Doar unul din cele mai puternice cinci campionate din Europa și-a văzut trofeul de campioană apărat cu succes de deținătoarea titlului. Bayern continuă să domine Bundesliga, Spania, Italia și Franța au campioane surpriză, în timp ce în Anglia, deși favoriții Man City au luat titlul, am avut parte de un sezon plin cu surprize. Cu ce rămânem după sezonul fotbalistic european?

1) Inter a luat titlul în Serie A cu 91 de puncte. E cel mai mare număr de puncte luat de o echipă campioană în acest sezon în toate campionatele tari din Europa. 11 ani trecuseră de la ultimul titlu luat de Nerazzurri. Inter a avut cea mai bună apărare din Serie A, al doilea cel mai bun atac și a fost cea mai constantă echipă din campionat. Contestat de mulți, Antonio Conte și-a văzut de ale lui și i-a adus lui Inter al 19-lea titlu din istorie.

2) Într-un fotbal în care banii contează tot mai mult, un club micuț precum Atalanta își asigură calificarea în Champions League pentru al treilea sezon la rând. Trupa antrenată de Gian Piero Gasperini a avut din nou cel mai bun atac din campionat și a dat jucătorul (surpriză) cu cele mai multe pase de gol din Serie A: Ruslan Malinovsky. Denumită și echipa zidarilor („I muratori” în italiană), această poreclă pare definitorie pentru proiectul urmat cu încăpățânare în ultimul deceniu de această remarcabilă echipă mică, devenită între timp… mare. Cum a crescut Atalanta, de la Serie B până la sferturile Ligii Campionilor? Citește povestea pe Tackle.ro.

3) Atletico Madrid e campioana Spaniei. 7 ani au trecut de la ultimul titlu luat de Colchoneros, dar în acest sezon am văzut un Atletico mai versatil, care a marcat mult mai mult decât la precedentul trofeu. La fel ca la ultimul titlu, un jucător proaspăt adus de la FC Barcelona are o contribuție esențială pentru Atletico Madrid. Dacă în 2014 era David Villa, acum a fost Luis Suarez. 21 de goluri a marcat uruguayanul pentru Atletico, multe dintre acestea fiind reușite ”de 3 puncte”.  Tati, noi de ce ținem cu Atletico?

4) Lille e noua campioană a Franței. Când toată lumea crede că banii investiți de PSG sunt suficienți pentru a aduce titlul an de an, mai apare câte o surpriză. În 2017 a fost AS Monaco, iar în acest sezon e rândul lui Lille să întrerupă ”hegemonia” parizienilor. În decembrie 2017, Christophe Galtier era angajat de Lille (aflată atunci pe locul 18) pentru a salva clubul de la retrogradare. 4 ani mai târziu, Galtier e campion în Ligue 1 și antrenorul sezonului în Franța. Cu mari probleme financiare, cu un lot cu mulți jucători tineri (5 jucători sub 22 de ani au jucat în cel puțin 20 de partide, Weah, Bradaric, David, Botman, Soumare), cu câțiva jucători experimentați (Burak Yilmaz și Jose Fonte) care au tras echipa după ei în multe momente, Lille e una din cele mai frumoase povești ale acestui sezon european.

5) Bayern Munchen continuă să domine Bundesliga. E al 9-lea titlu consecutiv câștigat de bavarezi. 99 de goluri a înscris Bayern în campionat, din care 41 au purtat semnătura lui Robert Lewandowski.

6) Foste campioane ale Germaniei, Schalke și Werder Bremen au retrogradat din Bundesliga la capătul unui sezon dezastruos. E doar a doua oară în istoria clubului când Werder retrogradează. Vfl Bochum și Greuther Furth și-au asigurat promovarea directă în Bundesliga, în timp ce FC Koln va juca un baraj cu Holstein Kiel.

7) Ajax a câștigat fără emoții titlul în Eredivisie, la capătul unui sezon în care rivala PSV a fost de nerecunoscut. Cu 88 de puncte, cu 102 goluri marcate, lăncierii au dominar autoritar campionatul. Ce-ar mai fi de notat? Legendarul antrenor Dick Advocaat s-a retras la finalul acestui sezon. Olandezul a condus-o în acest an pe Feyenoord, calificând trupa din Rotterdam în Europa Conference League.

8) După 19 ani, Sporting Lisabona e campioana Portugaliei, întrerupând seria de titluri ale rivalilor Porto și Benfica.  În vârstă de 36 de ani, fostul jucător al Benficăi, Ruben Amorim e artizanul succesului lui Sporting și probabil un nume de antrenor de care vom auzi tot mai des în curând în fotbalul european. Un nou Mourinho sau doar un alt Villas-Boas?

9) Glasgow Rangers a luat titlul în Scoția după o pauză de 10 ani. Clubul care în urmă cu câțiva ani era lovit de faliment s-a redresat remercabil și la doar un deceniu reușește să detroneze rivala Celtic. Poate că ne-am obșinuit cu laudele la adresa lui Gerrard și Rangers, dar e remarcabila performanța Protestanților. Trupa antrenată de Stevie G a terminat sezonul neînvinsă, a obținut 102 puncte și a marcat 92 de goluri.

10) Conduși de legendarul Sergen Yalcin de pe bancă, Besiktas a reușit eventul în Turcia. Vulturii Negri au terminat campionatul la egalitate de puncte cu Galatasaray (84 puncte) și au devenit campioni datorită golavaerajului, având un singur gol în plus (Besiktas 89-44, Galatasaray 80-36) față de rivala din capitală.

Ce-ar mai fi de notat? Etichetat de mulți drept un jucător ”terminat”, Messi reușește 30 de goluri și 9 pase de gol în La Liga, dar prea puțin pentru a aduce vreun trofeu catalanilor. La debutul lui Andrea Pirlo pe bancă, Juventus a avut un sezon slab, prinzând in extremis, în ultima etapă, ultimul loc de Champions League. AC Milan va reveni în Liga Campionilor, nu și Napoli, care s-a încurcat neașteptat acasă cu Verona la final de sezon. Și-ar mai fi… dar unde să le pui pe toate?!

E ultimul astfel de articol din acest sezon. Dacă îți place recapitularea noastră de la finalul weekend-urilor europene sau dacă ai sugestii sau orice fel de feedback legat de ce ți-ar plăcea să citești la final de fiecare etapă, spune-ne în comentarii.

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România. Newsletter-ul nostru vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp.

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *