Inovația tactică a ultimilor ani? Transformarea lui Sheffield United sub Chris Wilder

Printre aceia dintre noi care am urmărit ceva mai atent sezonul trecut din cimitirul giganților Championship, mai mult ca sigur a existat o dilemă. Ne-am fi dorit să vedem promovate cluburi precum Leeds United, Aston Villa sau Notts Forrest, dar în același timp, parcă îți era greu să nu-ți dorești să o vezi în Premier League pe Sheffield United. Da’ de ce bă, Alex?

Nu pentru că United vine din orașul celui mai vechi club de fotbal din lume. Nu pentru că Sheffield United a fost campioana primei ligi de fotbal englez din istorie (1898) și totodată prima asemenea competiție de fotbal din lume. Nu pentru că primul proiect al arhitectului fotbalului britanic Archibald Leitch a fost chiar tribuna John Street Stand de pe stadionul lui Sheffield United, Bramall Lane, care se încăpățânează să stea în picioare și găzuiește meciuri la 164 de ani de la înființare.

Mai e loc de inovații tactice în fotbal?

De la WM-ul lui Herbert Chapman și până la Fals Nine-ul adus în mainstream de señor Pep (dar folosit prima dată de naționala Austriei în anii ’20 și apoi de River Plate), fotbalul a evoluat permanent, iar de-a lungul deceniilor, mințile ilustre din sportul rege au încercat mereu să vină cu ceva nou. Într-un fotbal care în ultimii ani a devenit tot mai prudent, inovațiile tactice au fost tot mai rar întâlnite, însă recent, o surpriză plăcută a venit de unde te aștepți mai puțin.

Nu mă refer la 2-7-2-ul imaginat de Thiago Motta, ci la ideea lui Chris Wilder, antrenorul lui Sheffield United. Păi, o sa mă întrebați voi, cu ce să vină inovativ un nene care la viața lui n-a jucat și antrenat decât în ligile inferioare din Anglia?! Wilder n-are nici aspectul și nici background-ul unui tip care ar putea aduce o inovație în fotbal, dar transformarea lui Sheffield United se datorează în mare parte tacticii sale. Vorba lui Sacchi, nu?! “I never realised that in order to become a jockey you have to have been a horse first.”

”Overlapping centre-backs” – inovația tactică a ultimilor ani?

Tactica lui Chris Wilder cu fundașii centrali care contribuie activ la faza de atac și învăluie prin spatele extremelor a atras atenția în Insulă în sezonul trecut. Fără un buget mare, fără un lot cu nume sonore, antrenorul lui Sheffield a știut că are nevoie de ceva diferit pentru a se bate la promovare cu granzii din Championship.

Sheffield United’s manager is someone with new ideas, I have seen very few people with these kinds of ideas.” (Marcelo Bielsa)

Sheffield United se așează pe teren într-un 3-4-1-2, încă din perioada în care clubul se afla în League One, eșalonul al treilea al fotbalului englez. Fără jucători capabili de a face diferența în treimea adversă, era limpede că The Blades aveau nevoie de ceva nou. (”If we play like the Yankees in here, we will lose to the Yankees out there”, zicea și Billy Beane în Moneyball, nu?) Wilder, împreună cu asistentul său Alan Knill, au înțeles că au nevoie să creeze superioritate în jumătatea adversă, mai ales împotriva echipelor care se apără retras. Soluția? Cei doi au început să le indice celor doi fundași centrali-laterali să urce pe faza de atac, chiar până la momentul în care ajung să învăluie prin spatele fundașilor de bandă. Fundași centrali care să învăluie prin spatele extremelor? Bă, esti nebun?! În același timp, unul din mijocașii centrali coboară mult pentru a acoperi zona lasată liberă de fundașul central care încearcă să producă superioritate în treimea adversă. Aici avem și răspunsul la curiozitatea John Lundstram, noul ”fundaș” cult-hero din Fantasy Premier League.

O schiță cu așezarea lui Sheffield United pe faza de atac pozițional sursa foto: telegraph.co.uk

”As the centre-back overlaps the wing-back tucks inside, creating a two vs one situation against the opposition full-back, which frees up space for the centre-back to cross towards the strikers and drags defending players out of position. Sending centre-backs into the opposition half sounds risky and, in theory, could leave the team vulnerable to counter-attacks. We tend not to [send both centre-backs forward at the same time]. When one goes the other stays… in the past we’ve had both up and one crossing to the other!  We actually find it drives the opposition back.”  (Alan Knill, Sheffield United)

Dacă tactica lui Sheffield United s-a dovedit una de succes în Championship, acolo unde The Blades se aflau des în posesie, lucurile stau puțin altfel în Money League Premier League. Trupa lui Chris Wilder va avea mult mai rar ocazia de a se afla la cârma jocului și implicit de a le oferi șansa fundașilor centrali să învăluie și să apară în jumătatea adversă. Totuși, United nu vrea să renunțe la 3-4-1-2-ul ce i-a consacrat și încearcă pe cât de des posibil să surprindă adversarul cu ceea ce mulți consideră ca fiind inovația tactică a ultimilor ani.

Dincolo de prejudecăți

Sigur că pentru mulți Sheffield United nu sunt decât nou promovata aia care l-a luat pe Jagielka și care o să retrogradeze înapoi în Championship. Dar ce să mai spui când până și unii plătiți de Sky Sports pentru a oferi o părere avizată afirmă că The Blades nu au nimic special…

Wilder ar avea toate motivele să-și așeze echipa cu fundul în poartă și să aștepte să speculeze greșelile adversarilor din Premier League, dar nu e chiar așa.

Poți spune orice despre Sheffield United-ul lui Chris Wilder, numai nu faptul că e o echipă oarecare. De regulă, nou promovatele adoptă un stil precaut, se așează în teren într-un 4-2-3-1 care e mai mult 4-5-1 și încearcă să nu încaseze, iar atunci când rezistă mai bine, atât fizic cât și psihic, să producă surpriza. Iar asta se întâmplă de multe ori, chiar cu un antrenor cosmopolit pe bancă. The Blades, cu un antrenor călit prin ligile inferioare, încearcă altceva. Că o să meargă sau nu, rămâne de văzut, însă Chris Wilder pare că vrea să bată cu pumnul în masă și să strige I beg to differ”.

Poate mi se trage de la prea multe ”greasy chip butty-uri” de după prea multe rum & coke-uri, dar dacă mă întrebați pe mine, zău că nu se nimerea un antrenor cu un stil mai potrivit care să dea sens imnului neoficial lui Sheffield United…

You fill up my senses,
Like a gallon of Magnet,
Like a packet of Woodbines,
Like a good pinch of snuff,
Like a night out in Sheffield,
Like a greasy chip butty,
Like Sheffield United,
Come fill me again
Na na na na na…Ooooohh!

https://www.youtube.com/watch?v=8sLb9F_PDqg

Sursa foto: telegraph.co.uk; Surse: telegraph.co.uk, medium.com;

Dacă îți place ce citești pe Tackle.ro:

 1. Abonează-te la newsletter-ul nostru săptămânal, prin Whatsapp sau e-mail.
 2. Urmărește-ne pe Facebook, Instagram, Twitter și Youtube.
 3. Ascultă podcast-ul Tackle Show pe Soundcloud, Apple Music, Spotify, Anchor.fm sau pe Google Podcasts.
Show CommentsClose Comments

2 Comments

 • Paul
  Posted 08/29/2019 at 9:41 am 0Likes

  Excelent

 • Bogdan
  Posted 08/29/2019 at 3:12 pm 0Likes

  Oricat de simpatica, inovatie sigur nu e. Pana si in Romania a mai facut-o cineva, acum vreo 10-11 ani: coincidenta – tot un tip care promovase pentru prima oara (intre timp a capatat o reputatie rezonabila, nu numai pentru performante fotbalistice) si care incerca un stil destul de flamboaiant. Rezultatul a fost ca dadeau multe, dar primeau si mai multe – de altfel, anul ala cred ca au scapat de retrogradare doar pentru ca au falimentat altii, sau ceva de genul asta. De anul urmator omul s-a potolit si a inceput sa faca numai 0-0 si 1-0. Si sper sa nu ma insel, dar fundasul central care imi amintesc ca ajungea cel mai des in acea pozitie este azi un cunoscut mijlocas central, cu destule meciuri in nationala (atunci juca si fundas central, si fundas dreapta, si mijlocas dreapta, si mijlocas central).

  SHU sunt ‘putin’ mai bine organizati in schimb – n-am vazut decat extended highlights din meciurile lor, dar dau senzatia ca se apara atacand in permanenta 🙂 Au avut si adversari potriviti pentru asta totusi; urmatorul meci e cel mai absurd matchup pentru a face asa ceva, chiar nu-mi imaginez cum o vor scoate la capat.

Leave a comment