56% este procentul echipelor nou promovate care au supraviețuit în primul lor sezon de Premier League, din 1995, când a fost introdus formatul actual, cu 38 de meciuri într-un sezon.
În Fulham, Aston Villa, Norwich sau Huddersfield am putut vedea în ultimele sezoane strategii diametral opuse de abordare a campaniei post-promovare în Premier League. Care strategie e mai bună, ce spune istoria și ce spun statistsicile în ceea ce privește elementul cheie pe care l-au avut trupele nou-promovate când s-au menținut în prima ligă?
Cu doar 40 din 71 de echipe nou-promovate evitând retrogradarea în sezonul ce-a urmat promovării în prima ligă, Norwich, Sheffield United și Aston Villa vor avea o bătălie grea pentru obținerea unui număr de puncte suficient pentru a continua în Premier League și sezonul viitor. Aston Villa a cheltuit până acum 139 milioane de lire, Canarii doar 1,1 milioane de lire, iar Sheffield Untied în jur de 40 de milioane.
Ce lecții puteau învăța cele trei de la predecesoarele lor?
Cele mai bune vs cele mai slabe nou-promovate
Credeați că Wolves-ul de anul trecut a fost cea mai bună nou-promovată din istoria Premier League, nu? Ipswich era favorită la retrogradare la începutul sezonului 2000-2001, după ce terminaseră pe locul 5 în Championship și promovaseră în urma play-off-urilor. Totuși, The Tractor Boys au terminat pe 5 în Premier League, calificându-se chiar în Cupa UEFA, acumulând 66 de puncte în acel sezon. Cam cât au reușit Manchester United în sezonul trecut.
*Anomalia Wolves 2018/2019
Clubul din Midlands ajuns în 2016 pe mâinile unei companii din China, Fosun International, a făcut pact cu diavolul, iar ajutați de un influx de capital și de conexiunile lui Jorge Mendes au putut atrage încă din ultimor lor sezon din Championship nume precum Ruben Neves sau Diogo Jota. Tocmai de aceea Wolves nu poate fi folosit ca element de comparație pentru nou-promovatele din acest sezon. În vara trecută, la revenirea în Premier League, deciziile pe care Lupii trebuiau să le ia erau mai mult simple, aceștia având deja în curte un lot capabil de a face față în Premiership.
Deținătoarea recordului pentru cel mai slab sezon la debutul în Premier League e Derby County. The Rams au de asemenea și recordul pentru cel mai mic număr de puncte din istoria competiției, câștigând doar un meci și obținând doar 11 puncte în sezonul 2007-2008. Fulham-ul din sezonul trecut, cu peste 100 milioane lire cheltuite au prins și ei acest top 5.
Cum au reușit aceste echipe să atingă aceste recorduri, fie ele pozitive sau negative? Care sunt factorii cheie care definesc soarta unui club după promovarea în Premier League?
Soliditatea apărării mai importantă decât flair-ul din atac
Pe câți dintre noi nu ne amuză sau scoate din sărite Sam Allardyce, cu stilul de joc etalat de echipele sale și comportamentul său jovial. Așa cum e el, cu limitările sale, Big Sam e foarte bun la ceva și anume la a face dintr-o echipă naivă una pragmatică și greu de bătut. Mulți spun de Allardyce că e un expert la capitolul evitarea retrogradării, având câteva astfel de ”reușite” în CV, când sarcina părea imposibilă. La un Monday Night Football Live de acum câțiva ani, Allardyce prezenta elementele care în viziunea sa sunt cheia rămânerii în Premier League.:
- Clean sheets
- Don’t lose possession in own half
- Play first pass forward
- Win knock-downs & transitions
- Set pieces (defensive & offensive)
- Exploit opposition weaknesses
- Quality in final third
Ai spune că Big Sam e un impostor și că nu spune nimic nou, dar când arunci un ochi pe statisticile nou-promovatelor din sezonul trecut parcă îți vine să-i dai dreptate fostului mustăcios.
Fulham a retrogradat fiind ultima din clasamentul mingilor pierdute în propria jumătate și penultima în clasamentul clean-sheet-urilor. La cealaltă extremă, deși mulți o consideră pe Wolves o echipă de atac, Lupii lui Nuno Espirito Santo au excelat în momentele în care nu erau în posesie! Wolves a fost prima din Premier League într-un top al numărului de recuperări ale balonului. În același timp, Cardiff pare să fi aplicat destul de bine ”modelul Allardyce”, dar o rata mică a recuperărilor și un procentaj modest la capitolul creație le-au fost fatale galezilor.
Totuși, având în vedere calitatea loturilor trupelor din Big 6 și a grupului următor (Leicester, Wolves, Everton, West Ham), cluburile nou-promovate au avut tot mai multe probleme în ultimele sezoane, chiar și cu un joc precaut. Anul trecut, două nou-promovate (Fulham și Cardiff) au retrogradat, la fel ca și în sezoanele 2016-2017 și 2014-2015. Au fost și excepții, Newcastle, Brighton, Huddersfield, toate au supraviețuit în sezonul 2017-2018, însă în special începând cu 2004 se poate observa un trend în care echipele noi fac față cu greu nivelului ridicat din Money Premier League.
”Spend!Spend!Spend!” sau chibuzință?
Fulham a cheltuit anul trecut peste 100 milioane de lire pe transferuri într-un sezon dezastruos, mai mult decât orice altă echipă nou-promovată în Premier League… Hold my beer! Asta până când a venit vara lui 2019 în care Aston Villa a bătut recordul trupei de pe Craven Cottage și, la finalul perioadei de mercato din Anglia, a fost al patrulea club din Europa după Barcelona, Real Madrid și Atletico Madrid la capitolul sume cheltuite pe jucători. Bă, ești nebun?!
Chiar dacă pentru Fulham totul a fost un coșmar (echipa retrogradând și marile speranțe Serri și Zambo Anguissa părăsind clubul împrumutați în alte campionate pentru a scăpa de salariile lor uriașe), istoria ne arată că influxuri consistente de capital au contribuit la salvarea echipelor de la retrogradare. Dintr-un total de 21 de cluburi care au cheltuit cel puțin 20 de milioane de lire pe transferuri în sezonul promovării, doar 5 dintre ele nu au reușit să evite retrogradarea în acel an.
Oricât ne-am dori să credem că nu e așa și că romantismul n-a dispărut din fotbal, e clar că există o corelație puternică între bugetul de transferuri și supraviețuirea în Premier League. Dar, ca în cazul oricărui business, trebuie să și știi ce să faci cu banii, mai ales când te afli la un moment cumpănă, înaintea debutului în prima ligă. Așadar, echipele ar trebui să se orienteze către a întări apărarea sau atacul?
Graficele de mai jos oferite de cei de la Sky arată câte goluri au marcat și primit toate nou-promovatele începând cu sezonul 1995-1996 (primul sezon cu 20 de echipe în PL).
Graficele arată că diferențierea între nou-promovatele care s-au salvat și cele care au revenit imediat în Championship s-a făcut la capitolul goluri primite și nu la goluri marcate, acolo unde cifrele sunt asemănătoare. Majoritatea echipelor retrogradate au primit peste 60 de goluri (Fulham primind chiar 81 în sezonul trecut), iar o proporție mare de cluburi au reușit să se salveze atunci când au reușit să încaseze goluri sub acest prag.
Deși cifrele dau dreptate ”metodei Allardyce” asta nu înseamnă că toate echipele promovate ar trebui să adopte un stil de joc defensiv. Cu toate acestea, informații precum cele de mai sus ar trebui să vină în ajutorul managementului când se pune la cale strategia echipei.
”Research suggests that attacking football is less likely to work; teams that have disproportionately good defences tend to be more successful than teams that have disproportionately good attacks (which supports the theory of controlling variance in football). Indeed, the difference in goalscoring record between those that survived and those that went down was relatively minimal – about 3 league places – whereas the difference in defensive record was huge – around 6 league places.” (OmarChaudhuri – Head of Football Intelligence, 21stClub)
Cu cât te afunzi mai mult în căutarea de informații cu atât mai mult îți dai seama că nu e răspuns simplu la întrebările din titlul articolului. În sezoanele recente, Bournemouth și Burnley s-au salvat de la retrogadare cu foarte puține schimbări aplicate trupelor care le-au adus promovarea. În același timp, Crystal Palace sau Brighton au obținut același lucru cu mai mult de jumătate de echipă schimbată. De aceea, toate informațiile contează. Toate detaliile ajută la cântărirea deciziilor. Aflate la poluri opuse, cu 139 respectiv 1,2 milioane de lire cheltuite în aceasă vară, Aston Villa și Norwich vor fi cu siguranță exemple pentru viitoarele nou-promovate. Rămâne de văzut ce fel de exemple…
Surse:
- skysports.com – Premier League: Newly-promoted teams and the battle to avoid relegation;
- 21stclub.com – A Proven Strategy;
- transfermarkt.co.uk; premierleague.com.
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.