Analiză

Rezumatul etapei 27 din Premier League. Plusuri și minsuri: noi recorduri pentru Aguero și nebănuitele adâncimi ale crizei de la Man United

De la un North London Derby cu record de asistență în Premier League (83222 de spectatori pe Wembley) la ratarea cu poarta goală a lui Alexis Sanchez și de la galopul lui Manchester City la stagnarea lui Burnley, rezumatul etapei 27 din Premier League le are pe toate. Începem cu rezultatele și marcatorii, apoi marcăm plusuri și minusuri.

Rezultatele și marcatorii etapei 27 din Premier League

  • Tottenham – Arsenal 1-0 (gol: Kane)
  • Everton – Crystal Palace 3-1 (goluri: Sigurdsson 1-0, Niasse 2-0, Davies 3-0, Milivojevic 3-1 din penalty)
  • Stoke – Brighton 1-1 (Izquierdo 0-1, Shaqiri 1-1)
  • Swansea – Burnley 1-0 (gol: Ki)
  • West Ham – Watford 2-0 (goluri: Chicharito 1-0, Arnautovic 2-0)
  • Manchester City – Leicester 5-1 (goluri: Sterling 1-0, Vardy 1-1, Aguero 2-1, 3-1, 4-1 și 5-1)
  • Huddersfield – Bournemouth 4-1 (goluri: Pritchard 1-0, Stanislas 1-1, Mounie 2-1, Cook 3-1 autogol, van La Parra 4-1)
  • Newcastle – Manchester United 1-0 (gol Ritchie)
  • Southampton – Liverpool 0-2 (goluri: Firmino 0-1, Salah 0-2)
  • Chelsea – West Brom 3-0 (goluri: Hazard 1-0 și 3-0, Moses 2-0)

+ Reuniunea fraților Ayew. Din octombrie 2013 nu a mai fost un meci în care frații Ayew să intre împreună în teren, purtând culorile aceleiași echipe. Ultima oară s-a întâmplat la Marseille, de data asta la Swansea, care e neînvinsă în ultimele 5 etape!

+ Oumar Niasse. Cu gol și assist în etapa 27, super-sub-ul lui Everton a ajuns la 7 goluri și 3 pase decisive în acest sezon, cu nici 900 de minute jucate.

+ Sergio Aguero. A treia oară când marchează 4 goluri, al treilea sezon consecutiv cu peste 20 de goluri în campionat și, în general, statutul de zeu al Cetățenilor. Scărițe, ghiulele, goluri cu latul, argentianul face orice.

+ Jamie Vardy. Cu golul pe Emirates a devenit primul jucător din istoria Premier League care marchează, în același sezon, în poarta tuturor echipelor din Big 6.

+ Kevin de Bruyne. Hattrick de assist-uri pentru jucătorul emblematic al viitoarei campioane din Premier League.

+ David Wagner. Fără victorie de două luni și cu 5 înfrângeri la rând în campionat, neamțul reușește totuși să-și mobilizeze echipa pentru un 4-1 cu un Bournemouth neînvins dinainte de Crăciun. Cel mai slab atac al ligii înscrie de 4 ori, gol pentru noul recrut, Alex Pritchard, a fost o sâmbătă perfectă pe John Smith Stadium. Să remarcăm și proorocirea înțeleptului Vladimir Pagu din podcast-ul Tackle Show: victorie a lui Huddersfield, cu gol Mounie!

+ Rafa Benitez. Victorie în fața unui mare rival, mult mai titrat, într-un meci în care David a acceptat dominarea lui Goliat.

+ Roberto Firmino. Să-i dăm credit și brazilianului pentru că nu trebuie trecută cu vederea contribuția sa, adesea umbrită de sezonul fenomenal făcut de colegul Salah. 12 goluri și 6 pase decisive îl pun în topul contribuțiilor ofensive din campionatul englez, după Salah, Aguero, Kane, Sterling și de Bruyne.

+ Eden Hazard. Singurul jucător al lui Chelsea care pare că mai are pentru ce lupta și o face cu ferocitatea leului de pe emblema lui Chelsea. Tehnică și luptă corp la corp, viteză și viziune, Hazard are tot. Doar mie mi se pare că adesea îi lipsește doar o echipă care să-l ajute?

Minusuri

Arsene Wenger. Doar o singură etapă a lipsit francezul din lista mea de minusuri ale etapei. De data asta, Arsenal a fost complet depășită, iar una dintre cauze cred că este alegerea lui Wenger de a-l juca pe Jack Wilshere într-un rol mai avansat. Dacă la începutul carierei, Wilshere era, într-adevăr, foarte bun ca mijlocaș ofensiv, pare că rolul în care se așează perfect în 2018 este cel de playmaker retras, cu un Xhaka facând munca de recuperare și faulturi în poziții lipside de pericol pentru poarta lui Cech. Pe Wembley însă, Wenger alege să “închidă” cu Elneny și Xhaka (probabil în ideea că se vor dubla cu fundașii laterali pentru a-i bloca pe Son și Alli), iar zecarul urcă să-l susțină pe Aubameyang. Xhaka a fost prea lent pentru a construi, iar Dembele a jucat excelent, iar Wilshere n-a avut spații să zburde. N-a mers, iar Arsenal pierde contactul cu plutonul care se bate pe locurile de Liga Campionilor. Încă un motiv să-i demoleze pe joi, în Europa League.

Peter Cech. Declinul legendarului Cech este evident, aduc aici doar o statistică pentru confirmare: cehul are cea mai lungă serie de meciuri fără clean-sheet (9).

Charles Graham Adam. Zis și Charlie Adam, adică omul care a ratat penalty-ul în prelungiri (și a ajuns la reluare cu viteza de construcție a unui kilometru de autostradă în România), pierzând două puncte pentru Stoke în lupta cu un adversar direct pentru salvarea de la retrogradare.

Manchester United. Alexis Sanchez ratează cu poarta goală. Martial ratează 3 ocazii mari. Lukaku are nevoie de 3 atingeri pentru a face orice pe terenul de fotbal. Pogba și Mourinho sunt, evident, în conflict. Portughezul nu reușește să facă o echipă puternică dintr-un grup extrem de talentat. Am scris mai multe aici.

Crystal Palace. Fără victorie în ultima lună, Vulturii sunt în postura de a da din aripi cu disperare pentru a se salva. 7 echipe în 3 puncte se luptă să evite locurile 18 și 19, iar Palace n-are atacantul care să-i care peste linie, iar fără Zaha, momentan accidentat, n-au câștigat niciun meci în acest sezon.

Sean Dyche. Fără victorie de 2 luni (și tot pe locul 7!), cu doar 5 puncte din ultimele 30 puse în joc.

                                                                                                                                                                                                                                   Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai. Abonează-te la newsletter-ul nostru, cu recomandări de articole din fotbal și program de fotbal la TV pentru weekend, livrat în fiecare vineri!
Tags

Vlad Bogos

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

Citește și

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Close