UEFA Nations League (Liga Națiunilor) este o nouă competiție organizată de UEFA pentru echipele naționale afiliate, care va debuta în septembrie 2018. Nu voi comenta aici motivele care stau în spatele acestei noi construcții sau șansele pe care le are echipa națională a României la promovare/retrogradare în primul sezon al ligii (au făcut-o deja bine cei de la Lead.ro). În schimb, am structurat toată informația esențială despre Liga Națiunilor UEFA 2018/2019, în cel mai simplu mod cu putință. În continuare vom vorbi despre:

  • Regulile Ligii Națiunilor UEFA;
  • Cum se modifică sistemul de calificare la EURO 2020;
  • Cum arată tabloul Ligii Națiunilor UEFA în sezonul 2018/2019.

Regulile din Liga Națiunilor UEFA

  1. Cele 55 de echipe naționale europene au fost împărțite în 4 eșaloane valorice (A, B, C și D), în funcție de coeficientul UEFA dinaintea tragerii la sorți din 24 ianuarie 2018.
  2. Fiecare eșalon valoric este compus din 4 grupe, în care joacă 3 echipe naționale (în eșaloanele A și B) sau 4 echipe naționale (în eșaloanele C și D). Rezultă astfel 16 grupe: A1, A2, A3, A4, B1, B2, B3, B4, C1, C2, C3, C4, D1, D2, D3 și D4.
  3. Se joacă în sistemul fiecare cu fiecare, tur-retur (pe teren propriu și în deplasare), în perioada septembrie-noiembrie 2018 (pentru grupele de 3 echipe, vor fi doar 4 etape, pentru restul vor fi 6):
    • 6–8 septembrie;
    • 9–11 septembrie;
    • 11–13 octombrie;
    • 14–16 octombrie;
    • 15–17 noiembrie;
    • 18–20 noiembrie.
  4. Câștigătoarea fiecărei grupe va promova automat în eșalonul superior (B în A, C în B și D în C), iar ultima clasată din fiecare grupă va retrograda în eșalonul inferior (din A în B, din B în C și din C în D).
  5. În iunie 2019, câștigătoarele grupelor A1, A2, A3 și A4 vor juca un mini-turneu (semifinale și finală, toate într-o singură manșă) pentru a decide câștigătoarea competiției.
  6. Competiția se va relua în fiecare an, pe același model, dar bazându-se strict pe rezultatele din sezonul precedent (nu vor mai conta coeficienții la repartizarea în eșaloane): tragere la sorți în ianuarie, meciurile din grupe toamna și turneul final în vara următoare.

Scopul oricărei echipe naționale din Liga Națiunilor UEFA este să promoveze în eșalonul superior (pentru grupele B, C și D) sau să se califice în semifinale, în cazul eșalonului A. Există însă și o șansă în plus pentru orice echipă de a ajunge la EURO 2020!

Sursa: Adevărul.ro

Cum se modifică sistemul de calificare la EURO 2020?

24 de echipe vor participa la turneul final al Campionatului European (modelul competiției cu 24 de echipe a început de la EURO 2016).

Pentru EURO 2016, calificările s-au desfășurat într-un sistem cu 9 grupe și niște reguli complicate:

  1. Toate câștigătoarele de grupă și toate echipele de pe locul secund din fiecare grupă s-au calificat la turneul final. Au rezultat 18 echipe calificate.
  2. Cel mai bun loc 3 din grupe direct la EURO. Turcia a fost participanta cu numărul 19.
  3. Toate echipele de pe locurile 3 din grupe (în afară de cea mai bună, calificată automat) au jucat un baraj, rezultând alte 4 echipe.
  4. Țara gazdă a lui EURO 2016, Franța, a fost inclusă direct pe tablou, fără a trece prin calificări, conform tradiției.

În 2020, regulile se schimbă radical. Nu va mai exista o tără gazdă calificată automat, pentru că meciurile de la EURO 2020 se vor juca, în premieră, în mai multe țări (inclusiv în România vom vedea 3 meciuri, dacă guvernarea actuală nu reușește să distrugă și acest vis până atunci). Asta înseamnă că echipele afiliate la UEFA vor avea de disputat 24 de locuri, după următoarele reguli:

  1. Se vor juca 10 grupe (a câte 5 sau 6 naționale, tragerea la sorți va fi pe 8 decembrie 2018), iar primele două clasate vor merge la EURO 2020. Grupele din preliminariile de calificare la EURO 2020 se vor juca, integral, în 2019.
  2. În primăvara lui 2020, cele mai bine clasată echipă din fiecare grupă al Ligii Națiunilor UEFA, care nu este deja calificată la EURO 2020 din preliminarii, va merge la un mini-turneu de baraj al eșalonului din care face parte. Astfel, vor rezulta 4 turnee de baraj (A, B, C și D).
  3. După o tragere la sorți (programată pentru noiembrie 2019) se vor juca semifinale și finală, într-o singură manșă, iar câștigătoarea finalei fiecărui turneu de baraj va merge la EURO.
Practic, se va califica la EURO 2020 câte o echipă în plus din fiecare eșalon al Ligii Națiunilor UEFA.

Echipe precum Macedonia, Armenia sau Belarus au șansa de a se lupta, între ele, pentru un loc la Campionatul European! Măcar pentru asta și e frumoasă ideea UEFA Nations League!



Cum arată tabloul Ligii Națiunilor UEFA în sezonul 2018/2019?

România este repartizată în grupa C4, alături de Serbia, Muntenegru și Lituania. Iată tabloul complet:

Sursa: UEFA.com

Iată programul complet al Tricolorilor, cu mențiunea că toate partidele României vor fi transmise, în direct, de ProTV :

Sursa: FRF.ro

Surse: FourFourTwo.com, Lead.ro, UEFA.com

Urmărește-ne pe Facebook, Twitter și pe canalul de Youtube pentru a fi la curent cu tot ce contează în Premier League și nu numai. Avem și un newsletter, cu recomandări de articole din fotbal în fiecare și program de fotbal la TV pentru weekend!

Diavol roșu de când regele Angliei era un francez. Specialist în management de servicii IT, meșteșugar de cuvinte în timpul liber. Fondator al grupului de fani Premier League România și ctitor al acestui site.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *