- Home
- Qatar 2022
- Tiki-Tackle #8: Rețelele de p ...
FIFA suferă groaznic la capitolul reputație, dar dincolo de probleme de corupție, imagine și organizare se găsesc și oameni care aduc iubitorilor de fotbal câteva lucruri mișto. De pildă, pentru Mondialul din Qatar, FIFA oferă gratuit rapoarte de meci ample pentru toate partidele de la Cupa Mondială, ceva pentru care de regulă trebuie să plătești bani buni pentru meciurile din campionatele din Europa. De la statistici și grafice despre rețelele de pase, lungimea echipelor în treimea proprie sau când posesia avansează în jumătatea adversă și până la statistici individuale detaliate, rapoartele FIFA sunt un deliciu pentru amatorii de football analytics. Un exemplu de raport de la meciul Franței cu Polonia poate fi găsit aici, în timp ce toate rapoartele pot fi găsite aici.
Tiki-Tackle-ul de azi se axează pe rețelele de pase ale principalelor naționale de la Campionatul Mondial. Vom afla cum antrenorii insistă ca atacurile să aibă loc într-un anumit flanc și că în multe cazuri așezarea celor din teren pe faza de atac e alta decât cea vehiculată în graficele de la începutul mecurilor. Prietenul nostru de pe Twitter, DatoBHJ, prelucrează datele FIFA și realizează grafice cu toate rețelele de pase ale naționalelor de la Mondial, iar cu ajutorul lui alfăm care sunt traseele preferate de jucători în teren.
Anglia
Graficul este realizat pentru partida de aseară cu Senegal și ilustrează bine 4-3-3-ul propus de Southgate în ultimele două partide. Rice e singurul pivot, în timp ce Henderson și mai ales Bellingham au libertatea de a urca și veni cu factorul surpriză în treimea adversă. Ai zice că echipa are un gol în zona centrală și duce lipsă de un număr 10 autentic, dar aici a fost și elementul prin care Anglia a făcut diferența cu Senegal. Aparițiile din linia a doua a lui Bellingham (care pe grafic e chiar mai avansat decât Bukayo Saka), libertatea oferită lui Henderson de a se demarca și a face superioritate fie în flancul drept fie în spatele lui Kane au fost cheia victoriei în optimi.
După ce Anglia lui Southgate s-a chinuit vizibil să ajungă la poarta adversă prin atacuri poziționale în zona centrală chiar și în victoria la scor cu Țara Galilor, englezii au încercat să schimbe ceva, iar mai toate atacurile din prima repriză au fost direcționate spre flancul stâng, graficul traseelor de pase din prima repriză arătând o așezare asimetrică a Angliei, care căuta să facă superioritate în partea stângă, dar în același timp să mențină un nivel de precauție și să păstreze jucătorii din banda dreaptă ceva mai retrași.
Spania
Nicio surpriză în cazul rețelei de pase a naționalei Spaniei, echipa care are de departe cel mai ridicat procentaj de posesie (75%) de la Mondial. Busquets e coordonatorul de joc, în timp ce rețeaua de pase seamană mult cu atacurile pe semicerc de la handbal. Remarcăm și poziția medie în teren avansată a fundașilor centrali, probabil punctul nevralgic din sistemul de joc al lui Luis Enrique.
Brazilia
Pentru naționala Selecao, am vrut să vedem cum arată rețeaua de pase într-un meci cu Neymar în teren cât mai mult, așa că am ales graficul cu rețeaua de pase din partida cu Serbia. Surprinzător, cele mai multe pase și pase prin care s-a făcut progresie au fost date de Alex Sandro. În același timp, în multe momente de joc, vârful Richarlison coboară mult pentru a ajuta posesia, iar cei mai avansați din teren sunt fie lateralii Raphinha și Vinicius Jr, fie Neymar. Pentru fazele superioare, pierderea lui Gabriel Jesus poate fi mai importantă decât ar părea, vârful lui Arsenal având de multe ori un link-up play mai bun decât Richarlison.
Argentina
După primele două partide mai puțin reușite, Scaloni a schimbat distribuția jucătorilor din teren și pare că a găsit în sfârșit o cale de a ataca mai bine ca echipă, nu doar de a produce ocazii din acțiuni personale. Folosirea lui Messi în spatele unui vârf clasic a dat senzația că duce la un dezechilbru și creează o ruptură între atac și apărare. Echipa a arătat altfel cu Polonia și Australia, cu Messi în rol de False 9. Cât despre rețeaua de pase a Argentinei, ce poți spune? Rodrigo de Paul pare a fi proxy-ul la care vin toate mingile și de la care ajung apoi la Leo Messi, de unde se așeaptă magia.
Franța
Dacă mă întrebați pe mine, la fel ca în 2018, Didier Deschamps pare antrenorul care a găsit cel mai bine echilibrul în primul unsprezece și în jocul echipei sale. La fel ca în Rusia, Olivier Giroud e ca un hibrid între False 9 și Target Man, fiind omul care creează spațiile pentru vârful din bandă, Killyan Mbappe. Golul doi din meciul cu Polonia a arătat cel mai bine planul tactic gândit de Deschamps pe plan ofensiv. De asemenea, în Rabiot, metronomul care face o risipă de efort în zona central-stânga și care e comfortabil cu mingea la picior, Deschamps a găsit un înlocuitor excelent pentru Blaise Matuidi, titularul subapreciat din 2018 al campioanei mondiale en-titre.
Portugalia
Una din naționalele despre care se vorbește cel mai puțin când vine vorba de favoritele la trofeu, dar într-un lot cu mulți jucători ofensivi de calitate, Fernando Santos pare să fi găsit o formulă echilibrată care să pună în valoare punctele forte. Nu-i simplu când ai atâția jucători care ar prefera să joace în poziții centrale, dar demarcările în flancuri ale lui Cristiano Ronaldo duc la multe schimbări de poziții și apariții în zonele centrale ale lui Bruno Fernandes și Joao Felix.
Olanda
Nu puteam să nu discutăm și despre Portocala Mecanică, naționala lui Van Gaal care surprinde din nou cu una din cele mai bizare distribuții ale jucătorilor în teren. În multe pasaje de joc, Dumfries e cel mai avansat jucător din teren, în timp ce „atacanții” Gakpo și Bergwijn, coboară mult pentru a primi între linii și apar des în flancuri pentru a face un-doi-uri cu jucătorii din bandă.
Pe DatoBHJ îl găsiți pe îl găsiți pe Twitter aici.
Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele șapte episoade pot fi găsite aici.
Toate articolele despre Cupa Mondială de pe Tackle.ro se găsesc aici.
Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit, alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe Facebook, Instagram, YouTube și Discord.