Sergio Aguero pune ghetele în cui, fiind nevoit să renunțe la cariera sa de jucător la 33 de ani, după ce a fost depistat cu aritmie cardiacă. Argentinianul fusese transferat de FC Barcelona în vară, după un deceniu petrecut în tricoul lui Manchester City.

Ce-a însemnat Kun pentru Man City și Premier League?

În vara lui 2011, când am auzit știrea că Manchester City l-a transferat pe Kun Aguero pentru 35 milioane lire, eram mai mult decât sceptic în legătură cu viitorul argentinianului în Anglia. Văzusem deja cum după venirea petrodolarilor, City a cheltuit mult și prost în primii ani. Adebayor, Santa Cruz, Adam Johnson, Jo, Bellamy, Caicedo și mulți alții n-au făcut mulți purici pentru Cetățeni.

Da, la 23 de ani marcase deja aproape o sută de goluri în cinci ani în toate competițiile pentru Atletico Madrid, dar îmi părea un jucător scund, nepotrivit pentru Premier League. Un jucător care avea deja un istoric al unor accidentări serioase și unul care părea că dă randament mult mai bun în tandem (nu într-un sistem cu un singur vârf, cum se juca deja în Premier League), fie cu Fernando Torres, fie alături de Diego Forlan. Mă temeam ca argentinianul să nu se adauge listei lungi de jucători pe care Cetățenii au aruncat cu bani în goana după aur titlu.

Ce-a urmat e istorie, iar Aguero, împreună cu David Silva și cu noul fotbal arătat de Manchester City au bătut și ultimele cuie în sicriul ideii că nu poți lua titlul în Anglia dacă practici un fotbal frumos, de posesie.

Zece ani mai târziu, în vara lui 2021, Sergio Aguero a părăsit-o pe Manchester City în calitate de cel mai bun jucător din istoria clubului. Kun a reușit să marcheze 260 de goluri în 390 de partide, a ridicat de cinci ori trofeul de campion în Anglia, o dată trofeul FA Cup, de șase ori trofeul League Cup, a devenit cel mai bun marcator din istoria clubului și al patrulea cel mai bun marcator din istoria Premier League.

Dincolo de goluri și recorduri

Când zi de zi vezi zeci de articole cu hiperbole și exagerări în fiecare titlu,  e greu să găsești cuvintele care să facă dreptate pentru ceea ce a însemnat Aguero în istoria lui Manchester City și a Premier League. Kun Aguero agață ghetele în cui în postură de legendă a Premier League, iar asta nu o poate contesta nimeni, indiferent de simpatii.  Fotbaliștii cu clasă sunt simpatizați și respectați de toți iubitorii fotbalului, indiferent de clubul la care jucătorii evoluează în Premier League. Fie că ești ”United till I die” sau că porți cu mândrie tricoul cu Stevie G, evoluțiile unora precum Henry, Lampard sau alții n-aveau cum să nu fie apreciate de toate “taberele” și la un moment dat, n-a avut cum să nu ne vină să ne scoatem pălăria în fața lor. Unul dintre ei este și fostul număr zece de la Manchster City.

Doar Wayne Rooney, Alan Shearer și Andy Cole au înscris mai mult în Premier League, dar toți au avut avantajul de a juca aproape toată cariera în Anglia. Mai mult, în anii săi cei mai buni, Agüero a avut șase sezoane consecutive în care a marcat cel puțin 28 de goluri, fiind primul jucător de la Jimmy Greaves încoace care reușește această performanță.

Chiar și în afara terenului, viața sa a fost exemplară, argentinianul fiind devotat fotbalului și fiului său, care locuiește în Argentina, cu fosta sa soție, fiica lui Diego Armando Maradona. Kun a părut mereu un tip plăcut, cu picioarele pe pământ, iar asta reiese și dintr-un interviu mișto în care povestește cum a fost prima sa întâlnire cu Messi. A trăit cu discreție în Manchester,  s-a ținut departe de can-can-uri, ba chiar rareori a fost văzut ”în oraș”, preferând de multe ori să stea în casă și să vorbească cu fiul său sau să stea în fața Play Station-ului.

Aguero a fost pentru mulți dintre noi jucătorul care pentru un deceniu nu ne-a lipsit din echipele de la Fantasy Premier League, dar și cel care ne va rămâne pentru totdeauna în minte prin golul marcat în partida cu QPR (singurul assist reușit de Mario Balotelli în tricoul Cetățenilor), aducându-i lui  Manchester City primul titlu din era Premier League, într-unul din momentele memorabile din istoria fotbalului englez.

Sergio Aguero, we salute you!

Dacă ți-a plăcut ce tocmai ai citit,  alătură-te comunității de fani Premier League din România pe Facebook, abonează-te la newsletter-ul nostru, care vine în fiecare vineri, pe e-mail și pe Whatsapp, și urmărește-ne pe FacebookInstagramYouTube și Discord.

La final îți reamintesc că tot pe Tackle.ro, am scris despre suferința fanilor lui Manchester City de dinainte de petrodolari. Înainte de Aguero și David Silva, au fost Kinkladze sau Dickov, iar fanii Cetățenilor acuzați în prezent că sunt doar niște glory hunters, veneau un număr de 30 000 chiar și când clubul lor preferat evolua în liga a treia.

Manchester City, suferința de dinainte de petrodolari

Alex works in the IT Industry, he's an avid reader who likes to find beauty in football. He supports Arsenal FC. Based in Iasi, Romania, he's a coffee lover and a fan of almost everything that has a guitar and a British accent. @alexxx_avr.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *