
Dezbatem mai jos primele cinci meciuri jucate în etapa din weekend (16-18 Septembrie):
- Chelsea vs Liverpool 1-2
- Hull vs Arsenal 1-4
- Manchester City vs Bournemouth 4-0
- Leicester vs Burnley 3-0
- West Brom vs West Ham 4-2
Clasamentul la zi din Premier League îl puteți vedea aici.
Chelsea vs Liverpool 1-2 (Mihai Rotariu)
Chelsea (4-1-4-1): Courtois – Ivanovic (c), Cahill, David Luiz, Azpi – Kante – Willian (84′ Moses), Oscar (84′ Oscar), Matic (84′ Fabregas), Hazard – Costa.
Liverpool (4-2-3-1): Mignolet – Clyne, Matip, Lovren, Milner – Henderson (c), Wijnaldum (90′ Stewart) – Lallana, Coutinho (82′ Leiva), Mane – Sturridge (57′ Origi)
Goluri: Dejan Lovren (17′, pasator Coutinho); Jordan Henderson (36′) – Diego Costa (61′, pasator Matic)
Atât pentru Liverpool, cât și pentru Chelsea, meciul de vineri a reprezentat un test puternic în drumul spre îndeplinirea obiectivelor. Ambele vor neapărat Top 4, iar la ambele cluburi an de an suporterii speră la câștigarea titlului.
Sezonul actual a găsit o echipă a lui Chelsea mult schimbată, nu neapărat ca lot, ci ca disciplină tactică și atitudine pozitivă, iar aici meritul este exclusiv a lui Conte. Trei victorii în primele 3 etape, după care a urmat un egal surprinzător la Swansea. Așadar, suporterii londonezi așteptau vineri recuperarea punctelor pierdute, în meciul de acasă cu Liverpool.
De partea cealaltă, echipa lui Jurgen Klopp a debutat oscilant. După o victorie entuziamsantă pe terenul lui Arsenal, a urmat o înfrângere șoc la nou promovata Burnely și un egal la Spurs. Cormoranii tocmai învinseseră într-o manieră entuziasmantă pe Leicester etapa precedentă și căutau a doua victorie consecutivă, pentru a arăta că sunt capabili de constanță în evoluții, în ciuda problemelor defensive.
Spre surprinderea tuturor, în prima repriză Liverpool a dominat la toate capitolele pe terenul lui Chelsea. Gegenpressing-ul lui Klopp a paralizat orice tentativă de atac a lui Chelsea, iar linia de mijloc formată din Wijnaldum, Henderson și Lallana a fost de netrecut. Jucătorii lui Conte păreau timorați de timpul scurt în care aveau timp să reacționeze, iar acest lucru s-a văzut în special la Ivanovici.
Primul gol a venit destul de devreme (min.17), după o centrare magică marca Coutinho și o reluare decentă, din apropiere, a fundașului central Lovren, care a pus mingea în colțul din dreapta porarului. În continuare, Liverpool și-a făcut jocul de pase obișnuit, ținând adversarul destul de mult timp departe de poartă, spre disperarea lui Diego Costa, care nu primea nici un balon util.
O altă neatenție în apărarea lui Chelsea a făcut ca în minutul 36 Henderson să dubleze avantajul cu un șut senzațional de la 25 de m. După o banală aruncare de la margine care nu anunța nimic, mingea este respinsă greșit de Cahill până la căpitanul lui Liverpool, care o plasează cu un curl fascinant, peste Courtois, direct în vinclu.
Repriza a doua a adus o revenire de formă a lui Chelsea. În prima parte, Diego Costa a fost omul de pe teren cu cele mai puține atingeri de balon, iar Chelsea a pierdut posesia în defavoarea lui Liverpool, care a avut mingea 53% din timp. Londonezii erau forțați acum să ia inițiativa, iar cormoranilor le-a convenit acest lucru, mai ales după efortul fizic extraordinar depus în prima repriză.
Astfel, Chelsea a trecut treptat la cârma jocului, dar a reușit doar să reducă din diferență după o acțiune personală a lui Matic. Prin incursiunea sa din minutul 61, sârbul a semănat panică pe partea draptă a apărării lui Liverpool, oferindu-i apoi un assist lui Costa pentru 1-2. Conte se agita pe margine, încă spera la ceva pozitiv. Patru minute mai târziu, după o pasă lungă deviată perfect de Oscar cu capul, Costa a avut din nou șansa egalării, dar a tras slab din întoarcere. A fost ultima acțiune notabilă a lui Chelsea.
Cormoranii au reechilibrat imediat disputa la mijlocul terenului, ținând foarte bine de minge prin jucători tehnici și rapizi, precum Lallana, Coutinho sau Mane. Pe final de meci Origi putea crește avantajul după o centrare perfectă a lui Milner, dar execuția sa nu a fost îndeajuns de bună pentru a-l învinge pe Courtois.
S-a terminat 1-2 și toată suflarea lui Liverpool este din ce în ce mai entuziasmată de evoluția explozivă a echipei favorite. Cu fiecare meci care vine, par că așteaptă confirmarea că anul acestea LFC vor fi constanți și că pot iar să spere.
De partea cealaltă, Chelsea așteaptă să se răzbune în derby-ul londonez cu Arsenal. Ce meci încrâncenat va fi pe Emirates!
Hull vs Arsenal 1-4 (Vlad Bogos)
Hull (4-3-3): Jakupovic – Elmohamady, Livermore, Davies (c), Robertson – Meyler, Huddlestone (58′ Mason), Clucas – Diomade (42′ Maguire), Hernandez (77′ Mbokani), Snodgrass
Arsenal (4-2-3-1): Cech – Bellerin, Mustafi, Koscielny (c), Monreal – Coquelin, Cazorla (67′ Xhaka) – Walcott (88′ Lucas Perez), Ozil, Iwobi (77′ Elneny) – Sanchez
Goluri: Snodgrass (79′, dintr-un penalty scos de Mbokani) – Alexis Sanchez (17’); Theo Walcott (55’, pasator Iwobi); Sanchez (83’); Granit Xhaka (90+2’, pasator Elneny)
Un meci cam fără istoric, de la care Tigrii nu sperau prea mult, înainte de finalizarea discuțiilor contractuale care-l vor confirma pe Mike Phelan, fostul secund al lui Sir Alex Ferguson (timp de 13 ani, la Manchester United), în postura de manager permanent al echipei. Acesta este interimar, după demisia lui Steve Bruce înaintea noului sezon.
La Arsenal Sanchez e vioara întâi din nou, Walcott trăiește cu gol și pasă decisivă, Iwobi crește frumos și, alături de Rashford (Manchester United), Iheanacho (Manchester City) și Delle Alli (Tottenham) este unul dintre juniorii care vor străluci în Premier League în anii care urmează. După începutul cu înfrângere la Liverpool și egal cu Leicester, Arsenal leagă 3 victorii și arată din ce în ce mai bine cu Mustafi în apărare. Tunarii puteau da 10 goluri în acest meci în care au tras de 24 de ori spre poara lui Hull (inclusiv cu un penalty ratat de Alexis Sanchez la 0-1, în prima repriză), portarul Jakupovic reușind 6 parade, una mai spectaculoasă decât cealaltă.
Manchester City vs Bournemouth 4-0 (Victor Socolov)
Manchester City (4-1-4-1): Bravo – Sagna, Otamendi (52′ Stones), Kolarov, Clichy – Fernandinho (c) – Sterling, Gundogan (72′ Gundogan), De Bruyne (75′, Aleix Garcia), Nolito (86′ cartonaș roșu) – Iheanacho
Bournemouth (4-1-4-1): Boruc – Smith, Francis (c), Cook, Daniels – Surman – Ibe (46′ Wilson), Arter, Wilshere (68′ Gosling), Stanislas (74′ Gradel) – King
Goluri: Kevin De Bruyne (15’, lovitură liberă); Kelechi Iheanacho (25’, pasator Sterling); Raheem Sterling (48’, pasator Iheanacho); Ilkay Gundogan (66’, pasator De Bruyne)
După meciul excelent pregătit de Cetățeni în fața lui United etapat trecută, meciul cu Bournemouth promitea să livreze goluri. A început cu băieții lui Eddie Howe înghesuiți în propria jumătate, cu primul șut pe poarta lui Boruc venit după doar 10 secunde. Datorită poziționării excelente a lui Iheanacho și a jocului impecabil de pase practicat de City, ocaziile au continuat să curgă, iar in minutul 15 Kevin De Bruyne a deschis scorul printr-o lovitura liberă executată șiret, pe sub zid. Contra-atacul de manual, cu pase rapide, din prima, și demarcări foarte bune, a dus mingea în nici 10 secunde din careul lui City în cel al lui Bournemouth: De Bruyne trage oameni spre el în centru și-l deschide pe Sterling în dreapta, centrarea vine perfect pentru Iheanacho care ajunge la 10 goluri din 14 șuturi pe poartă în Premier League. Restul primei reprize a continuat să ofere ocazii frumos desenate de belgianul De Bruyne și haotice din partea Cireșelor, dar Joshua King nu poate scăpa de deposedarea excelentă a lui Otamendi și rămâne 2-o.
Calum Wilson îl înlocuieșțe, la pauză, pe Jordon Ibe, iar atacantul, recent revenit dupa o accidentare, a dinamizat atacurile oaspeților. Un traseu similar celui de la golul al doilea îl aduce și pe al treilea: Kevin De Bruyne pasează în diagonală, printre fundașii adverși, iar Iheanacho o trimite pe jos, paralel cu poarta, pentru Sterling, care punctează sec. Urmează o acțiune individuală a lui Sterling care depășeșțe cinci apărători și șutează în bară, înainte ca Gundogan, la debutul în Premier League, să fie servit perfect de același De Bruyne pentru 4-0. Cheia acestui ultim gol a fost Iheanacho, care l-a tras pe Cook după el, lăsându-i spațiu colegului său pentru finalizare. Pe final, Wilson a lovit transversala, Gradel a luftat incredibil în careu, Nolito a văzut rosu pentru un gest violent către un adversar, iar Aleix Garcia a debutat în campionat și el.
Un alt debutant, însă de partea celalată, Jack Wilshere, a fost unul dintre cei mai slabi de pe teren, cedând aiurea lovitura liberă transformată de omul meciului: Kevin De Bruyne. De altfel, jucătorul împrumutat de la Arsenal a fost schimbat în partea secundă, acesta nereușind sș evolueze un meci complet din 13 septembrie 2014, când adversar i-a fost tot Manchester City. Pentru lideri urmeaza o dublă în Cupa Ligii și campionat cu Swansea, ambele meciuri pe Liberty Stadium, în timp ce pentru Bournemouth adversarii acestei săptămâni sunt Preston (în cupă) și Everton (în campionat).
Leicester vs Burnley 3-0 (Claudiu Gheorghe)
Leicester (4-4-2): Zieler – Simpson, Morgan (c), Huth, Fuchs – Mahrez (85′ Demarai Gray), Drinkwater (79′ King), Amartey, Albrighton – Slimani, Vardy
Burnley (4-5-1): Heaton (c) – Lowton, Keane, Mee, Ward – Arfield (57′ Gudmundsson), Defour (64′ Vokes), Hendrick, Marney, Boyd – Andre Gray (79′, Bamford)
Goluri: Islam Slimani (45+1’, pasator Fuchs și 48’, pasator Vardy); Ben Mee (78’ autogol, pasator Mahrez)
Leicester venea după o victorie incontestabilă, la debutul în Champions League, 3-0 în deplasarea de la Brugge și încerca să-și confirme statutul de campioană en-titre prin adăugarea celor 3 puncte la zestrea destul de săracă din primele 4 etape. În prima echipă a lui Leicester și-a făcut apariția Slimani, transferul record al clubului, care l-a înlocuit pe Okazaki în linia de atac, alături de Vardy. De cealaltă parte, Burnley spera la o surpriză, însă cu șanse reduse – orice punct fiind foarte important pentru un club care își propune salvarea de la retrogradare.
Prima repriză a meciului s-a caracterizat printr-o dominare teritorială din partea lui Leicester, cu două ocazii mari ale lui Mahrez dar și una importantă de cealaltă parte, autor Defour. În finalul primei părți își face simțită prezenta Slimani, mai întâi prin două situații periculoase la poarta apărată de Heaton, iar apoi printr-o finalizare cu capul la centrarea excelentă a lui Fuchs din lovitură liberă.
Al doilea gol al lui Slimani a picat repede în repriza secundă, tot printr-o execuție cu capul, după o combinație în viteză între Mahrez și Vardy, acesta din urmă furnizând pasa decisivă cu călcâiul în plin fuleu. Ocaziile au continuat să curgă spre poarta celor din Burnley și s-au mai concretizat încă o dată la centrarea lui Mahrez, mingea fiind introdusă în proprie poartă de Mee (min.78).
În finalul partidei Burnley a încercat să arate și pe tabela de marcaj că au fost prezenți la meci, însă lovitura liberă executată de Gudmundsson a fost scoasă cu dificultate de Zieler, înlocuitorul accidentatului Schmeichel.
West Brom vs West Ham 4-2 (Florin Ban)
West Brom (4-1-4-1): Foster – Dawson, McAuley, Evans, Galloway – Yacob – Philips, Fletcher (c), Chadli, McClean – Rondon
West Ham (4-2-3-1): Adrian – Nordtveit, Collins, Ogbonna, Masuaku – Noble (c), Kouyate – Antonio, Lanzini, Payet – Zaza
Goluri: Nacer Chadli (8’, din penalty acordat pentru henț la Masuaku); Salomon Rondon (37’, pasator Chadli); James McClean (44’, pasator Chadli); Chadli (56’, pasator Rondon) – Michail Antonio (61’, pasator Payet); Manuel Lanzini (65’, din penalty obținut de Payet)
Anul trecut, West Ham United a învins toate echipele din top 10 Premier League, în afară de campiona Leicester. Anul acessta îl poate petrece luptând pentru evitarea retrogradării. Jocul defensiv lasă cel mai mult de dorit, deși cu un antrenor ca Bilic (fost fundaș), te-ai aștepta ca faza defensivă să fie pe primul plan.
Atacul celor de la West Ham nu mai este, nici el, de speriat. Statistic, aproximativ o dată la 20 de minute amenință atacanții Ciocănarilor poarta adversă. În acest meci au avut și ceva neșansă, pentru că Pyet a lovit bara, nemaigăsind execuția perfectă din meciul contra României ,de la EURO 2016, sau din meciurile sezonului trecut din Premier League. Încă nu se pune problema demiterii lui Bilic, dar dacă echipa nu-și revine repede din aceasta pasă proastă, să zicem în următoarele 5 meciuri, situația nu va fi tolerată de conducerea clubului, mai ales în anul mutării pe noul stadion.
Zaza pare un transfer ratat: de câte ori primește mingea și este sub presiune, o pierde. Nu ai ce să cauți în Premier League dacă nu poți ține piept unor fundași extrem de agresivi.
West Bromwich Albion a jucat perfect prima repriză. S-a aparat bine, a atacat atunci când a simțit că se poate și nu a cedat niciun cadou adversarolor într-o victorie pe deplin meritată de o echipă disciplinată.
În partea a doua a rezumatului nostru de etapă, pe care o puteți citi aici, am dezbătut celelalte 5 meciuri jucate în etapa din weekend (16-18 Septembrie):
- Watford vs Manchester United 3-1
- Everton vs Middlesbrough 3-1
- Crystal Palace vs Stoke 4-1
- Southampton vs Swansea 1-0
- Tottenham vs Sunderland 1-0
Articol coordonat și editat de Vlad Bogos.
Un comentariu la “Rezumatul etapei 5 din Premier League (prima parte)”
[…] două părți a rezumatelor etapei jucate în weekend (16-18 Septembrie), pe care o puteți citi aici, am dezbătut celelalte 5 partide ale […]
Comments are closed.