Aston Villa s-a salvat în ultimele minute ale ultimei etape de la retrogradare în 2020, și-a întărit lotul considerabil folosindu-se de banii încasați pe Jack Grealish și a considerat că Dean Smith nu mai era un antrenor pe măsura așteptărilor pe care conducerea le avea. Venit de la Glasgow Rangers, Steven Gerrard trebuia să-i ducă pe The Villans la următorul nivel, să facă echipă să practice un fotbal ofensiv și să ducă clubul până pe locurile de cupe europene. Un an mai târziu, aducerea lui Gerrard pare să fi fost una nereușită. Stevie G pare că s-a îndepărtat de visul de a fi urmașul lui Klopp în dugout-ul de pe Anfield, iar Aston Villa pare că trece printr-o criză de identitate.

Dar e Unai Emery antrenorul care să-ți dea o identitate de joc? Clubul a angajat de această dată în manager versat, cu nume și experiență în trei din cele mai tari campionate din Europa. Unai Emery debutează pe banca lui Villa sâmbătă cu Manchester United.

Unai Emery și Arsenal-ul „cameleon”

Emery vorbea la începuturile sale la Arsenal despre ideea ca echipa sa aibă rolul de protagonistă într-o partidă, să joace cu personalitate și să rețină posesia jocului, dar a sfârșit prin a ajunge tocmai invers și a reușit să facă din Arsenal o echipă „cameleon”, care mai mult își adapta tactica și așezarea din teren în funcție de adversar, fie că era vorba de Bournemouth sau Chelsea.  Șase așezări diferite. Șase a încercat Unai în primul său sezon pe Emirates. A jucat pe fund cu o linie de trei sau de patru. Au evoluat concomitent cu două vârfuri sau doar cu un singur atacant. Mijlocul a fost așezat fie în romb, uneori a fost un dublu pivot, iar alteori un triunghi cu vârful în sus sau în jos. Și totuși, după cum spunea chiar spaniolul, asta nu înseamnă că Unai Emery a fost în vreun fel indecis, ci mai degrabă că schimbările constante ale așezării și formei echipei în teren au făcut parte din metodele sale de lucru.

”Emery is not dogmatic in terms of shape or approach. He tempers himself to his squad. But he believes in research and homework, discipline and organisation. He tweaks his side’s set-up week by week. That demands buy-in from his players and can take time to get used to. There have been frustrating games this season for Arsenal, but there have also been some extremely impressive performances.(Jonathan Wilson, 2020)

4-4-2-ul scurt de la Villarreal

Spre deosebire de perioada sa de pe Emirates, pe banca Submarinului Galben spaniolul a rămas fidel unei singure așezări. În majoritatea partidelor, Emery și-a așezat echipa într-un 4-4-2 cu distanțe scurte între linii, cu mijlocașii laterali evoluând mult spre centrul terenului și de multe ori cu jucători folosiți pe poziții nefamiliare (cel puțin pe hârtie: Francis Coquelin, mijlocaș stânga sau Giovanni Lo Celso atacant). O echipă care își păstra așezarea din teren, dar în funcție de adversar stătea cu 20 de metri mai „sus” sau mai „jos”  în teren.

Știm cu toții performanțele sale fantastice reușite în Europa cu Submarinul Galben, Emery câștigând Europa League după o finală cu Manchester United și ajungând până în semifinalele Champions League. Rezultatele din campionat n-au fost pe măsura celor din Europa, iar această întreagă imagine e probabil adevărata carte de vizită a spaniolului: meticulozitatea sa va face ca Aston Villa să producă câteva surprize în partidele cu echipele din Big 6, dar pe termen lung, pierdut în detalii și anihilarea adversarilor, e posibil să nu reușească să creeze o filosofie de joc unică pe Villa Park.

De aceea echipele sale sunt foarte bune în Cupe, dar subperformează în campionatele lungi, acolo unde, pe termen mai lung, pe durata a 38 de etape, omogenitatea și relațiile de joc tind să conteze mai mult decât studierea detaliată a adversarilor.

La ce să ne așteptăm de la Unai la Aston Villa

Echipa „cameleon” din perioada Arsenal sau 4-4-2-ul cu distanțe scurte între linii din perioada Villarreal?

”I want us to be a chameleon team, able to play in possession, in static attack against close opponents, or to counterattack.”, spunea Emery când era la Arsenal.

Dar până și cameleonul are culoare sa de bază, iar Unai Emery are nevoie să arate că a învățat din greșelile sale din mandatul precedent din Premier League și să nu mai cadă victimă propriei flexibilități.

În primul rând, jurnaliștii spanioli apropiați de Emery spun că va fi mai mult decât un simplu antrenor al primei echipe, așa cum era la Arsenal. La Villa, Unai va fi mult mai implicat în deciziile clubului, va fi consultat în discuțiile despre transferuri, scouting și organizare sportivă a clublui. A primit un contract pe 4 ani și jumătate, deja și-a adus 8 colaboratori în staff-ul său din cadrul clubului, iar faptul că la prezentarea sa a venit chiar și Nassef Sawiris, ownerul clubului, spune ceva despre cât de important este văzut Unai la club.

He will now attempt to do what he did at Villarreal. He will try to instil order, identity and that same winning mentality by ensuring that his side will be as strong physically and mentally as they can possibly be, as well as tactically flexible, with a genuine belief that on their day there is not a side in the world they are not capable of beating.” , Guillem Balagué despre ce crede el că vor fi primele lucruri la care va lucra Emery. Asta spunea și Unai la conferința de prezentare, când folosea din nou acel Togetherness pe care-l folosea des în conferințele când era la Arsenal: „They are good players but they are now underperforming. They are now less confident than usual. My first step is to help them achieve their best performance during each training, each match and being together. Ambition is very important. I want to improve first the players’ confidence, I believe in them but I know they are underperforming and short-term is the first step I want to do.” 

Dincolo de schimbările de ordin mental, Emery are de luat și niște decizii importante când vine vorba de așezarea din teren a echipei. În Ings și Watkins, spaniolul are doi atacanți care pot fi în vârful 4-4-2-ului de la Villarreal, dar nu are în lot un regista precum Dani Parejo sau jucători de bandă muncitori și versatili, cum avea la Villarreal. De altfel, cam astea erau principalele probleme pe care Stevie G le avea. Echipa părea de multe ori depășită din punct de vedere al condiției fizice, jocul pe benzi suferea, în timp ce „darul” de a avea două vârfuri la fel de bune, mai mult îl încurca pe Gerrard, făcându-l deseori să-l joace pe Watkins în bandă sau să schimbe deseori sistemul de joc pentru a-i acomoda pe ambii în atac. E de așteptat ca Philippe Coutinho și alți jucători lenți să aibă aceleași probleme pe care le avea Mesut Ozil la Arsenal și ca până la pauză prilejuită de mondial echipa să se așeze pe teren într-un 4-2-3-1 , cu dublu-pivot, în care Dendocker să primească tot mai multe șanse de joc.

Lorca, Almería, Valencia, Moscova, Sevilla, Paris, Londra, Villarreal și acum Birmingham. Ăsta e traseul de până acum al lui Unai Emery. Spuneți orice despre Emery, dar nu și faptul că nu are vreo problemă în a ieși din zona de confort. Pentru noi iubitorii de fotbal englez, numirea lui Unai Emery la Villa nu poate decât să ne facă să ne simțim privilegiați. După De Zerbi la Brighton, Premier League adună încă un antrenor interesant de urmărit din punct de vedere tactic.

Tiki Tackle e o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei. Primele șase episoade pot fi găsite aici.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *