Manchester City, Arsenal sau Brighton sunt cluburile despre care s-a scris că s-au remarcat cel mai mult din punct de vedere tactic în acest început de sezon, dar munca altora care nu se afla aproape de vârful clasamentului nu trebuie trecută cu vederea. Tiki-Tackle #6 e despre cei trei care au speriat Vestul transformat prestațiile lui Everton.

Lampard tace și face

Ceva de bine despre Everton? Mai rar. Nici nu îmi mai amintesc când a fost ultima oară când am citit ceva pozitiv despre felul în care e condus clubul de pe Goodison Road sau despre tacticile inspirate ale celui de pe banca de pe Goodison Park.

Cu atât mai mult cu cât în dugout-ul Caramelelor e Frank Lampard, un fotbalist care a fost respectat de toate rivalele, dar care ca antrenor pare să sufere la capitolul încredere și imagine. Lumea îl critica pe Lampard pentru tacticile sale, pentru ușurința cu care de multe ori abordarea sa era anticipată prea ușor de managerii adverși când era la Chelsea, iar fanii adverși îl ironizau pentru felul în care se plângea la conferințele de presă și îi cântau Stop Crying Frank Lampard, pe muzica celor de la Oasis.

Dincolo de miștouri și de feeling-ul tuturor că Lampard va fi primul antrenor concediat în acest sezon sau că cel puțin va fi dat afară înaintea „rivalului” său Steven Gerrard, managerul lui Everton și-a văzut de ale lui și lucrează la transformarea unui Everton aflat într-o criză de identitate (nu doar tactică).

Campanie de transferuri subapreciată

Mulți au criticat campania de transferuri a Caramelelor, care nu a mai avut spectaculozitatea din trecut când nume precum James Rodriguez veneau pe Goodison, dar Everton au făcut unele din cele mai bune mișcări pe piața transferurilor, aducând cu bani puțini jucători care le pot îmbunătăți prestațiile de pe teren, cam opusul la ce făceau Caramelele în ultimii an când aduceau mai multe glezne fine și mai puțini jucători dornici să pună osul la treabă. Poate că nume ca Tarkowski, Coady, Onana sau Gueye nu vând tricouri pe bandă rulantă în magazinul oficial, dar ardoarea pe care o arată pe teren face din Everton o echipă tot mai greu de bătut.

Din ianuarie 2022 de când a fost numit la Everton și până sezonul acesta, Frank Lampard a încercat o mulțime de formațiii de joc. Englezul a încercat cu trei pe fund, a încercat formule ultra-defensive, dar și unele înclinate spre atac cu doi pe fund și un singur închizător.

Abia în ultimele săptămâni Lampard a rezolvat cubul Rubik al Caramelelor.

În primul rând, Lampard și-a sudat cuplul de apărători centrali și a reușit să pună mâna pe poate cei mai buni fundași centrali englezi din afara Big 6. Cu cuplul de fundași centrali Conor Coady și James Tarkowksi, Everton a ajuns să aibă a doua defensivă din campionat și să nu mai piardă de șapte partide.

Motorul lui Everton

Dar dacă mă întrebați pe mine, prestațiile lui Everton s-au schimbat de când la mijlocul terenului au apărut trei jucători care impresionează meci de meci prin calitățile fizice, determinarea și risipa de efort pe care o fac la fiecare meci: Idrissa Gueye, Amadou Onana și Alex Iwobi, un trio pe care, dacă ești apărător sau portar, vrei să-l ai în fața ta.

Aici a intervenit inspirația lui Lampard care a găsit formula excelentă pentru mijlocul terenului și care a văzut în nou-veniții Gueye și Onana partenerii perfecți pentru un Iwobi cu potențial, dar care a fost plimbat și bulversat prin toate pozițiile de la mijlocul terenului. Revenit de la PSG, Gueye continuă să fie acel „număr 6” harnic, discplinat și care recuperează tot ce apare în zona lui, iar puștiul Onana venit de la Lille are „motor” suficient de puternic pentru a fix un box-to-box veritabil capabil să-l sprijine atât pe Gueye în fața apărării, dar și mai sus în teren pe Alex Iwobi, care are e înzestrat cu mai mult flair decât cred mulți.

heatmap-ul celor trei din ultima etapă cu Southampton.

Back to basics

Everton-ul de azi e departe de fantezia și visurile echipei care-l aveau în primul unsprezece pe James Rodriguez, Bernard sau Richarlison.

Everton-ul de azi e un Everton care aduce mai mult cu cel din era David Moyes și e unul care a reușit să apropie mult mai mult fanii din tribune.

Un Everton cu mai puține talente, cu mai mulți care pun osul la treabă și aleargă necontenit și cu mai mulți britanici în primul „unșpe”. Iar asta se vede în ultimele rezultate și în reacția suporterilor.

https://twitter.com/ItsEverton1878/status/1576317958418141184

Ăsta a fost Tiki Tackle #6, un episod dintr-o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele cinci episoade pot fi găsite aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *