Nici n-a început bine sezonul și odată cu Community Shield, lucrurile par să fi revenit la normal. Social media a fost plină de miștouri, meme-uri și glume ieftine la adresa lui Haaland, Nuñez sau Alexander-Arnold. În noua serie Tiki-Tackle, ne dorim să vorbim mai mult despre ceea ce se întâmplă pe teren și mai puțin despre ce se întamplă în afara lui. Mai mult despre lucrurile care contează acolo în iarbă și mai puțin despre ironii și glume de doi lei.

Sezonul nou are destule necunoscute, așa că începem cu o serie de noutăți de factură tactică pe care le vom observa în noul sezon.  Începem în Manchester pe Etithad și terminam în Midlands, la Wolverhampton. Ai câteva minute? Te invit într-o plimbare prin Insulă!  Hai!

1) Jocul lui Man City trebuie să se adapteze la Haaland, nu invers.

A curs multă cerneală despre prestația lui Haaland în partida cu Liverpool de sâmbăta trecută. Norvegianul a încheiat partida cu 16 atingeri, niciun dribling, nicio lovitură de cap, nicio intercepție și cu doar 7 pase reușite. Dar e de mirare asta la o echipă care în ultimii doi ani a jucat mai mult cu un false 9? Norvegianul a fost deseori prea izolat, și-a consumat energia (și poate și luciditatea) făcând mult pressing, dar deși știm cu toții că va marca destule goluri în acest sezon, cifrele de mai sus sunt îngrijorătoare, după cum scria recent și Barney Ronay: ”New team, new style, new plans: but these are remarkable numbers. Has any player ever played 90 minutes in a Pep Guardiola team and completed seven passes?” 

Spunem deseori în cazul unui transfer că jucătorul nou venit trebuie să se adapteze la stilul de joc al echipei. E și cazul lui Haaland la City? N-aș fi atât de sigur. Mașinăria de fotbal a Cetățenilor e atât de bine pusă la punct încât lui Pep i-ar fi fost atât de simplu să transfere un alt False 9 de calitate din fotbalul mondial, dar după 5 ani de dominație în Anglia, Manchester City are nevoie de un factor surpriză, de un element de noutate în partitura tactică, iar uneori maniera de joc poate (și trebuie) să se adapteze după un jucător, nu invers. They have the same problem we have – they are not used to Erling’s natural runs, just as we are not used to Darwin’s natural runs yet.”  (Jurgen Klopp) 

2) Există viață și după Mané

La fel cum Cetățenii trebuie să-și adapteze jocul pentru a-l integra cât mai bine pe Erling Haaland, schimbările din ultimul an au făcut ca atacul pozițional al lui Liverpool să sufere unele modificări ale traseelor de joc. Transferul lui Luis Diaz în iarna trecută și predilecția sa de a sta și primi balonul lipit de banda din stânga au făcut să-l vedem pe fundașul stânga Robertson prezent în zone mai apropiate de centrul terenului, și anume acele zone half-space, cum spun englezii. O zonă din care Robertson a arătat că poate oferi niște pase de gol excelente și de unde cel mai probabil îi va pune mingea pe tava în noul sezon proaspăt venitului Darwin Nuñez, un vârf cu o prezență mult mai bună în careu decât Roberto Firmino.

3) Erik ten Hag nu-i atât de inflexibil pe cât se spune

”Ce-a fost mai întâi: sistemul de joc sau jucătorii?” O întrebare care i s-a pus mai demult într-un interviu lui Carlo Ancelotti, iar încercând să răspundă, acesta și-a amintit de discuția pe care o avuse cu Arrigo Sacchi: “The players come first and foremost. I spent a long time working with Sacchi and back then there was only one formation for me, 4-4-2, which was easy to explain. But things changed at Juve. I didn’t like having to take Zidane out of his natural position by shunting him to the left or right, so I started looking at the players’ attributes and designing a system that suited them.”

Deși e văzut ca un tip rigid al cărui echipe nu pot juca decât 4-3-3 ”The Ajax Way”, Erik ten Hag nu-i atât de inflexibil pe cât dă senzația. La Ajax și-a adaptat așezarea de câteva ori pentru a integra jucătorii noi,  iar cel mai bun exemplu a fost gestionarea lui Frenkie De Jong: “We have really been looking to find ways to use his skills in the best manner. Where can he play best, for the team and to showcase his talent. Everyone was screaming: Frenkie is the biggest talent. Well yes. But, where? In midfield? Ok, but which role? His quality is that he makes the forwards perform better. He is a wanderer, an adventurer, he’s always on the move. With the ball, often, but also without the ball. So if you put him on 6, he’s away too often. But you need to give him freedom, otherwise you can’t the best out of him. So I decided to play with two number 6s and only one attacking mid.”  Derulând în vara lui 2022, întrebarea ”Are loc Cristiano Ronaldo într-o echipă antrenată de Erik ten Hag?” nu are rost, olandezul fiind mai flexibil decât cred unii.

4) Cât de bun e de fapt Gabriel Jesus?

Brazilianul a devenit cel mai selecționat jucător din istoria Fantasy Premier League, peste 70% din fanii FPL avându-l în lot. Aici nu discutăm despre Fantasy, dar venirea lui Gabriel Jesus pe Emirates a stârnit entuziasm în rândul fanilor lui Arsenal și nu numai. Brazilianul e tipul de atacant care i-a lipsit lui Arsenal, având în ”valiză” calități care le-au lipsit predecesorilor săi din tricoul tunarilor. Lacazette se transformase într-un 9 fals care juca mai mult cu spatele la poartă, Aubameyang suferea la capitolul ”link-up play”, iar de carențele lui Olivier Giroud sau Theo Walcott nu mai are rost să vorbim. De la demarcări în profunzime, la coborâri în linia de mijloc și până la capacitate de efort și un joc bun de picior stâng, Jesus bifează toate căsuțele pentru un atacant complet așa cum tunarii nu au mai văzut de mult timp. Cât de bun e Gabriel Jesus? Eliberat de rigorile lui Guardiola, brazilianul ne va da un răspuns în acest sezon.

5) Tuchel continuă cu 3-4-2-1

Au existat multe informații conform cărora în turneul de pregătire din această vară din SUA, Thomas Tuchel a încercat să implementeze un sistem de joc nou la Chelsea, un 4-2-2-2 pe care germanul l-a mai utilizat în trecut la PSG. E posibil ca ratarea principalelor ținte pe piața transferurilor, dar și evoluția slabă din prima repriză a amicalului cu Arsenal din Orlando când Albaștrii au intrat pe teren în așezarea 4-2-2-2 să-l fi făcut pe Tuchel să revină la așezarea din sezonul trecut. „We have the same issues because we have the same players. I cannot guarantee we will be ready in two weeks.””  spunea Thomas Tuchel în timpul turneului din Statele Unite. De atunci, Chelsea a mai adus întăriri, inclusiv un fundaș central solid care are experiență în a juca într-un sistem cu 4 fundași, Kalidou Koulibaly, dar ultimele meciuri amicale dinaintea sezonului arată că Tuchel a revenit la așezarea din ultimele două sezoane, 3-4-2-1.

6) Gianluca Scamacca, un alt capocannoniere care nu va avea succes în Premier League?

Italianul de 23 de ani a fost adus de la Sassuolo pentru 36 de milioane de euro și are sarcina dificilă de a-l înlocui pe Michail Antonio în avanposturile lui West Ham. Ați zice că nu e atât de greu să înlocuiești un jucător pe alocuri rudimentar, dar englezul lui West Ham devenise etapă după etapă un coșmar pentru fundașii centrali adverși. Antonio avea fizicul necesar pentru a juca rolul de pivot, cu spatele la poartă, dar în același timp avea viteza și explozia necesară pentru a se demarca în profunzime și a se ”lua la fugă” cu apărătorii adverși. Antonio a arătat și abilități de poacher veritabil, fiind un om de bază în angrenajul lui David Moyes. La 1,95m, Gianluca Scamacca e un alt tip de atacant, mai apropiat ca stil de joc de Sebastian Haller (un vârf care nu s-a acomodat la West Ham), iar dacă italianul nu vrea să fie un alt Rolando Bianchi, jocul Ciocănarilor trebuie să se adapteze la calitățile noului venit.

7) Bournemouth, Fulham și Forest au nevoie să surprindă din punct de vedere tactic

E bine cunoscut sindromul primului sezon în Premier League, când datorită entuziasmului luării contactului cu cel mai puternic campionat din lume, jucătorii nou-promovatelor se autodepășesc și realizează câteva rezultate notabile, ba chiar reușesc să evite retrogradarea. Anul acesta, calitatea loturilor nou-promovatelor lasă de dorit, iar Steve Cooper, Scott Parker și Marco Silva trebuie să vină cu idei noi dacă vor să petreacă mai mult decât un sezon în prima divizie. Poate nu chiar inovația tactică a ultimilor ani, dar Bournmouth, Fulham și Forest au nevoie să surprindă din punct de vedere tactic, așa cum o făcea Chris Wilder în trecut și așa cum recunoștea și Ryan Fredericks recent: We will have new strategies to cope in Premier League. You go from dominating most of the games in the Championship last season, we’re not naive enough to think we’re going to do that again in the Premier League. There’s parts of our game that need to change and to be fair there’s probably no better manager out there to be leading that line for us to do just that.”

8) Unde-l va folosi Eddie Howe pe Bruno Guimaraes?

Brazilianul a ajuns în ianuarie în Anglia, dar a avut timp suficient să arate că e unul din cei mai buni mijlocași centrali din Premier League. Capabil să joace la fel de bine într-o poziție retrasă (playmaker retras atunci când Newcastle are posesia, număr 6), dar și într-ul rol de mijlocaș box-to-box, modul în care îl va utiliza Eddie Howe pe Bruno Guimaraes va influența enorm jocul lui Newcastle și poziția Coțofenelor la finalul sezonului. În presezon, brazilianul a impresionat când fost folosit ca număr 8 (box-to-tox) și are toate calitățile necesare să-i ducă pe Newcastle la următorul nivel.

9) Pedro Neto poate fi omul numărul 1 la Wolves

Portughezul a impresionat în primele sale două sezoane la Wolverhampton, era pe o pantă ascendentă, dar accidentarea gravă de anul trecut i-a blocat progresul. Un stângaci veritabil, capabil de execuții spectaculoase și de acțiuni pe cont propriu în ambele flancuri, o explozie în joc care amintește de ceea ce făcea Gareth Bale la Spurs, Neto a depășit probleme de sănătate și e apt din punct de vedere fizic pentru noul sezon. Mai mult, noua așezare cu doi atacanți inside-out a managerului Bruno Lage îi oferă o libertate de joc mai mare decât atunci când evolua în bandă, iar cu cei doi compatrioți Neves și Moutinho în spate, cifrele sale vor fi tot mai bune.

Păi și nimic despre Spurs sau Leicester, bă Alex? Cum vă gestiona Antonio Conte foamea de minute a lui Richarlison, cum va jongla italianul cu Bissouma și Bentacur sau cum omogentiatea poate fi un avantaj și niciun transfer ar putea fi cel mai bun transfer la Leicester, în edițiile următoare.

Ăsta a fost Tiki Tackle #1, primul episod dintr-o serie nouă pe Tackle.ro axată pe registrul tactic al Premier League. Seria e la început, iar forma articolelor se poate schimba în timp. Aștept comentarii și sugestii despre format și despre ce credeți că ar merita acoperit în articolele următoare. Până atunci, hai ai noștri!

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *