10 lucruri de reținut din weekendul fotbalistic

1) Lui Alisson nu îi ies mereu calculele

Alisson i-a avertizat, după meciul cu Brighton, pe cei care suferă de probleme cu inima să aibă grijă atunci când se uită la meciurile lui Liverpool pentru că îi place să își asume “riscuri calculate”. De obicei aceste riscuri implică jocul cu piciorul, faza de construcție începând chiar de la portar. Numai că la portarul brazilian implică (prea) des să dribleze atacantul echipei adverse. Așa s-a întâmplat și pe Anfield cu Brighton, când l-a lăsat pe Knockaert să se întrebe unde a dispărut mingea. Sâmbătă la Leicester, calculele nu au mai ieșit la fel de bine, iar rezultatul a fost golul marcat de Ghezzal. E clar: a fost o greșeală stupidă și inutilă, o decizie proastă care a avut consecințe imediate. Numai că Alisson nu s-a lăsat afectat, și-a văzut de joc cu aceeași încredere și a avut intervenții bune în tot restul meciului. Nu cred că s-ar fi discutat atât de mult de greșeala unui portar care a dovedit în repetate rânduri că este valoros dacă nu existau antecedentele Mignolet și Karius. Iar asta nu e corect.

2) Joe Gomez ar trebui să îi ia permanent locul lui Lovren

La doar 21 de ani, Joe Gomez arată un calm și o poziționare excelentă, pasele sunt bine iar la începutul reprizei a doua a demonstrat că are și o viteză demnă de un fundaș de bandă când a revenit pentru a-i bloca șutul lui Maddison. Nu văd niciun motiv pentru ca Lovren să îi mai ia locul, chiar dacă croatul s-a autoproclamat “printre cei mai buni fundași din lume”.

3) Son Heung-min a scăpat de armată

Conform legii din Coreea de Sud, toți bărbații trebuie să efectueze un serviciu militar timp de 21 de luni până împlinesc vârsta de 28 de ani. Printre puținele situații în care se fac excepții sunt cele în care ești câștigătorul unei medalii olimpice sau a uneia de la Jocurile Asiei, o competiție nerecunoscută de FIFA la care participă naționalele U-23. Pentru Son, având vârsta de 26 de ani, Jocurile Asiei din acest an erau probabil ultima oportunitate de a câștiga o medalie iar sâmbătă fix asta s-a întâmplat când Coreea de Sud a învins Japonia cu 2-1 după prelungiri în finala de la Jakarta.

4) Leeds și Middlesbrough rămân principalele favorite la promovare

Vineri, pe Elland Road, Leeds a găzduit-o pe Middlesbrough într-un meci care urma să fie o luptă între două viziuni diferite asupra fotbalului: nebunia și entuziasmul lui Bielsa versus pragmatismul și eficiența lui Tony Pulis. În final, cele două echipe din topul clasamentului din Championship au rămas fix acolo, după un 0-0 care a avut mai multe cartonașe galbene decât șuturi pe poartă. Leeds rămâne o echipă transformată sub Bielsa, cu patru victorii din șase meciuri – 14 goluri marcate. Pare că ăsta e în sfârșit anul revenirii.

5) O nouă retrogadare pentru West Ham?

West Ham – Wolves 0-1. Sentimentul de frustrare rămâne pe London Stadium după un meci în care deși a avut mai multe ocazii și a construit mai serios decât în meciurile precedente, jucătorii lui Pellegrini au demonstrat din nou că nu au atitudinea potrivită pentru a rămâne în Premier League. După ce s-a transferat în vară, e greu de înțeles de ce West Ham intră în discuția salvării de la retrogadare, dar patru înfrângeri din tot atâtea meciuri nu arată deloc bine. Nimic nu merge în vestul Londrei – e tensiune pe teren, în tribune dar și la nivelul conducerii. Au fost cheltuiți 100 de milioane de lire pe nouă jucători în vară, dar singurul transfer cu adevărat reușit pare să fie Fabianski. Anderson nu a reușit să lege două meciuri consecutive reușite: după o partidă excelentă pe Emirates, sâmbătă a fost destul de anonim cu Wolves. Ultima oară când West Ham a avut un astfel de început de sezon? În 2010-2011, când au retrogadat cu Avram Grant pe bancă.

6) Higuain își arată valoarea și când nu înscrie

Pe San Siro, Milan a învins Roma în ultimul minut grație golului înscris de tânărul Patrick Cutrone. Mai importantă însă a fost pasa lui Higuain care ar fi putut foarte bine să șuteze dar a ales varianta mai puțin egoistă. Argentinianul nu a marcat vineri dar și-a arătat clasa pe tot parcursul meciului. A ținut bine de minge, a pasat cum a trebuit și cui a trebuit, punând constant presiune pe fundașii romani. Un transfer excelent făcut de Milan.

7) Neymar „plângăciosul” iar Di Maria înscrie direct din corner

N-a fost plictiseală la meciul lui PSG: Neymar a sărbătorit golul marcat la Nimmes în fața unui banner în care era făcut un plângăcios iar Di Maria a marcat direct din corner.

8) Nainggolan aduce prima victorie pentru Inter

Primul meci pentru Nainggolan în tricoul lui Inter aduce și prima victorie pentru nerazzuri în actualul sezon dar și primul lui gol. Pentru 60 de minute, însă, Inter a părut din nou debusolată cu mult prea multe pase greșite și doar trei șuturi pe poartă cu 74% posesie. Evoluția bună a lui Radja e cu atât mai importantă cu cât Icardi a lipsit. Să nu uităm totuși că meciul a fost contra Bologniei, o echipă care n-a marcat niciun gol sezonul ăsta, vor veni teste mai importante.

9) Seceta continuă pentru Ronaldo

Opt șuturi spre poartă, doar unul pe poartă și portughezul nu a putut să treacă de apărarea organizată a Parmei, o echipă care nu a renunțat la luptă în ciuda golului primit rapid și a pus probleme lui Juventus printr-o apărare solidă și ritmul și intensitatea sufocantă a lui Gervinho, care a reușit să și înscrie. Cel mai bun jucător de pe teren a fost, totuși, Mandzukic, care la 32 de ani nu pare deloc obosit după Campionatul Mondial. A înscris, a pus mereu presiune pe fundașii adverși și a oferit un asist de toată frumusețea pentru Matuidi.

10) Lukaku demonstrează din nou de ce e unul dintre cei mai buni atacanți din Premier League

Manchester United a învins la Burnley cu 2-0 în primul meci cu adevărat bun făcut de echipa lui Mourinho în acest sezon. Lukaku a fost omul meciului, belgianul făcând de toate pe teren: a ținut de minge, și-a folosit statura ca să creeze culoare pentru coechipieri, a pasat, a dat cu capul și a fost la locul potrivit în momentul potrivit pentru a marca o dublă. A și ratat, ce-i drept, după o pasă sublimă marca Pogba, dar per total a fost o evoluție promițătoare. De reținut totuși că United a jucat împotriva unei Burnley obosită și care a fost de nerecunoscut, lasând spații și având o intensitate joasă pe tot parcursul meciului care a permis diavolilor să își facă jocul.

Sursa foto: Facebook Manchester United

Am copilărit cu Giggs pe bandă și Fergie pe bancă. Am supraviețuit lui David Moyes și Louis van Gaal. Trăiesc cu speranța că zilele lui Mourinho sunt numărate. Dar iubesc fotbalul, altceva n-a fost. Și, întâmplător, îmi place să scriu și să îmi dau cu părerea despre el.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *