Premier League ia o scurtă pauză pe durata Campionatului Mondial din Qatar și revine de Boxing Day. Înainte să privim către turneul final, vă propunem să aruncăm un ochi pe jucătorii care au subperformat și pe cei care au impresionat plăcut în acest sezon.  Dacă ai ratat-o, lista celor care au surprins plăcut în acest sezon poate fi citită aici.

Cât despre jucătorii care au subperformat, e limpede că aici concurența e acerbă, iar acest lucru e evident mai ales dacă privești clasamentul, acolo unde cu mici excepții, ordinea nu e cea pe care ne așteptam să o vedem cu toții. Ce jucători au dezamăgit sau au evoluat mult sub nivelul obișnuit în prima parte a sezonului de Premier League? Așteptăm și sugestiile voastre.

Tyrone Mings. Accidentarea gravă a lui Diego Carlos de la începutul sezonului putea fi un colac de salvare pentru Tyrone Mings, englezul care avusese evoluții dezamăgitoare în ultimul an în tricoul lui Villa. Mings n-a știut să profite de șansa sa și a continuat cu evoluții modeste, nesiguranță și gafe în apărare care au costat-o puncte pe Aston Villa. Deși a cochetat cu echipa națională, nu e nicio surpriză că Mings nu a fost convocat pentru Campionatul Mondial.

Pierre-Emerick Aubameyang. Câți nu ne așteptam ca transferul lui Aubameyang să rezolve pe termen scurt problema atacantului la Chelsea. E devreme, dar până acum Gabonezul a reușit un singur gol pentru Albaștri în campionat, dezamăgind mai ales la meciul care conta mult pentru el, derby-ul cu Arsenal.

Neil „Câinele” Maupay.  Atacantul francez era renumit la Brighton pentru risipa de efort pe care o face prin pressing și pentru cum nu mai rămâne lucid pentru finalizare. Stilul său de joc se potrivea ca o mănușă noului Everton muncitoresc, dar Maupay n-a știut să profite de absența lungă a lui Calvert-Lewin, continuând ratările mari și în tricoul Caramelelor. Un singur gol a reușit Câinele în tricoul lui Everton în acest sezon (și trei în tot anul 2022).

Jamie Vardy. Ajuns la 35 de ani, chinuit de accidentări în ultima perioadă, vulpoiul-șef al lui Leicester pare că se află la ultimul său sezon la cel mai înalt nivel. În partidele în care a fost titular, a dat senzația că e nu mai are energia și inspirația pe care o avea în trecut în careul advers. Atipic pentru recordurile sale, englezul a marcat doar un gol în acest sezon și pare că a pierdut lupta pentru postul de titular cu Patson Daka.

Virgil Van Dijk. Când setezi ștacheta atât de sus, e normal ca orice greșeală și orice moment mai puțin inspirat să iasă în evidență mult mai tare decât în cazul unui alt jucător. Cel mai bun apărător din ultimii ani din Premier League n-a mai fost la înălțime în acest sezon. Olandezul a părut în câteva rânduri mai puțin motivat, nu doar odată adversarii marcând în urma marcajului său mai relaxat.

Trent Alexander-Arnold.  Știm cum Trent e criticat nedrept atunci când Liverpool e prinsă pe contraatc, Jurgen Kloop apărându-l elegant la o conferință de presă, dându-le mură-n gură jurnaliștilor explicațiile unor astfel de situații care se întâmplă în fotbal. Dar aici nu e vorba despre unde îl găsesc în teren tranzițiile negative. La fel ca și cazul colegului său din apărarea lui Liverpool, fundașul Cormoranilor a avut mai multe momente în care a părut deconectat de la meciurile în care se afla pe teren, fie oferind un marcaj larg adversarului, fie afișând o atitudine pasivă la faza care se desfășura în aria sa de acțiune.  La fel de periculos în faza de atac, Trent ne-a surprins în câteva rânduri cu pasivitatea sa din teren atunci când adversarul avea mingea.

Cristiano Ronaldo. Probabil cea mai mare dezamăgire a sezonului. Venit cu o reputația impecabilă pe Old Trafford, Ronaldo pare să-și fi făcut un mare deserviciu ca jucător și ca om prin comportamentul arătat în ultimele luni.

Emmanuel Dennis. Atacantul nigerian impresionase pentru Watford în Premier League și cu toții eram de acord că e unul din jucătorii care au retrogradat și care merită șansa de a fi transferat de un club din prima divizie. Să fi știut alte cluburi de ce nu a fost mare concurență pentru Dennis? Nottingham Forest a plătit 20 milioane de lire pentru atacantul de 24 de ani, dar acesta nu pare să se fi acomodat în trupa lui Steve Cooper. Dennis a marcat un singur gol și momentan nu e văzut mai mult decât o soluție de rezervă în lotul Pădurarilor.

Goncalo Guedes. Mulți se gândeau că lipsa de eficacitate a lui Wolverhampton va fi rezolvată de Guedes. Portughezul a ratat însă multe ocazii mari în acest sezon, încercând deseori șuturi în forță, în detrimentul unor execuții mai simple. Prestațiile sale ne-au arătat că Fernando Santos nu s-a înșelat neconvocându-l la Campionatul Mondial.

David Moyes. Da, știu, vremurile în care Moyes rupea picioare la Preston au apus demult… Pe lista mai lungă îi aveam în minte pe Souceck, Scamacca și Bowen, dar apoi m-am gândit că poate problema e altundeva… Era limpede de la început când scriam în Tiki-Tackle #1 că stilul lui Gianluca Scamacca nu e compatibil cu cel pe care-l arată West Ham cu David Moyes. Mai mult, clubul a l-a adus și pe Lucas Paqueta, un alt jucător care s-ar bucura să evolueze într-o altă partitură tactică. Mai mulți jucători din angrenajul Ciocănarilor subperformează în acest sezon și poate că problema e și pe banca tehnică.

Lista ar mai putea continua, dar mai trebuie să scriem și despre Cupa Mondială care bate la ușă. Voi pe cine ați mai menționa ca surpriză neplăcută în acest început de sezon?

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *