
Ai putea zice că reușita celor din Wycombe e un miracol, dar nu știu ce mai înseamnă astfel de cuvinte, când găsești hiperbole la orice titlu de articol. Și atunci, cum să descrii cât de bizară e promovarea în Championship a băieților de pe Adams Park?! Proaspăt promovați din League Two, a patra divizie a fotbalului englez, la începutul acestui sezon, Wycombe Wanderers aveau doar 9 jucători în lot în luna august (dintre care 2 „trialiști”), echipa fiind cotată de toată lumea ca una dintre marile favorite la retrogradare. Cum au dat peste cap toate calculele din pre-sezon?
Să începem cu interviul fabulos dat de uriașul Adebayo Akinfenwa, care era șomer în urmă cu 4 ani, la final de meci? Cu bucuria superbă de la final a jucătorilor lui Wycombe, într-un contrast ciudat cu un stadion gol, Wembley, în spate? Sau cu povestea lui Gareth Ainsworth, cel mai longeviv manager din ligile de fotbal profesionist englez, solist la trupa ‘Cold Blooded Hearts’ a căror repetiții de luni seară au fost amânate tocmai pentru englezul să-i poată conduce pe The Chairboys spre promovare?
Wycombe Wanderers a obținut promovarea în Championship pentru prima dată în istoria lor de 133 de ani, învingând aseară, pe Wembley, pe Oxford United, în finala play-off-ului de promovare din League One. Imaginile de la final au arătat tuturor o bucurie autentică, cum ți-e mai rar dat să vezi în fotbalul de azi, tot mai căpușat populat de impresari, avocați și selfie-uri pentru Instagram.
Football is brilliant. pic.twitter.com/ALhlnbTVLl
— MUNDIAL (@MundialMag) July 14, 2020
Wanderers se afla pe locul 8 în League One înainte de înteruperea (și apoi încheierea abruptă) sezonului din cauza pandemiei. O poziție onorabilă, cu care The Chairboys erau mai mult decât mulțumiți. Însă cum Football League a decis terminarea sezonului și stabilirea clasamentului final după metoda ”Points Per Game”, băieții lui Gareth Ainsworth s-au trezit în postura norocoasă de a se situa pe locul 3 și de a prinde meciurile de baraj. Clubul care la începutul perioadei de pregătire a acestui sezon avea doar 9 jucători în lot și care până în anii ’90 nu avusese contact cu ligile profesionite era la două meciuri distanță de Championship, anticamera elitei fotbalului englez.
Dominați categoric de Oxford United, o echipă superioară din toate punctele de vedere, The Chairboys au reușit să reziste fizic și psihic mai bine decât adversarii lor. Anthony Stewart deschisese scorul pentru Wycombe după o fază fixă în minutul 9, Oxford reușise egalarea în partea secundă, iar până la final, Albaștrii au mai avut o singură ocazie, pe care au reușit să o transforme în gol. Simon Eastwood, portarul lui Oxford l-a faultat în careu pe Fred Onyainma, iar Joe Jacobson a transformat penalty-ul care va rămâne în istoria clubului.
Cu un buget suficient cât să-i asigure supraviețuirea, cu o alură de rockstar, cu bocancii săi roșii, din piele de șarpe, Gareth Ainsworth a scris istorie pentru micuțul oraș din Buckinghamshire. Un oraș care a început să guste din fotbalul profesionist abia în anii ’90 când legendarul Martin O’Neill, aflat la începuturile sale din antrenorat, reușea minuni și îi promova din Conference pe The Chairboys.
WHAT ARE WE?!
CHAMPIONSHIP! pic.twitter.com/klYfSbAMjN
— Wycombe Wanderers (@wwfcofficial) July 13, 2020
Englezul, solist al unei trupe indie ‘Cold Blooded Hearts’, avea repetiții cu trupa în fiecare seară de luni, dar de această dată, cea mai bună ”piesă” a sa a fost scrisă aseară pe Wembley , după cum spunea chiar el după meci, când era intervievat de Sky Sports, ud leoarcă de o combinație de ploaie și șampanie:
But it’s rock and roll time and this is Wycombe Wanderers greatest hit by a million miles. I might be over the limit already with the alcohol that is soaking into my skin. Do you know what? Why should they leave. How many times do you get to Wembley and win. I told them to visualise this moment. Once you have done that no-one can take it away from you so make it count. And they have made it count.” (Gareth Ainsworth)
Când toți ochii sunt pe echipe de avocați sau pe cluburi prea bogate ca să le mai pese de altceva în afară de bani, poate că n-ar strica să aruncăm mai multă atenție unor povești precum cele scrise aseară de Wycombe Wanderers.
surse: Reuters.com; Telegraph.co.uk
Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:
- Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin e-mail.
- Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
- Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.