford 0-1
Southampton – Burnley 3-1
Liverpool – Manchester United 0-0
Crystal Palace vs West Ham 0-1 (Florin Banu)
Crystal Palace: S. Mandanda, J. Ward, J. Tomkins, M. Kelly, D. Delaney, J. McArthur, A. Townsend, J. Puncheon, W. Zaha, J. Ledley, C. Benteke.
West Ham United: Adrián, W. Reid, A. Cresswell, A. Ogbonna, M. Lanzini, Pedro Obiang, M. Noble, M. Antonio, D. Payet, C. Kouyaté, S. Zaza.
In sfarsit West Ham a aratat agresivitate si a castigat cu 1-0 in deplasarea de pe terenul celor de la Crystal Palace. Aceasta atitudine a fundasilor si a mijlocasilor echipei West Ham a facut posibil parcursul bun din Premier League de anul trecut.
Golul victoriei a fost marcat de Manuel Lanzini in minutul 19, dar echipa oaspete a avut noroc in minutul 45 atunci cand Christian Benteke a ratat o lovitura de la 11 metri si a trimis sageti otravite in inimile jucatorilor de Fantasy Premier League care il aveau capitan.
West Ham parca era destinata sa castige acest meci. A avut un om eliminat pe nedrept pentru 2 galbene primite in 2 minute. Primul cartonas galben obtinut de Aaron Cresswell a fost foarte usor acordat. Am ramas surprins de greseala arbitrului M. Atkinson care in opinia mea este unul cavaler in negru de top. Apoi gazdele au avut penalty si nu au fost in stare sa marcheze de la 11 metri. Se pare ca norocul si-a intors fata catre suporterii lui West Ham care aveau probleme cu inima si ficatul(aici nu ma refer la bautura) din cauza rezultatelor slabe din Europa League si din Premier League.
Inca ceva ce am observat la victoriile echipei West Ham. Statisic, in acest sezon de Premier League, atunci cand castiga West Ham, Liverpool nu castiga cele 3 puncte in acea etapa. Prima victorie a lui West Ham a fost in etapa a 2-a contra celor de la Bournemouth, iar apoi Liverpool a pierdut cu Burnley. o sa vedem in seara asta la meciul Liverpool – Man United daca se respecta traditia.
Chelsea vs Leicester 3-0 (Alex Carnaru)
Chelsea: Courtois – Cahill, Azpilicueta, Luiz – Alonso, Kante, Moses (Ola Aina 82′), Matic – Hazard (Loftus-Cheek 82′), Pedro (Chalobah 68′), Costa
Leicester City: Schmeichel – Hernandez, Morgan, Huth, Fuchs – Drinkwater, Albrighton (King 74′), Amartey, Schlupp (Mahrez 67′) – Musa (Slimani 67′), Vardy Goluri: 7′ Costa (Matic); 33′ Hazard (Pedro); 80′ Moses (Chalobah)
Meciul a debutat într-o notă tristă deoarece ambele echipe au fost în doliu sâmbătă. Astfel, jucătorii lui Chelsea au purtat banderole negre în memoria mamei colegului Willian iar de partea cealaltă, gazdele au omagiat încetarea din viață a regelui Thailandei, țara de origine a patronului campionilor. La capitolul statistică putem nota că, din echipa campionilor, Kante a lipsit un singur meci din sezonul trecut iar acest meci a fost prima sa confruntare cu foștii colegi. La Chelsea, Costa a marcat al 7lea gol al sezonului în minutul 7, în urma unui corner de pe partea dreaptă. Greșeala de marcaj a aparținut lui Morgan care a înțepenit în preajma punctului de la 11 metri atunci când Costa a sprintat spre stânga de lângă el și a marcat nestingherit. Golul doi a fost marcat de Hazard în minutul 33. Astfel, în urma unei pase în adâncime, trimisă de Matic din propria jumătate, doi jucători ai campionilor s-au ciocnit iar mingea a ajuns cu noroc la Hazard. Acesta a sprintat către poartă și a marcat simplu. Până la golul trei, înscris în minutul 80 de Moses, remarcatul meu a fost David Luiz, prin două lovituri libere executate în stilul său clasic – prima dintre ele a nimerit bara iar a doua a fost scoasă de Schmeichel. Tot Luiz s-a remarcat în propriul careu, când a deviat în bară o centrare de pe partea dreaptă. Imediat, la poarta cealaltă, Kante îl nimerește pe Schmeichel. După cum spuneam, în minutul 80 se înscrie golul trei, în urma unui unei faze creată pe partea dreaptă. Moses îi pasează la marginea careului nou intratului Chalobah, care îi trimite apoi cu călcâiul iar Moses marchează singur cu Schmeichel. Analiza fazelor fixe indică o lipsă de concentrare pentru elevii lui Ranieri, lucru de neconceput în sezonul trecut. Interesant este că Leicester a pierdut la diferență de trei goluri înaintea celor două meciuri câștigate în UCL sezonul acesta – interesant de văzut dacă modelul se păstrează.De partea cealaltă, Conte e mulțumit de rezultat dar e de părere că mai sunt multe lucruri de îmbunătățit. Chelsea a avut posesia (56% la 44%) și ocaziile (13 șuturi versus 5 pentru Leicester) iar victoria nu putea fi mai clară.
Manchester City vs Everton 1-1 (Vlad Bogos)
Acest meci a început ca o întrebare: câte încasează Everton? Cu două penalty-uri apărate de Stekelenburg, echipa lui Koeman (care pur și simplu i-a înviat din moartea clinică instaurată de Martinez) are a doua apărare (6 goluri încasate) din Premier League, după Tottenham (4). City e într-o primă criză și, după pauza internațională, Aguero a jucat doar 45 de minute în două meciuri importante. De ce oare?
Arsenal vs Swansea 3-2 (Vlad Bogos)
Arsenal livrează a șasea victorie consecutivă și cu greu ne mai amintim că a început sezonul încasând 4 goluri acasă, de la Liverpool. Walcott a dat 5 goluri, Sanchez 4, Ozil 3 și crește în joc (hattrick în UCL, la antrenamentul cu bulgarii), totul merge excelent pentru echipa lui Wenger care e la egalitate de puncte (19) cu liderul Manchester City.
Între timp, Swansea îl are pe americanul Bradley pe bancă și începe să se transforme. Sigurdsson joacă vâf și deja a înscris într-un 4-2-3-1 pe care îl vedem de câțiva ani, cam peste tot. Swansea e cu un picior în groapă, dar nu p
Southampton vs Burnley 3-1 (Vlad Bogos)
Southampton câștigă a treia oară în ultimele patru etape și Austin are deja 4 goluri în ultimele 4 meciuri, cu o rată de goluri pe minut mai bună decât a lui Aguero, Lukaku și Diego Costa. Cine mai credea că învie în Premier League? Southampton e pe 8, la jumătatea distanței dintre tilu și primul loc retrogradabil, adică exact unde anticipam că va fi.
Pe Sfinți îi așteaptă o superbă ocazie în Europa League, pe unul dintre cele mai importante stadioane din lume: joacă pe San Siro, cu Inter.
West Bromwich Albion vs Tottenham 1-1 (Robert Rus)
Marcatori: Chadli (82) / Alli (89)
WBA: Foster; Dawson, McAuley, Evans, Nyom; Phillips (Brunt 69), Fletcher (c), Yacob, McClean; Chadli (Gardner 88); Rondon.
Rezerve: Myhill; Olsson, Robson-Kanu, Morrison, Leko.
Cartonașe galbene: McClean (44), Evans (90+3)
Tottenham: Lloris (c); Walker, Alderweireld (Dier 60), Vertonghen, Davies; Wanyama; Sissoko (Dembele 65), Dele, Eriksen, Lamela (Son 72); Janssen.
Rezerve: Vorm, Trippier, Onomah, Nkoudou.
Cartonașe galbene: Vertonghen (54), Dembele (86)
Arbitru: Kevin Friend
Spectatori: 24,000
Oaspeții veneau pe The Hawthorns din postura de mare favorită, fiind singura echipă neînvinsă în acest sezon.
Prima repriză a fost dominată categoric de Tottenham, cu 76% posesie și 10 șuturi (5 pe poartă). Toate marile ocazii au venit însă după minutul 30, Ben Davies,Vincent Janssen, Dele Alli și Eriksen (de două ori) fiind la un pas să marcheze, dar de fiecare dată Ben Foster s-a dovedit providențial prin intervențiile sale în poartă.
În mod surprinzător, repriza a două a fost echilibrată, Tottenham dominând steril dar fără ocazii. Deschiderea scorului a venit în minutul 82 în urma unei faze fixe, ”specialitatea casei” la West Brom: corner de pe partea stângă, balon prelungit cu capul pe spate la McClean care șutează lângă bară, Lloris salvează dar Chadli este primul care reacționează și trimite de la 3 metri sub transversală, fără speranțe pentru portar.
Egalarea a venit însă la timp, cu un minut înainte de finalul celor 90’: atac prelungit al lui Tottenham în careul gazdelor, mingea ajunge la Dele Alli în centrul careului care preia și trimite din scurt, cu exteriorul, lângă bara din stânga lui Ben Foster. În ultimul minut de prelungiri oaspeții puteau pleca cu toate cele 3 puncte, însă lovitura liberă a lui Eriksen a fost respinsă de sub bară de Ben Foster, de departe omul meciului.
Merită remarcată și revenirea lui Chris Brunt în tricoul lui WBA, după o accidentare care l-a ținut departe de gazon mai bine de 8 luni și care i-a răpit șansa unică de a juca la un turneu final alături de selecționata Irlandei de Nord.
Este al treilea 1-1 consecutiv între Albion și Spurs, ambele meciuri din sezonul trecut încheindu-se cu acest scor. Demn de menționat este că într-un clasament al rezultatelor la pauză, West Brom are cea mai bună apărare cu 1 singur gol primit în prima repriză în 8 etape, și alături de Arsenal este singura formație care nu a fost condusă după 45 de minute. Spurs în schimb are cea mai bună apărare per total – doar 4 goluri primite în 8 meciuri.
Bournemouth vs Hull 6-1 (Vlad Bogos)
Bournemouth o zdrobește pe Hull, fiind prima oară când echipa lui Eddie Howe înscrie mai mult de 3 goluri într-un meci de Premier League. Așa cum am anticipat înaintea noului sezon, Bournemouth se ține foarte bine și omogenitatea echipei e principala lor armă (un articol excelent pe această temă, aici). Stanislas are 3 goluri și 3 pase decisive în ultimele 4 meciuri, e o opțiune pentru FantasyPremier League, cu un preț excelent de 5.5M.
Meciul a fost un galop lejer pentru Bournemouth, iar Hull n-a opus aproape deloc rezistență, permițându-le bulevarde de manevră lui Ibe, Callum Wilson sau Stanislas. A fost un debut extrem de trist pentru Mike Phelan ca manager al echipei (era interimar până acum).
Stoke vs Sunderland 2-0 (Vlad Bogos)
Știi că vezi o anomalie, când un jucător ca Joe Allen e golgeter. Anomalia acestui sezon este, pentru mine, Stoke City, o echipă cu multă calitate în ult (Arnautovic, Shaqiri, Bony, Imbula, Butland sau Bruno Martins Indi), dar fără victorie în primele 7 runde. Oamenii lui Mark Hughes au prins victima perfectă și principala candidată la retrogradare, Sunderland, și i-au administrat un 2-0, într-un meci dominat clar. Dubla lui Joe Allen face ca galezul să aibă 3 goluri înscrise în ultimele două etapeStoke câștigă prima oară în acest sezon (2-0 cu Sunderland), iar Middlesbrough pierde a patra oară în ultimele 5 runde (0-1 cu Watford).
Sunderland? Fără victorie în 8 runde, cu două puncte doar, scenariul din sezoanele trecute se repetă. Va mai veni vreun salvator de tipul Allardyce sau Advocaat? Cred că o retrogradare le-ar face bine, echipa trebuie reconstruită, cârpelile nu vor merge la nesfârșit (deja merg de 4 ani). Care Sunderland?
Derby-ul de pe Anfield îl vor dezbate doi fani ai celor două rivale, într-un articol de analiză pe care-l vom publica în curând.
Articol coordonat de Vlad Bogos.